freedubus Δημοσ. 5 Απριλίου 2009 Δημοσ. 5 Απριλίου 2009 Τήζερ, φιλικά το λέω, αλλά παρακολουθώ τα γραφόμενά σου καιρό τώρα και ώρες-ώρες (αρκετές δυστυχώς) σκάς γάιδαρο αδερφέ, με πόστ που διέπονται από πνεύμα "διαρκούς τζούφιας αντιλογίας" και "εγώ θα έχω την τελευταία- ασαφή πάντα και όχι απαραίτητα συνοδευόμενη από επιχειρήματα- λέξη". Παραδέχομαι όμως ότι ακολουθείς πετυχημένα τη δημοφιλή τακτική του "φέρνω τον άλλο σε σημείο να πρέπει να αποδεικνύει συνεχώς οτι δεν είναι ελέφαντας". Τεσπα, καλά να πάθω αφου έπεσα στο τριπάκι σαν 5χρονος και με το τελευταίο πόστ σου φαίνομαι εγώ ο ξεκρέμαστος χωρίς να είμαι, πάμε λοιπόν να εξηγούμε μια-μία τις λεξούλες: Εξήγησέ μου, αν θέλεις, τι τεράστια διαφορά βρίσκεις μεταξύ των εννοιών "κρατισμός" και "κρατικός καπιταλισμός" . Και φυσικά δε μιλάω για λεξική διαφορά, αλλά για νοηματική. Επίσης η έννοια "κρατικός καπιταλισμός" από πού κι ως πού δεν υπάρχει; Την ακούς/διαβάζεις πρώτη φορά από εμένα μήπως; Στη Ρωσία τη δεκαετία του '30 επί Στάλιν, μετά την εργατική επανάσταση και τη διάλυση της αστικής τάξης και των καπιταλιστών, μετά την κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής, μετά την υποχώρηση της εργατικής τάξης η οποία,αντί να πάρει τον έλεγχο του κράτους, πήρε τη θέση που είχαν οι αγρότες πρίν την επανάσταση, και με τους γραφειοκράτες του κρατικού μηχανισμού να παίρνουν τον έλεγχο και τη θέση των καπιταλιστών, τι πολιτικοοικονομικό καθεστώς διαμορφώθηκε ακριβώς, αν όχι ο αντίποδας του πρωτύτερου ιδιωτικού καπιταλισμού, και ένας ίσος/ανάλογος αντίπαλος απέναντι στον Δυτικό φιλελευθερισμό; Και τι πιο απλή και εύστοχη ονομασία γι' αυτό το καθεστώς από την ονομασία "κρατικός καπιταλισμός" ή (χάριν συντομίας και ξεκαρφώματος) "κρατισμός" ή "ακραίος κρατικός παρεμβατισμός" ή "έντονος προστατευτισμός" όπως διάολο θές πέστο, αφού το ίδιο πράγμα λέμε και όλοι οι όροι αυτοί υπάρχουν και μέσα στα βιβλία είναι αρκεί να τα ανοίγουμε και να τους βλέπουμε, πού είναι το πρόβλημα και με κάνεις να φαίνομαι εξωγήινος; Επειδή λέω το Γιάννη Γιαννάκη; Και, τελικά, μου φαίνεται οτι αρέσκεσαι να παίζεις ανούσια παιχνιδάκια με τις λέξεις κάθε φορά με συνέπεια να χάνονται ολόκληρες μαρμίτες με το ζουμί από τη συζήτηση ή είναι ιδέα μου; Μήπως διαμορφώνεται ένα νέο καθεστώς ("τηζερισμός") που μαζί με τον "ομνισλασισμό" αποτελούν ίδιες όψεις του ίδιου νομίσματος ("ινσομνιακή εγκεφαλική αιμορραγία") ;
Teaser Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Λέγοντας ότι "δεν υπάρχει κρατικός καπιταλισμός" δεν ενοούσα ότι δεν υπάρχει ως όρος και ότι δεν το έχω ακούσει. Φυσικά και υπάρχει και αναφέρεται στην κρατική και μόνο ιδιοκτησία αλλά επίτρεψε μου ως όρο να μην του δίνω μεγάλη βαρύτητα. Ήταν περισσότερο εσωτερικός ο αντίλογος και όχι ως προς το τι είπες εσύ. Αν η δυνατότητα ύπαρξης ιδιωτικής περιουσίας λέγεται καπιταλισμός και η συγκέντρωση όλου του πλούτου στο κράτος είναι πάλι καπιταλισμός τότε η έννοια καπιταλισμός εχει γίνει σάκος του μποξ. Αν διαβάσεις στη wikipedia για τον καπιταλισμό: Capitalism is an economic system in which wealth, and the means of producing wealth, are privately owned and controlled rather than commonly, publicly, or state-owned and controlled.Through capitalism, the land, labor, and capital are owned, operated, and traded by private individuals either singly or jointly,and investments, distribution, income, production, pricing and supply of goods, commodities and services are determined by voluntary private decision in a market economy.A distinguishing feature of capitalism is that each person owns his or her own labor and therefore is allowed to sell the use of it to employers. In a "capitalist state", private rights and property relations are protected by the rule of law of a limited regulatory framework.In the modern capitalist state, legislative action is confined to defining and enforcing the basic rules of the market, though the state may provide some public goods and infrastructure. λέει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο καπιταλισμός αναφέρεται στην ιδιωτική ιδιοκτησία και τη λειτουργία της αγοράς. Δεν είναι έτσι απαραίτητα, αλλά έτσι έχει επικρατήσει. Τώρα αν μπροστά βάλουμε ένα "κρατικός" καπιταλισμός ενοούμε ότι η ιδιοκτησία είναι κρατική, χαίρω πολύ αλλά χρησιμοποιείται πολλές φορές με αρνητική έννοια όπου το κράτος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και ιδοκτήτης αλλά και λειτουργεί σκληρά καπιταλιστικά. Όπως συνέβη με τον Στάλιν μέχρι το 1953 οπότε και ο κόσμος ζούσε για το κράτος και όχι το κράτος για τους πολίτες. *Χαλάρωσε με τα edit σου. Το αρχικό μήνυμα σου γράφτηκε χθες στις 22:55 και το τελευταίο edit έγινε μετά από 1 ώρα και 10 λεπτά σήμερα. Καταλαβαίνω ότι αυτή την ώρα διαβάζεις συνεχώς για το τι θα γράψεις, αλλά δεν σε προλαβαίνω ρε αδερφέ. Απαντάω σε άλλα και τελικά βλέπω άλλα να έχεις γράψει. Δεν ήξερα ότι το πήγαινες προς "προσωπική επίθεση" με μεγάλη δόση κομπλεξισμού, δεν θα απαντούσα... Κακώς από μέρους μου, έπρεπε να περιμένω 4-5 ώρες ακόμα για να δω το τελκό αριστούργημα.. Μπορείς να αγνοήσεις το ποστ μου πλέον, δεν έχει νόημα, γιατί το ίδιο θα κάνω και εγώ.
freedubus Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 *Χαλάρωσε με τα edit σου. Το αρχικό μήνυμα σου γράφτηκε χθες στις 22:55 και το τελευταίο edit έγινε μετά από 1 ώρα και 10 λεπτά σήμερα. Απαντάω σε άλλα και τελικά βλέπω άλλα να έχεις γράψει. Δεν ήξερα ότι το πήγαινες προς "προσωπική επίθεση" με μεγάλη δόση κομπλεξισμού, δεν θα απαντούσα...Κακώς από μέρους μου, έπρεπε να περιμένω 4-5 ώρες ακόμα για να δω το τελκό αριστούργημα.. Αυτό εννοώ λέγοντας "τηζερική τακτική". Δηλαδή το πρόβλημα το έχω εγώ επειδή έκανα edit 1 ώρα μετά (δικαίωμά μου να κάνω όχι ένα αλλά 500 έντιτ, για να προσθέσω μια τελεία ή να αφαιρέσω μια παράγραφο) και όχι εσύ, που μπορούσες να κάνεις quote αυτό στο οποίο ήθελες να απαντήσεις τη στιγμή που το είδες γραμμένο αλλά δεν το έκανες (προφανώς σκόπιμα, για να υπονοήσεις οτι έκανα τεράστιες αλλαγές, τη στιγμή που δεν άλλαξα τίποτα από το αρχικό πόστ μου, απλά πρόσθεσα μερικές πινελιές, κι εσύ απάντησες 20' μετά οπότε παραείχες χρόνο). Μάλιστα. Να κοιταχτώ και στον καθρέφτη μία, μήπως έχω προβοσκίδα και χαυλιόδοντες; Μου φτάνει οτι σχεδόν παραδέχτηκες την αστοχία σου περί πολιτικής ορολογίας, έστω και έμμεσα, με το γνωστό πλάγιο τρόπο σου ("ναι εντάξει..χαίρω πολύ..δεν εννοούσα αυτό.." κλπ.) αλλά αρκετά τράβηξε, qui habet aures audienti audiat. Κατά τα άλλα ζητώ συγγνώμη από το λοιπό φόρουμ που παρασύρθηκα (και ολίσθησα σε αυτό τον "διάλογο" με τον τήζερ), αδυναμία της στιγμής, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.
..MementoMori.. Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Εγω θα κανω μια off-topic προσπαθεια στο nick του αγαπητου... Is it φρι ντούμπιουζ?
frenzy Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Ας μου εξηγήσει κάποιος το μωβ τετραγωνάκι. Μάλλον εγώ πρέπει να απαντήσω ως ο μόνος μωβ προοδευτικές κοινωνικές αντιλήψεις (ελευθερίες στην έκφραση και τον τρόπο ζωής) με καπιταλιστική οικονομία, ελεύθερη από κρατική παρέμβαση (αποκλεισμός διαφθοράς και ανικανότητας), με laissez-faire διαχείριση στις επιχειρήσεις(αξιοκρατική εμπιστοσύνη στις πρωτοβουλίες των εργαζομένων και των στελεχών). Ταμπέλες δε βάζω, είναι περιοριστικές. Βέβαια πάσχει το σύστημα από την ικανότητα να ταιριάξει σε μία ή και τις δύο από τις βασικές αντίρροπες κοινωνικές ομάδες: Την ατομιστική και την κολλεκτιβιστική. Χωρίς να λάβεις υπ' όψιν αυτά τα δύο βασικά ως το μεδούλι χαρακτηριστικά σε ένα λαό (ή να τα εξαλείψεις/αντικαταστήσεις), δεν υπάρχει εφαρμογή. Γι'αυτό και κυριαρχούν στην Ιστορία τα ελλιπή μοντέλα που καλύπτουν τη μία (Μοναρχίες, δικτατορίες κλπ), την άλλη (κομμουνισμός,σοσιαλισμός κλπ), ή και τις δύο (καπιταλισμός με κρατική παρέμβαση και έλεγχο) ομάδες. Το μωβ ακόμη δεν έχει βρει αρκετά ώριμο λαό να απευθυνθεί - ή δεν είναι αρκετά ώριμο για να το δεχθεί ο λαός. Είναι και δύσκολο να το ταιριάξεις με παπούτσια... Ιν μάη μπουκ που λέει κι ο freedubus.
million_voices Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 δεν εισαι ο μονος μωβ,αν και εγω το βλεπω ως αναγκαστικο μεταβατικο σταδιο για κατι νεο και ποιο ανθρωποκεντρικο μεσω συνειδητοποιησης και οχι επιβολης αν κατι τετοιο δεν ειναι ουτοπικο,αλλιως μωβ ακριβως για τους λογους που αναφερεις φακ ειμαι στο μεταιχμιο και φαινεται συμφωνω απολυτα με την αναλυση του freeνταμπκατι
vagpap Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Το τεστάκι πάντως είναι σχετικά biased θα έλεγα. Η απουσία απάντησης irrelevant είναι λίγο "κάπως".
evabb Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 να και το δικο μου αποτελεσμα.... φαινεται επειδη ειπα οτι I strongly disagree με την υιοθεσια απο ομοφυλοφιλα ζευγαρια με εβγαλε εκει που με εβγαλε
million_voices Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Το τεστάκι πάντως είναι σχετικά biased θα έλεγα. Η απουσία απάντησης irrelevant είναι λίγο "κάπως". ναι οντως γι'αυτο και δεν το εκανα
frenzy Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Καλά ρε παιδιά τεστάκι είναι, παιχνίδι. Μη χάνουμε το χιούμορ μας...
soturin Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 να και το δικο μου αποτελεσμα.... φαινεται επειδη ειπα οτι I strongly disagree με την υιοθεσια απο ομοφυλοφιλα ζευγαρια με εβγαλε εκει που με εβγαλε με σένα δε μαλώναμε για τη δωρεάν ή όχι δημόσια παιδεία; βλέπω πρασίνισες
vagpap Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Καλά ρε παιδιά τεστάκι είναι, παιχνίδι. Μη χάνουμε το χιούμορ μας... Προφανώς
Praetorianos Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Εξεπλάγην από το αποτέλεσμα.. Με περίμενα πιο Libertarian:-( Πάντως με τόσους πράσινους, έχω την εντύπωση ότι κάποιοι "πείραξαν" το τεστ λίγο για να μην πιάσουν κοκκινομπλε περιοχές
..MementoMori.. Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Δημοσ. 6 Απριλίου 2009 Εξεπλάγην από το αποτέλεσμα.. Με περίμενα πιο Libertarian:-( Πάντως με τόσους πράσινους, έχω την εντύπωση ότι κάποιοι "πείραξαν" το τεστ λίγο για να μην πιάσουν κοκκινομπλε περιοχές Μπα χλωμο... Το κακο με τους "κοκκινο-μπλε" ειναι οτι δεν ντρεπονται για τις αποψεις τους, οποτε γιατι να το κρυψουν?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.