o_magazatoras Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Είμαι με NetFaster στη HOL.Βλέπω ότι μου περισσεύει κανα mbit και με παίρνει να το μοιράσω. Πως μπορώ να το σμπρώξω στον κοινό κουμπαρά των free ασύρματων δικτύων; Πρώτον),μιλάμε μόνο για το 1/6 του bandwidth και βον),ενώ όλα όσα αφορούν το δικό μου δικτυάκι να είναι (κατά το ήττον ή μάλλον...) κρυπτογραφημένα,αυτή η τρυπούλα που θα μοιράζω νε είναι τελείως "πουτάνα". Γινεται;Και πως; Με απλά λογάκια,παρακαλώ. Υ.Γ.Ένα μικρό πείραμα κάνω,βοηθείστε και μετά θα φτιάξουμε τζάμπα video-club + σινεμά μέσω των e-great,popcornhour κλπ,με ασύρματα usb καβλιτζεκάκια κιέτς...
pakal Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2009 πρεπει να εχεις ρουτερ που να εχει αυτη τη δυνατοτητα και αυτα τα ρουτερ ειναι ακριβουτσικα
nske Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δυστυχώς αυτό που περιγράφεις είναι αρκετά εξειδικευμένο και δε μπορεί να το κάνει το NetFaster. Δεν είναι απαραίτητο ότι ένας router που θα μπορεί να το κάνει θα είναι ακριβός. Λογικά θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με ένα Linksys WRT54G των ~50 ευρώ, εγκαθιστώντας OpenWRT, OpenVPN και Iproute2, αλλά κάποιος που δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο software θα χρειαστεί αρκετό διάβασμα (δυστυχώς από διασκορπισμένες, ελλιπείς και ανεπίσημες πηγές) και πειραματισμούς. Υπάρχει και η εναλλακτική κάποιου άλλου generic, μικρών (ή όχι τόσο) διαστάσεων computer (π.χ. Alix ή Soekris) με *BSD και ALTQ / PF, για την οποία, σε ό,τι αφορά το λειτουργικό, υπάρχει συγκεντρωμένο, επίσημο και πολύ πιο πλήρες documentation, αλλά και πάλι συνολικά είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα. Μία τρίτη πιθανή εναλλακτική για το software είναι προσαρμοσμένες για τέτοιες δουλειές διανομές των παραπάνω λειτουργικών (Linux / *BSD) με συνοδευτικό γραφικό interface διαχείρισης, που είναι πιο εύχρηστο για τους αμύητους. Τέτοιες είναι οι: m0n0wall, Pfsense, Ipcop, Shorewall. Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι αυτές μπορούν να το κάνουν μέσα από το γραφικό interface τους, αλλά ακόμα και να μπορούν έχω τις αμφιβολίες μου για το πόσο πιο εύκολη κάνουν τη όλη υπόθεση.
o_magazatoras Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δυστυχώς αυτό που περιγράφεις είναι αρκετά εξειδικευμένο και δε μπορεί να το κάνει το NetFaster. Δεν είναι απαραίτητο ότι ένας router που θα μπορεί να το κάνει θα είναι ακριβός. Λογικά θα μπορούσε να γίνει ακόμη και με ένα Linksys WRT54G των ~50 ευρώ, εγκαθιστώντας OpenWRT, OpenVPN και Iproute2, αλλά κάποιος που δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο software θα χρειαστεί αρκετό διάβασμα (δυστυχώς από διασκορπισμένες, ελλιπείς και ανεπίσημες πηγές) και πειραματισμούς. Υπάρχει και η εναλλακτική κάποιου άλλου generic, μικρών (ή όχι τόσο) διαστάσεων computer (π.χ. Alix ή Soekris) με *BSD και ALTQ / PF, για την οποία, σε ό,τι αφορά το λειτουργικό, υπάρχει συγκεντρωμένο, επίσημο και πολύ πιο πλήρες documentation, αλλά και πάλι συνολικά είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα. Μία τρίτη πιθανή εναλλακτική για το software είναι προσαρμοσμένες για τέτοιες δουλειές διανομές των παραπάνω λειτουργικών (Linux / *BSD) με συνοδευτικό γραφικό interface διαχείρισης, που είναι πιο εύχρηστο για τους αμύητους. Τέτοιες είναι οι: m0n0wall, Pfsense, Ipcop, Shorewall. Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι αυτές μπορούν να το κάνουν μέσα από το γραφικό interface τους, αλλά ακόμα και να μπορούν έχω τις αμφιβολίες μου για το πόσο πιο εύκολη κάνουν τη όλη υπόθεση. Δηλαδή πάμε για παραμετροποιήσιμο δικτυάκι με linux; Βάζουμε,ας πούμε,ένα PIII στο υπόγειο κι αυτό μοιράζει; Κανα μαθηματάκι;
nske Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2009 Βάζουμε,ας πούμε,ένα PIII στο υπόγειο κι αυτό μοιράζει; Για να εφαρμόσει ο PIII τον απαιτούμενο έλεγχο, θα πρέπει το ασύρματο interface να βρίσκεται πάνω του, οπότε η ταράτσα θα ήταν καλύτερο σημείο από το υπόγειο Κανα μαθηματάκι; Δε γίνεται να τα εξηγήσω όλα από το 0, εμπλέκονται αρκετές και απαιτητικές έννοιες και εκτός αυτού είναι πράγματα που δε γίνονται κατανοητά αν δε τα δεις στην πράξη. Κατ' αρχήν είναι το φυσικό μέρος, που καθορίζει την συνδεσμολογία και τις αρχικές ρυθμίσεις. Έχεις 3 φυσικά δίκτυα: ADSL (atm) Eνσύρματο Ethernet Aσύρματο WiFi Ιδανικά θα χρειαστείς 1 ασύρματη κάρτα και 2 Ethernet κάρτες για τον PIII. Στη μία ενσύρματη κάρτα θα συνδεθεί το netfaster, λειτουργώντας ως modem που κάνει PPPoE pass-through ("RFC 1483 bridged mode") και στην άλλη το Ethernet switch στο οποίο θα συνδέονται οι υπολογιστές του τοπικού σου δικτύου. [*]Μετά είναι το IP μέρος: θα πρέπει να κάνεις το διαχωρισμό των φυσικών δικτύων σε 3 λογικά υποδίκτυα: Public (ADSL Internet)Στο public θα ανοίκει μόνο ο PIII και θα παίρνει τις ρυθμίσεις αυτόματα όταν συνδέεται μέσω PPPoE από τον ISP. ΈμπιστοΤο έμπιστο θα συμπεριλαμβάνει τους δικούς σου υπολογιστές (ή συγκεκριμένους ξένους τους οποίους εμπιστεύεσαι), οι οποίοι θα συνδέονται είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Η κρυπτογράφηση και η αυθεντικοποίηση των hosts που θα ανήκουν στο έμπιστο δίκτυο δε θα γίνεται σε επίπεδο WiFi (π.χ. WPA), αλλά Application (από το OpenVPN). [*]Μη έμπιστο Το μη έμπιστο υποδίκτυο θα συμπεριλαμβάνει τους ξένους hosts που δεν εμπιστεύεσαι, στους οποίους θέλεις να βάλεις περιορισμούς. Αυτοί θα συνδέονται μόνο ασύρματα. Εφόσον η διάκριση των λογικών υποδικτύων δε συμπίπτει με το διαχωρισμό των φυσικών δικτύων (θέλεις να μπορείς να συνδέεσαι ο ίδιος στο έμπιστο υποδίκτυο και ασύρματα και ενσύρματα, και θέλεις να υπάρχει διαχωρισμός από το μη έμπιστο υποδίκτυο στο οποίο θα συνδέονται επίσης ασύρματα), ή πιο καθαρή λύση (εκτός από το να πάρεις και δεύτερη ασύρματη κάρτα) είναι να γεφυρώσεις την ασύρματη και τη μία ενσύρματη κάρτα και να δημιουργήσεις ένα VPN με το OpenVPN για το έμπιστο δίκτυο. [*]Αφού τακτοποιηθούν τα παραπάνω, μένει να επιβάλεις τους περιορισμούς που θέλεις στα διαφορετικά υποδίκτυα. Στο Linux αυτό το κάνεις χρησιμοποιώντας τα IPtables για να "σημαδέψεις" τα πακέτα του OpenVPN, και την TC του IProute2 για να κατηγοριοποιήσεις διαφορετικά τα σημαδεμένα πακέτα από τα μη σημαδεμένα, βάζοντας τα σε διαφορετικές "ουρές", η μία από τις οποίες θα έχει περιορισμό στο bandwidth. Αλλά όλα αυτά μάλλον σου φαίνονται είτε γενικά είτε ακαταλαβίστικα, αν δεν περάσεις το λειτουργικό σε κάποιο μηχάνημα για να δεις στην πράξη τη λογική του ίδιου και των σχετικών εργαλείων (OpenVPN, IPtables και IProute2 στο Linux ή εναλλακτικά OpenVPN, PF και ALTQ στο Open/FreeBSD), και μοιραία κάποια πράγματα για το TCP/IP, δε γίνεται να βρεις άκρη. Αν δεν έχεις ξαναασχοληθεί ποτέ, μπορεί να χρειαστείς βδομάδες για να εξοικειωθείς αρκετά και να το στήσεις (βέβαια αυτά τα εργαλεία δεν χρησιμεύουν μόνο για την συγκεκριμένη περίσταση, έχουν αμέτρητες εφαρμογές). ΥΣ. Αν θέλεις ξεκίνησε και για όποια απορία εδώ είμαστε
o_magazatoras Δημοσ. 9 Ιουλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 9 Ιουλίου 2009 Ωραία.Θα ζέψω στο μαγγανοπήγαδο το γνωστό κολλητό που ξέρει από καλό γκομπιούτερ (όλοι έχουμε από έναν...),γιατί στην ηλικία που είμαι,πως λέγανε να δεις στα παλιά ξύλινα τραίνα "παραχωρείτε τη θέση σας στους γέρους.Για τους νέους η ορθοστασία είναι άσκηση,για τους γέροντες δοκιμασία".Συνεπώς δεν με πολυφαντάζομαι να μοιράζω μέσα από ουμπούντου σκόρπιες ip's.Έλεγα μήπως παίζει κανα meraki ή κάπως έτσι και με κανα-δυο clopypaste να ανοίγω τη κάνουλα. Το πολύ-πολύ,αφού έτσι κι αλλοιώς να κατεβάσουν θα θέλουν,να τους δίνω χέρι-χέρι κανα δίσκο.lol. Thnkz anyway για το που ασχολήθηκες μαζί μου,είσαι πολύ καλός.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.