Προς το περιεχόμενο

Poios Einai Pragmatika o Teos Basilias Kostantinos

ex_tep

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Olo auton ton kairo akougontas gia ton Konstantino mou exoun dimiourgithei para polla erotimatika

Eidame oloi stin sinenteuksi tou enan anthropo o opoios opos isxirizete ton kserizosan apo tin patrida tou kai ton edioksan

apo to idio tou to spiti.Apo tin alli to Elliniko kratos den ton anagnorizei os ellina..Egw apo tin sinenteuksh kai mono den krivo

oti mou htan simpatheis opos kai se mia megali merida tou laou kai auta ta opoia diekdikouse simfona me ta antropina dikaiomata mou fanikan dikaia.H aporia mou loipon einai mia kai sigekrimenh:Ti ekane autos o antropos oso kairo htan vasilias tis elladas?Enoligis mia istoriki anadromi pou na simperilamvanei tin eklogh tou tin thiteia tou eos kai tin imera pou ton eksorisan.Istorika ektos apo kapia sinkeximena pragmata vriskomai sto skotadi opos kai arketa atoma fantazomai..Episis pia einai gnomi sas gia tin epistrofh tou stin xora mas ki an pisteuete oti auth, tha egimonisei kindinous.Euxaristo.

• Απαντ. 166
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εκλογή; Θητεία;

Βασιλιάς ήταν και κανείς δεν τον εξέλεξε με τη θέληση του. Γενικώς η συγκεκριμένη οικογένεια των Γλύξμπουργκ, όσο καιρό ήταν στο θρόνο δεν περιοριζόταν σε παθητικό ή διακοσμητικό ρόλο αλλά επενέβαινε και στα πολιτικά πράγματα. Λέγεται ότι το βασιλικό παρακράτος είχε πολύ μεγάλη συμβολή στη δολοφονία του Λαμπράκη...

Δημοσ.

Προφανώς η περίπτωση της παλινόρθωσης αποκλείεται. Όσοι κινδυνολογούν πουλάνε τζάμπα αριστερισμό και τίποτα παραπάνω.

Δημοσ.

Οι περισσότεροι πάνω κάτω ξέρετε τι πρεσβεύω, οπότε δε χρειάζεται να πω εκτενώς τη γνώμη μου. Μερικές παρατηρήσεις:

α) Αν η δημοκρατία δεν έχει λόγο για να τον φοβάται γιατί του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα;

β) Έχει γεννηθεί σε ελληνικό έδαφος και οι πρόγονοι του κατοικούσαν στην Ελλάδα για τουλάχιστον ενάμιση αιώνα. Αυτό τον κάνει Έλληνα υπήκοο. Δεν υπάρχει τρόπος να του στερηθεί η υπηκοότητα και ούτε να του απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα. Γιατί είναι ανεπιθύμητος; Μήπως με τις πράξεις του ή τα λεγόμενα του υπονομεύει το πολίτευμα; Έχει αναφέρει πάμπολες φορές οτι αποδέχεται το δημοψήφισμα του 75. Αν είναι ένοχος για κάτι(που δεν είναι), ίσα ίσα που πρέπει να τον αφήσουμε να έρθει για να δικάστεί, αλλά και πάλι έχει παρέλθει η 30ετία. Το μόνο που μπορούν να του κάνουν είναι να μη του δίνουν διαβατήριο στηριζόμενοι στο όνομα αλλά γι'αυτά περισσότερα στο γ)

γ) Το να λέμε οτι ο Κωνσταντίνος έχει επίθετο και αυτό είναι το Γλυξμπουργκ, είναι ατόπημα το οποιο έντεχνα μας έχει μπολιαστεί απο το υπάρχον καθεστώς. Ο Γεώργιος ο Α' δεν είχε επίθετο "Γλυξμπουργκ", αλλά απλώς λεγόταν Γεώργιος, δούκας του Γλυξμπουργκ. Αν δηλαδή τώρα μας ερχόταν ως βασιλιάς ο μικρός γιος του Καρόλου, που νομίζω έχει τον αντίστοιχο τίτλο του Γιορκ και ύστερα απο 150 χρόνια διώχναμε το τρεσέγγονο του, θα ζητάγαμε να έχει το επίθετο Γιορκ για να του δώσουμε διαβατήριο; Σιγά μη του βγάζαμε δελτίο να παίξει και στη Λίβερπουλ. Τι κακό βρίσκεται στο γεγονός να έχει διαβατήριο που να τον αποκαλεί Κωνσταντίνο, Πρώην Βασιλιά των Ελλήνων; Ίσα ίσα που αυτό αποτελεί ένα συν για το υπάρχον πολίτευμα.

δ) Το τι καλό ή τι κακό έκανε ο Κωνσταντίνος και γενικώς ο θεσμός της βασιλίας,είναι μια συζήτηση που θα προκαλέσει καυγάδες εδώ μέσα και γι'αυτό ευχαριστώ αλλά δε θα πάρω. Ανέφερα κάποια πράγματα που νομίζω οτι αποτελούν κοινό τόπο.

Δημοσ.

Παρ' όλο που απ' όσο κατάλαβα διαφωνούμε κάθετα ως προς το ρόλο της βασιλικής οικογένειας για όσο καιρό εξουσίαζε την Ελλάδα, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με όσα αναφέρεις πιο πάνω.

Η Δημοκρατία νομίζω είναι γερά στερεωμένη και δεν φοβάται κανέναν, είτε λέγεται Κωσταντίνος, είτε Παττακός, είτε Πλεύρης. Ο κίνδυνος προέρχεται από την ίδια την κινδυνολογία και από την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης και ιστορικής γνώσης.

Δημοσ.

Θα συμφωνήσω κι εγώ με αυτά που είπε ο LL_NEO αν και δεν ξέρω τις πεποιθήσεις του σχετικά με τη βασιλεία. Επίσης η εξαγγελία δημιουργίας ιδρύματος με τα χρήματα της αποζημίωσης ήταν ένα επικοινωνιακώς άψογο τρικ. Μάλιστα,πιστεύω ότι η καλή επικοινωνιακή πολιτική χαρακτηρίζει την έως τώρα πορεία του τέως. Δεν υβρίζει, διακηρύττει συνεχώς ότι δεν υπονομεύει το πολίτευμα, δηλώνει πάντα Έλληνας και ζητάει πίσω το σπίτι του. Βέβαια αυτό το τελευταίο είναι ολίγον υποκριτικό: ένας άνθρωπος ο οποίος κινείται στα σαλόνια Λονδίνου-Νέας Υόρκης, δε μπορεί να "εκλιπαρεί" για ένα σπίτι στην πατρίδα του. Δε μπορούμε όμως να του αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πατρίδα του, εδώ μεγάλωσε, εδώ έχουν ταφεί οι γονείς του. Έπειτα, ας μην ξεχνάμε ότι έφερε και ένα ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα σε μια εποχή που δεν υπήρχε ομάδα άρσης βαρών να φέρενει μετάλλια σωρηδόν.

Επιπλέον, κάτι που έμαθα σήμερα από τη μητέρα μου που δούλευε άλλοτε στην Ιθαγένεια του Υπ. Εσωτερικών: στα βιβλία του Δημοσίου είναι καταχωρημένος με τα στοιχεία Κωνσταντίνος Χριστιανός!!! ʼυτό ανέγραφε και το διαβατήριό του το οποίο ακυρώθηκε.

Προσωπικά, θεωρώ ότι την ιστορία του και τους ανώτατους άρχοντές του ένας λαός πρέπει να την τιμά. Και ο Κωνσταντίνος για άλλους καλώς, για άλλους κακώς, υπήρξε και ανώτατος πολιτειακός άρχων και κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ως εκ τούτου, το να χρησιμοποιεί τον τίτλο του τέως βασιλέως δε νομίζω ότι πρέπει να ενοχλεί κανένα μας. Και έπειτα στα πλαίσια αυτού που ανέφερα περί σεβασμού της ιστορίας, θεωρώ ότι το κράτος θα έπρεπε να έχει αξιοποιήσει αυτήν τη βασιλική περιουσία για την οποία τόση φασαρία έγινε ως μουσείο προ πολλού. Όπως έκαναν και άλλες χώρες οι οποίες σαν εμάς άλλαξαν πολίτευμα (Γαλλία, Ρωσία κλπ).

Τέλος, αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα στην όλη φάση είναι το ότι ισχυρίστηκε ότι "αυτά είναι δικά μου και θέλω να μου επιστραφούν". Μπορεί εκεί να έζησε αρκετά χρόνια ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν περιουσία του κράτους το οποίο υπό τις τότε πολιτικές συνθήκες είχε παραχωρήσει στον εκάστοτε βασιλιά. ʼρα δεν ανήκει σε αυτούς που το χρησιμοποιούσαν. Πιστεύω ότι δε θα είχε συναντήσει τόσες αντιδράσεις αν είχε τηρήσει από την πλευρά του μια πιο μετριοπαθή στάση. Από την άλλη βέβαια, καλά θα κάνουν όσοι κοιτάνε να επωφεληθούν προβάλοντας "αντιμοναρχικές" ιδέες του κώλου (δημοσιογράφοι,πολιτικοί), να διαβάσουν λίγη ιστορία πριν μιλούν.

Αυτά και ζητώ την κατανόησή σας για το μακροσκελές της απάντησης.

B)

Δημοσ.

Να έρθει στην Ελλάδα αλλά ως ισότιμος ευρωπαίος πολίτης..

Πάντως όταν τον ακούω να αξιώνει πράγματα ως δικά του τρελαίνομαι.. δεν φτάνει που ζούσε σε βάρος του ελληνικού λαού, αυτός και η οικογένεια του, τόσα χρόνια τώρα ζητάει και ρέστα.. Λίγο λιγοτερο θράσος από μέρους του δεν θα έβλαπτε πιστεύω.

Δημοσ.

Αυτό που με εκνευρίζει συνέχεια όταν τον ακούω είναι που δηλώνει ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να μην εγκαθιδρυθεί η χούντα στην Ελλάδα . Και είναι ντροπή να χαρακτηρίζει την Ελληνική κυβέρνηση ως χούντα . Επίσης , δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως κακομοίρης και να λέει ότι δεν έχει λεφτά αλλά ούτε και να οικοιοπιείται τα διάφορα οικόπεδα και κτίσματα που φυσικά (κατά την γνώμη μου) δεν πρέπει να του ανήκουν . Καθώς , αυτά τα ακίνητα ανήκαν (και ανήκουν φυσικά) στο ελληνικό δημόσιο που παραχωρούνταν στους εκάστοτε βασιλείς . Δεν μπορεί να τα ζητάει πίσω !

Ούτε φυσικά μπορώ να ακούω τους διάφορους πολιτικούς να συμμερίζονται τις απόψεις του . Και ειδικότερα όταν αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο για να εκφράσουν αντίθεση στη κυβέρνηση.

Δημοσ.

tora po xefoyskose to fainomeno karatzaferi ,eprepe na efeyrethei ena analogo ,me tin katallili tileoptiki kalypsi

(themata poy aforousan ton teos eixe os tora mono o antenna.

opos kai o karatzaferis emfanizotan sxedon mono sto kanali tou .....)

Δημοσ.

Hapagan τα ακίνητα αυτά ΔΕΝ ανήκαν στο Δημόσιο, και ο τέως είχε νομικά το δικαίωμα να τα ζητήσει. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε(σωστά) πως δικαιολογούταν η κατάσχεση τους προκειμένου να παγιωθεί η μετάβαση από τη βασιλευόμενη στην προεδρευομένη δημοκρατία...

Δημοσ.

<blockquote><font class="small">Quote nodreams.ct:</font><hr> Να έρθει στην Ελλάδα αλλά ως ισότιμος ευρωπαίος πολίτης..

Πάντως όταν τον ακούω να αξιώνει πράγματα ως δικά του τρελαίνομαι.. δεν φτάνει που ζούσε σε βάρος του ελληνικού λαού, αυτός και η οικογένεια του, τόσα χρόνια τώρα ζητάει και ρέστα.. Λίγο λιγοτερο θράσος από μέρους του δεν θα έβλαπτε πιστεύω. <hr /></blockquote>

και απο οτι φαινεται δεν ειχε αδικο μιας και το δικαστηριο του αναγνωρισε πως αρκετα πραγματα ηταν δικα του, εξου και η αποζημιωση!

Σε ενα κρατος δημοκρατικο κατα τα αλλα, εμεις καταπατησαμε τα δικαιωματα ενος πολιτη (οποιος και αν ηταν αυτος) και φαγαμε καταδικαστικη αποφαση απο το δικαστηριο ανθρωπινων δικαιωματων. Ωραια δημοκρατια εχουμε... :mad:

δεν ξερω πολλα πραγματα για τον πρωην βασιλια της Ελλαδος, παντως αυτο θα το πω και να λετε οτι θελετε :o: Απο τον θεσμο της δημοκρατιας εχουμε παθει πολυ χειροτερα πραγματα και εν καιρω δημοκρατιας καποιοι επισης (λεγε με Λαλιωτης) εχουνε φαει 5-6 φορες την βασιλικη περιουσια.

Τελος δεν θα μπορουσα παρα συμφωνησω με τον LL_NEO...

PS: ρε παιδια πως θα γινει να μπουμε μεσα στο παλατακι να τσιμπησουμε εκεινα τα κρασια που εδειχνε η ΤV? Οχι τιποτα αλλο, αλλα τωρα θα ειναι και Γ*ΜΩ τα κρασια μετα απο τοσες δεκαετιες :grin: :grin: :grin:

Δημοσ.

Κιρίμη, δεν μπόρώ να συμφωνήσω μαζί σου. Μπορεί η δημοκρατία μας να μη λειτουργεί άριστα, όμως έχεις την επιλογή να καταψηφίσεις όποιον δε σου αρέσει, καθώς επίσης μπορείς να καταγγείλεις κάποιον που θεωρείς διεφθαρμένο.

Μπορεί λοιπόν το πολιτικό σύστημα σήμερα να έχει χίλια δυο προβλήματα αλλα απέχει πολύ απο την κατ' ευφημισμό δημοκρατία του 1945-67 με τα ξερονήσια, τα βασανιστήρια, τη λογοκρισία, τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του παλατιού, την πολιτική αστάθεια, κλπ.

Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα...

Δημοσ.

Ego blepo pos den mas kaigete karfi pou fagame tin katadiki gia katapatisi anthropinon dikaiomaton.

Elpizo na min einai kati ousiastiko,i na tin exoun pathei etsi kai alles europaikes xores....

I esto na min mporouse na ginei kati allo, mias kai o kindinos gia to ethnos mas tha itan terastios....

Δημοσ.

Δεν ξέρω καλά το θέμα και ίσως είμαι βιαστικός στις κρίσεις μου (ζητώ συγνώμη).

"Το δικαστηριο του αναγνωρισε πως αρκετα πραγματα ηταν δικα του, εξου και η αποζημιωση!"

Τι εννοεις δικα του;

Τα αγορασε με δικα του λεφτά;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...