Προς το περιεχόμενο

C.. νεο ξεκίνημα..

Naja

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν μπορεί κάποιος άς με βοηθήσει. Προσπαθώ να μάθω C αλλά γράφω προγράμματα μόνο σε χαρτί. Εχω το Visual Studio αλλά δεν έχω καταφέρει να γράψω κανένα πρόγραμμα ακόμα, δεν ξέρω από που να αρχίσω!

Παω file->new project-> project file Visual C#... μετα??

Ενας compiler DEV-C μήπως είναι πιο απλός να δοκίμαζα εκει?

Δημοσ.

Γαι δες αυτο:

Διαδικασία Microsoft Visual Studio 2005 = Διαδικασία Microsoft Visual Studio 2008

Βήμα 1ο: Εκκίνηση της εφαρμογής

Προκειμένου να εκκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Visual Studio 2005 επιλέγουμε Start -> All Programs -> Microsoft Visual Studio 2005 -> Microsoft Visual Studio 2005.

Βήμα 2ο: Δημιουργία ενός νέου project

Kάθε πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε σε γλώσσα C++ πρέπει να το εντάξουμε σε ένα project. Για να δημιουργήσουμε ένα νέο project επιλέγουμε File -> New -> Project. Στο παράθυρο το οποίο εμφανίζεται στην οθόνη επιλέγουμε στην κατηγορία Project Types το General και στην κατηγορία Templates το Empty Project. Στη συνέχεια δηλώνουμε στη θέση Name το όνομα του project το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε (π.χ. FirstProgram), στη θέση Location τον κατάλογο στον οποίο θέλουμε αυτό να δημιουργηθεί (π.χ. C:\temp) και επιλέγουμε το ΟΚ.

Βήμα 3ο: Δημιουργία ενός αρχείου πηγαίου κώδικα

Δημιουργούμε στη συνέχεια ένα αρχείο με κατάληξη .cpp το οποίο θα περιέχει τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος. Επιλέγουμε Project -> Add New Item.

Στο παράθυρο που εμφανίζεται στην οθόνη επιλέγουμε στην κατηγορία Categories το Code και στην κατηγορία Templates το C++ File (.cpp). Στη συνέχεια δηλώνουμε στη θέση Name το όνομα του αρχείου πηγαίου κώδικα το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε (π.χ. FirstProgram) και επιλέγουμε το Add. Εάν έχουμε ήδη τον πηγαίο κώδικα σε κάποιο αρχείο, τότε αντί για τα παραπάνω επιλέγουμε Project -> Add Existing Item, δίνουμε το όνομα του αρχείου πηγαίου κώδικα που έχουμε και στη συνέχεια προχωράμε στο βήμα 5.

Βήμα 4ο: Συγγραφή του πηγαίου κώδικα

Είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε το πρόγραμμα στον Η/Υ. Όταν τελειώσουμε με την εισαγωγή του κειμένου του πηγαίου κώδικα επιλέγουμε File -> Save προκειμένου αυτό να αποθηκευτεί στον Η/Υ.

Βήμα 5ο: Μεταγλώττιση του προγράμματος

Η μεταγλώττιση του προγράμματος και η δημιουργία του εκτελέσιμου αρχείου γίνεται με την επιλογή Build -> Build Solution. Το αποτέλεσμα της μεταγλώττισης εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης του Η/Υ. Εάν δεν προέκυψαν λάθη κατά την μεταγλώττιση (0 errors) συνεχίζουμε με το επόμενο βήμα. Διαφορετικά διαβάζουμε ένα προς ένα τα μηνύματα λάθους πουδημιούργησε ο μεταγλωττιστής ξεκινώντας από το πρώτο και επιστρέφουμε στοβήμα 4 για να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις στον πηγαίο κώδικα.

Βήμα 6ο: Εκτέλεση του προγράμματος

Εκτελούμε το πρόγραμμα επιλέγοντας Debug -> Start Without Debugging και παρατηρούμε τα αποτελέσματα στην οθόνη του Η/Υ. Εάν το πρόγραμμα έχει την επιθυμητή συμπεριφορά τότε προχωράμε στο επόμενο βήμα. Διαφορετικά επιστρέφουμε στο βήμα 4 και κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις στον πηγαίο κώδικα του προγράμματος.

Βήμα 7ο: Τερματισμός της εφαρμογής

Όταν τελειώσουμε με ένα πρόγραμμα επιλέγουμε File -> Close Solution

προκειμένου να τερματιστεί το τρέχον project.Εάν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα ξεκινάμε πάλι από το βήμα 2.Εάν επιθυμούμε να εργαστούμε με ένα πρόγραμμα το οποίο είχαμε δημιουργήσει κάποια στιγμή στο παρελθόν επιλέγουμε File -> Open -> Project/Solution και στο παράθυρο που εμφανίζεται στην οθόνη του Η/Υ μετακινούμαστε στον κατάλογο στον οποίο έχουμε αποθηκεύσει το project αυτό(π.χ. C:\temp\FirstProgram), επιλέγουμε το αρχείο με κατάληξη .sln και επιλέγουμε Open.Όταν θέλουμε να τερματίσουμε την εφαρμογή Microsoft Visual Studio 2005επιλέγουμε File -> Exit.

ελπίζω να βοήθησα...

Δημοσ.
Ενας compiler DEV-C μήπως είναι πιο απλός να δοκίμαζα εκει?

Ναι, τώρα που είσαι στην αρχή ακόμα θα είναι πιο απλά τα πράγματα με ένα περιβάλλον ανάπτυξης τύπου Dev-C++...

Δημοσ.

Θα πρότεινα κι εγώ να μην πας σε VS αν δεν έχεις εξοικειωθεί πρώτα με τη γλώσσα, γιατί κινδυνεύεις να μπερδευτείς και να απογοητευτείς. Ξεκίνα με Dev-C++.

Δημοσ.

Και εγώ θα πώ το ίδιο με τα παιδιά,αφού τώρα ξεκινάς αυτό που θέλεις είναι ένα απλά πογραμμα που απλά όταν γράφεις 2 γραμμές κώδικα και πατάς run θα τρέχει!

Αν έχεις vista και ο dev c++ δεν δουλεύει κάνε αυτό http://www.pmohan.org/content/view/36/1/ και θα είσαι μια χαρά!

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα δοκιμάσω και τον DEV-C.

fasmatikos.. γράφεις "σε γλώσα C++" σε γλώσσα C που θέλω εγώ τα ίδια κάνω?

Δημοσ.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα δοκιμάσω και τον DEV-C.

fasmatikos.. γράφεις "σε γλώσα C++" σε γλώσσα C που θέλω εγώ τα ίδια κάνω?

Όπως είπε και ο πάρης, η διαδικασία είναι η ίδια, και για C και για C++....;)

Δημοσ.

Λοιπόν έχω ξεκινήσει και γράφω στο visual studio 2008. Το λάθος που έκανα ήταν όταν πήγενα στο sourse file και έδινα add -> new item δεν το έσωζα ως .c

Τώρα όλα οκ. Εμαθα και τις εντολές, λίγο με τους δείκτες έχω κολλήσει αλλά για ξανθιά καλά τα πάω :)

Δημοσ.

βασικα για εμενα το καλυτερο ειναι να προγραμματιζεις σε κονσολα η σε καποιο IDE οπως ΝetBeans/DevC++/Eclipse κλπ..

Το VIsual Studio οπως σου λενε και πιο πανω φαινεται αρκετα "βαρυ" και δυσκολο σε καποιον που αρχιζει να μαθαινει

Δημοσ.
Λοιπόν έχω ξεκινήσει και γράφω στο visual studio 2008. Το λάθος που έκανα ήταν όταν πήγενα στο sourse file και έδινα add -> new item δεν το έσωζα ως .c

Τώρα όλα οκ. Εμαθα και τις εντολές, λίγο με τους δείκτες έχω κολλήσει αλλά για ξανθιά καλά τα πάω :)

Κλασικά, όλοι οι newbies πρωτοετείς μεταμορφώνονται σε ξανθιές για να μην φάνε το κράξιμο. Φορ δε γουίν.

Δημοσ.

γιατί δεν δοκιμάσεις να κάνεις ενα virtual server με ubuntu πάνω. Εμένα όλοι οι complires (netbeans, visual studio) μου σπάσαν τα νεύρα και τώρα είμαι μια χαρά με τα ubuntu...

Δημοσ.

+1 για dev-c++ και από εμένα

Κλασικά, όλοι οι newbies πρωτοετείς μεταμορφώνονται σε ξανθιές για να μην φάνε το κράξιμο. Φορ δε γουίν.

Χαχα, τι είπε ο άνθρωπας?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...