Προς το περιεχόμενο

Δικαιώματα στον κώδικα


hartzoua

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η ερώτηση είναι απλή.

Freelancer φτιαχνει site για μια εταιρία (php, mysql, admin panel κτλ κτλ αν και δε νομιζω οτι παιζει ρόλο). Ποιος έχει δικαιόματα στα αρχεία; Αν πχ λυθεί η συνεργασία μετά από ένα διάστημα και η εταιρία συνεργαστεί με κάποιον άλλο freelancer έχει το δικαίωμα ο καινούριος να πάρει τους κώδικες php κτλ και να τα χρησιμοποιήσει η ίδια;

Ή είναι ιδιοκτησία του αρχικού web developer οπότε θα πρέπει να βγάλει τα αρχεία από τον server και να φτιάξει από την αρχή το site ο καινούριος;

ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

μεγάλο θέμα.

Κανονικά ο κώδικας είναι ιδιοκτησία του developer , όπως τα psd και fla αρχεία είναι ιδιοκτησία του designer. Ο πελάτης δεν αγοράζει κώδικα από μια εταιρεία, αλλά στην ουσία το "αποτέλεσμα" του κώδικα. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τα προγράμματα των υπολογιστών. Δεν αγοράζεις τον κώδικα του photoshop ας πούμε.

 

επειδή αυτό είναι δύσκολο να κατανοηθεί απο πολλούς, καλό θάναι να αναγράφονται τα δικαιώματα του πελάτη πάνω στον κώδικα στη σύμβαση του εκάστοτε έργου, έτσι ναναι ο πελάτης ενημερωμένος για το τι του ανήκει και τι όχι. Αν επιμένει οτι θέλει να έχει τα δικαιώματα του κώδικα, τότε λογικό είναι οτι η συνολική χρέωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αρχική.

 

τα παραπάνω δεν ισχύουν για open source scriptακια, παρά μόνο για modules που έχουμε αναπτύξει εμείς οι ίδιοι για τα script αυτά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στη σύμβαση που θα υπογράψεις με το πελάτη θα του αναφέρεις ότι του το παρέχεις αποκλειστικά για να το χρησιμοποιεί ο ίδιος και για τη χ δουλειά και ότι ο πηγαίος κώδικας είναι ιδιοκτησίας δικιάς σου. Κανονικά και να μη το αναφέρεις πουθενά, εφόσον δεν αναφέρεις ότι ο ιδιοκτήτης του κώδικα είναι ο πελάτης σου, είναι δικός σου ο κώδικας.

 

Τα πράγματα αλλάζουν όταν έχεις δημιουργήσει παράγωγο προϊόντος του οποίου η αρχική άδεια είναι GPL (πχ το osCommerce).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν εννοεις οτι οταν ο πελατης σταματησει να συνεργαζεται μαζι αν μπορεις να του κατεβασεις το site η αποψη μου ειναι πως οχι. και η λογικη οχι λεει γιατι δε σε εχει πληρωσει για ενοικιασει αλλα για αγορα.

 

το αν μπορεις να χρησιμοποιησεις και αλλου τον κωδικα μπορεις εκτος αν υπαρχει κατι στη συμφωνια που σε εμποδιζει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κάνεις μεγάλο λάθος.

O πελάτης δεν αγοράζει τον κώδικα. Αυτό έλειπε να έχω φτιάξει εγώ ένα e-shop και μετά απο ένα χρόνο να το πάρει ο οποιοσδήποτε και να πουλάει κλώνους με τη δική μου δουλεία.

αν θέλει να το κατεβάσει το μόνο που μπορεί να πάρει είναι τα template και όχι τον κώδικα που παράγει τις δυναμικές σελίδες.

αν τώρα στη σύμβαση έχει συμφωνηθεί ότι ο πελάτης δικαιούται να έχει τον κώδικα, τότε με τη λήξη της συνεργασίας ο developer θα οφείλει να παραδώσει όλα τα αρχεία και τη βάση στον πελάτη (και τότε θα καταλάβει οτι τελικά έπρεπε να τον είχε χρεώσει πολύ παραπάνω :P)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

σε πληρωνω για ενα ηλεκτρονικο καταστημα και μετα απο 1-2-3 χρονια δε θελω να σε πληρωνω για support ή οτι αλλο μου πουλησες μαζι με το development. vitamineQ δλδ λες οτι εχεις δικαιωμα να μου σβησεις τους κωδικες? δλδ να μου διαγραψεις το μαγαζι?

 

ο φιλος ρωταει ξεκαθαρα

"Ή είναι ιδιοκτησία του αρχικού web developer οπότε θα πρέπει να βγάλει τα αρχεία από τον server και να φτιάξει από την αρχή το site ο καινούριος;"

και απανταω οτι δε μπορεις να το σβησεις... ουτε βεβαι βαση νομου μπορει ο καινουριος developer να τα παρει και να τα πουλαει για δικα του!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

λέω ότι όταν αναλαμβάνουμε μια δουλειά και φτιάχνουμε μια σύμβαση για το έργο και την υπογράφουμε και οι δύο, σε μία απο τις παραγράφους αναφέρετε το τι ανήκει στον πελάτη και τι όχι , σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές.

Εκεί αναφέρετε λοιπόν (όχι πάντα, και κακώς για μένα), οτι ο κώδικας ανήκει στην εταιρεία και όχι στον πελάτη, εκτός και αν συμφωνηθεί διαφορετικά.

Αυτό που πουλάμε είναι υπηρεσία και όχι το "μέσον" της υπηρεσίας (σου δίνω δυνατότητα προβολής και διαφήμισης στο ίντερνετ - σαν υπηρεσία - και όχι κάποιο πρόγραμμα) . Αυτό που νοιάζει τον πελάτη όταν κάνει ένα e-shop, είναι η προβολή του και να πουλάει. Το πως θα γίνουν αυτά ειναι δουλειά του developer.

Ο developer παραδίδει ένα site φτιαγμένο με κάποια τεχνολογία. Μερικοί ίσως να βάζουν και νάνους να φτιάχνουν τις δυναμικές σελίδες όταν πατάει το link κάποιος. Σημασία έχει να παρέχετε η υπηρεσία σωστά.

 

Σε αυτό που ρωτάει ο φίλος η απάντηση είναι η ακριβώς αντίθετη με αυτή που δίνεις εσύ.

 

Σε αυτό που με ρωτάς εσύ:

 

άν συνεργαστούμε και μετά απο δύο χρόνια θες να πάρεις το e-shop σου απο εμένα, υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις.

 

1. Να πληρώσεις ένα ποσό (αρκετά μεγαλύτερο απο αυτό της κατασκευής) για να πάρεις τον php κώδικα με τη βάση και το template.

 

2. Να μην πληρώσεις τίποτα και να πάρεις μόνο τα αρχεία του template (html και images)

 

3. Αν βασίζετε το e-shop σου πάνω σε ανοιχτό λογισμικό, να το πάρεις όλο δωρεάν και να το μεταφέρεις αυτούσιο στο νέο σου συνεργάτη

 

4. Αν βασίζετε το e-shop σου πάνω σε ανοιχτό λογισμικό, ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ένα custom plugin, τότε παίρνεις το e-shop ΧΩΡΙΣ το cusom plugin. Σε διαφορετική περίπτωση με πληρώνεις για τον κώδικα του plugin και παίρνεις και το plug in μαζί.

 

5. Να μη πληρώσεις τίποτα και να μη πάρεις τίποτα :P

 

 

αν ήταν να δίνουμε τεχνογνωσία έτσι απλόχερα στους ανταγωνιστές, τότε ζήτω που καήκαμε.

 

άλλο παρόμοιο παράδειγμα είναι με τα αρχεία του flash. Δεν αγοράζεις τα fla αρχεία, αλλά τα swf . Σε ένα περιοδικό η βιβλίο δεν αγοράζεις τα αρχεία του in design, αλλά τα pdf που πάνε για τύπωμα. Σε ένα λογότυπο πάλι δεν αγοράζεις το αρχείο ai του illustrator, αλλά τα αρχεία jpg, tiff pdf κλπ. Αν πας σε μία εταιρεία για να σου φτιάξουν μια εφαρμογή για τα windows δε θα σου δώσουν τον κώδικα,αλλά το exe αρχείο. Το ότι στις web εφαρμογές πρέπει να υπάρχει ο κώδικας στον server δε σημαίνει οτι σου ανήκει κιόλας.

 

τέλος φυσικά και ο άλλος developer δεν έχει κανένα δικαίωμα να πουλήσει τον ξένο κώδικα για δικό του, αλλά θα το κάνει σίγουρα μιας και δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξεις οτι ο κώδικας που τρέχει πίσω απο το e-shop για παράδειγμα είναι δικός σου.

 

 

 

υγ

σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται γιατί δίνουμε τον html κώδικα, η απάντηση είναι απλή. Γιατί γνωρίζουμε οτι απο τη στιγμή που το site είναι στον αέρα, μπορεί να τον αποκτήσει οποίος θέλει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδή πάω σε μια εταιρία μου φτιάχνει ένα site και με υποστηρίζει για ενα χρόνο πχ.

 

Μετα αποφασίζω ότι δεν με συμφέρει να πληρώνω κάθε μήνα χ χρήματα για να μου το υποστηρίζει αυτή η εταιρία ή ακόμα καλύτερα θέλω να πάρω ένα developer και ένα designer στην εταιρία μου για να μου το παραμετροποιούν και να το ενημερώνουν.

 

Έτσι ώστε και καλύτερο προυπολογισμό χρημάτων θα κάνω και θα τους έχω απέναντι μου και θα αλλάζουν / προσθέτουν αυτό που θέλω εκείνη την στιγμή | εβδομάδα και όχι μετά από τηλέφωνα στην γραμματεία της εταιρίας που το έφτιαξε και γενικά την ταλαιπωρία για να δώσεις να καταλάβει κάποιος τρίτος τι θέλεις να αλλάξεις και πότε θα στο αλλάξει.

 

Μπορεί ρε αδερφέ να θέλω εγώ αλλαγές κάθε μέρα στην ιστοσελίδα μου, θα πρέπει να πληρώνω κάθε μέρα για να μου τα κάνουν?

 

Θα πρέπει να τους πληρώσω τα διπλάσια για να γίνει αυτό???

 

Η ερώτηση δηλαδή με λίγα λόγια είναι ότι,

εντάξει σύμφωνώ απόλυτα ότι δεν έχω τα δικαιώματα και δεν μπορώ να το πουλήσω ή να το χρησημοποιήσω οπουδήποτε αλλού εκτός από την επιχέιρηση μου.

ΑΛΛΑ

 

Δεν θα έχω πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα για να κάνω δικές μου αλλαγές?

Δεν θα μου επιτρέπεται δηλαδή να αλλάξω ένα query?

Κάτι στο design?

 

και εννοείται ότι θα υπογράψω ότι έχω την ευθύνη για ότι πατάτα κάνω.

 

Θα είμαι υποχρεωμένος να το ζητήσω από αυτούς που το έφτιαξαν?

 

Αν ισχύει αυτό έλεος δηλαδή..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον VitaminQ.

Singular, δε βρίσκω λογικό να έχει ο καινούριος developer πρόσβαση στα αρχεία που έχει φτιάξει ο πρώτος. Είναι σαν να χρσιμοποιείς για την εταιρία σου κάποιο λογιστικό πρόγραμμα πχ Eurofasma. Νομίζεις ότι μπορείς να σπάσεις κώδικες και να το αλλάξεις κατά το δοκούν; Φυσικά η απάντηση είναι πως όχι. Απλώς στην περίπτωση των ιστοσελίδων το να "πειράξεις" τους κώδικες είναι πολύ πιο απλό και δεν απαιτεί γνώσεις "hacking"! Αρκεί να ξέρεις τους ftp κωδικούς. Η ουσία έιναι όμως ίδια. Αυτό που γίνεται στην περίπτωση που αναφέρεις είναι αν ο πρώτος developer έχει φτιάξει admin περιβάλλον μέσα από το οποίο γίνεται η ενημέρωση του site να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καινούριος , εφόσων από εκεί δεν έχει καμία προσβαση σε κώδικες.

Πάντως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότερες εταιρίες web development, graphic designing κτλ κτλ "δένουν" τους πελάτες. Τους λένε "θα ενημερώνω εγώ το site" οπότε για να αποδεσμευτεί ο πελάτης από αυτούς πρέπει να φτιάξει το site από την αρχή και φυσικά αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα που ανέφερες.

Δε λέω, ο καθένας το προσεγγίζει το θέμα από τη μεριά που τον "καίει" αλλά αντικειμενικά η προσέγγιση του VitaminQ είναι η πιο πλήρης!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ολα ειναι αποτελεσμα του τι συμφωνια εχει γινει απο την αρχη.

Αν εγω παρω τηλεφωνο τον freelancer developer και του ζητησω να μου κανει ενα site, χωρις να με νοιαζει και να ασχολουμαι, και να εχω βαλει τον developer να μου κανει τις απαραιτητες αλλαγες, τοτε ο κωδικας παραμενει στον δημιουργο.

Αν ομως ζητησω απο το developer να μου γραψει κωδικα για το site μου τον οποιο κωδικα θα του τον πληρωσω απο την αρχη και αφαπαξ, τοτε ο κωδικας ειναι δικος μου, και απο τη στιγμη που θα τελειωσει την κατασκευη ο developer δεν εχει δικαιωματα πανω στον κωδικα.

Απλα και ομορφα, οτι συμφωνησεις και οτι πληρωσεις θα παρεις.

Χωρις ομως ουτε τη μια συμφωνια, ουτε την αλλη, το τραγικο λαθος θα ειναι του developer γιατι αντε μετα να αποδειξει οτι ο κωδικας ειναι δικος του και οτι του τον εκλεψαν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

+1 pournaras

 

τα παντα ειναι θεμα συμβασης. δλδ αν αποφασισεις να δωσεις πιο λιγα μπροστα και να πληρωνεις "δοσεις" υποστηριξη ή αν θα τα δωσεις ολα μπροστα και θα το "παρεις" δικο σου. Το "παρεις" ειναι γιατι ολοι ξερουμε οτι ο developer θα το ξαναχρησιμοποιησει οσα λεφτα και να παρει, αν οχι ολο τουλαχιστον καποια βαρβατα κομματια του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ολοι ξερουμε οτι ο developer θα το ξαναχρησιμοποιησει οσα λεφτα και να παρει, αν οχι ολο τουλαχιστον καποια βαρβατα κομματια του.

 

Μισό λεπτό παιδιά γιατί αυτό είναι μεγάλο νταβατζιλίκι. Και θα πληρώσω δεκάδες χιλιάδες ευρώ για μια ιστοσελίδα και θα ανήκει σε αυτούς?

Και αύριο μεθαύριο θα δω και κομμάτια της ιστοσελίδας που χρυσοπλήρωσα να τα βάζουν και σε άλλα project τους??

 

Όσον αφορά το eurofasma ναι φίλε hartzoua το γνωρίζω γιατί είναι η δουλειά μου.

Και το πληρώνεις και δεν μπορείς να το πειράξεις και πληρώνεις ετήσιο release για να έχεις δικαίωμα για νέες εκδόσεις. Αλλά πιστεύω ότι δεν έχει καμία σχέση με την αγορά μιας ιστοσελίδας.

 

Ναι να υπογράψω ότι δεν θα το μεταπωλήσω αυτούσιο ή τμηματικά, ούτε θα το χρησημοποιήσω κάπου αλλού.

Αλλά όχι να μη μου δώσεις και στοιχεία ftp ή να μου κρυπτογραφήσεις κώδικα.

Και αν εγώ θέλω να το πάω σε άλλη εταιρία hosting? Τι θα γίνει θα με υποχρεώσεις να το αφήσω στους συνεργάτες σου hostαδες? Και από εκεί θα τα πάρεις?

 

Δεν αναφέρομαι πχ σε μια εταιρία που πουλάει αυτοκίνητα και θέλει μια εταιρική παρουσίαση.

Αναφέρομαι σε κάποιον που θέλει να επενδύσει στην δημιουργία μιας ιστοσελίδας και θα έχει έσοδα από αυτήν. Δηλαδή η εταιρία θα είναι η ιστοσελίδα. Η οποία ιστοσελίδα θα πρέπει να αλλάζει και δεν εννοώ σε επίπεδο άρθρων από το admin panel. Εννοώ οτι θα πρέπει να αλλάζει και σε design και σε λειτουργικότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εγώ θέλω να έχω τους δικούς μου άνθρωπους / υπαλλήλους για να το καταφέρνω αυτό, και όχι τον τρίτο που θα μου πεί ολοκλήρωση σε δέκα μέρες και κόστος 2500 ευρώ.

Με λίγα παραπάνω χρήματα έχω δύο υπαλλήλους, ΕΝΤΟΣ, που θα μου κάνουν την δουλειά όταν τη θέλω και όσες αλλαγές και αν γίνουν θα πάρουν πάντα τον μισθό τους.

 

Εγώ δεν πληρώνω τόσα χρήματα μόνο για το αποτέλεσμα, πληρώνω για όλο το πακέτο.

 

Θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον ασχολείται επαγγελματικά με κατασκευή ιστοσελίδων να παραθέσει την γνώμη του και την τακτική που ακολουθεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε singular η δική μου άποψη συμπίπτει με των υπολοίπων. Όπως αγοράζεις licence για το Eurofasma και αν δεν πληρώσεις του χρόνου θα κλειδώσει, όπως αγοράζεις licence ΟΕΜ για τα windows και αν αλλάξεις pc πρεπει να τα ξανααγορασεις, έτσι ακριβώς είναι και με τις ιστοσελίδες. Αν δεν αγοράσεις τον κώδικα, αγοράζεις άδεια χρήσης.. Για πόσο διάστημα είναι θέμα της συμφωνίας. Μπορεί να κάνετε συμφωνητικό να υπάρχει μια fixed τιμή μέχρι να πάει ο άνθρωπος πρώτη φορά στον Άρη ή μέχρι να πάρει ο ΜΠΑΟΓΚ πρωτάθλημα στο μπάντμιντον αλλά όταν λήξει δεν έχεις πια άδεια να χρησιμοποιείς το πρόγραμμα γιατι είναι άλλου! Γι'αυτό και στο πλασάρει σε πολύ χαμηλότερη τιμή απο το να το αγοράσεις και να είναι δικό σου. Και επίσης και βέβαια είναι θεμιτό να ξαναχρησιμοποιεί τον κώδικα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με την ίδια λογική φίλε Pantelwolf μπορώ και εγώ να φτιάξω ένα συμφωνητικό ότι δεν έχει δικαίωμα να χρησημοποιήσει τον μηχανισμό της ιστοσελίδας ή μέρος αυτού για όσο καιρό συνεργαζόμαστε?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.


  • Δημιουργία νέου...