Προς το περιεχόμενο

H έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης και οι συνέπειές της.

linuxovios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
α μπραβο, το επιασες το θεμα αλλα το χανεις στη πορεια.

ΓΙ'ΑΥΤΟ εγω περνω πιο πολλα λεφτα απο τις σερβιτορες και τις barwoman!

επειδη ξοδευω λεφτα σε ιντερνετ, pc, τραγουδια κτλ κτλ.

λογικο δε σου ακουγεται να περνω πιο πολλα λεφτα απο τους αλλους που δεν εχουν εξοδα ιντερνετ κτλ?????

που ειναι το περιεργο?

κανω επαγγελματικη χρηση και γιαυτο περνω λεφτα.....

Για να μη το πολυζαλίζουμε.... Χωρις pc θα μπορούσες να δουλέψεις ως DJ? Απάντησε με ένα ναι ή ένα όχι. Όλοι λιγο πολύ κάνουμε επαγγελματική χρήση του pc...

• Απαντ. 119
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Για να μη το πολυζαλίζουμε.... Χωρις pc θα μπορούσες να δουλέψεις ως DJ? Απάντησε με ένα ναι ή ένα όχι. Όλοι λιγο πολύ κάνουμε επαγγελματική χρήση του pc...

αχ μη το αναλυουμε, δε βγαζουμε ακρη.....

δεν ειναι τοσο απλο οσο νομιζεις

Δημοσ.

Πάντως επειδη ο τιτλος του τοπικ αναφέρεται ευρύτερα στην έλλειψη καταναλωτικης συνείδησης και επειδη τα θέματα της πληροφορικης προφανώς περιλαμβάνουν πολλούς υποκειμενικούς παράγοντες, θελω να πω ότι απο όποια πλευρά και να το πιάσουμε, η ανυπαρξία ορθολογικής σκέψης στην καταναλωση προιόντων είναι ένα απο τα μειζονα θέματα της εποχής ιδιαίτερα δε αν συνυπολογίσουμε οτι συμβαίνει σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής στενότητας.

Ο συντελεστης ατομικές οικονομικές απολαβές/κατανάλωση φαίνεται να έχει πάρει την κατιούσα εδω και πολύ καιρό. Το περίεργο ειναι οτι αυτό δεν συμβαίνει επειδη οι καταναλωτικές μας συνήθειες παραμένουν σταθερές και ακριβαίνουν τα αγαθά αλλα τουναντίον επειδη τα γούστα μας ακριβαίνουν την ώρα που οι απολαβές μας παραμένουν σταθερές ή και μειώνονται.

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;Η απάντηση ειναι οτι όντως η διαφήμηση, το marketing και η ευρύτερη προώθηση προιόντων γίνεται πλέον με απιστευτα προσαρμοσμένες στην ανθρώπινη φύση τεχνικες (οπου εν τελει οι περισσοτερες απο αυτες ειναι και σχετικά απλές). Δεν ειναι άλλωστε μυστικό οτι μεγάλες πολυεθνικες εταιρίες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά σε ερευνες σχετικές με τη χαρτογράφηση της ανθρωπινης συμπεριφοράς/ψυχολογίας και έχουν τελειοποιήσει τις τεχνικές προώθησης προιόντων (πλύσης εγκεφαλου) σχεδόν στο βέλτισο δυνατό σημείο. Έτσι μπορούν πολυ χαλαρα να πείσουν οτι το Iphone 3GS επιβάλλεται έναντι του 3G, οτι το t-shirt D&G-Burberry επιβάλλεται σε σχέση με το Bershka, οτι η BMW επιβάλεται έναντι της Toyota και γενικότερα οποια εταιρία έχει μεγάλα κεφάλαια, μπορει να παίζει πολυ πιο εύκολα διαφημιστικά με τους καταναλωτές.

Προσωπικά έχω πέσει σε παγίδες (ιδιαίτερα πιο μικρος) αλλα επειδή ασχολούμαι με την οικονομικη επιστημη και ιδιαίτερα την επιχειρηματικοτητα εχω αντιληφθει πράγματα τα οποία με προφυλάσσουν. Το θέμα ειναι οτι ο μέσος ανυποψίαστος καταναλωτης φυσιολογικά θα πέσει στην παγίδα (δυστυχως πολλοι απο αυτους έχουν ποστάρει και εδω) και δυστυχως για αυτους αρχικα αλλα και για μας που αλυσιδωτά μας ακουμπάει συνεχίζουν την νοοτροπία "ελα μωρε, δε βαριεσαι,το καινουργιο ειναι καλυτερο, για 10 ευρω κανεις ετσι κτλ". Ως ένα βαθμο δεν τους κατηγορώ γιατι για να τους φτάσουν οι εταιρίες στο σημείο αυτο, εχουν δαπανήσει ένα σωρο εκατομμύρια...επομενως δεν είναι ευκολο για τον πολυ κοσμο να σκεφτει ορθολογικά και να το κατανοήσει..Αν μπορουσε κανεις να ξεφυγει τοσο ευκολα τοτε οι εταιριες θα έιχαν κάνει μια τρύπα στο νερό.

Δημοσ.

Πάντως όσο αφορά τα λειτουργικά και τα παιχνίδια που αναφέρθηκαν πιο πάνω όλοι μας τελικά θα ευχαριστήσουμε τον «Θείο»

Δημοσ.
Πάντως όσο αφορά τα λειτουργικά και τα παιχνίδια που αναφέρθηκαν πιο πάνω όλοι μας τελικά θα ευχαριστήσουμε τον «Θείο»

τραγουδια και ταινιες....

Δημοσ.

Να κάνω μιά δύο ερωτήσεις κ εγώ με τη σειρά μου;

1) Γιατί μια εταιρία πρέπει να πουλάει στο κόστος, για να μην διαμαρτύρονται λίγοι;

2) Εσύ αν έφτιαχνες λειτουργικό με τον ιδρώτα του προσώπου σου δεν θα ζητούσες ένα ευγενές ποσόν για το λόγο αυτό; Γιατί πρέπει ΝΤΕ και καλά να είναι σχεδόν τζάμπα όλα; Έξοδα οι μεγάλες επιχειρήσεις λογισμικού δεν έχουν; Το Os x είναι τζάμπα; ΟΧΙ αλλά δεν βλέπω να μιλάει κανείς για αυτό.

To os x κάνει 115 ευρώ η έκδοση 10.5.6

Πόσο είπαμε ότι κάνουν τα 7 ; ; ;

Δημοσ.

Απ' ότι κατάλαβα ο topic starter δεν έχει πρόβλημα με τη διάθεση λειτουργικών έναντι ενός ποσού. Το πρόβλημα του είναι απ' τη μία το γεγονός ότι το προϊόν (τα win 7 στη συγκεκριμένη περίπτωση) είναι overpriced και απ' την άλλη το ότι οι καταναλωτές έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου, θα τρέξουν να αγοράσουν το λειτουργικό δίχως δεύτερη σκέψη και οι εταιρίες θα το εκμεταλλευτούν και θα "χτυπήσουν" εκεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Δημοσ.
1) Γιατί μια εταιρία πρέπει να πουλάει στο κόστος, για να μην διαμαρτύρονται λίγοι;

Ερώτηση που φανερώνει έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης, ειδικά αν μιλάμε για την MS με αποθεματικό κεφάλαιο που μπορεί να την κρατήσει ζωντανή για δεκαετίες, χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως. Κανείς δεν ζήτησε να πουλάει στο κόστος. Ως καταναλωτές πρέπει να επιδιώκουμε να πουλάει με μικρότερο κέρδος. Βέβαια αυτό θίγει τα συμφέροντα της MS, αλλά εμείς είμαστε καταναλωτές και όχι η MS ---> καταναλωτική συνείδηση.

2) Εσύ αν έφτιαχνες λειτουργικό με τον ιδρώτα του προσώπου σου δεν θα ζητούσες ένα ευγενές ποσόν για το λόγο αυτό; Γιατί πρέπει ΝΤΕ και καλά να είναι σχεδόν τζάμπα όλα; Έξοδα οι μεγάλες επιχειρήσεις λογισμικού δεν έχουν;

Δεν παραπάνω απάντηση. Πάντως η υπεράσπιση ενός παγκόσμιου εμπορικού μονοπωλίου (από μέρους σου) λέει πολλά για την καταναλωτική σου συνείδηση.

Το Os x είναι τζάμπα; ΟΧΙ αλλά δεν βλέπω να μιλάει κανείς για αυτό.

Το OSx δεν έχει το 90+ % της παγκόσμιας αγοράς.

Συγκρίνεις ένα niche προϊόν που πουλιέται με αναλογία 4 προς 100 σε σχέση με τα win ? Μια επιτροπή προστασίας καταναλωτών δηλαδή, εσύ με τι θεωρείς ότι θα ασχοληθεί ?

Απ' ότι κατάλαβα ο topic starter δεν έχει πρόβλημα με τη διάθεση λειτουργικών έναντι ενός ποσού. Το πρόβλημα του είναι απ' τη μία το γεγονός ότι το προϊόν (τα win 7 στη συγκεκριμένη περίπτωση) είναι overpriced και απ' την άλλη το ότι οι καταναλωτές έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου, θα τρέξουν να αγοράσουν το λειτουργικό δίχως δεύτερη σκέψη και οι εταιρίες θα το εκμεταλλευτούν και θα "χτυπήσουν" εκεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

ακριβώς

Δημοσ.
Να κάνω μιά δύο ερωτήσεις κ εγώ με τη σειρά μου;

2) Εσύ αν έφτιαχνες λειτουργικό με τον ιδρώτα του προσώπου σου δεν θα ζητούσες ένα ευγενές ποσόν για το λόγο αυτό; Γιατί πρέπει ΝΤΕ και καλά να είναι σχεδόν τζάμπα όλα; Έξοδα οι μεγάλες επιχειρήσεις λογισμικού δεν έχουν; Το Os x είναι τζάμπα; ΟΧΙ αλλά δεν βλέπω να μιλάει κανείς για αυτό.

To os x κάνει 115 ευρώ η έκδοση 10.5.6

Φαντάζομαι κάνεις πλακα έτσι; Έχεις υποψιν σου τα κερδη της microsoft ανα έτος; Απο το site της microsoft θα δεις οτι για παράδειγμα το τρίτο τρίμηνο του 2008 είχε κέρδη 4,37δις δολάρια και σε αντίστοιχα άλλα αρθρα που βρηκα τα κερδη ανα τρίμηνο κυμαίνονται σταθερά σε αυτά τα ποσά. Μιλάμε δηλαδη για πάνω απο το 12δις δολάρια το χρόνο.

Επιμένεις λοιπον οτι οι τιμές αυτες είναι θέμα επιβίωσης για την καημένη την microsoft;

Το θέμα λοιπον αγαπητέ είναι οι εταιρίες τέτοιου τυπου να περιορίσουν λίγο τα απίστευτα υπερκέρδη τους προς όφελος της κοινωνίας. Ασε βεβαια που αν ρίξουν τις τιμες είναι πολυ πιθανο να πουλήσουν περισσότερο οπότε εν τέλει να βγάλουν παλι τα ίδια κέρδη. Αν για παράδειγμα είχε 50€ το λειτουργικο εγώ θα ετρεχα πρώτος να το αγοράσω και νομίζω το ίδιο θα έκανε και η πλειοψηφια.

Edit: Για να μην αναλωθώ και στη θεωρία των μονοπωλίων (ενημερωτικά είναι παράνομα) και για το πως αυτα δεν σέβονται τον ιδρώτα των υπαλλήλων άλλων εταιριών οδηγώντας τες σε λουκέτο και συνεπώς πολύ κόσμο στο δρόμο.

Δημοσ.

Έχεις ή δεν έχει ΟΛΟ το δικαίωμα να αγοράσεις από όποιο "μαγαζί" γουστάρεις;

Ναι. Τότε;

Στη τελική όλες οι εταιρίες θέλουν το κέρδος..εσύ βέβαια μπορείς να δουλεύεις και τζάμπα :)

Δημοσ.

o status (το καθεστωτικο @:P) λεει απλα οτι δεν ειναι σωστο να βλεπει κανεις τα πραγματα μονο απο την πλευρα του

θεωρητικα σωστη αποψη αλλα

επειδη δεν ζουμε σε αγγελικο ομορφα πλασμενο κοσμο (ω ναι μπαμπα) σιγα μην δω το δικιο της MS,μην τρελαθουμε δλδ οπως αυτη κανει οτι μπορει με θεμιτα και αθεμιτα μεσα ετσι και εμεις ως καταναλωτες πρεπει συνεχως να πιεζουμε για μειωσεις τιμων και καλυτερα προιοντα

Δημοσ.

Και εδω είναι που πρεπει να πω οτι δεν έχει ιδιαίτερο νοημα να συνεχισω τις αναλυσεις καθως η κατασταση είναι μη αναστρέψιμη.

Δημοσ.

Το να αγοράσεις από "άλλο μαγαζί" δεν είναι λύση στο πρόβλημα όμως. Αν το λειτουργικό είχε 50 ευρώ όπως είπε και ο Critter, θα έτρεχα κι εγώ να το αγοράσω. Το ίδιο θα έκαναν και πολλοί άλλοι. Πιστεύει κανείς ότι η Microsoft θα πάθαινε ζημιά; Εγώ σας λέω ότι θα πούλαγε περισσότερο.

Αν γινόταν αυτό και η Microsoft θα είχε κέρδος και εγώ θα αγόραζα το os αυθεντικό και θα ήμουν κομπλέ.

Το ίδιο δε γίνεται με τα games που πολλοί αγοράζουν από ξένα shops; Αν κάποιος θέλει να αγοράσει αυθεντικό προϊόν θα το κάνει, αρκεί να ξέρει ότι δε τον κοροϊδεύουν. Εκτός κι αν είναι φραγκάτος οπότε δε τον νοιάζει τι δίνει :P

Δημοσ.

50 € λειτουργικό; Ανέκδοτο!!

Μιλάτε για τον διάδοχο των Windows XP ουσιαστικά και όχι των Vista. Τα XP είναι αυτή τη στιγμή το πιο διαδεδομένο λειτουργικό και κρατά εδώ και μια δεκαετία. Κάποιος δηλαδή που αγόρασε π.χ. τα XP PROFESSIONAL και τα έχει κρατήσει μια δεκαετία πληρώνοντας ένα σκασμό λεφτά, στην τελική έκανε απόλυτη απόσβεση των χρημάτων του. Είναι λοιπόν μια επένδυση, ένας πυρήνας να χτίσεις το Hardware σου για πολλά χρόνια και για πολλές μελλοντικές σου αναβαθμίσεις. Οπότε αν το σκεφτείς έτσι, νομίζω πως αξίζει να τα σκάσεις όσο υπερβολικό και αν σου φαίνεται το ποσό, για την ώρα.

Τώρα και βέβαια ο κάθε χρήστης XP ή Vista δεν υποχρεώνεται να αναβαθμίσει και βέβαια ειδικά στα Vista θα υπάρχει πλήρη υποστήριξη από εταιρίες παιχνιδιών, οπότε μάλλον μας τρώει το μικρόβιο του να είμαστε "στα πράγματα" με Windows 7 παρά είναι ανάγκη.

Εγώ πάντως έχω βρεί τον εαυτό μου στο Linux και τρελαίνομαι να πειραματίζομαι. Xρησιμοποιώ σε Dual Boot τα Windows για κάνα παιχνιδάκι και βέβαια για εξειδικευμένα προγράμματα που δεν υπάρχουν στο Linux.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...