Προς το περιεχόμενο

Κάτω τα χέρια από το ρύζι μας! απο greenpeace

Jason13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για δική σας πληροφόρηση

Μεταλλαγμένα: κάτω τα χέρια απο το ρύζι μας‏

Από: Greenpeace Greece ([email protected])

Εστάλη: Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 7:31:29 μμ

Προς: xxxx

Αγαπητοί φίλοι,

ζητάμε επειγόντως τη βοήθεια σας, γιατί αν πετύχει η Bayer να καλλιεργηθεί το μεταλλαγμένο ρύζι της, θα είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο προϊόν έρχεται απευθείας στο πιάτο μας!

Υπόγραψε και εσύ!

Κάνε κλικ, πάρε θέση!

Η Bayer έχει βάλει στο μάτι το ρύζι και θέλει να πετύχει την καλλιέργεια και την κατανάλωση του μεταλλαγμένου ρυζιού της. Αν τα καταφέρει, τότε αποκτά τον έλεγχο του καθημερινού είδους διατροφής του μισού πληθυσμού του πλανήτη.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να προστατέψουν τους καταναλωτές και τους αγρότες από το μεταλλαγμένο ρύζι της Bayer, εμποδίζοντας την καλλιέργεια και την κατανάλωσή του.

Πρώτος μας στόχος είναι η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, κα Βασιλείου. Βοηθήστε μας, σε αυτή τη φάση, να μαζέψουμε στην Ελλάδα 5.000 υπογραφές διαμαρτυρίας μέχρι τις 22 Απριλίου. Και αν νομίζετε πως μια υπογραφή δεν έχει δύναμη απέναντι στους πολιτικούς και τις πολυεθνικές, τότε θα σας κάνουμε ένα δώρο για να σας αλλάξουμε γνώμη: μετά από τρομερές πιέσεις πολιτών, αγροτών και οργανώσεων, η κυβέρνηση της Γερμανίας σταματάει την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto, του μόνου μεταλλαγμένου που έχει άδεια να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη (το οποίο η Ελλάδα ποτέ δε δέχτηκε να καλλιεργήσει). Πιέζουμε, κερδίζουμε!

Κάνε και εσύ κλικ, πάρε θέση!

ΥΓ. αν έχετε ήδη υπογράψει στείλτε το μήνυμα σε φίλους σας

Ελαβα αυτο το μηνυμα απο greenpeace επειδη ειμαι μελος..οποιος θελει να υπογραψει ας μπει εδω..http://www.greenpeace.org/greece/news/hands-off-rice <--δωστε ονομα και επιθετο και το e-mail σας..Μην ξεχασετε να την επιβεβαιωσετε με το e-mail που θα σας ερθει....

Επισης για περισσοτερα νεα μπειτε εδω :http://www.greenpeace.org/greece/news

Δημοσ.

186984-g.jpg

Η Bayer έχει βάλει στο μάτι το ρύζι και θέλει να πετύχει την καλλιέργεια και την κατανάλωση του μεταλλαγμένου ρυζιού της. Αν τα καταφέρει, τότε αποκτά τον έλεγχο του καθημερινού είδους διατροφής του μισού πληθυσμού του πλανήτη. Επίσης, θα είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο προϊόν έρχεται απευθείας στο πιάτο μας!

Το μεταλλαγμένο ρύζι της Bayer είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να επιβιώνει μετά από τη χρήση μεγάλων δόσεων του εξαιρετικά τοξικού ζιζανιοκτόνου glufosinate. Ένα “μικρό προβληματάκι” είναι πως το glufosinate έχει χαρακτηριστεί τόσο επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και για το περιβάλλον, που στην Ευρώπη θα απαγορευτεί σύντομα η χρήση του…

Αυτή τη φορά δεν ανησυχούμε μόνο για τους καταναλωτές και την υγεία του περιβάλλοντος. Έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα παγκόσμιας ασφάλειας τροφίμων, ανθρώπινων δικαιωμάτων και επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει την εισαγωγή αυτού του μεταλλαγμένου ρυζιού στα κράτη-μέλη της. Αν την επιτρέψει, τότε το ρύζι της Bayer θα αρχίσει πολύ σύντομα να καλλιεργείται εμπορικά στην ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, θα ξεκινήσει η κυκλοφορία του σε σούπερ-μάρκετ και τελικά θα φτάσει στο πιάτο μας. ΠΗΓΗ Τσουκνίδα blog

Κάνε και εσύ κλικ, πάρε θέση!

Δημοσ.

Όλοι όσοι κράζουν τα μεταλλαγμένα, γνωρίζουν τί είναι και με ποιο τρόπο είναι επιβλαβή στην υγεία του ανθρώπου; Επίσης, αυτό το mail δεν λέει τί είδους μετάλλαξη έχει υποστεί το ρύζι αυτό, οπότε απλά ζητάει τυφλή εμπιστοσύνη. No thanks...

Δημοσ.
Όλοι όσοι κράζουν τα μεταλλαγμένα, γνωρίζουν τί είναι και με ποιο τρόπο είναι επιβλαβή στην υγεία του ανθρώπου;

Αυτό ούτε εγώ το έχω καταλάβει ποτέ διαβάζοντας κράχτες περί "μεταλλαγμένων". Δηλαδή πέρα από το γεγονός πως χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη ποικιλία ίσως στο μέλλον εξαφανιστεί η αρχική (ας πούμε), με ποιό τρόπο κάτι που θα διασπάσει το στομάχι σου για να αποδωθούν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σου μέσω του καταβολισμού μπορεί να σε βλάψει αν είναι "μεταλλαγμένο"? Για ποιό λόγο δαιμονοποιείται 100% η Βιοτεχνολογία?

Ακόμα πιο περίεργο είναι που στη λίστα των μεταλλαγμένων έχουν και προϊόντα όπως... σαμπουάν! Δηλαδή τί θα γίνει αν λουστείς πχ με σαμπουάν που περιέχει συστατικό που παράγεται από κάποιο γενετικά τροποποιημένο φυτό, θα βγει κάποιο τερατάκι και θα σε φάει?

:rolleyes:

Δημοσ.
Δηλαδή τί θα γίνει αν λουστείς πχ με σαμπουάν που...

Με σαμπουαν χωρις μεταλλαγμενα θα παθεις μονο αυτα.

Αν περιεχει και μεταλλαγμενα, θα φωσφοριζεις τη νυχτα (bonus). :P

Δημοσ.

(όταν ζήτησα να στηρίξω την greenpeace μου είπαν να κατεβάσω το banner που έβαλα... τώρα θα πάρουν τα κακαλαμ)

Δημοσ.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει, με τον τρόπο που το κάνει, δε σημαίνουν κάτι. Το να βρεις με πειράματα πως η τάδε ουσία προκαλεί την τάδε βλάβη στον τάδε οργανισμό, δε σημαίνει πως αν υπάρχει η ουσία αυτή σε κάποια πράγματα γύρω σου ή πχ σε ένα σαμπουάν θα πάθεις κάτι. Στα πειράματα χρησιμοποιούν την ουσία με συγκεκριμένο τρόπο για να φτάσουν σε κάποια αποτελέσματα. Άρα δεν αποδεικνύουν κάτι πέρα της επικινδυνότητας της ουσίας όταν χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως στο εργαστήριο. Επίσης τα στατιστικά δεν αποδεικνύουν κάτι. Για παράδειγμα αναφέρει την ποιότητα του σπέρματος που μέτρησαν σε κάποιους, αλλά είναι πασίγνωστο πως αυτό επηρεάζεται από ένα κάρο παράγοντες. Δε βλέπω κάτι συγκεκριμένο, από όσο του έριξα μια ματιά, κυρίως για να τρομάξουν είναι κάτι τέτοια φυλλάδια.

Στο παρόν θέμα αναφερόμαστε σε γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες φυτών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και όχι στην επίδραση χημικών ουσιών, είναι εκτός θέματος η παραπομπή. Οι απορίες μου παραμένουν.

Δημοσ.

Αν περιεχει και μεταλλαγμενα, θα φωσφοριζεις τη νυχτα (bonus). :P

Δηλαδή ένα κάρο επιστήμονες ασχολήθηκαν τόσο καιρό για να μεταλλάξουν κάτι ώστε να φωσφορίζουμε τα βράδυα. Κάτι δεν μου πάει καλά με αυτόν το συλλογισμό...

Δημοσ.

Στο παρόν θέμα αναφερόμαστε σε γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες φυτών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και όχι στην επίδραση χημικών ουσιών, είναι εκτός θέματος η παραπομπή. Οι απορίες μου παραμένουν.

Μια καλή αρχή είναι να διαβάσεις μερικά άρθρα από εδώ :http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=9&id=97&Itemid=82&limit=50&limitstart=100
Δημοσ.

Το βασικό "θέμα" με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, και γενικότερα οργανισμούς, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το τι μπορεί να συμβεί μακροχρόνια στους αυτόχθονες πληθυσμούς από την ανάμειξή τους με τους τροποποιημένους.

Ποικιλίες με τροποποιημένα χαρακτηριστικά υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Ονομάζεται "Εξελικτική θεωρία". Ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ασχολήθηκε και με τη γενετική βελτίωση, τόσο των ζώων όσο και των φυτών (κρατάμε τις που έχουμε παρατηρήσει ότι βγάζουν περισσότερο γάλα για να τις χρησιμοποιήσουμε για αναπαραγωγή κλπ). Επίσης, πολλές ποικιλίες φυτών είναι δημιούργημα του ανθρώπου (πορτοκάλια Valencia) από διασταυρώσεις.

Μη δαιμονοποιούμε τη βιοτεχνολογία.

Όταν είχαν βγει τα πρώτα υβρίδια στην αγορά (πχ, καλαμποκιού) είχε γίνει πάλι πολύ μεγάλο θέμα από την άποψη ότι δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπόρους από το υβρίδιο για να συνεχίσεις την καλλιέργεια αλλά πρέπει να πάρεις νέους σπόρους υβριδίου. Δεν έχει να κάνει με τον έλεγχο των σπόρων και του εμπορίου τους. Έχει να κάνει ότι η F1 γενιά που προέρχεται από πατρική υβρίδιο, δεν έχει τις ιδιότητες του υβριδίου.

Η γενετική τροποποίηση χρησιμοποιώντας DNA από άλλους οργανισμούς, είναι άλλο θέμα, και αυτό είναι που είναι "προβληματικό".

Just my 2 cents

Δημοσ.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει, με τον τρόπο που το κάνει, δε σημαίνουν κάτι. Το να βρεις με πειράματα πως η τάδε ουσία προκαλεί την τάδε βλάβη στον τάδε οργανισμό, δε σημαίνει πως αν υπάρχει η ουσία αυτή σε κάποια πράγματα γύρω σου ή πχ σε ένα σαμπουάν θα πάθεις κάτι. Στα πειράματα χρησιμοποιούν την ουσία με συγκεκριμένο τρόπο για να φτάσουν σε κάποια αποτελέσματα. Άρα δεν αποδεικνύουν κάτι πέρα της επικινδυνότητας της ουσίας όταν χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως στο εργαστήριο. Επίσης τα στατιστικά δεν αποδεικνύουν κάτι. Για παράδειγμα αναφέρει την ποιότητα του σπέρματος που μέτρησαν σε κάποιους, αλλά είναι πασίγνωστο πως αυτό επηρεάζεται από ένα κάρο παράγοντες. Δε βλέπω κάτι συγκεκριμένο, από όσο του έριξα μια ματιά, κυρίως για να τρομάξουν είναι κάτι τέτοια φυλλάδια.

Τις ιδιες πανω κατω αποριες εχω κι εγω, με μια πιο απλη και σαφη ερωτηση;

Υπαρχει καλο μεταλλαγμενο προιον;

Δημοσ.
Υπαρχει καλο μεταλλαγμενο προιον;

Με το που το διάβασα πήγε το μυαλό μου στις ντομάτες και τις φράουλες (με την αηδιαστική λευκή σάρκα μέσα) αλλά έκανα λάθος σκέψη, αφού αυτά οφείλονται στις ορμόνες που τους βάζουν. :mrgreen:

Να σημειώσω πως οι απορίες που εξέφρασα παραπάνω είναι πραγματικές και όχι ειρωνικές για το θέμα. Από τις γνώσεις που έχω θεωρώ πως δεν είναι τόσο φοβερά τα πράγματα και άδικα δαιμονοποιούμε τα μεταλλαγμένα, ενώ τις περισσότεςρες φορές στο άκουσμα τα συνδέουμε με τα χημικά και τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται γι άλλους σκοπούς (ακόμα κι εμένα το μυαλό μου εκεί πήγε πρώτα), ενώ δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Διαβάζοντας ένα άρθρο από τη σελίδα που έδωσε η συμφορουμίτισα @@sos@@...

"Από την άλλη μεριά, η διασπορά στη φύση γενετικού υλικού σε πολλούς διαφορετικούς, νέους και απρόβλεπτους (από τη φύση) συνδιασμούς συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία που τόσο σοφά αναπτύχθηκε και τόσο αρμονικά λειτούργησε για εκατομμύρια χρόνια.Το πατεντάρισμα γενετικού υλικού και η μονοπώλησή του σε συνδιασμό με τεχνικές αποκλεισμού της δυνατότητας χρησιμοποίησης μέρους της σοδειάς για σπόρο (τεχνολογία terminator) ανατρέπουν εκ θεμελίων το θεσμό της παραδοσιακής γεωργίας και δημιουργούν τεράστια ηθικά και πολιτικά ζητήματα, αφού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων από μερικές πολυεθνικές εταιρείες."

...το παραπάνω απόσπασμα είναι όντως αντιπροσωπευτικό και μπορεί κάποιος να καταλάβει πως τα ζητήματα (όχι κατ'ανάγκη προβλήματα) που προκύπτουν είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα της επικινδυνότητας των ορμονών και φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Αντιθέτως υπάρχουν πολλά οφέλη από την πετυχημένη εφαρμογή μεθόδων της Γενετικής Μηχανικής (γι αυτό υπάρχει εξάλλου αυτός ο τομέας) και προφανώς υπάρχει μια σύγχυση των άμεσων ζητημάτων που προκύπτουν με τους δήθεν κινδύνους, που μάλλον χρησιμοποιούνται ως μέσα εκφοβισμού. Γι αυτό μίλησα παραπάνω με τη λέξη "κράχτες", διότι για τον πολίτη-καταναλωτή που αναγιγνώσκει μια ανακοίνωση-κάλεσμα "αντίστασης" και που δεν έχει τις γνώσεις για να την κρίνει, όλα αυτά είναι παραπλανητικά ως προς την πραγματική τους υπόσταση. Μιλάνε για "υγεία" και "προστασία" του καταναλωτή, ενώ τα ζητήματα είναι άλλα*.

* δεν κρίνω το αν έχουν δίκιο ή άδικο, νομίζω πάντως πως είναι θέμα σωστής διαχείρησης

Δημοσ.
Η γενετική τροποποίηση χρησιμοποιώντας DNA από άλλους οργανισμούς, είναι άλλο θέμα, και αυτό είναι που είναι "προβληματικό".

Δεν ειναι αλλο θεμα. Ειναι μια πτυχη του θεματος. Εδω παει και η αναφορα μου περι "φωσφορισμου" (σε ποντικια 6-7 χρονια πισω), για να συνεχισουν στο καλαμποκι και ντοματες εισαγοντας γονιδια απο βακτηρια κλπκλπ...

Μα ολα 50αρακια; ελεοc... :rolleyes:

δεν θα το κανω και αυτο 50αρακια.

Don't Worry, Be Happy!

BOO! :rolleyes:

610x33.jpg

το τερατακι που εψαχνε ο χάρος... :o

Δημοσ.

BOO! :rolleyes:

610x33.jpg

το τερατακι που εψαχνε ο χάρος... :o

Τώρα άμα σου πω πως θα γούσταρα ένα τέτοιο για κατοικίδιο? :o

(κάτι μου λέει πως το έχουν ήδη σκεφτεί)

*να βγάλουν κι ένα ηλεκτροφόρο για να φορτίζεις τσάμπα μπαταρίες :mrgreen:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...