Προς το περιεχόμενο

Φωτοβολταικά

jimarass

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά ξέρετε τίποτα πληροφορίες για το αν τρέχει πάλι το πρόγραμμα για τα βολταικά, όπου θα πουλάς για 20 χρόνια ρεύμα στη ΔΕΗ με εγγυημένη τιμή? Ξέρετε κάποιο σωστά πληροφορημένο φορουμ για αυτό?

Δημοσ.

Ψαχνω και εγω κατι τετοιο εδω και καποιο διαστημα αλλα δεν βρηκα και την παραμικρη πληροφορια. Οποιος ξερει κατι ας ενημερωσει.

Δημοσ.
Ψαχνω και εγω κατι τετοιο εδω και καποιο διαστημα αλλα δεν βρηκα και την παραμικρη πληροφορια. Οποιος ξερει κατι ας ενημερωσει.

Παιδιά έχουν παγώσει τα πάντα,απίστευτη γραφειοκρατία και κυρίως το δυσκολότερο να "περάσεις" τους περιβαλλοντικούς...ξάδερφος μου πήρε το "ΟΚ" για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το πάρκο,έχει 2+ χρόνια που ταλαιπωρείται και η άδεια του ακυρώνεται σε λίγους μήνες...

Και κάτι ακόμη,έχω την αίσθηση ότι το ΥΠΑΝ έριξε σχεδόν στη μέση την τιμή πώλησης της kwh με το "έτσι θέλω",αφήνοντας πολύ κόσμο ξεκρέμαστο (μην περιμένετε σταθερότητα σε τέτοια ζητήματα από το ελληνικό κράτος)...

Εκτίμησή μου είναι πως όσο η ΔΕΗ αποτελεί το μόνο εγχώριο "αγοραστή" της παραγώμενης ενέργειας δεν θα "ανοίξουν" πραγματικά τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα,πρέπει επιτέλους να μπούν στο παιχνίδι κι άλλοι έμποροι...

Δημοσ.

Εκτός αν σκέφτεσαι να κάνεις σοβαρή επένδυση (δηλαδή εννοώ να είσαι μεγάλος επενδυτής που έχει στο μυαλό του να φτιάξει πάρκο), το να εγκαταστήσεις φωτοβολταικά στο σπίτι σου για να γλιτώσεις την ΔΕΗ και την περίσσεια να την πουλάς στο δίκτυο, κατά την γνώμη μου δεν αξίζει ακόμα. Το κόστος της αρχικής επένδυσης είναι πολύ μεγάλο, και ναι μεν σε βάθος 20 ετίας μπορεί να βγεις κερδισμένος, αλλά θα μπείς σε όλη αυτή τη διαδικασία?

Και μην ξεχνάμε ότι τα φωτοβολταικά δεν αποδίδουν μεγάλη ισχύ. Με δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να έχεις 1353 W/m^2 (το οποίο το πετυχαίνεις σε επιφάνεια κάθετη στην δέσμη του ήλιου, εκτός ατμόσφαιρας (εντός ατμόσφαιρας, με σύννεφα, κλίση των φωυοβολταικών επιφανειών κλπ άντε να πετύχεις 600 W/m^2 και αυτό υπόθεση είναι πάντα) για να μπορέσεις να πετύχεις μία σχετικά υπολογίσιμη τιμή ισχύος (π.χ. 65 kW που είναι μια τυπική τιμή για ισχύ κινητήρα αυτοκινήτου δηλαδή πάνω κάτω 100 άλογα), θέλεις καμιά 100άρα τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, δηλαδή πρέπει να καλύψεις όλη την ταράτσα με φωτοβολταικά (και εδώ βέβαια χωρίς να λάβουμε υπόψιν βαθμούς απόδοσης συστημάτων κ.λ.π.). Το κόστος αφενός είναι πολύ μεγάλο και δεν ξέρεις πότε θα το αποσβέσεις με όλες τις διακυμάνσεις στην τιμή της kWh, και από την άλλη σκέψου ότι αυτά τα 65 kW ισχύς είναι αμελητέες ποσότητες μπροστά στην ισχύ που βγάζει ένα αιολικό πάρκο π.χ. (καλά, για τις μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ούτε λόγος... εκεί οι μονάδες βάσης χτυπάνε 500-600 MW και αν πας και σε συνδυασμένο κύκλο πας και αρκετά παραπάνω με πολύ καλούς βαθμούς απόδοσης). Αλλά το αιολικό πάρκο είναι μια άμεση σύγκριση γιατί είναι ΑΠΕ και γιατί παίζει σε χαμηλές ισχείς (όπως και τα μικρά υδροηλεκτρικά). Μια ανεμογεννήτρια μπορεί να βγάλει και 2-4 MW Ισχύ (ανάλογα με την τοποθεσία, το μέγεθος και τον άνεμο, αλλά αναφέρω τυπικές τιμές....έχουν φτάσει και τα 5.5 -6, αλλά μιλάμε για πειραματικές γεννήτριες με μέγεθος πτερυγίων πιο μεγάλο από το wingspan των airbus A380). και με κόστος που ναι μεν είναι ακριβότερο από το να εγκαταστήσεις ένα ηλιακό πάρκο, αλλά αρκετά μικρότερο αν κάνεις την αναγωγή σε Ευρώ/kWh που θα πουλάς (άσε που πρέπει να λάβεις υπόψιν περιορισμούς στην ζήτηση, βαθμούς εκμετάλλευσης κ.λ.π. Το ότι μια δεδομένη στιγμή η γεννήτρια σου θα μπορεί να δώσει το τάδε ποσό ενέργειας, δεν σημαίνει ότι αυτό το ποσό ενέργειας θα σου ζητήσει η ΔΕΗ, θα είναι σημαντικά μικρότερο).

Όλα αυτά τα λέω για να σου δώσω να καταλάβεις ότι αν δεν είσαι σοβαρός επενδυτής με κεφάλαια και χρηματοδότηση και είσαι ένας απλό πολίτης που απλά σκέφτεται να βαλει φωτοβολταικά στην ταράτσα του για να γλιτώνει ΔΕΗ και το περίσσευμα να το πουλάει, δεν αξίζει ούτε τα χρήματα (αμφίβολο είναι αν θα τα πάρεις πίσω σε βάθος 20-ετίας, γιατί με τέτοιο χρονικό ορίζοντα γίνονται τέτοιες επενδύσεις, τουλάχιστον στα αιολικά), ούτε αξίζει να μπεις στην γραφειοκρατία που θα σου φάει την ψυχή και γενικά θα σε έχουν και ψιλογραμμένο για τέτοιες χαμηλές μονάδες...

Δημοσ.

Ή δεν σε λένε Μυτιληναίο,που πήρε επιδότηση να φτιάξει Η/Ζ για να αποδεσμεύσει τη ΔΕΗ απ' την ενεργοβόρα μονάδα του (αλουμίνιο γαρ,που το ρεύμα το πλήρωνε στο 1/10 της οικιακής τιμολόγησης,btw) και συνέχισε να παίρνει σχεδόν τζάμπα ρεύμα απ' τη ΔΕΗ,το δε παραγόμενο απ' το ηελκτροπαραγόν του ζεύγος ρεύμα το πούλαγε στη ΔΕΗ με συνθήκες παραγωγού.Κέρδος,κανα 300άρι kk€(χονδρικά).

Το χρόνο.

Σιγά μη δώσουν αποδέσμευση στο πόπολο.

Δημοσ.

Υπάρχει ένας καινούργιος νόμος που αφορά εγκαταστάσεις μέχρι 10-20 Kw, δεν θυμάμαι ακριβός.

Αφορά κυρίως ταράτσες και αυλές, και χρειάζεται μόνο άδεια για μικρές εργασίες από την πολεοδομία, και μια συμφωνία με την ΔΕΗ για να πουλάς το ρεύμα με σταθερή τιμή.

Σε ένα παράδειγμα επένδησης για ταράτσα 70 m^2 με δάνειο από την τράπεζα γύρα στα 17000 euro, είχε κέρδος ανά χρόνο περίπου 2000 euro.

Βέβαια αυτό ήταν σε περιοδικό του δήμου και μπορεί να μην ήταν και πολύ αντικειμενικό.

Παρόλα αυτά, αν έχεις χώρο δικό σου μεγάλο εντός σχεδίου και το ψάξεις σίγουρα θα υπάρχει κέρδος

http://www.blackdot.gr

Δημοσ.

Θυμαμαι το διαβασα σε μια εφημεριδα (νομιζω το 04' ή 05'). Ελεγε ο,τι το κρατος σου δινει το 60% του κεφαλαιου, και οι τιμες ηταν 40-45 στερεα και 50-55(κιλοβατωρα) για νησια. Το εψαχνα κανα μηνα αλλα, Ελλας (ή μαλον ελληνικη γραφειοκρατια). Μετα απο χρονια καταλαβα ο,τι ειναι πατατα.

Δεν εχω δει καποιο ιδιωτικο παρκο, που να το εχει ιδιωτης με την ιδιωτητα του ιδιωτη, και οχι κανας ξαδελφος.....

Κριμα. Η Ελλαδα θα γλιτωνε απο τα πορστημα που τρωει, και θα ειχαμε μερικες θεσεις εργασιας παραπανω.

Υγ: Γιατι τα καλα να μην περνανε?

Δημοσ.
Σε ένα παράδειγμα επένδησης για ταράτσα 70 m^2 με δάνειο από την τράπεζα γύρα στα 17000 euro, είχε κέρδος ανά χρόνο περίπου 2000 euro.

Δεν έχω κάποιο λόγο να μην σε πιστέψω και να το αμφισβητήσω αυτό που λες και δεν έχω και απολύτως κανένα επιχείρημα, η γνώμη μου όμως είναι ότι αυτό είναι λίγο ψέμα, τουλάχιστον έτσι όπως είναι διατυπωμένο. Με αυτή τη λογική, όλοι θα παίρνανε δάνειο 17.000 ευρώ και σε 9 χρόνια θα είχαν κάνει απόσβεση, βάζοντας στην άκρη την οικονομία από το να μην πληρώνουν ΔΕΗ. Γενικά, τέτοιου είδους επενδύσεις είναι μη συμφέρουσες για τον κάθε απλό ιδιώτη και για μία μονάδα της τάξης των 15 kW, τα 2000 ευρώ κέρδος τον χρόνο μου φαίνονται υπερβολικά. Και κάτι ακόμα. 10-20 kW είναι ψιλικατζίδικο ακόμα μπροστά και σε μία ανεμογεννήτρια (πόσο μάλλον μπροστά σε αιολικό πάρκο, εντάξει για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ούτε κουβέντα). Ακόμα και αν δουλεύει σε αυτήν την ισχύ κάθε στιγμή του χρόνου (που είναι αδύνατο και ουσιαστικά δεν γίνεται ποτέ), παράγονται περίπου 100-150 MWh κάθε χρόνο, που σαν ποσοστό επί της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα (περίπου 60ΤWh κάθε χρόνο) δεν ξεπερνάει το 0,0001%. Τα νούμερα είναι αστεία, και γι' αυτό δεν μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες. Χρειάζεται ένας μεγάλοε επενδυτής να φτιάξει ένα πάρκο για να φτάσουμε σε υπολογίσιμα μεγέθη. Και πιστεύω ότι προς το παρόν, καλύτερη ενεργειακή λύση είναι το αιολικό πάρκο, παρά τα φωτοβολταικά, αλλά πλέον το αιολικό είναι μόνο για μεγάλους επενδυτές, δεν μπορείς να βάλεις γεννήτρια στην ταράτσα του σπιτιού σου.

Γι' αυτό λέω ότι τα 2000 ευρώ κέρδος τον χρόνο τα θεωρώ πολύ μεγάλο νούμερο. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, δεν ξέρω οικονομικά στοιχεία, απλά η άποψή μου είναι αυτή. Αν έχει κάποιος παραπάνω πληροφορίες καλό θα ήταν να τις αναφέρει να έχουμε μία πιο γενική εικόνα.

Δημοσ.

Γιαυτό και είπα ότι δεν ξέρω κατά πόσο είναι αντικειμενικό....

Όμως αν το σκεφτείς 20kW είναι η κατανάλωση ενός μεγάλου σπιτιού, και η τιμή που αγοράζει η ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη(νομίζω 50-55), πιο μεγάλη ίσως και από την τιμή που αγοράζει και ο καταναλωτής(ανάλογα με την περίπτωση).

Μπορεί όντως το 2000 να ακούγεται πολύ μεγάλο αλλά δεν νομίζω ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αν με ρωτάς γιατί δεν το βλέπουμε συχνά, πιστεύω πρώτον γιατί η νομοθεσία είναι καινούργια, δεύτερων λίγοι θα τολμούσαν αυτή την περίοδο να κάνουν τέτοια επένδυση (και λόγο του ότι η τράπεζα δεν δίνει εύκολα δάνεια, και λόγο ότι αυτού του ίδους οι νόμοι φαίνεται ότι αλλάζουν συχνά), και τρίτων το κέρδος είναι μικρό ανά κάτοικο πολυκατοικίας.

Τέλος συμφωνώ μαζί σου ως προς το ότι τα νούμερα είναι αστεία, αλλά τα τελευτά χρόνια η οικολογία έχει γίνει πολύ in, και σε όλους αρέσουν τέτοιες ενέργειες.

Εγώ πιστεύω ότι αυτή η φρενίτιδα της οικολογίας είναι υπερβολική, και όσο και αν προσπαθεί ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να καταφέρει πολλά. Μόνο οι μεγάλες βιομηχανίες μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση, και αυτό θα γίνει αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος.

Οπότε όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα φωτοβολταικα, του προτείνω να το ξανασκευτεί, γιατί πρώτον δεν αποδίδει (εκτός απο την συγκεκριμένη περίπτωση αν ισχύει), και δεύτερων αν και φαίνεται καινούργια και σύνχρονη αγορά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εταιρίες στον χώρο και ο ανταγωνισμός είναι υψηλός.

Είναι σαν τον πυρετό του χρυσού (πυρετός της οικολογίας)

Ποιος διαμόρφωσε άραγε αυτή την εικόνα??????

http://www.blackdot.gr

Δημοσ.
και η τιμή που αγοράζει η ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη(νομίζω 50-55)

Αυτά τα νούμερα σε τι αναφέρονται? Τι ακριβώς είναι?

Δημοσ.

Ειχα διαβασει ενα μεγαλο αρθρο απο καποιον που ηθελε να στησει μια τετοια μοναδα, και του ζηταγανε απο πολεοδομια τα απειρα χαρτια.. τελικα το παρατησε.

Ενα ακυρο φαινομενο ειναι οτι η ΔΕΗ αγοραζει απο αυτα τα παρκα 2.15 ευρω την KWh την στιγμη που στον καταναλωτη την πουλαει 0.15 ευρω το μεγιστο..

Αφου ειχα σκεφτει οτι θα μπορουσα απο τη μια μερια να παιρνω ρευμα απο το ρολοι της ΔΕΗ και απο το αλλο να της το πουλαω πισω και καλα σαν ηλιακη ενεργεια.. Εχω την εντυπωση οτι θα το κανουν αυτο καποια "βισματα" που πηραν το ΟΚ για ηλιακο παρκο και ποτε δεν το κατασκευασαν..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...