understatement Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Συγχωρέστε με, αλλή η πολυετής απουσία μου - κατά διαστήματα - από την Ελλάδα λόγω σπουδών στο εξωτερικό και συνακόλουθα η εντρύφηση μου στις ξένες γλώσσες με έκανε "φτωχότερο"... στα Ελληνικά! Ποιο είναι το σωστό, "απο την πολλή σκέψη ξέχασα..." ή "απο την πολύ σκέψη ξέχασα..."; Έχω την αίσθηση ότι είναι το πρώτο, αν μιλάμε για επίθετο, αλλά δεν είμαι (καθόλου) σίγουρος! Ευχαριστώ
slygeo87 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 http://users.thess.sch.gr/salnk/online/glossa/orthpoly/index.htm
understatement Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Άψογο! Σε 2 λεπτά τα θυμήθηκα όλα... έκανα και το τεστ!
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 απο την πολλη σκεψη ειναι το σωστο. Διοτι συνοδευει ουσιαστικο, αρα ειναι επιθετικος προσδιορισμος (αν τα θυμαμαι καλα ετσι λεγεται). Ομως θα πεις, σκεφτηκα πολυ. Εδω συνοδευει ρημα.
Tilemaxx Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δεν έχω δει γραμμένο πουθενά "πολλή σκέψη". Το πολύ μου κάνει για πιό σωστό. Ας μας πει και η Φιλολογίνα.
teo64x Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Όπως τα είπε ο MiDi. "Πολλή σκέψη", "πολύ όμορφη σκέψη", "σκέφτηκα πολύ".
yin yang Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Πολλη σκεψη ειναι. Οπως επισης και το 'με πολλη αγαπη' (συχνος λογος ξενερωματος ειναι να βλεπω γραμμενη αφιερωση 'με πολυ αγαπη' ).
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 10 Αυγούστου 2009 Όπως τα είπε ο MiDi. "Πολλή σκέψη", "πολύ όμορφη σκέψη", "σκέφτηκα πολύ". στο πολυ ομορφη σκεψη εχεις δικιο κατα βαση, αλλα γινεται να ειναι και "πολλη ομορφη σκεψη" και φυσικα η προταση εχει αλλο νοημα. Το ΠΟΛΥ προσδιοριζει το επιθετο "ομορφη". Αν βαζαμε ΠΟΛΛΗ τοτε θα προσδιοριζε τη "σκεψη". Δηλαδη δεν τονιζουμε το ποσο ομορφη ηταν η σκεψη, αλλα τονιζουμε την ποσοσοτητα της σκεψης. Το παραπανω γινεται πιο κατανοητο με ενα πιο απλο παραδειγμα: α. εκανα πολυ ομορφα ταξιδια β. εκανα πολλα ομορφα ταξιδια. Στο α. προσδιοριζουμε το ομορφα, τονιζοντας το ποσο ομορφα ηταν τα ταξιδια στο β. προσδιοριζουμε τα ταξιδια, τονιζοντας το ποσο πολλα ηταν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.