Προς το περιεχόμενο

Γιατρέ μου, μου αρέσουν οι κοντόχοντρες. Έχω πρόβλημα;

Kariajoulas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά.

Αρκετοί, για να μην πω οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε αντικαταστήσει την παλαιάς τεχνολογίας τηλεόραση σας με κάποια από τις καινούριες, είτε LCD/TFT είτε Plasma. Ένα από τα κοινά των νέων τηλεοράσεων είναι και το διαφορετικό format τους. Έτσι από το παραδοσιακό κάδρο 4:3 περάσαμε στο wide. Προς το παρόν δεν θα αναφερθώ σε πηγές εικόνας όπως DVD, satellite, σήμα από PC και άλλα τέτοια, αλλά αποκλειστικά σε Ελληνικό τηλεοπτικό σήμα. Αν εξαιρέσουμε τα ψηφιακά της κρατικής, το Σκαϊ, το Mtv και το Mad νομίζω, που εκπέμπουν σε 16:9, όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί που αποτελούν ίσως και πάνω από το 90% της συνολικής τηλεθέασης, εκπέμπουν σε 4:3.

Οι τηλεοράσεις αυτές όμως με κάποιου είδους μικρομετατροπή στο κάδρο «smart option» μπορούν και εμφανίζουν σχεδόν όλο το κάδρο στην πλήρη ανάπτυξη 16:9 αλλά πεπλατυσμένο. Π.χ οι άνθρωποι, και όχι μόνο, εμφανίζονται αλλοιωμένοι (κοντόχοντροι). Σε όσα σπίτια έχω πάει, σε κανένα δεν έτυχε να δω να έχει ρυθμιστεί το κάδρο σε 4:3. Όλοι το είχαν σε μια από τις διαθέσιμες παραλλαγές του «smart» με κοινή την εμφάνιση του φαινομένου της πεπλάτυνσης. Εδώ ακριβώς βάζω το ερώτημά μου:

Τι και τι είναι αυτό που κάνει όλο αυτόν τον κόσμο όχι μόνο να αποδέχεται αλλά και να επιλέγει τη θέαση μια διαστρεβλωμένης εικόνας;

Φαντάζομαι ότι σε όλους όσους συμβαίνει αυτό θα έχουν κάποια απάντηση να δώσουν, αφού η δυνατότητα επιλογής - κάδρου στην περίπτωσή μας – προϋποθέτει κάποια διαδικασία σκέψης νωρίτερα. Δεν αναφέρομαι στην χ θεία που οι τεχνικοί της την πήγαν σπίτι, την εγκατέστησαν και της είπαν μάλιστα, να μην παίζει και πολύ με το τηλεκοντρόλ. Μιλάω για όλους τους υπόλοιπους που συνειδητά επέλεξαν κάποιο κάδρο διαφορετικό από το 4:3

Thanks

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Αυτό που κάνει το κόσμο να επιλέγει τη λάθος προοπτική λέγεται συνήθεια.Ξέρω είναι βλακεία κ λάθος αλλά τι να κάνουμε.

Δημοσ.

Εχμ, κατά πόσον ισχύει κάτι τέτοιο; Το ότι είναι wide δεν σημαίνει ότι βλέπεις διαστρεβλωμένη την εικόνα. Αυτό ''παίζει'' νομίζω απ' τη στιγμή που βάζεις wide επιλογή σε κανονική οθόνη. Τέσπα, δεν ξέρω, δεν έχω wide tv αλλά στην οθόνη του υπολογιστή δεν παρατηρώ κάτι τέτοιο που λες φίλε μου.

Δημοσ.

Αποσο γνωριζω εμπειρικα η εικονα ειναι διαστεβλωμενη στις εξης περιπτωσεις αν το σημα εικονας ειναι 4:3 και εσυ το παιζεις σε 16:9. Τοτε ολα φαινονται πιο πλατια.

Αν ομως εχεις 16:9 σημα και το παιζεις σε 16:9 (πχ dvd) τοτε φαινεται μια χαρα.

Συμφωνω παντως οτι δεν καταλαβαινω τον λογο για τον οποιο σωνει και καλα επρεπε να επικρατησει το 16:9. Προσωπικα το 4:3 δε μου κανει καποια ιδιαιτερη διαφορα.

ΥΓ. Διαμαρτυρομαι για τον παραπλανητικο τιτλο του θεματος :lol:

Δημοσ.
Αποσο γνωριζω εμπειρικα η εικονα ειναι διαστεβλωμενη στις εξης περιπτωσεις αν το σημα εικονας ειναι 4:3 και εσυ το παιζεις σε 16:9. Τοτε ολα φαινονται πιο πλατια.

Αν ομως εχεις 16:9 σημα και το παιζεις σε 16:9 (πχ dvd) τοτε φαινεται μια χαρα.

Κάτι τέτοιο έχω παρατηρήσει κι εγώ, εμπειρικά πάντα. Ισχύει και το αντίστροφο πχ αν έχεις μια σειρά και παίζει σε 16:9, αν τη κάνεις 4:3 οι ηθοποιοί φαίνονται ελάχιστα πιο λεπτοί (ή λιγότερο φαρδιοί για την ακρίβεια).

Δημοσ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Image_persistence

http://www.practical-home-theater-guide.com/image-sticking.html

In home entertainment applications, many do not realize that prolonged presentation of those vertical or horizontal gray or black bars, say when viewing 4:3 program content over a wide-screen LCD panel, is also a form of semi-static image. These should be avoided by choosing an aspect ratio or zoom setting that expands the image to fill the whole screen area.

Samsung 32in LCD TV user manual, σελίδα 2:

Watching the LCD TV in 4:3 format for a long period of time may leave traces of borders displayed on the left, right and centre of the screen caused by the difference of light emission on the screen. Playing a DVD or a game console may cause a similar effect to the screen. Damages caused by the above effect are not covered by the Warranty.

Δημοσ.

Προς De@th L0rd

Δεν το εξετάζω βάση σωστού ή λάθους. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό ερώτημα το οποίο δεν με απασχολεί. Εμένα μ' ενδιαφέρουν οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν την επιλογή.

Προς slygeo87

Ήμουν σαφής νομίζω. Αναφέρομαι σε τηλεοπτικό σήμα Ελληνικού σταθμού και θέαση του από τηλεόραση LCD κλπ. Εσύ μπορεί να μην έχεις αλλά σίγουρα κάποιος από τους φίλους σου θα έχει στο σπίτι του.

Προς MiDi_MiLiZ

Η επικράτηση του 16:9 έναντι του 4:3 είναι από μόνο του ένα μεγάλο, αλλά διαφορετικό θέμα, από αυτό της παρούσας ενότητας. Κάπου έχω διαβάσει αρκετά για αυτό. Αν τα βρω θα σου στείλω το link

Παραπλανητικός ο τίτλος ???????????????????????? :-)

Προς parsifal

Με μια γρήγορα ματιά δεν βλέπω τη σχέση έχουν οι πληροφορίες των link που παραθέτεις με το ερώτημα της ενότητας. Το φαινόμενο που αναλύεται εκεί δεν βλέπω να έχει σχέση.

Δημοσ.

Αποστομοτικός ο παρσιφάλ δίνει την απάντηση, αν και η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι επιλέγουν συνειδητά να βλέπουν τα ελληνικά κανάλια σε 16:9 φορμά. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν τι αγοράζουν, θα ξέρουν και να το ρυθμίσουν?

Δημοσ.
Προς parsifal

Με μια γρήγορα ματιά δεν βλέπω τη σχέση έχουν οι πληροφορίες των link που παραθέτεις με το ερώτημα της ενότητας. Το φαινόμενο που αναλύεται εκεί δεν βλέπω να έχει σχέση.

Είναι ένα ελαφρυντικό πάντως για τα άτομα στα οποία αναφέρεσαι, δεν είναι; Ακόμη κι αν εν αγνοία τους οι περισσότεροι (όπως σωστά επισημάνθηκε πιο πάνω) προφύλασσουν την TV τους από το φαινόμενο του image retention κατ' αυτόν τον τρόπο.

Δημοσ.

Προς pappous_soul

Τα δυο φαινόμενα που αναλύονται, δηλαδή το Image Sticking και το burn-in αναφέρονται απ΄ ότι διάβασα σε ίχνη φωσφόρου. Το ερώτημα της ενότητας είναι άλλο.

Στο θέμα μας τώρα. Εσύ έχεις δει σε αρκετά σπίτια τηλεοράσεις LCD να δείχνουν Mega κλπ και να υπάρχουν δεξιά και αριστερά οι γνωστές μαύρες κάθετες; Δεν ξέρω τι να πω. Εγώ δεν το έχω δει σε κανένα.

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:10 ----------

Προς Parsifal

Σίγουρα είναι κάτι και αυτό, αλλά δεν απαντάει στο ερώτημά μου. Εμένα μ' ενδιαφέρουν οι λόγοι που οδηγούν σε μια συνειδητή επιλογή.

Μια από τις απαντήσεις που είναι πιο κοντά στο θέμα μας από τις υπόλοιπες είναι του De@th L0rd. Απλά δε νομίζω ότι η βλακεία μπορεί να σταθεί έτσι απλά ως συνειδητή επιλογή. Ακόμα και η συνήθεια που ανέφερε προϋποθέτει κάποιο χρόνο για να καταχωρηθεί ως συνήθεια. Πότε πρόλαβε και έγινε συνήθεια αφού τώρα τελευταία βγήκε;

Δημοσ.
Προς Parsifal

Σίγουρα είναι κάτι και αυτό, αλλά δεν απαντάει στο ερώτημά μου. Εμένα μ' ενδιαφέρουν οι λόγοι που οδηγούν σε μια συνειδητή επιλογή.

Πριν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, θα πρέπει πρώτα να τεθεί ως ερώτημα αυτό που θεωρείς στο τέλος της πρότασής σου ως δεδομένο: Είναι όντως συνειδητή η επιλογή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων; Γιατί αν δεν είναι (π.χ. η TV είναι ρυθμισμένη σε 16:9 by default και δεν υπάρχει κάποιο autodetect σύστημα που βάσει του input TV signal να γυρίζει βεβιασμένα την TV σε 4:3), τότε δεν έχει νόημα να ψάχνεις κίνητρο(-α) πίσω από μία παθητική κατάσταση.

Για τις ανάγκες του διαλόγου όμως, ας δεχτώ ότι είναι έτσι τα πράγματα και οι περισσότεροι γυρίζουν μόνοι τους τις τηλεοράσεις τους σε 16:9 όταν παρακολουθούν τηλεοπτικά κανάλια. Γιατί το κάνουν; Ίσως κάποια υποσυνείδητη επιταγή, με την έννοια ότι αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένοι που εκμεταλλεύονται στο 100% (viewing area) αυτό που τους πουλήσανε και ας πάει στα κομμάτια το παραμορφωμένο aspect ratio. Just a guess...

Δημοσ.

Από το πρώτο μου post

Μιλάω για όλους τους υπόλοιπους που συνειδητά επέλεξαν κάποιο κάδρο διαφορετικό από το 4:3

Νομίζω ότι είμαι σαφής. Αναφέρομαι αποκλειστικά σε αυτές τις περιπτώσεις που η επιλογή κάδρου είναι συνειδητή, άρα έχουν και τη δυνατότητα - ανεξάρτητα από τις default ρυθμίσεις - να επιλέξουν το κάδρο. Δεν γνωρίζω αν είναι η πλειονότητα, αλλά προς το παρόν δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει.

Δημοσ.

Έχεις δίκιο, το έκανες πολύ σαφές από την αρχή ακόμη και τσάμπα σε έπρηξα με την απροσεξία μου. Όμως το 2ο μέρος του post μου δε σε κάλυψε ως μία πιθανή ερμηνεία;

Επίσης, και δεδομένου ότι τώρα πλέον χώνεψα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο :P πως μιλάς αποκλειστικά για όσους συνειδητά παρακολουθούν distorted το σήμα, νομίζω πως τα περί προστασίας του monitor από image retention που ανέφερα πιο πάνω παίζουν και αυτά ως πιθανό κίνητρο (και όχι απλώς ως ελαφρυντικό των ανυποψίαστων όπως το παρουσίασα αρχικά). Για όσους το έχουν ψάξει τουλάχιστον ή απλά ακολουθούν ευλαβικά τις οδηγίες του user manual τους. Και όχι, το φαινόμενο του image retention δεν είναι το ίδιο με το burn-in και δεν έχει σχέση με φώσφορο όπως ισχυρίστηκες πιο πάνω.

Δημοσ.

Τώρα παίζουμε μπάλα :-)

Το 2ο μέρος του post σου, πριν δεν υπήρχε !!!!

Σαφώς και με καλύπτει. Πριν θέσω το ερώτημα στο Insomnia το έθεσα σε αρκετούς γνωστούς και φίλους. Μια από τις πιο συνηθισμένες απαντήσεις - που όμως δεν τέθηκε τόσο απροκάλυπτα όπως την έθεσες εσύ - ήταν αυτή ακριβώς που είπες. Φαντάζομαι ότι ο βασικότερος λόγος που δεν το παραδεχόταν τόσο φανερά ήταν ότι καταλάβαιναν μέσα τους ότι δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο σε μια σοβαρή κουβέντα και το έλεγαν περισσότερο με υπονοούμενα. Όσοι είχαν το θάρρος να το πουν...

Αλλά εκτός από αυτό το κίνητρο σίγουρα υπάρχουν και άλλα. Αυτά ψάχνω, γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι ο μοναδικός λόγος για να αποδέχεται κάποιος να βλέπει παραμορφωμένα είδωλα είναι το ότι πάνε τόσες ίντσες στράφι....

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...