Tilemaxx Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υπνικής παράλυσης. Μια απο αυτή είναι του Pappou.
liopyr Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Εγώ δεν κατάφερα σε καμία περίπτωση να ανοίξω τα μάτια μου. Ανοιγαν την στιγμή που είχα ήδη ξυπνήσει.
user12 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Μια φορα το ειχα παθει θυμαμαι οτι εβλεπα κατι και ηθελα να ξυπνησω οπωσδηποτε αλλα δεν μπορουσα το μονο που ακουγα τις φωνες τον αλλων μεσα στο σπιτι(λιγο περιεργο γιατι οταν κοιμαμαι δεν ακουω τιποτα δυσκολα ξυπναω) θυμαμαι οτι φωναζα (τωρα ή προσπαθουσα να φωναξω και δεν μπορουσα ή φωναζα και δεν με ακουγαν οι αλλοι) γενικα δεν θυμαμαι και πολλα γενικα δεν ειναι μια ευχαριστη εμπειρια
takis3 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Οι παλαιοι το φενόμενο το ονομάζουν "μώρα".Προσπαθείστε όταν κοιμάστε τα κεφάλια σας να μην είναι στραμμένα προς στη δύση αλλά σε οποιαδήποτε άλλη θέση.Π.χ. κεφαλι-βορρας και πόδια-νότος.
liopyr Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Οι παλαιοι το φενόμενο το ονομάζουν "μώρα".Προσπαθείστε όταν κοιμάστε τα κεφάλια σας να μην είναι στραμμένα προς στη δύση αλλά σε οποιαδήποτε άλλη θέση.Π.χ. κεφαλι-βορρας και πόδια-νότος. Το thread αυτό ανοίχτηκε για συζητηθεί το θέμα με όσο το δυνατόν επιστημονικά δεδομένα. Αν αρχίσουμε και εδώ τα περί μόρας και προκαταλήψεων, θα κλειδωθεί πάλι με συνοπτικές διαδικασίες.
BaLsAmoMenos Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Οι παλαιοι το φενόμενο το ονομάζουν "μώρα".Προσπαθείστε όταν κοιμάστε τα κεφάλια σας να μην είναι στραμμένα προς στη δύση αλλά σε οποιαδήποτε άλλη θέση.Π.χ. κεφαλι-βορρας και πόδια-νότος. Πες μου εναν σοβαρο λογο γιατι το κεφαλι μου να μην ειναι στραμμενο προς την δυση. 1
DIMITRISG Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 το ειχα πάθει μια φορα το φαινομενο αυτο οταν ημουν 22 χρονων. Απ οτι θυμαμαι ειχε συνδιαστει και με ονειρο με μια μαυροφορεμενη. Ρωτησα την γιαγιά μου που ασχολιοταν με όνειρα κλπ και μου ειπε για την μόρα που ειπε και το παιδι πιο πάνω.
Στέλιος7 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Το εχω παθει και εγω, μια φορα οταν ημουν γυρω στα 6-8 και αλλη μια περυσι.Τα ματια μου τα ειχα ανοιχτα αλλα ολο το υπολοιπο σωμα ηταν σαν να μην υπηρχε.Δεν πρεπει να κρατησε πανω απο 5s αλλα ηταν αρκετο για να τρομαξω.
pappous_soulis Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Οι παλαιοι το φενόμενο το ονομάζουν "μώρα".Προσπαθείστε όταν κοιμάστε τα κεφάλια σας να μην είναι στραμμένα προς στη δύση αλλά σε οποιαδήποτε άλλη θέση.Π.χ. κεφαλι-βορρας και πόδια-νότος. Εμένα το κεφάλι μου κοίταζε και τις δυο φορές προς τον βορρά. Οπότε παίδες, τα κεφάλια προς ανατολή ή νότο.
DIMITRISG Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 16 Αυγούστου 2009 εγω ειχα το κεφαλη προς νότο. Δεν μου ειχε πει η γιαγιά μου πάντως για την θέση του κεφαλιού. Περισσότερο με τον χάρο εχει να κάνει (μόρα = la mort = ο θάνατος ) Τωρα θυμαμι πόσο τρομακτικό ηταν. Στο διπλανο κρεβατι κοιμοταν ο αδερφος μου, και ενω δεν μπορουσα να αναπνευσω ουτε να κουνηθω τον κοιταζα και σκεβομουν: τι διάλο δεν καταλαβαινει τίποτα ; - Θα ναι ο χάρος που έρχεται να μας πάρει αλλά τελευταια στιγμη διαπιστώνει πως πρόκειται για τυπογραφικο λάθος!
akpe Δημοσ. 17 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2009 Tώρα τελευταία πολλοί ψυχολόγοι άρχισαν να εντάσσουν την υπνοπαράλυση στις κρίσεις πανικού, ή έστω στα συμπτώματα άγχους. Προσωπικά το παθαίνα αρκετά συχνά, σε σημείο να συμβαίνει και εγώ απλά να το αγνοώ και να πέφτω για ύπνο. Σε κάποια φάση όμως, και αφού με χτύπησαν δυο caffeine induced κρίσεις πανικού, σταμάτησε. Άρα ίσως να έχουν δίκιο Οι παραισθήσεις (“hag phenomena”) όταν εμφανίζονται ονομάζονται υπναγωγικές ή υπνοπομπικές παραισθήσεις και έχουν άμεση σχέση με τον φυσικό κύκλο των ονείρων. Πιστεύεται πως πρόκεται για όνειρα που βλέπουμε εκείνη τη στιγμή, μέρος των οποίων διαφεύγει απο το υποσυνείδητο. Πολλές φορές μάλιστα παρατηρείται ένα τρέμουλο, το οποίο ίσως και να γίνεται αντιληπτό από κάποιον άλλον δίπλα σου. Τώρα για την διάρκεια... άλλες φορές είναι μικρή, άλλες φορές ξεπερνάει και το ένα λεπτό. takis3 είμαι από τους λίγους εδω μέσα που έστω λένε πως έχουν ένα πιο ανοιχτό μυαλό, αλλά το συγκεκριμένο όπως είπα το βίωνα τουλάχιστον μια φορά το μήνα εδώ και χρόνια και πίστεψέ με, ποτέ δεν πρόσεξα καμιά μαυροφορεμένη νεράιδα καβάλα μου
Moderators stormrain Δημοσ. 17 Αυγούστου 2009 Moderators Δημοσ. 17 Αυγούστου 2009 Μου έχει συμβεί το ανάλογο περιστατικό 3-4 φορές, πάντα με τα ίδια χαρακτηριστικά. Ανοίγω τα μάτια μου, βλέπω κ ακούω καθαροτάτα το περιβάλλον, προσπαθώ να φωνάξω, νομίζω πως το καταφέρνω αλλά αυτό δεν συμβαίνει και νιώθω πανικό. Η τελευταία φορά η οποία είναι πιο καθαρή στο μυαλό μου, ήταν στον στρατό, ο θάλαμος είχε 3-4 άτομα ακόμα που μιλούσαν (μεσημέρι). Ο διπλανός μου ήταν ένας από αυτούς κ εγώ ανοίγοντας τα μάτια μου ήθελα να τους φωνάξω να κάνουν ησυχία, και μάλιστα νόμιζα πως φώναζα κ μου έκαναν πλάκα αγνοώντας με. Προσπάθησα λοιπόν να σηκωθώ αλλά δεν μπορούσα να κινήσω τα μέλη μου. Όλο αυτό είχε διάρκεια γύρω στο λεπτό. Η μορα που αναφέρθηκε παραπάνω έχει να κάνει με βάρος στο στήθος κ συνδυάζεται με μαύρη(από εκεί κ το όνομα) παρουσία που κάθεται πάνω σου κ δεν νομίζω πως έχει να κάνει με τα εν λόγω περιστατικά... 1
pournaras Δημοσ. 17 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2009 takis3 είμαι από τους λίγους εδω μέσα που έστω λένε πως έχουν ένα πιο ανοιχτό μυαλό, αλλά το συγκεκριμένο όπως είπα το βίωνα τουλάχιστον μια φορά το μήνα εδώ και χρόνια και πίστεψέ με, ποτέ δεν πρόσεξα καμιά μαυροφορεμένη νεράιδα καβάλα μου Δεν ξερεις τι χανεις Την παραλυση την εχω βιωσει 2-3 φορες αλλα οσο τις θυμαμαι, δεν ηταν και τοσο του πανικου απο μεριας μου, ενιωθα δηλαδη οτι κατι στραβο παιζει με τον υπνο μου και απλα περιμενα να περασει. Το χειροτερο ομως που παθαινω τα τελευταια χρονια ειναι η αισθηση του πνιγμου που αναφερθηκε πιο πανω. Σαν κατι να σε αναγκαζει να σταματησεις να αναπνεεις. Το παθαινα αρκετα συχνα (καπου εχει ελαττωθει η κατασταση), και καθε φορα απλα χε***μαι πανω μου. Δεν ξερω αν τελικα κοβεται αληθεια η ανασα η απλα το "βλεπω", αλλα καθε φορα σηκωνομαι ορθιος και καθομαι παιρνοντας βαθιες ανασες σαν να ειχε κοπει οντως η αναπνοη μου.
akpe Δημοσ. 17 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2009 Βασικά η ανάσα δεν κόβεται εντελώς. Στην υπνοπαράλυση, σε γενικές γραμμές το σώμα μας κοιμάται αλλά εμείς είμαστε ξύπνιοι. Και μιας και στον ύπνο ανασαίνουμε πολύ πιο αργά από το κανονικό, κάποιες φορές νοιώθουμε πως μας κόβεται η ανάσα, χώρια του οτι πανικοβαλλόμαστε και προσπαθούμε να αναπνεύσουμε ακόμα πιο γρήγορα. edit τώρα είδα πως αναφέρεσαι σε κατι ξεχωριστό, αλλά και πάλι μπορεί απλά να καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα σε αναπνοή στον ύπνο και στον... ξύπνιο
snik Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2009 Χτες το επαθα για πρωτη φορα, επεσα για υπνο και μετα απο λιγο ενιωσα σαν να κουνιεται το δωματιο σαν να γινοταν σεισμος (ισως λογο του ονειρου που εβλεπα πριν) και να με σηκωνει καποιο κρατωντας με απο την πλατη. Εκεινη την ωρα ειχα τα ματια μου μισανοιχτα και προσπαθουσα να μιλησω αλλα ηταν σαν να ειχα ανοιχτο το στομα μου και να μην μπορουσα να βγαλω φωνη. Να κουνηθω μου ηταν αδυνατο αλλα μπορουσα και ανεπνεα κανονικα, μετα απο προσπαθεια νομιζω καταφερα να κουνησω λιγο το χερι μου και για αυτο και ξυπνησα. Η ολη εμπειρια δεν νομιζω να κρατησε παραπανω απο μερικα λεπτα αλλα μπορω να πω οτι ηταν αρκετα ενδιαφερον.
Προτεινόμενες αναρτήσεις