Προς το περιεχόμενο

(Public Internet) Domain σε προσωπικό server

stako

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά σε όλους τους συμφορουμίτες...:)

Θέλω να στήσω έναν server ο οποίος θα έχει 2-3 website σε IIS (Windows πλατφόρμα γιατί θέλω να ασχοληθώ και με Sharepoint) και αυτά τα 2-3 website να έχουν το καθένα την δική τους IP η οποία όμως θα είναι προσβάσιμη απέξω με κανονικό domain name και όχι σκέτη IP.

Προς το παρόν ξέρω ότι χρειάζομαι και μπορώ να στήσω και να σετάρω:

1. Windows 2003 ή 2008

2. IIS

3. Sharepoint

Το πρόβλημα είναι το εξής... Όταν έχουμε ένα website στον IIS του δίνουμε την 80, κάνουμε forward την 80 από το router στο PC που είναι σεταρισμένο για την δουλειά και όλα καλά. Αν έχουμε και static IP την βάζουμε και σε έναν nameserver από εκεί που πήραμε το domain και είμαστε ακόμα πιο καλά μιας και τώρα ο επισκέπτης θα μπαίνει με domain name και όχι με IP.

Όταν όμως τα site είναι δύο τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Μπορείς να δώσεις την 81 στο δεύτερο και να κάνεις το ανάλογο forward και όλα να δουλεύουν. Όμως αυτό δεν είναι και τόσο κομψό (βασικά είναι εντελώς προχειροδουλειά) γιατί ο επισκέπτης πρέπει να βλέπει το http://www.example.com:81 στην διεύθυνση. Εγώ θα ήθελα όλα τα website να παίζουν με domain name.

Πως γίνεται αυτό? Δλδ λογικά πρώτα, πως δουλεύει? Έχω βρει μερικά tutorial σχετικά με BIND (http://www.xenocafe.com/tutorials/dns_linux/redhat/dns_linux_redhat-part2.php, http://alex.charrett.com/technical/bind-on-windows.html) αλλά αυτά αφορούν την τεχνική υλοποίηση. Που φυσικά επειδή δεν ξέρω πως γίνεται "λογικά" δεν μπορώ να τα καταλάβω καλά... Θα μπορούσε λοιπόν να μου εξηγήσει κάποιος πως λειτουργεί?

Πχ έχουμε αγοράσει 2 dedicated IP:

1. 111.111.111.111

2. 222.222.222.222

Και 2 domains:

1. domain1.com

2. domain2.com

Αντιστοιχούμε τα domain με τις IP. Αυτό καταρχάς πως γίνεται?

Μετά, πως φτάνει το request για την 111.111.111.111 (όταν ο χρήστης την ανοίγει στον browser του) στον υπολογιστή μου? Ο οποίος υπολογιστής μου φυσικά έχει μία άλλη IP με την οποία συνδέεται με το Internet.

Έστω ότι φτιάχνουμε αυτό, μετά, όταν φτάσει το αίτημα στο router του υπολογιστή μου, πως ξέρει αυτό ποιο domain name (ή ποιά IP καλύτερα) αντιστοιχεί σε ποια πόρτα (ή σε ποιο website του IIS τέλος πάντων)...??? (Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απορία μου που δεν μπορώ με τίποτα να σκεφτώ κάτι. Για τις άλλες δύο πιστεύω σκαλίζοντας κάποιον nameserver θα βρω λύση)

Δημοσ.

αυτο που αντιστοιχιζει ip και domain names λεγεται nameserver

αυτο γινεται απο εκει που θα αγορασεις το domain. λογικα θα εχεις ενα control panel για να κανεις τις ρυθμισεις μονος σου

Δημοσ.

Δεν χρειάζεσαι να εχείς 2η και 3η εξωτερική IP για να κάνεις αυτό που ζητάς. Μια εξωτερική IP σου αρκεί. Δηλώνεις την ίδια εξωτερική IP για να γίνει η αντιστοιχηση για όλα τα domainnames . Κάποιος χτυπόντας το domain1.com ή το domain 2.com αυτα αντισtοιχούν στην ίδια IP και φτάνουν στο Router σου. Από εκει εχεις κανεί NAT στον webserver IIS. Το σωστό σερβίρισμα των site εξαρτάται πλεόν από το configuration του IIS. Στα properties του κάθε site στον IIS στο tab Web site υπάρχει το κουμπάκι advanced. Όταν το πατήσεις θα κάνεις assign μια εσωτερική IP , port 80, host header value για το domain1.com θα βάλεις το domain1.com και αντιστοιχα για τα υπόλοιπα. Οπότε πλεόν ο IIS όταν του έρχεται ένα request κοίταζει το host header και σερβίρει το site που ζητήθηκε. Τώρα όσον αφορά τις εσωτερικές IP που θα κάνεις assign στα sites θα πρέπει να τις έχεις βάλει και στην καρτά δικτύου σου (multiple IP’s) και να έχουν γίνει NAT στον router σου.

Δημοσ.
Πχ έχουμε αγοράσει 2 dedicated IP:

1. 111.111.111.111

2. 222.222.222.222

Και 2 domains:

1. domain1.com

2. domain2.com

Φτιάχνοντας A records τα οποία αντιστοιχίζουν κάθε hostname με την επιθυμητή διεύθυνση. Το πώς ακριβώς φτιάχνεις A records εξαρτάται από το λογισμικό που χρησιμοποιείς για DNS server. Aν θέλεις να δεις περίπου τι κάνει το DNS' date=' ρίξε μια ματιά και εδώ.

Όταν κατοχυρώνεις ένα Domain Name μέσω κάποιας εταιρίας (Registrar), κατά κανόνα η εταιρία αυτή σου παρέχει και υπηρεσία DNS σε δικούς της DNS servers, στους οποίους σου δίνει πρόσβαση να ορίσεις τα records των domains σου μέσω κάποιου web administration panel. Το πιο απλό είναι να κάνεις χρήση αυτής της υπηρεσίας, αντί να στήσεις ο ίδιος DNS server -το οποίο για να το κάνεις θα πρέπει να καταλάβεις πρώτα τη λογική, όπως είπες.

Όταν όμως τα site είναι δύο τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Μπορείς να δώσεις την 81 στο δεύτερο και να κάνεις το ανάλογο forward και όλα να δουλεύουν. Όμως αυτό δεν είναι και τόσο κομψό (βασικά είναι εντελώς προχειροδουλειά) γιατί ο επισκέπτης πρέπει να βλέπει το http://www.example.com:81 στην διεύθυνση. Εγώ θα ήθελα όλα τα website να παίζουν με domain name.

Πως γίνεται αυτό? Δλδ λογικά πρώτα' date=' πως δουλεύει? Έχω βρει μερικά tutorial σχετικά με BIND (http://www.xenocafe.com/tutorials/dn...dhat-part2.php, http://alex.charrett.com/technical/bind-on-windows.html) αλλά αυτά αφορούν την τεχνική υλοποίηση.

[...']

όταν φτάσει το αίτημα στο router του υπολογιστή μου, πως ξέρει αυτό ποιο domain name (ή ποιά IP καλύτερα) αντιστοιχεί σε ποια πόρτα (ή σε ποιο website του IIS τέλος πάντων)...??? (Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απορία μου που δεν μπορώ με τίποτα να σκεφτώ κάτι. Για τις άλλες δύο πιστεύω σκαλίζοντας κάποιον nameserver θα βρω λύση)

Ένας DNS server όπως ο BIND δε μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να απαντήσει σε ερωτήματα, αντιστοιχίζοντας ονόματα με διευθύνσεις ή άλλες πληροφορίες. Το DNS δεν εμπλέκεται σε αυτό που θέλεις να κάνεις περισσότερο από ότι εμπλέκεται σε κάθε άλλη περίπτωση.

Αυτό που θέλεις εσύ έπεται του DNS resolution: όταν ο web browser επισκέπτεται κάποιο URL, ο τοπικός resolver του λειτουργικού, ρωτώντας τον αρμόδιο DNS server, αντιστοιχίζει το hostname του URL με κάποια IP address με την οποία στην συνέχεια επικοινωνεί μέσω HTTP. Ο ρόλος του DNS σταματάει όταν το hostname αντιστοιχιστεί με την διεύθυνση IP και δεν γίνεται ποτέ γνωστός στον HTTP server.

Γι αυτό το λόγο το HTTP προβλέπει ένα πεδίο με όνομα HOST, το οποίο συμπληρώνει ο HTTP client ανάλογα με URL που εισήγαγε ή ακολούθησε ο χρήστης. Αυτό το πεδίο, αν ο HTTP server ρυθμιστεί κατάλληλα, μπορεί να το διαβάσει και να εφαρμόσει διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με την τιμή του -για παράδειγμα να κοιτάξει σε διαφορετική τοποθεσία του δίσκου ("Document Root") για τα αρχεία που ζητάει ο HTTP client. Αυτή η δυνατότητα συνήθως αναφέρεται ως "Virtual Hosts" ή "Vhosts" στο documentation των HTTP servers.

Μετά, πως φτάνει το request για την 111.111.111.111 (όταν ο χρήστης την ανοίγει στον browser του) στον υπολογιστή μου? Ο οποίος υπολογιστής μου φυσικά έχει μία άλλη IP με την οποία συνδέεται με το Internet.

Όταν κατοχυρώνεις την ιντερνετική διεύθυνση 111.111.111.111 μέσω κάποιου ISP, ο ISP αυτός τη δρομολογεί σε σένα, έτσι ώστε το μόνο που χρειάζεται είναι να την αναθέσεις στον router σου για να παίξει. Αν πρόκειται για μια συνηθισμένη σύνδεση DSL, ο ίδιος ο υπολογιστής το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει internetική διεύθυνση και μπορεί να επικοινωνεί με hosts του interent μέσω NAT που κάνει ο router.

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=2049510

Φυσικά αν θέλεις μπορείς να ρυθμίσεις τον router και κάποιον υπολογιστή του δικτύου σου κατάλληλα, ώστε μία ή περισσότερες ιντερνετικές διευθύνσεις να ανατίθενται απευθείας σε αυτόν, αντί στον router.

Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Το σημείο κλειδί είναι ότι στην πληροφορία που στέλνει ο browser υπάρχει και το domain, πληροφορία ή οποία μπορεί να διαβαστεί από τον web server και από εκεί και πέρα να στείλει ότι είναι απαραίτητο. Αυτό ΔΕΝ το γνώριζα καθόλου και πραγματικά λύνει τα χέρια.

Τα υπόλοιπα θα τα φτιάξω στον ISP ή στον host με A records κτλ.

Ευχαριστώ και πάλι! Μόλις ετοιμάσω πλήρως την λύση θα την ποστάρω κι εδώ μήπως και υπάρχει και κανείς άλλος με τις ίδιες απορίες ώστε να έχει μια πλήρη λύση στα χέρια του.

:)

Δημοσ.

Θα σου πρότεινα να βάλεις τον nameserver του ISP

1. Μεγαλύτερη απόκριση στο resolve

2. Δεν θα έχεις προβλήματα με το email, γιατί πολλοί ISP δεν δέχονται email από dyndns.

Δημοσ.

Καμία σχέση με dyndns... Οι παραπάνω υπηρεσίες DNS θα χρησιμοποιηθούν για να μπουν τα κατάλληλα A records που θα στέλνουν τα registered domain names στην static IP που θα έχει ο υπολογιστής στον οποίο θα υπάρχουν τα site...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...