Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε παλαιότερο τόπικ,του οποίου το τέλος διαφαινόταν από νωρίς,είχε γίνει μία αναφορά αυτής της κατάστασης,χωρίς να πολυαναλυθεί ωστόσο.Mε αφορμή ανάλογη εμπειρία που είχα πριν λίγα βράδια και μου έκανε εντύπωση,το ψιλοέψαξα και ένας ορισμός που ξεχώρισα είναι ο εξής:

Η υπνική παράλυση (sleep paralysis) ανήκει στις λεγόμενες παραϋπνίες (parasomnias), ανεπιθύμητες δηλαδή συμπεριφορές που προκαλούνται από τον ύπνο, αλλά δεν είναι κάτω από τον έλεγχο του ασθενή. Ταξινομούνται σε non-REM και REM ανάλογα με τη φάση του ύπνου στην οποία συμβαίνουν. Η υπνική παράλυση κατατάσσεται στις REM παραϋπνίες.

Κατάσταση κατά την οποία καταγράφεται: βραχείας διάρκειας αδυναμία εκτέλεσης συνειδητών κινήσεων κατά την έγερση (ξύπνημα) είτε την ημέρα είτε τη νύχτα. Ο ασθενής αδυνατεί να κάνει την παραμικρή κίνηση, όπως το να κουνήσει έστω το δάχτυλό του.Μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά και συνήθως διακόπτεται οριστικά από κάποιον ήχο ή άλλο εξωτερικό ερέθισμα. Η ΥΠ γίνεται αφόρητη για τους ασθενείς ειδικά όταν συνδυάζεται με ψευδαισθήσεις.Είναι κάτι που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μια ή δυο φορές στην ζωή τους, αλλά είναι συχνό φαινόμενο σε αυτούς που πάσχουν από ναρκοληψία.

Αυτά θυμάμαι κι εγώ ότι είχα,με παραισθήσεις της φάσης να ακούω κάποιον να μπαίνει στο δωμάτιο χωρίς όμως να μπορώ να τον δω,ν'ακούω φωνές ακριβώς έξω απ'το δωμάτιο και να μην μπορώ να κουνηθώ και να φωνάξω,για αρκετά δευτερόλεπτα.Ήταν λίγο τρομαχτικό αλλά και αρκετά ενδιαφέρον θα έλεγα.Τέλος πάντων,ο λόγος που άνοιξα το θέμα αυτό είναι για να ρωτήσω όσους το έχουν πάθει,υπό ποίες συνθήκες θυμούνται να τους έχει συμβεί(πχ,είχαν πιει ή φάει πολύ,ήταν πολύ κουρασμένοι κτλ)και ν'αναφέρουν και ότι άλλο θέλουν σχετικά με αυτήν την κατάσταση.Εγώ είχα πέσει για ύπνο ψιλοκομμάτια και πιωμένη.

Επεξ/σία από Lilith19
  • Απαντ. 243
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μου εχει τύχει κάτι παρόμοιο 3-4 φορές στη ζωή μου.. Έχει τύχει να ξυπνάω και να μην μπορώ να κουνηθώ μια φορά νομίζω να μην μπορώ να ανοίξω τα μάτια. Αυτό κράτησε για λίγα δευτερόλεπτα αλλά μου δημιουργούσε απίστευτη δυσφορία και αίσθημα πνιγμού, ένιωθα ότι δεν μπορούσα να πάρω ανάσα ενώ ανέπνεα κανονικά.. Βασικά θυμάμαι τον εαυτό μου να βρίσκεται σε πανικό και να προσπαθεί το μυαλό να ελέγξει το σώμα και να μη μπορει..

Δημοσ.

Εγώ το παθαίνω στον ξύπνιο μου αν πιω πολύ πάντως. =ρ

Η αλήθεια είναι ότι προσωπική εμπειρία υπνικής παράλυσης δεν έχω, αλλά μου είχε τύχει πρώην να το παθαίνει αυτό και με μια αρκετά μεγάλη συχνότητα. Και το παλικάρι έπεφτε για ύπνο πολύ κουρασμένο.

Δημοσ.

Αντιγράφω τον ευατό μου από εκείνο το thread να μη τα ξαναγράφω:

Εγώ ξυπνάω, το ξέρω πως έχω ξυπνήσει, παρ'όλα αυτά δεν μπορώ να κουνηθώ/μιλήσω.

Κρατάει πολύ λίγα δευτερόλεπτα ( <5 ), και έχω βρει τρόπους να ξυπνάω προσπαθώντας να κουνήσω τα πόδια μου που μπορούν να κινηθούν σχετικά εύκολα ή σε πιο ακραία περίπτωση προσπαθώντας να μιλήσω όπου το μόνο που βγαίνει είναι ένα μουγκριτό, συνήθως αρκετό για να με ξυπνήσει. (ή να ξυπνήσει τον εγκέφαλό μου, whatever).

Δεν το παθαίνω συχνά ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να το πάθω 3-4 φορές σε ένα μήνα, μπορεί να μη το πάθω και για ένα χρόνο.

Σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός πως σπάνια πλέον κοιμάμαι ανάσκελα.

Πάντως σκέφτομαι να ακολουθήσω κάποιες συμβουλές, όπως βελτίωση της διατροφής μου, σωστές ώρες ύπνου, να κόψω και τα ναρκωτικά εν ανάγκη... :P

Και συνεχίζω:

Παραισθήσεις - φωνές και τέτοια creepy σκηνικά δεν αντιμετώπισα ποτέ.

Την πρώτη φορά που το έπαθα νταξ, περιττό να πω πως δεν κοιμήθηκα το υπόλοιπο βράδυ.

Μετά από κάμποσες επαναλήψεις έγινε ρουτίνα η όλη φάση, βρήκα τους δύο τρόπους που περιγράφω και από πάνω ώστε να ξυπνάω αμέσως, αυτομπινελικιάζομαι επειδή ξεχάστηκα και κοιμήθηκα ανάσκελα, αλλάζω στάση ύπνου και ξανακοιμάμαι σαν πουλάκι.

(μη τολμήσει κανενας fix με την σταση και το πουλάκι ε, θα αφηνιάσω δεύτερη φορά σε λίγη ώρα και δεν είν' καλό).

Eπίσης.

Τι διάολο είναι η ναρκoληψία;

Δημοσ.

Eπίσης.

Τι διάολο είναι η ναρκoληψία;

Χοντρικά,όταν θέλεις να κοιμάσαι συνέχεια.Πιο αναλυτικά

Πάντως,λιοπυρ,χωρίς να μπορώ να είμαι 100% σίγουρη,έχω την εντύπωση πως στην δική μου περίπτωση κράτησε πάνω από 5 δευτερόλεπτα.Το είχα ξαναπάθει άλλες 2 φορές στο παρελθόν αλλά χωρίς παραισθήσεις,πολύ πιο light τοτε

Δημοσ.
μου δημιουργούσε απίστευτη δυσφορία και αίσθημα πνιγμού, ένιωθα ότι δεν μπορούσα να πάρω ανάσα ενώ ανέπνεα κανονικά..

Ναι,αυτό ειδικά ήταν αρκετά έντονο και αυτό κυρίως με τρόμαξε.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 19:10 ----------

Εγώ το παθαίνω στον ξύπνιο μου αν πιω πολύ πάντως. =ρ

Η αλήθεια είναι ότι προσωπική εμπειρία υπνικής παράλυσης δεν έχω, αλλά μου είχε τύχει πρώην να το παθαίνει αυτό και με μια αρκετά μεγάλη συχνότητα. Και το παλικάρι έπεφτε για ύπνο πολύ κουρασμένο.

Η κούραση λοιπόν,ίσως και να παίζει ρόλο σ΄ένα βαθμό.

Δημοσ.
Ναι,αυτό ειδικά ήταν αρκετά έντονο και αυτό κυρίως με τρόμαξε.

Αυτό είναι το πιο creepy part βασικά. (Εκτός απο το ότι δεν μπορείς να κουνηθείς). Τώρα φαντάσματα, φωνές κ.τ.λ δεν είχα δεί ποτέ.

Δημοσ.

Πάντως,λιοπυρ,χωρίς να μπορώ να είμαι 100% σίγουρη,έχω την εντύπωση πως στην δική μου περίπτωση κράτησε πάνω από 5 δευτερόλεπτα.Το είχα ξαναπάθει άλλες 2 φορές στο παρελθόν αλλά χωρίς παραισθήσεις,πολύ πιο light τοτε

Δεν ξέρω, τι να σου, εγώ το καταφέρνω και ξυπνάω γρήγορα.

Αν κρατούσε παραπάνω θα είχα πανικοβληθεί... :P

Δημοσ.

Δυο φορές μου έχει συμβεί μέχρι στιγμής, η πρώτη πριν μερικά χρόνια και η δεύτερη πριν μια-δυο βδομάδες.

Και τις δυο φορές όταν ξύπνησα ήμουν ανάσκελα και μουδιασμένος.

Την πρώτη φορά το'χα πάθει κάπου στα μεσάνυχτα, μετά απο δυο ώρες ύπνου περίπου. Ένιωθα το σώμα μου παραλυμένο αδυνατόντας να κάνω το παραμικρό, και, χωρίς να ξέρω αν είχα ανοιχτά ή κλειστά τα μάτια μου, έβλεπα σαν εικόνα στο μυαλό μου κάτι μαύρα νερά και πάνω τους να σχηματίζοντε κυματάκια, του στυλ ομόκεντροι κύκλοι. (όπως όταν ρίχνεις μια πέτρα σε μια λίμνη) Δεν μπορώ να θυμηθώ της συνθήκες κάτω απ'τις οποίες είχα πάει για ύπνο.

Την δεύτερη φορά που το έπαθα, έγινε γύρω στις 10 το πρωί. Ξύπνησα (βασικά δεν είμαι σίγουρος αν ξύπνησα εκείνη τη στιγμή) νιωθοντας παραλυμένος, και κοίταζα το ταβάνι. Η εικόνα ήταν θολή. Άκουγα το κλιματιστικό που δούλευε, και το οποίο έβγαζε έναν περίεργο, σαν αλλιωμένο, ήχο. Άκουγα και τις φωνές των δικών μου απ'έξω, και προσπαθούσα να τους φωνάξω. Τελικώς προσπάθησα να πατήσω τον διακόπτη για το φως που'ναι ακριβώς πάνω απ'το κεφάλι του κρεβατιού. Δεν ξέρω αν έβλεπα όνειρο σ'εκείνη τη φάση, ή αν είχα παραίσθηση, αλλά είχα την εντύπωση πως κατάφερα να σηκώσω το χέρι μου και να πατήσω τον διακόπτη, όμως το φως δεν άναψε. Τότε ήταν που σκέφτηκα πως έβλεπα όνειρο και αποφάσισα να το σταματήσω. Κι έτσι μπόρεσα να συνέλθω.

Ίσως την δεύτερη φορά να έβλεπα όνειρο και ο διακόπτης που πάτησα να λειτούργησε σαν reality check ξυπνώντας με. Απ'την άλλη μπορεί να ήμουν όντως ξύπνιος, και ενώ ουσιαστικά δε μπόρεσα να σηκώσω το χέρι μου να πατήσω τον διακόπτη, να μου δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι το'κανα, και η σκέψη που έκανα ότι είμαι σε όνειρο να ήταν αρκετή σαν ερέθισμα για να με ξυπνήσει.

Επίσης θυμάμαι πως είχα κοιμηθεί πιο αργά, απ'όσο συνηθίζω, εκείνο το βράδυ και ήμουν πτώμα.

Δημοσ.
Τώρα φαντάσματα, φωνές κ.τ.λ δεν είχα δεί ποτέ.

Εντάξει,δεν το πήγα τόσο μακριά:PΚαλά,γενικά υπάρχουν διάφορες θεωρίες και ιστορίες,Μόρες και τέτοια που λένε ότι συνδέονται με το φαινόμενο αυτό,αλλά δεν αναφέρομαι εκεί,λέγοντας παραισθήσεις.

Δημοσ.

Παλιά μου είχε συμβεί προσπαθούσα να φωνάξω και δεν μπορούσα. Κράτησε αρκετή ώρα αυτό μέχρι που η κοπέλα που κοιμόταν μαζί μου, μου έκανε "σσσσ".

Δημοσ.

Pappou αυτό που περιγράφεις δεν μοιάζει με υπνοπαράλυση.

Δεν νοείται να καταφέρεις να ανοίξεις τα μάτια σου, (τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση), αν τα ανοίξεις πιστεύω πως έχεις ήδη ξεπεράσει το σταδιο της πιθανής υπνοπαράλυσης, ίσως ήταν κάτι άλλο.

Παλιά μου είχε συμβεί προσπαθούσα να φωνάξω και δεν μπορούσα. Κράτησε αρκετή ώρα αυτό μέχρι που η κοπέλα που κοιμόταν μαζί μου, μου έκανε "σσσσ".

Ελπίζω να ζήτησες συγνώμη που πάνω στο πανικό που συνοδεύεται με 300παλμούς το λεπτό διατάραξες την γαλήνη του ύπνου της ε;

:P

Δημοσ.
Pappou αυτό που περιγράφεις δεν μοιάζει με υπνοπαράλυση.

Δεν νοείται να καταφέρεις να ανοίξεις τα μάτια σου, (τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση), αν τα ανοίξεις πιστεύω πως έχεις ήδη ξεπεράσει το σταδιο της πιθανής υπνοπαράλυσης, ίσως ήταν κάτι άλλο.

Kι όμως,και εγώ θυμάμαι να έχω μισοανοίξει μάτια,και να τα βλέπω θολά στο δωμάτιο και πιο σκοτεινά.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...