platonas1 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Χαιρετώ το forum! Δεν είμαι ειδικός στα κρασιά, αλλά σήμερα πήγαμε από μια κάβα από έναν φίλο μου να πάρουμε κρασιά γιατί το έκλεινε το μαγαζί και τα εδεινε 3-4 ευρώ το μπουκάλι. Εγώ πείρα και 3,4 μπουκάλια που ήταν του 2003,2004,2005 λευκά. Και μετά έμαθα ότι τα λευκά χαλανε! Ισχύει αυτό? Να τα πετάξω? Ευχαριστώ!
platonas1 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Μια δοκιμή θα σας πείσει... Κανονικά τι ισχύει?
peravrexei Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Εξαρτάται που τα είχε τα κρασιά. δηλαδή αν ήταν σε καμιά αποθήκη που δεν είχε σταθερή θερμοκρασία πολύ ζέστη το καλοκαίρι αρκετό κρύο το χειμώνα τα κρασιά θα έχουν γίνει μόνο για σαλάτα= ξυδιάς. Άνοιξε ένα να δοκιμάσεις.
platonas1 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Επισης τι συντηρητικα ειχε βαλει. Τα κρασιά ειναι amethystos, gerovasileioy και τέτοια αμα βοηθαει..
klainmaingr Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 10δες παράγοντες βοηθάνε στην ωρίμανση η όχι ενός κρασιού... Π.χ. τα κόκκινα "αντέχουν" πιο πολύ στο χρόνο απο ότι τα λευκά (μη φανταστείς τεράστιες διαφορές). Πρώτον δεν νομίζω να περιμένεις απο ένα κρασί της "σειράς" να ωριμάσει. Δεύτερον η εμφιάλωση παίζει τεράστιο ρόλο και αν δεν έχει γίνει σωστά μπορεί και σε ένα χρόνο να πίνεις ξύδι. Στην προκειμένη το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι απλά να τα δοκιμάσεις. Μην τα πετάξεις σε καμία περίπτωση!! οι χρονολογίες που λές είναι μια χαρά υπο κανονικές συνθήκες πάντως. Και το 2005 ήταν μια καλή χρονία ;p υγ: και ένα απο αυτά να μην είναι καλό μην πετάξεις τα υπόλοιπα.. Δοκίμασε τα όλα αν και δεν παίζει να έχεις πρόβλημα.
peravrexei Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Τα κρασιά ειναι amethystos, gerovasileioy και τέτοια αμα βοηθαει.. Τα ονόματα δεν μου λένε τίποτα αλλά ότι και συντηριτικά να έχουν αν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά θα έχουν αρπάξει.
klainmaingr Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Τα ονόματα δεν μου λένε τίποτα αλλά ότι και συντηριτικά να έχουν αν δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά θα έχουν αρπάξει. εχμ.... Δεν σου λέει τίποτα ο γεροβασιλείου και ο amethystos του λαζαρίδη!? (αν ασχολείσαι δλδ με κρασία)
leftermann Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 γενικά δεν ισχύει για όλα τα κρασιά ότι όσο πιο παλιό τόσο πιό καλό. Κυρίως για τα λευκά, που είναι δύσκολα στην παλαίωση. Από ότι ξέρω, τα κοινά λευκά κρασιά (εννοώ τα συνηθισμένα), δεν είναι για πάνω από 5 χρόνια... Δεν είμαι και ειδικός βέβαια... Το σίγουρο είναι πως θα καταλάβεις αν έκανες καλή αγορά μόνο με την δοκιμή. Για να είσαι σίγουρος, μην πας να εντυπωσιάσεις κάνα γκομενάκι ξερωγώ σε κάνα ρομαντικό δείπνο με συναγρίδα ξερωγώ και τον συγκεκριμένο οίνο, γιατί μπορεί να την πατήσεις...
peravrexei Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Και το 2005 ήταν μια καλή χρονία ;p Γιατί επειδή τότε γράφτηκες στο Insomnia
klainmaingr Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 2009 γενικά δεν ισχύει για όλα τα κρασιά ότι όσο πιο παλιό τόσο πιό καλό. Κυρίως για τα λευκά, που είναι δύσκολα στην παλαίωση. Από ότι ξέρω, τα κοινά λευκά κρασιά (εννοώ τα συνηθισμένα), δεν είναι για πάνω από 5 χρόνια... Δεν είμαι και ειδικός βέβαια...Το σίγουρο είναι πως θα καταλάβεις αν έκανες καλή αγορά μόνο με την δοκιμή. Για να είσαι σίγουρος, μην πας να εντυπωσιάσεις κάνα γκομενάκι ξερωγώ σε κάνα ρομαντικό δείπνο με συναγρίδα ξερωγώ και τον συγκεκριμένο οίνο, γιατί μπορεί να την πατήσεις... Μπορεί να της πεί οτι είναι ιδιαίτερη και σπάνια ποικιλία σαπίλας Γκομενάκι = moscato d'asti. /end thread ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 21:19 ---------- Γιατί επειδή τότε γράφτηκες στο Insomnia :lol::lol: Yπο αυτή τη συνθήκη μάλλον μέτρια θα την χαρακτήριζα
Draculina Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Σε σωστή συντήρηση (θερμοκρασία, προς θεού, όχι ήλιος!) τα λευκά μέχρι 10ετία το πολύ είναι οκ. (δεν μιλάω για το κρασί της παρέας που είναι σε χάρτινο, πιο ποιοτικά κρασιά.) Λογικά, αν η κάβα ήταν αξιοπρεπης θα τα είχαν σε καλές σχετικά συνθήκες και δεν θα έχεις πρόβλημα. και οι παραγωγοί που ανέφερες είναι πολύ καλοί. Αρκετά κόκκινα μπορούν να πάνε και μέχρι 30 χρόνια και παλαιώνουν πάρα πολύ ωραία.
livewire Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Platona1, το πιο πιθανό σενάριο είναι τα κρασιά σου να έχουν ξεψυχήσει. Μικρό το κακό υποθέτω, γιατί μάλλον τα αγόρασες πάμφθηνα. Τα παιδιά σου είπαν να τα δοκιμάσεις, αλλά δεν το βρίσκω καλή ιδέα Ο λόγος είναι ότι κρατάς στα χέρια σου ενα προιόν που αν όντως έχει αντέξει στο πέρασμα 4-5 χρόνων, τότε μάλλον πέτυχες καλή σοδειά και εμφιάλωση και όσο περνάει ο καιρός η αξία του θα αυξάνεται :$$: Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πας σε κάποιο κοντινό οινοποιείο και να ζητήσεις να σου αλλάξουν τους φελλούς. Είναι το πιο ευάλωτο σημείο μιας φιάλης :ρ Θα μπορέσουν έτσι να σου πουν αν το περιεχόμενο έχει υποστεί αλλοίωση. Πχ αν είσαι Σαλόνικα, μου έχουν πει ότι στο κτήμα του Γεροβασιλείου(Επανωμή) μπορούν να κάνουν αυτή την εξυπηρέτηση σε επισκέπτες. Μια φιάλη επώνυμο λευκό κρασί 10-15 χρόνων υποθέτω ότι μπορεί να πιάσει αρκετά καλή τιμή από συλλέκτη, ανεξάρτητα από το αν το περιεχόμενο πίνεται ή όχι. Καθαρά συλλεκτικοί λόγοι, γιου νόου. Anyways. Τα λευκά κρασιά, ως γενικός κανόνας αυτό, χάνουν τη σπιρτάδα και τη ζωντάνια τους αφού συμπληρώσουν ένα κύκλο ζωής που ανάλογα με την ποικιλία και τη διαδικασία οινοποίησης* που ακολουθεί ο παραγωγός δεν ξεπερνά τους 12-15 μήνες. Για την πλειοψηφία των ελληνικών κρασιών που συναντάμε στο εμπόριο ισχύει το παραπάνω deadline. Μετά από αυτό το διάστημα συνήθως πίνωμε ξύδι. Enjoy! (*) Λευκά κρασιά που στην ετικέτα αναγράφουν ότι έχουν περάσει από βαρέλι, αντέχουν αρκετά περισσότερο από όσα έχουν μπει κατευθείαν σε φιάλη, οπότε ένα λευκό παλαιωμένο σε βαρέλι ή fume, είναι μάλλον ακόμα καλύτερο 2-3 χρονιές μετά τον τρύγο. Ο Αμέθυστος βγαίνει και σε fume edition, τσέκαρε τον δικό σου!
klainmaingr Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2009 Πολύ χαίρομαι όταν βλέπω και άλλους wine lovers =) Αυτό που λές για τους 12 μήνες live εμπειρικά μπορώ να πώ οτι δεν πολυισχύει... Μού χει κάτσει και ξύδι χρόνου αλλα μου χει κάτσει και κρασάρα 5ετίας. Δεν νομίζω οτι αξίζει τον κόπο για έναν αμέθυστο να μπεί στη διαδικασία αλλαγής φελού κτλ. Ας τα ανοίξει και ας τα ευχαριστηθεί αν δεν έχουν χαλάσει. Δεν μιλάμε για κάτι ιδιαίτερα εξεζητημένο ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 22:57 ---------- Πολύ χαίρομαι όταν βλέπω και άλλους wine lovers =) Αυτό που λές για τους 12 μήνες live εμπειρικά μπορώ να πώ οτι δεν πολυισχύει... Μού χει κάτσει και ξύδι χρόνου αλλα μου χει κάτσει και κρασάρα 5ετίας. Δεν νομίζω οτι αξίζει τον κόπο για έναν αμέθυστο να μπεί στη διαδικασία αλλαγής φελού κτλ. Ας τα ανοίξει και ας τα ευχαριστηθεί αν δεν έχουν χαλάσει. Δεν μιλάμε για κάτι ιδιαίτερα εξεζητημένο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.