Sellers Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Σήμερα είχα μια κουβέντα σχετικά με το πως πρέπει να προφέρουμε σωστά την ώρα. Ήξερα ποιο είναι το σωστό αλλά με έβαλαν σε σκέψεις σχετικά με το γιατί είναι έτσι το σωστό μιας και δεν μου κάθεται τόσο καλά. Λέμε π.χ ότι ''Θα έρθω απο εκεί στη μία'', αλλά λέμε και ''Θα έρθω απο εκεί στις δύο''. Και αυτό μου λένε ότι είναι και το σωστό. ΟΜΩΣ. Εφόσον εννοείται η λέξη ώρα είναι σαν να λέμε ''Θα έρθω απο εκεί στις δύο η ώρα''. Το στις που πάει? Στο ώρα. Πληθυντικό σε ενικό? Επίσης, σκέφτομαι και λέω. Θα είναι σωστό αν λέγαμε π.χ -Έκαν δύο ώρες να φτάσω. -Άντε ρε. Και τι έκανες σε αυτές τις 2 ώρες? Σωστό. Γιατί εδώ αναφερόμαστε σε χρονική διάρκεια και το 2 έχει νόημα σαν αιρθμός και αναφέρται σε κάτι περισσότερο απο ένα. Αντίθετα όταν λέμε -Τι ώρα θα φτάσεις" -Θα φτάσω κατα τις 3 η ώρα. Μου φαίνεται λάθος διότι το 3 δεν μετράει κάτι, απλά το χρησιμοποιήσαμε για να συμβολίσουμε κάποια στιγμή της ημέρας. Θα μπορούσαμε αντί για νούμερα να χρησιμοποιήσουμε κάτι άλλο (που θα το εφευρίσκαμε μόνο για την ώρα) και τότε δεν θα είχε κανένα νόημα ο πληθυντικός. Αν υπάρχει κανένας φιλόλογος ας μου δώσει τα φώτα του...
Αδμιν Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δεν εχεις αδικο που προβληματιζεσαι. Υποψιαζομαι οτι αυτη η συμβαση δημιουργηθηκε για λογους ευφωνιας και η δικαιολογια του 1=ενικος ηρθε μετα.
karabouzouk... Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Θα συμφωνήσω με τον αποπάνω..! Όλα είναι συμβάσεις και απλοποιήσεις επειδή βαριόμαστε ή είναι πιο εύκολο/σύντομο να τα πούμε έτσι.. Απλά εσύ ψάχνεις να βρεις ποια ήταν η αρχική μορφή..!! Όταν λέμε κατά τις 3 εννοούμε προφανός "την τρήτη ώρα της ημέρας" ή κάπως έτσι.. Με μια πρόχειρη πρωινή νυσταγμένη σκέψη: πιστεύω ότι λέμε "θα έρθω στης μία" (με "η" δλδ).. θεωρώντας μάλλον όπως κάπου είπες και συ ότι το ρολόι δείχνει συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της μέρας και έτσι έχει δικό του τρόπο αναπαράστασης και τελικά όταν λέμε "στης 3" το 3 δεν νοείται ώς αριθμός ή ότι μετράει κάτι γενικά απλά είναι η στιγμή που το ρολόι δείχνει το "3" και υπονοείται η συγκεκριμένη χρονική στιγμή.. (φιλόλογος δεν είμαι και ούτε σίγουρος ότι βοήθησα αλλά ίσως σκεφτείς καμιά ιδέα με αυτά που είπα..!)
million_voices Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 εχετε ομως κατι προβληματισμους ωρες ωρες
De@th L0rd Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Εγώ το λέω σε στρατιωτική μορφή και τελειώνει η υπόθεση. . Θα σε συναντήσω στις δεκατρείς εκατοντάδες.
Moderators stormrain Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Moderators Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Ρισκάροντας να πω χοντρή μπαρούφα, θεωρώ πως το λάθος βρίσκεται στις λέξεις "η ώρα". Το λογικό θα ήταν να πρέπει να χρησιμοποιηθεί γενική, οπότε μετά βγάζει νόημα... Κάποια έλλειψη σύνταξης χάριν συντομίας μου μυρίζει... Και οι αριθμοί στο ρολόι μετράνε τις ώρες του 24ώρου, οπότε δεν έχει να κάνει απλά με συμβολισμό, αλλά με αρίθμηση.
slipknot Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Εγώ ποντάρω στην ευφωνία που λέει και ο Αδμιν, με το ενδεχόμενο η λογική "1 (μία)=ενικός, 3 (τρεις)=πληθυντικός κοκ" να συνυπολογίστηκε ταυτόχρονα. Έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσαμε να λέμε "Θα έρθω στη 3" και για τους δύο λόγους. Μια εναλλακτική είναι να υπολογίζουμε πόση ώρα μας μένει και αναλόγως να απαντάμε. -Σε πόση ώρα θα είσαι εδώ; -Σε ένα τέταρτο, σε μία ώρα, σε τρεις ώρες...
Krokodilos Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Θα συμφωνήσω με τον αποπάνω..! Όλα είναι συμβάσεις και απλοποιήσεις επειδή βαριόμαστε ή είναι πιο εύκολο/σύντομο να τα πούμε έτσι.. Απλά εσύ ψάχνεις να βρεις ποια ήταν η αρχική μορφή..!! Δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ειναι ετσι τα πραγματα και οτι ολα αυτα ειναι συμβασεις και απλοποιησεις επειδη ειναι πιο συντομο να τα πουμε ετσι. Πιθανοτατα υπαρχει καποιος(περιεργος) γραμματικος(της γραμματικης ξερω γω) λογος για τον οποιο γινεται αυτο στην προσφωνηση των ωρων. Sellers: Η φραση "θα ερθω στη 1" σημαινει "θα ερθω στη μια", το οποιο "στη μια" υποψιαζομαι οτι σημαινει/συμβολιζει το "σε μια ωρα μετα τις 12(ή 00:00)". Οποτε: Η φραση "θα ερθω στη 1 η ωρα" σημαινει : "θα ερθω μια ωρα μετα τις 12(ή 00:00)". Δηλαδη το "στη 1" διαβαζεται ως απολυτο αριθμητικο επιθετο(μια) και αναφερεται στην χρονικη στιγμη, στην ωρα δηλαδη, που απεχει τοσες ωρες μετα τις 12(το μεσημερι ή τα μεσανυκτα αυτο ειναι διαφορετικη συζητηση περι της απροσδιοριστιας αυτης) οσες λεει ο αριθμος (ο 1) που εκφραζει το απολυτο αριθμητικο επιθετο(μια). Οποτε και η φραση "θα ερθω στις 3 η ωρα" σημαινει : "θα ερθω σε τρεις ωρες μετα τις 12(ή 00:00)". Και πρεπει να μπει στις 3 και οχι στην 3, διοτι το 3 σημαινει τρεις(και αναφερεται σε τρεις ωρες μετα τις 12). Και σημαινει τρεις και οχι τρια διοτι οπως ειπα νοειται ως απολυτο αριθμητικο επιθετο οταν λεμε "στις 3 η ωρα" ή "στις 3". Αντιθετα το 1 πιο πανω, σημαινει μια ωρα, δηλαδη μια ωρα μετα τις 12. Οποτε πρεπει να πουμε στη μια ωρα μετα τις 12 και οχι στις μια ωρα μετα τις 12.
parsifal Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Συντακτικό - γραμματικό πρόβλημα Ο ίδιος προβληματισμός δεν είναι ή κάνω λάθος;
pournaras Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Σήμερα είχα μια κουβέντα σχετικά με το πως πρέπει να προφέρουμε σωστά την ώρα.Ήξερα ποιο είναι το σωστό αλλά με έβαλαν σε σκέψεις σχετικά με το γιατί είναι έτσι το σωστό μιας και δεν μου κάθεται τόσο καλά. Λέμε π.χ ότι ''Θα έρθω απο εκεί στη μία'', αλλά λέμε και ''Θα έρθω απο εκεί στις δύο''. Και αυτό μου λένε ότι είναι και το σωστό. ΟΜΩΣ. Εφόσον εννοείται η λέξη ώρα είναι σαν να λέμε ''Θα έρθω απο εκεί στις δύο η ώρα''. Το στις που πάει? Στο ώρα. Πληθυντικό σε ενικό? Επίσης, σκέφτομαι και λέω. Θα είναι σωστό αν λέγαμε π.χ -Έκαν δύο ώρες να φτάσω. -Άντε ρε. Και τι έκανες σε αυτές τις 2 ώρες? Σωστό. Γιατί εδώ αναφερόμαστε σε χρονική διάρκεια και το 2 έχει νόημα σαν αιρθμός και αναφέρται σε κάτι περισσότερο απο ένα. Αντίθετα όταν λέμε -Τι ώρα θα φτάσεις" -Θα φτάσω κατα τις 3 η ώρα. Μου φαίνεται λάθος διότι το 3 δεν μετράει κάτι, απλά το χρησιμοποιήσαμε για να συμβολίσουμε κάποια στιγμή της ημέρας. Θα μπορούσαμε αντί για νούμερα να χρησιμοποιήσουμε κάτι άλλο (που θα το εφευρίσκαμε μόνο για την ώρα) και τότε δεν θα είχε κανένα νόημα ο πληθυντικός. Αν υπάρχει κανένας φιλόλογος ας μου δώσει τα φώτα του... Θα συμφωνησω με το stormrain. η προσθεση του "η ωρα" στο τελος δεν εχει καμμια λογικη απο μονη της, ειναι λαθος συντακτικα (το οτι βεβαια ολοι το χρησιμοποιουμε και θα συνεχισουμε δε σημαινει οτι ειναι και σωστο). Θα μπορουσες ποτε να πεις "θα ερθω την Παρασκευη η ημερα";
sheik Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 "Θα ερθω στις Παρασκευη η ημερα" εινα το σωστο
Αδμιν Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 "Θα ερθω στις Παρασκευη η ημερα" Αμα διωξεις το αρθρο, μια χαρα ειναι. Παλι για λογους ευφωνιας (3 "η" στη σειρα).
dali13gr Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Σωστός ο κροκόδειλος. Ουσιαστικά, η χρήση έχει ως εξής: Η ώρα είναι τρεις ώρες μετά τις 12 (ώρες). Και αντίστοιχα, μία ώρα μετά τις 12 (ώρες). Για λόγους συντομίας, αντιστράφηκε η πρόταση και έγινε "Τρεις η ώρα" κ.ο.κ.
aledjo Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2009 λοιπον να πω και γω τη γνωμη μου. το λαθος ειναι που βαζουμε μπροστα απο τον αριθμο "στις" ή "στη"! δε χρειαζεται να βαλουμε τιποτα γιατι δε μετραμε τιποτα, ουτε ποσοτητα ουτε τιποτα οταν λεμε την ακριβη ωρα! δηλαδη πρεπει να λεμε: Η ωρα τωρα ειναι 3 3 η ωρα θα ειμαι εκει γιατι εχει τον αγωνα. η Ελενη με πηρε τηλεφωνο 5 η ωρα το πρωι και μου επριξε τα @@ αντιθετος ομως οταν μετραμε λεμε: μητσο σε 3 ωρες θα ερθει η ποπη. γιατι αργησες 2,5 ωρες? περιμενω στη σειρα 1 ολοκληρη ωρα!
Antwni Δημοσ. 22 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2009 η Ελενη με πηρε τηλεφωνο 5 η ωρα το πρωι και μου επριξε τα @@ αντιθετος ομως οταν μετραμε λεμε: μητσο σε 3 ωρες θα ερθει η ποπη. Ωραία παραδείγματα!!:lol: Σωστός όμως ο aledjo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.