Super Moderators Thresh Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Super Moderators Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δεν εννοώ αυτό. Το βλέπεις πολύ επιφανειακά. Αν η Γιαγιά σου είχε $$%$% θα ήταν παππούς. Γιατί θα ήταν παππούς? Το ερώτημα μας κάνει να σκεφοτύμε το σύνολο από το οποίο θα εμφανιστεί ο παππούς αν η γιαγιά σου είχε ^^%^%^. Είναι λίγο τρελό το ερώτημα, αλλά όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα δεν είναι περίεργα? Γιατί έχουμε μάθει να λειτουργούμε αποδεχόμενοι κάποια πράγματα. Αυτό όμως μας κάνει λιγάκι ρομποτάκια. Δεν είμαστε θεωρώ απλά σίδερο και άνθρωκας που ακολουθούν το βασικό νόμο ελάχιστης ενέργειας του σύμπαντος. Αύριο μεθαύριο θα κατατρε΄φουμε και θα δημιουργούμε ήλιους.......Η νοημοσύνη μας θα κατακτήσει το σύμπαν. Ένα δημιούργημα του σύμπαντος θα υπερβεί το δημιουργό του, το σύμπαν. Επομένως δεν είμαστε τόσο ανούσιοι όσο νομίζουμε!!!!! το ξέρω ότι δεν εννοείς αυτά, αλλά δεν ρωτάς πράγματα που έχουν μια πρακτική εφαρμογή ή που έχουν μια πιθανότητα να συμβούν στον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε και απλά δεν καταλαβαίνουμε το γιατί και έτσι, ρωτάς πράγματα υποθετικά που δεν γίνονται... με την ίδια λογική μπορούσες να ρωτάς γιατί είμαστε άνθρωποι και όχι orcs/protoss/cylons/whatever και πολλά άλλα "αναπάντητα" ερωτήματα... άσε που αρκετές από τις ερωτήσεις που κάνεις, στις οποίες και καλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε δεν σημαίνει απαραίτητα το ότι είναι αναπάντητες, μπορεί απλά τα άτομα που συμμετέχουν στην συζήτηση να μην γνωρίζουν τόσα ώστε να μπορούν να τις απαντήσουν, αλλά παρόλα αυτά εσύ να τις παρουσιάζεις ώς ανεξήγητες...
teo64x Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Θες να πεις ότι αν αύριο διαγραφεί η μνήμη μου και μου αποδόσουν μνήμες άλλου ανθρώπου, θα πάψω να είμαι ο εαυτός μου? Αν αυτό αληθεύει τότε τα ενδεχόμενα είναι μόνο δύο: 1) Αλλάζω , οπότε επιστρέφω εκεί που ήμουν πριν γεννηθώ, στο τίποτε και το σώμα μου καταλαμβάνει κάποιος άλλος. 2) Παραμένω ο εαυτός μου με άλλες μνήμες και συμπεριφορά, οπότε μιλάμε για αλλαγή συμπεριφοράς. Το συνειδητό παραμένει ίδιο, απλά με άλλες εκφράσεις. Ουσιαστικά ισοδυναμεί με το να αποκτήσω νέες εμπειρίες, επιπρόσθετα στις υπάρχουσες. . Αν θεωρητικά διαγράψουν τη μνήμη σου (ή αποκλείσουν την πρόσβαση στη μνήμη σου) και σου προσθέσουν νέες (προσβάσιμες) αναμνήσεις, αλλά δεν πειραχθούν οι υπόλοιποι μηχανισμοί σου, τότε μάλλον θα είσαι η ίδια συνείδηση με πριν, απλά δε θα το θυμάσαι (όπως ένα όνειρο που ξεχνάς το πρωί). Αντ' αυτού, σαν συνέχεια του εαυτού σου στο παρελθόν, θα θυμάσαι μόνο τις αναμνήσεις που σου πρόσθεσαν. Δηλαδή δε θα έχεις πεθάνει, απλά θα ξεχάσεις τη ζωή σου.
jimarass Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 το ξέρω ότι δεν εννοείς αυτά, αλλά δεν ρωτάς πράγματα που έχουν μια πρακτική εφαρμογή ή που έχουν μια πιθανότητα να συμβούν στον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε και απλά δεν καταλαβαίνουμε το γιατί και έτσι, ρωτάς πράγματα υποθετικά που δεν γίνονται... με την ίδια λογική μπορούσες να ρωτάς γιατί είμαστε άνθρωποι και όχι orcs και πολλά άλλα "αναπάντητα" ερωτήματα... Το να αναρωτιέσαι πιστεύω δεν είναι κακό. Το σίγουρο είναι πως το σύμπαν έχει μέσα του όλους του μηχανισμούς για να εξηγήσουν τα πάντα. Το αν υπάρχει κάτι άλλο υπερφυσικό, σίγουρα αυτό είναι έξω από το σύμπαν και δεν επεμβαίνει σε αυτό. Αυτό που ρωτάω είναι απλά: εφόσον το πρωτόνιο δεν μπορεί να σε παρατηρήσει, πως μπορείς εσύ να παρατηρείς το πρωτόνιο?? (πριν απαντήσεις σκέψου ότι και μια κάμερα μπορεί να καταγράφει, δεν μπορεί όμως να παρατηρήσει!! Δες το κόσμο σα μια σούπα σωματιδίων όπου ξαφνικά εκεί που βλέπεις ένα πύκνωμα, λες ότι απλά εκεί είναι πιο πολλά σωματίδια. Δεν είναι όμως μόνο πολλά σωματίδια εκεί, είναι και κάτι άλλο.......)
Super Moderators Thresh Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Super Moderators Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Το να αναρωτιέσαι πιστεύω δεν είναι κακό. Το σίγουρο είναι πως το σύμπαν έχει μέσα του όλους του μηχανισμούς για να εξηγήσουν τα πάντα. Το αν υπάρχει κάτι άλλο υπερφυσικό, σίγουρα αυτό είναι έξω από το σύμπαν και δεν επεμβαίνει σε αυτό. Αυτό που ρωτάω είναι απλά: εφόσον το πρωτόνιο δεν μπορεί να σε παρατηρήσει, πως μπορείς εσύ να παρατηρείς το πρωτόνιο?? (πριν απαντήσεις σκέψου ότι και μια κάμερα μπορεί να καταγράφει, δεν μπορεί όμως να παρατηρήσει!! Δες το κόσμο σα μια σούπα σωματιδίων όπου ξαφνικά εκεί που βλέπεις ένα πύκνωμα, λες ότι απλά εκεί είναι πιο πολλά σωματίδια. Δεν είναι όμως μόνο πολλά σωματίδια εκεί, είναι και κάτι άλλο.......) όχι δεν είναι κακό, αλλά προτιμώ να αναρωτιέμαι για κάτι ουσιαστικό, πρακτικό, πραγματικό και όχι super υποθετικό μόνο και μόνο για να συζητάω και να θέτω "αναπάντητα" ερωτήματα ώστε να δείξω ότι έχω δίκιο σε μια συζήτηση... αυτό που ρωτάς δεν είναι απλό, δεν έχω την γνώση να απαντήσω και έτσι δεν απαντάω...παρόλα αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεξήγητο/αναπάντητο...
jimarass Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Αν θεωρητικά διαγράψουν τη μνήμη σου (ή αποκλείσουν την πρόσβαση στη μνήμη σου) και σου προσθέσουν νέες (προσβάσιμες) αναμνήσεις, αλλά δεν πειραχθούν οι υπόλοιποι μηχανισμοί σου, τότε μάλλον θα είσαι η ίδια συνείδηση με πριν, απλά δε θα το θυμάσαι (όπως ένα όνειρο που ξεχνάς το πρωί). Αντ' αυτού, σαν συνέχεια του εαυτού σου στο παρελθόν, θα θυμάσαι μόνο τις αναμνήσεις που σου πρόσθεσαν. Δηλαδή δε θα έχεις πεθάνει, απλά θα ξεχάσεις τη ζωή σου. Επομένως αποκλείουμε τις μνήμες , τα συναισθήματα και τις εμπειρίες ως παράγοντες καθορισμού της συνείδησης. Δεν θα μπορύσαμε άλλωστε να κάνουμε αλλιώς, αφού αν το κάναμε, τότε θα έπρεπε να αλλάζουμε συνείδηση κάθε δευτερόλεπτο. Επομένως τι είναι αυτό που καθορίζει ΠΟΙΑ συνείδηση εμφανίζεται εδώ και ΠΟΙΑ εκεί? Οτιδήποτε και να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση, μπαίνεις στη διαδικασία ορισμού "μοναδικής συνταγής". Και ακολουθεί το επόμενο φιλοσοφικό ερώτημα: 1) Γιατί αυτή η συνταγή δίνει αυτό το συνειδητό? 2) Από πιο σύνολο δυνατών συνταγών/λύσεων προκύπτει? ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 11:31 ---------- όχι δεν είναι κακό, αλλά προτιμώ να αναρωτιέμαι για κάτι ουσιαστικό, πρακτικό, πραγματικό και όχι super υποθετικό μόνο και μόνο για να συζητάω και να θέτω "αναπάντητα" ερωτήματα ώστε να δείξω ότι έχω δίκιο σε μια συζήτηση... αυτό που ρωτάς δεν είναι απλό, δεν έχω την γνώση να απαντήσω και έτσι δεν μπορώ να απαντήσω...παρόλα αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεξήγητο/αναπάντητο... Σόρυ, αλλά που προσπάθησα να δείξω ότι έχω δίκιο. Δίκιο σε τί? Εγώ απλά θέτω ερωτήματα και απλά αποκλείω κάποιες απαντήσεις που δίνετε. Δηλαδή λέω ότι "αυτό πρέπει να το ψάξουμε αφού δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για τα το ορίσουμε" και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ξέρουν τι είναι και πως τελειώσαμε την αναζήτηση. Που είδες ότι εξέφρασα άποψη για κάτι??
Krokodilos Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Το να αναρωτιέσαι πιστεύω δεν είναι κακό. Το σίγουρο είναι πως το σύμπαν έχει μέσα του όλους του μηχανισμούς για να εξηγήσουν τα πάντα. Το αν υπάρχει κάτι άλλο υπερφυσικό, σίγουρα αυτό είναι έξω από το σύμπαν και δεν επεμβαίνει σε αυτό. Πολυ σιγουρια εχεις. Και ρωτω: Πως εισαι τοσο σιγουρος για αυτα τα 2? Η πραγματικοτητα ειναι οτι εισαι λαθος. Γιατι? Γιατι κανείς δεν εχει αποδειξει αυτα που λες και εως οτου τα αποδειξεις εσυ, θα παραμενεις λαθος στο παραπανω quote. Αυτό που ρωτάω είναι απλά: εφόσον το πρωτόνιο δεν μπορεί να σε παρατηρήσει, πως μπορείς εσύ να παρατηρείς το πρωτόνιο?? Και που ξερεις οτι το πρωτονιο δεν μπορει να σε παρατηρησει? Επισης ακομη και αν δεν μπορει να σε παρατηρησει που το περιεργο? Και εγω οταν κοιταω καποιον με τηλεσκοπιο(ή με ειδικο καθρεφτη μιας οψης πχ) τον βλεπω, ενω αυτος δεν με βλεπει. Που το παραξενο? (πριν απαντήσεις σκέψου ότι και μια κάμερα μπορεί να καταγράφει, δεν μπορεί όμως να παρατηρήσει!! Δες το κόσμο σα μια σούπα σωματιδίων όπου ξαφνικά εκεί που βλέπεις ένα πύκνωμα, λες ότι απλά εκεί είναι πιο πολλά σωματίδια. Δεν είναι όμως μόνο πολλά σωματίδια εκεί, είναι και κάτι άλλο.......) Τι αλλο? Τι εννοεις?
Super Moderators Thresh Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Super Moderators Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Εγώ απλά θέτω ερωτήματα και απλά αποκλείω κάποιες απαντήσεις που δίνετε. Δηλαδή λέω ότι "αυτό πρέπει να το ψάξουμε αφού δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για τα το ορίσουμε" και κάποιοι ισχυρίζονται ότι ξέρουν τι είναι και πως τελειώσαμε την αναζήτηση εδώ ενίσταμαι κυρίως, τα παραδείγματα/ερωτήματα που δίνεις (βλέπε "γιατί Γιώργος και όχι Λέτα") είναι τουλάχιστον τραγικά... μου θυμίζεις τον Terminator στην παρωδία του αμερικάνικου MADTV... Why? Why? Why? Why? Why? στο 2:15-2:35 θα καταλάβεις τι εννοώ
jimarass Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 εδώ ενίσταμαι κυρίως, τα παραδείγματα/ερωτήματα που δίνεις (βλέπε "γιατί Γιώργος και όχι Λέτα") είναι τουλάχιστον τραγικά... μου θυμίζεις τον Terminator στην παρωδία του αμερικάνικου MADTV... Why? Why? Why? Why? Why? στο 2:15-2:35 θα καταλάβεις τι εννοώ Επομένως εσύ χαρακτηρίζεις και θες να πείσεις!!! Άμα πιστεύεις ότι τα παραδείγματα που δίνω είναι τραγικά, τότε δώσε απάντηση αν μπορείς.........
Super Moderators Thresh Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Super Moderators Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 βρίσκω εξαρχής το topic ανούσιο και δεν με νοιάζει να πείσω για κάτι... τα παραδείγματα σου δεν χρειάζονται απάντηση και για αυτό είναι τραγικά ...
jimarass Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Πολυ σιγουρια εχεις.1)Και ρωτω: Πως εισαι τοσο σιγουρος για αυτα τα 2? Η πραγματικοτητα ειναι οτι εισαι λαθος. Γιατι? Γιατι κανείς δεν εχει αποδειξει αυτα που λες και εως οτου τα αποδειξεις εσυ, θα παραμενεις λαθος στο παραπανω quote. 2)Και που ξερεις οτι το πρωτονιο δεν μπορει να σε παρατηρησει? Επισης ακομη και αν δεν μπορει να σε παρατηρησει που το περιεργο? Και εγω οταν κοιταω καποιον με τηλεσκοπιο(ή με ειδικο καθρεφτη μιας οψης πχ) τον βλεπω, ενω αυτος δεν με βλεπει. Που το παραξενο? 3)Τι αλλο? Τι εννοεις? 1)Δεν το ξέρω, χρησιμοποίησα λάθο τη λέξη "σίγουρα" , δίνοντας της την έννοια του πολύ πιθανόν. Μπορεί όπως λες κάλιστα να υπάρχει κάποιος θεός που ρυθμίζει καθημερινά τα πάντα και τροφοδοτεί πχ τη βαρυτική δύναμη. 2)&3) Δεν διευκρίνισα ίσως σωστά τι εννοώ. Όταν λέω ότι μπορώ να παρατηρήσω κάτι, εννοώ ότι η καταγραφή μπορεί να επεξεργαστεί από ένα συνειδητό. Πριν από 1 δισ χρόνια, ότι και αν γινόταν στο σύμπαν δεν υπύρχε κανείς να το παρατηρήσει. Σκοτάδι για όλους μας. Όπως και το αν υπάρχουν άλλα 1 τρις σύμπαντα χωρίς συνειδητό, λίγο μετράει. Για να γίνει πιο σαφές, σκέψου το φιλοσοφικό ερώτημα που έθεσε κάποιος κάποτε: Αν βγω από ένα δωμάτιο και μέσα δεν υπάρχει κανείς πια, το δωμάτιο θα συνεχίσει να υπάρχει?? Πόσο σημασία θα είχε η πτώση του μετεωρήτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους αν δεν υπήρχε ποτέ η ανθρωπότητα για να το καταγράψει? θα μου πεις γιατί όλα αυτά? Διότι το συνειδητό εισάγει στο σύμπαν την έννοια της μοναδικότητας, αφού οι λιγότερο πολύπλοκες δομές, πχ το Η2Ο είναι ίδιο παντού αν και αριθμεί τετράκεις μόρια...... ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 11:57 ---------- βρίσκω εξαρχής το topic ανούσιο και δεν με νοιάζει να πείσω για κάτι... τα παραδείγματα είναι τραγικά και για αυτό δεν χρειάζονται απάντηση... Λογικά για εσένα όλοι πχ οι αρχαίοι φιλόσοφοι είναι ανούσιοι.........
Krokodilos Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 2)&3) Δεν διευκρίνισα ίσως σωστά τι εννοώ. Όταν λέω ότι μπορώ να παρατηρήσω κάτι, εννοώ ότι η καταγραφή μπορεί να επεξεργαστεί από ένα συνειδητό. Πριν από 1 δισ χρόνια, ότι και αν γινόταν στο σύμπαν δεν υπύρχε κανείς να το παρατηρήσει. Ποιος το λεει αυτο? Οι ανθρωποι. Που ξερεις τα βακτηρια οπου ζουσαν τοτε δεν το παρατηρησαν? Πως λες τοσο ευκολα και απλα πχ οτι "τα βακτηρια δεν εχουν συνειδηση"? Επειδη δεν εχουμε βρει τροπο να το επαληθευσουμε πειραματικα? Ολα αυτα ειναι τελειως ανθρωποκεντρικα και δεν μου αρεσουν καθολου. Επειδη δηλαδη αυτη τη στιγμη ειμαστε ανικανοι να καταλαβαινουμε την γλωσσα των αλλων ζωντανων οργανισμων, νομιζουμε οτι μονο εμεις εχουμε αυτο το μαγικο πραγμα που εχουμε ορισει ως συνειδηση(και ισως οπως ειπα δεν ειναι καν κατι μαγικο)? Πολυ εγωιστικο. Σκοτάδι για όλους μας. Όπως και το αν υπάρχουν άλλα 1 τρις σύμπαντα χωρίς συνειδητό, λίγο μετράει. Για να γίνει πιο σαφές, σκέψου το φιλοσοφικό ερώτημα που έθεσε κάποιος κάποτε: Αν βγω από ένα δωμάτιο και μέσα δεν υπάρχει κανείς πια, το δωμάτιο θα συνεχίσει να υπάρχει?? Ναι. Απλως δεν θα ξερουμε εμεις αν υπαρχει. Πόσο σημασία θα είχε η πτώση του μετεωρήτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους αν δεν υπήρχε ποτέ η ανθρωπότητα για να το καταγράψει? Για τους ανθρωπους καμια. Για τα θηλαστικα που ευνοηθηκαν απο την εξαφανιση των δεινοσαυρων εχει μεγαλη σημασια νομιζω. Πολυ ανθρωποκεντρικα τα βλεπεις ολα. θα μου πεις γιατί όλα αυτά? Διότι το συνειδητό εισάγει στο σύμπαν την έννοια της μοναδικότητας, αφού οι λιγότερο πολύπλοκες δομές, πχ το Η2Ο είναι ίδιο παντού αν και αριθμεί τετράκεις μόρια...... Δεν εισαγει το συνειδητο την εννοια της μοναδικοτητας. Απλως οπως ειπα σε καθε εγκεφαλο ο συνδιασμος των νευρωνων και των ενδιαμεσων συνδεσεων τους(που δινουν την αισθηση του συνειδητου) ειναι μοναδικος στον καθε ανθρωπο διοτι πολυ απλα οι πιθανοι συνδιασμοι ειναι ενας αριθμος τοσο μεγαλος ωστε θα χρειαζοντουσαν 10^700(παραδειγμα) ηλικιες συμπαντος γεματες με ανθρωπους για να υπαρξει ιδιος συνδιασμος για 2 ανθρωπους. Πχ το ιδιο μοναδικο ειναι και το φαινομενο των αστρων πχ. Κανενα αστρο δεν ειναι ιδιο με το αλλο ως προς την διαταξη των μοριων του.
jimarass Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 1) Ποιος το λεει αυτο? Οι ανθρωποι. Που ξερεις τα βακτηρια οπου ζουσαν τοτε δεν το παρατηρησαν? Πως λες τοσο ευκολα και απλα πχ οτι "τα βακτηρια δεν εχουν συνειδηση"? Επειδη δεν εχουμε βρει τροπο να το επαληθευσουμε πειραματικα? 2)Ολα αυτα ειναι τελειως ανθρωποκεντρικα και δεν μου αρεσουν καθολου. 3)Επειδη δηλαδη αυτη τη στιγμη ειμαστε ανικανοι να καταλαβαινουμε την γλωσσα των αλλων ζωντανων οργανισμων, νομιζουμε οτι μονο εμεις εχουμε αυτο το μαγικο πραγμα που εχουμε ορισει ως συνειδηση(και ισως οπως ειπα δεν ειναι καν κατι μαγικο)? Πολυ εγωιστικο. 4)Ναι. Απλως δεν θα ξερουμε εμεις αν υπαρχει. Για τους ανθρωπους καμια. Για τα θηλαστικα που ευνοηθηκαν απο την εξαφανιση των δεινοσαυρων εχει μεγαλη σημασια νομιζω. Πολυ ανθρωποκεντρικα τα βλεπεις ολα. 5)Δεν εισαγει το συνειδητο την εννοια της μοναδικοτητας. Απλως οπως ειπα σε καθε εγκεφαλο ο συνδιασμος των νευρωνων και των ενδιαμεσων συνδεσεων τους(που δινουν την αισθηση του συνειδητου) ειναι μοναδικος στον καθε ανθρωπο διοτι πολυ απλα οι πιθανοι συνδιασμοι ειναι ενας αριθμος τοσο μεγαλος ωστε θα χρειαζοντουσαν 10^700(παραδειγμα) ηλικιες συμπαντος γεματες με ανθρωπους για να υπαρξει ιδιος συνδιασμος για 2 ανθρωπους. 6)Πχ το ιδιο μοναδικο ειναι και το φαινομενο των αστρων πχ. Κανενα αστρο δεν ειναι ιδιο με το αλλο ως προς την διαταξη των μοριων του. 1) Απλά σε ένα κόσμο που το συνειδητό δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό του ανθρώπου, αλλά κάθε πολύπλοκης δομής, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι υπάρχουν επίπεδα συνειδητού. Όπως και να το κάνουμε , η πέτρα δε ξέρει ότι υπάρχει.......το βακτήριο ΙΣΩΣ. Μη κοιτάς τα παραδείγματα, δε το νόημα.... 2) & 3) & 4) Εγώ μίλησα για πολύπλοκες δομές, δεν είπα ότι ο άνθρωπος είναι αναγκαστικά η πιο πολύπλοκη, ούτε μείωσα τη σημασία των κατώτερων επιπέδων πολυπλοκότητα, πχ της γάτας. 5)Εδώ εννοείς ότι 2 άνθρωποι μπορούν να έχουν τον ίδιο συνδυασμό νευρώνων ή ότι είναι δύσκολο να υπάρχω την ίδια χρονική στιγμή (οι συνδυασμοί μου) στο σύμπαν σε δύο σημεία? 6)Ο τρόπος που παρουσιάζεις το παράδειγμα είναι σα να λές ότι αν κάποιος μου κόψει το χέρι (ή κάνω μεταμόσχευση καρδιάς) , θα πάψω να είμαι ο ίδιος επειδή αλλάζει η διάταξη των μορίων μου. Οι ήλιοι στο σύμπαν είναι διαφορετικοί ως προς τη διάταξη , όχι όμως ως προς το επίπεδο συνείδησης. Δύο ήλιοι στο σύμπαν είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.........
Krokodilos Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 5)Εδώ εννοείς ότι 2 άνθρωποι μπορούν να έχουν τον ίδιο συνδυασμό νευρώνων ή ότι είναι δύσκολο να υπάρχω την ίδια χρονική στιγμή (οι συνδυασμοί μου) στο σύμπαν σε δύο σημεία? Το 1ο. Αν 2 ανθρωποι εχουν τον ιδιο συνδιασμο νερυωνων και συνδεσεων μεταξυ αυτων και γενικα οι εγκεφαλοι τους τυχει να ειναι ιδιοι, τοτε θα σκεφτονται με τον ιδιο ακριβως τροπο και θα εχουν ιδιες συνειδησεις. Απλως αυτο εχει πιθανοτητα να συμβει1 στις 10^700(παραδειγμα). Πραγμα δηλαδη που το κανει σχεδον μοναδικο, πραγμα που δινει δηλαδη στην συνειδηση και γενικα στον τροπο σκεψης ενος ανθρωπου μια μοναδικοτητα. Η οποια ομως ειναι ψευδης μοναδικοτητα καθως μπορει(εστω και με 1/10^700 πιθανοτητα) να υπαρξει και ομοια της καποτε. Δύο ήλιοι στο σύμπαν είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα......... Ουσιαστικα? Ως προς το αποτελεσμα? Μακροσκοπικα? Τι παει να πει ουσιαστικα? Ξεχνωντας τις επιμερους λεπτομερειες? Διαταξη μοριων πχ. Και γιατι να τις ξεχασουμε? Ουσιαστικα μπορει να ειναι ο,τι θελει. Επ ακριβως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ!
jimarass Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2009 Το 1ο. Αν 2 ανθρωποι εχουν τον ιδιο συνδιασμο νερυωνων και συνδεσεων μεταξυ αυτων και γενικα οι εγκεφαλοι τους τυχει να ειναι ιδιοι, τοτε θα σκεφτονται με τον ιδιο ακριβως τροπο και θα εχουν ιδιες συνειδησεις. Απλως αυτο εχει πιθανοτητα να συμβει1 στις 10^700(παραδειγμα). Πραγμα δηλαδη που το κανει σχεδον μοναδικο, πραγμα που δινει δηλαδη στην συνειδηση και γενικα στον τροπο σκεψης ενος ανθρωπου μια μοναδικοτητα. Η οποια ομως ειναι ψευδης μοναδικοτητα καθως μπορει(εστω και με 1/10^700 πιθανοτητα) να υπαρξει και ομοια της καποτε. Ουσιαστικα? Ως προς το αποτελεσμα? Μακροσκοπικα? Τι παει να πει ουσιαστικα? Ξεχνωντας τις επιμερους λεπτομερειες? Διαταξη μοριων πχ. Και γιατι να τις ξεχασουμε? Ουσιαστικα μπορει να ειναι ο,τι θελει. Επ ακριβως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ! Αναφορικά με τους ήλιους , είναι ίδιοι και διαφορετικοί, ανάλογα με το ποια σκοπιά θα το δεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ομαδοποιήσεις ένα σύνολο. 10 μπάλες μπιλιάρδου είναι ίδιες, ταυτόσημες. Δεν έχει σημασία ποια θα επιλέξεις. Αν ζουμάρεις όμως θα διακρίνεις διαφορές. Η πολυπλοκότητα έχει να κάνει με το ZOOM OUT. Δηλαδή όσο απομακρύνεσαι και βλέπει ευρύτερα δύο αντικείμενα, να ΜΗ μοιάζουν ίδια..... Όταν δυο άνθρωποι έχουν την ίδια συνείδηση, είναι ο ίδιος άνθρωπος. Δηλαδή , αν αυτό τύχει και συμβεί σε μένα, τότε εγώ θα ελέγχω δύο εγκεφάλους? πχ θα βλέπω εικόνες από την Αθήνα και το Δία???Γιατί αν δεν είμαι ταυτόχρονα σε δύο σώματα, τότε μιλάμε για δύο διαφορετικές συνειδήσεις με κοινά χαρακτηριστικά, όπου εγώ θα είμαι στο ένα και κάποιος άλλος στο άλλο....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.