therock Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 Θα ηθελα να απευθυνω ορισμενες ερωτησεις περι της διαδικασιας συλλογης των ενσημων. Α)Κατ'αρχας ποιος ειναι ο συνολικος αριθμος των ενσημων που χρειαζονται να συλλεχθουν ωστε καποιος να βγει σε συνταξη την ηλικια που προβλεπεται απο το νομο? Β)Ποσα ενσημα σου κολλαει ο εργοδοτης ανα μηνα? Γ)Αμα εισαι ασφαλισμενος σε πολλαπλα ταμεια, συγκεντρωνεις πιο γρηγορα τα ενσημα? Δ)Γνωριζουμε ποσο κοστιζουν τα ενσημα μηνιαιως ανα ταμειο ασφαλισης? Αυτα ειναι ορισμενα απο τα ζητημα που με απασχολουν πανω στο θεμα. Οποιος γνωριζει συγκεκριμενα ας μας ενημερωσει και μας. Ευχαριστω πολυ.
tolkki Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 Στο παρακατω λινκ ισως σου λυθουν οι περισσοτερες απορριες αν το ξεκοκαλισεις http://www.ika.gr/gr/infopages/asf/insurance/charge.cfm
black_widow Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 http://www.taxheaven.gr/eshop/books.shtml# Διαβάζω αυτήν την περίοδο από αυτά το βιβλίο του Λεοντάρη "Ασφαλιστικό Δίκαιο" και το επόμενο που θα διαβάσω είναι το "Η ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. Ασφάλιση - ΛΑΝΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Εκδοση 2008". Έχω κάνει από τους 6 μήνες πρακτικής μου ( κλείνω 6 μήνες σε κάτι μέρες )3 μήνες σε γραφείο σχετικά με ασφαλιστικούς οργανισμούς σε μία τράπεζα ( μη μου πει πάλι κανείς για βύσμα , εννοώ τελοσπάντων ότι δε δουλεύω σε λογιστήριο). Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι και τόσο απλές. Α) Το Ασφαλιστικό αλλάζει κάθε τρεις και λίγο οπότε αν δεν είσαι πολύ κοντά στο να βγεις σε σύνταξη μη το μελετάς καν. Β) Εξαρτάται από τη σύμβαση, αν είσαι με μερική απασχόληση ή πλήρη απασχόληση, πόσες μέρες γράφει η σύμβαση αν είσαι με μερική απασχόληση και πόσες ημερολογιακές ημέρες έχει ο μήνας αν είσαι με μερική απασχόληση. Αναφέρω ενδεικτικά ότι υπάρχει διαμάχη στο θέμα της μερικής απασχόλησης αν πρέπει να μπαίνουνε 21 ή 22 ένσημα ανά μήνα ( αναλόγως ημερολογιακών) ή αν πρέπει να μπαίνουν 25, το ΙΚΑ δε συμφωνεί με τα 25. Γ) Δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα ασφαλισμένος σε παραπάνω του ενός ταμείου ( μιλάω για κλάδο σύνταξης). Π.χ. οι μισθωτοί μηχανικοί έχουν ΤΣΜΕΔΕ αλλά έχουν και ΙΚΑ μία κράτηση για παροχές ασθένειας σε χρήμα ( όχι σύνταξη). Δ) Το ποσό των ασφαλιστικών παροχών που σου κρατάνε ( και σε σένα και στον εργοδότη εννοώ πάντα ε) εξαρτάται από τις αποδοχές, τις ημέρες κ.λ.π. Είναι λίγο περίπλοκα αυτά τα θέματα πρόσφατα ξεκίνησα να τα μελετάω ( μη φανταστείς ότι σε 3 μήνες πρόλαβα να μάθω και πολλά ) και βλέπω και από εργαζόμενους που έχουν αρκετά χρόνια εμπειρία στον τομέα αυτό των ασφαλιστικών- εργατικών ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς υπολογισμούς , νόμους κ.λ.π.
black_widow Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 Όχι Διοίκηση Επιχειρήσεων τελειώνω και από τους 6 μήνες της πρακτικής μου τους 3 τους έκανα σε γραφείο σχετικά με ασφαλιστικούς οργανισμούς, για ένσημα ΙΚΑ πιο πολύ. Δεν έχω δουλέψει σε λογιστήριο, δεν έχω εμπειρία σε αυτόν τον τομέα ( τι να μάθεις σε 3 μήνες ) απλά αυτά τα λίγα τα ξέρω. Αnyway, για τέτοιες ερωτήσεις θεωρώ καταλληλότερο το forum του taxheaven http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php
Ather Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2009 http://www.taxheaven.gr/eshop/books.shtml# Διαβάζω αυτήν την περίοδο από αυτά το βιβλίο του Λεοντάρη "Ασφαλιστικό Δίκαιο" και το επόμενο που θα διαβάσω είναι το "Η ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. Ασφάλιση - ΛΑΝΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Εκδοση 2008". Έχω κάνει από τους 6 μήνες πρακτικής μου ( κλείνω 6 μήνες σε κάτι μέρες )3 μήνες σε γραφείο σχετικά με ασφαλιστικούς οργανισμούς σε μία τράπεζα ( μη μου πει πάλι κανείς για βύσμα , εννοώ τελοσπάντων ότι δε δουλεύω σε λογιστήριο). Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι και τόσο απλές. Α) Το Ασφαλιστικό αλλάζει κάθε τρεις και λίγο οπότε αν δεν είσαι πολύ κοντά στο να βγεις σε σύνταξη μη το μελετάς καν. Β) Εξαρτάται από τη σύμβαση, αν είσαι με μερική απασχόληση ή πλήρη απασχόληση, πόσες μέρες γράφει η σύμβαση αν είσαι με μερική απασχόληση και πόσες ημερολογιακές ημέρες έχει ο μήνας αν είσαι με μερική απασχόληση. Αναφέρω ενδεικτικά ότι υπάρχει διαμάχη στο θέμα της μερικής απασχόλησης αν πρέπει να μπαίνουνε 21 ή 22 ένσημα ανά μήνα ( αναλόγως ημερολογιακών) ή αν πρέπει να μπαίνουν 25, το ΙΚΑ δε συμφωνεί με τα 25. Γ) Δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα ασφαλισμένος σε παραπάνω του ενός ταμείου ( μιλάω για κλάδο σύνταξης). Π.χ. οι μισθωτοί μηχανικοί έχουν ΤΣΜΕΔΕ αλλά έχουν και ΙΚΑ μία κράτηση για παροχές ασθένειας σε χρήμα ( όχι σύνταξη). Δ) Το ποσό των ασφαλιστικών παροχών που σου κρατάνε ( και σε σένα και στον εργοδότη εννοώ πάντα ε) εξαρτάται από τις αποδοχές, τις ημέρες κ.λ.π. Είναι λίγο περίπλοκα αυτά τα θέματα πρόσφατα ξεκίνησα να τα μελετάω ( μη φανταστείς ότι σε 3 μήνες πρόλαβα να μάθω και πολλά ) και βλέπω και από εργαζόμενους που έχουν αρκετά χρόνια εμπειρία στον τομέα αυτό των ασφαλιστικών- εργατικών ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς υπολογισμούς , νόμους κ.λ.π. ΤΟ Γ ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους. Μπορείς να είσαι σε παραπάνω ταμεία (ως νέος ασφαλισμένος) αν πληρώσεις από την τσέπη σου την τριμερή χρηματοδότηση. Υπάρχει ΠΔ που τα έχει όλα μαζεμένα αλλά οι πιο πολλοί Δ.Υ. βαριούνται να το διαβάσουν (αν αφιερώσουν ένα μήνα) και ταλαιπωρούν τους άλλους
G.makrihairis Δημοσ. 14 Μαΐου 2014 Δημοσ. 14 Μαΐου 2014 Γεία σας, πόσο κοστίζει το πιο φθηνό ένσημο γιατί χρειάζομαι μερικά για να μπώ ταμείο....ξέρει κάποιος?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα