walkerr Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Eχω εναν Intel X-25M σε Win XP32 Pro. Aκουω οτι οι ssd εχουν χαμηλοτερη αποδοση στα ΧP απ οτι στα Vista/7... Mπορειτε να μου προτεινετε ενα καταλληλο bench που θα το αποδειξει αυτο?
apocalypse Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Έχω xp, 7 και ubuntu σε triple boot. Αυτό Aκουω οτι οι ssd εχουν χαμηλοτερη αποδοση στα ΧP απ οτι στα Vista/7... απλά δεν ισχύει. Σαν απόλυτες επιδόσεις καθαρά του ssd καμία διαφορά δεν υπάρχει και κανένα synthetic benchmark δεν πρόκειται να σου δείξει κάτι τέτοιο. Μόνη εξαίρεση η περίπτωση να πηγαίνει κάτι στραβά, όπως ο ssd να χρειάζεται trim ή τα partitions να μην είναι aligned. Σε αυτή την περίπτωση τρέχεις ένα απλό crystaldiskmark και κοιτάς τι λέει στο 4k random write, αν όλα είναι ωραία θα πρέπει να δείχνει πάνω από 50MB/s (δες το attachment). Από την άλλη διαφορά στην απόδοση του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες υπάρχει. Σε μένα τα 7 είναι λίαν γρηγορότερα από τα xp. Ο μόνος τρόπος να δεις αν ισχύει και για σένα είναι να τα δοκιμάσεις.
walkerr Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Έχω xp, 7 και ubuntu σε triple boot. Αυτό απλά δεν ισχύει. Σαν απόλυτες επιδόσεις καθαρά του ssd καμία διαφορά δεν υπάρχει και κανένα synthetic benchmark δεν πρόκειται να σου δείξει κάτι τέτοιο. Μόνη εξαίρεση η περίπτωση να πηγαίνει κάτι στραβά, όπως ο ssd να χρειάζεται trim ή τα partitions να μην είναι aligned. Σε αυτή την περίπτωση τρέχεις ένα απλό crystaldiskmark και κοιτάς τι λέει στο 4k random write, αν όλα είναι ωραία θα πρέπει να δείχνει πάνω από 50MB/s (δες το attachment). Από την άλλη διαφορά στην απόδοση του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες υπάρχει. Σε μένα τα 7 είναι λίαν γρηγορότερα από τα xp. Ο μόνος τρόπος να δεις αν ισχύει και για σένα είναι να τα δοκιμάσεις. Αν σε καταλαβα φιλε μου, μου λες οτι με τα bench δεν θα προκυψει τιποτα σαφες, και οτι σε πραγματικες συνθηκες ο ssd ειναι γρηγοροτερος στα 7? Εχω ακουσει κι εγω γιαυτο το Trim, που δεν υπαρχει στα ΧP. Η ζημια που προκυπτει στο δισκο απ την ελλειψη Trim ειναι μη διορθωσιμη?
apocalypse Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Τα bench παρακάμπτουν features του λειτουργικού (όπως caching) ώστε να μετρήσουν καθαρά τον ssd, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο. Σε πραγματικές συνθήκες αυτά τα features δουλεύουν και είναι αισθητή η διαφορά που κάνουν. Παραδειγματάκι: τα synthetics δεν βλέπουν καμιά διαφορά μεταξύ 7+ntfs, xp+ntfs και ubuntu+ext4 και έχουν δίκιο, ο ίδιος ο ssd δουλεύει ακριβώς ίδια παντού. Ένα απλό copy-paste σε μικρά αρχεία όμως γίνεται με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα στο ubuntu. Ο λόγος ΔΕΝ έχει να κάνει με τον ίδιο τον ssd και δεν εμφανίζεται σε κανένα benchmark, αλλά συμβαίνει στην πραγματική χρήση. Η μειωμένη απόδοση λόγο έλλειψης trim διορθώνεται πολύ εύκολα και γρήγορα οποιαδήποτε στιγμή. Μπορείς κάνεις trim και σε xp νομίζω (αλλά όχι αυτόματα) με το intel ssd toolbox. Υποθέτωντας πάντα ότι έχεις το ανακλημένο firmware και αισθάνεσαι τυχερός... Η μειωμένη απόδοση λόγω λάθος alignment (by default τα 7 το κάνουν σωστα, τα xp τα *μπιπ*) είναι πολύ πιο ενοχλητικό να επανέρθει.
jtheogr Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Για να καταλάβω εγώ που του πέρασα κατευθείαν μόλις βγήκε απο το κουτί ξερά τα w7 δεν χρειάζομαι alignment ?
walkerr Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Δεν εβαλα κανενα firmware... δεν ηξερα καν οτι υπαρχει τετοιο θεμα. Μετα ακουσα οτι στους Intel το firmware δεν κανει κατι ιδιαιτερο. Μηπως χρειαζεται και καποια ρυθμιση στο bios? Το λαθος aligment(δεν εχω ιδεα τι ειναι) και το αρνητικο αποτελερσμα απ την ελλειψη trim, δεν θα αποκατασταθουν μετα απο ενα format?
apocalypse Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Οοοοκ, ας τα πω μια στα γρήγορα. Alignment : στους ssd ο χώρος είναι χωρισμένος σε cells, blocks και εν τέλει erase blocks. Ιδανικά θέλουμε το σύστημα αρχείων που θα κάτσει πάνω να είναι ευγραμμισμένο πάνω σε αυτά, ώστε για παράδειγμα ένα 4kB cluster του filesystem να κάθεται πάνω σε ακριβώς 8 blocks των 512byte του ssd. Τα 7 χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση φτιάχνουν *πάντα* aligned partitions. Τα xp απλά όχι, χρειάζεται πολλή μανούρα. Επίσης σχεδόν όλα τα προγράμματα που φτιάχνουν images για backup και restore όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζουν αλλά χαλούν και την ήδη υπάρχουσα ευθυγράμμιση. Το να κάνεις format δεν έχει καμία σχέση με το θέμα, χρειάζεται να διαφραφούν τα partitions και να δημιουργηθούν σωστά. Προσωπικά πέρασα τα xp μέσω restore από image με το μοναδικό εργαλείο που βρήκα που να μην χαλάει την ευθυγράμμιση, το άγνωστο drive snapshot. Η αρχική ευθυγράμμιση δε έγινε από τα 7. Trim/firmware : Οι intel G2 (όχι οι G1) υποστηρίζουν την εντολή trim μόνο με το τελευταίο firmware που βγήκε για λίγες ώρες και μετά αποσύρθηκε. Ο λόγος που αποσύρθηκε ήταν ότι κάποιων οι ssd ψόφησαν. Είναι και θέμα τύχης φυσικά, εγώ το πέρασα και όλα ωραία είναι ακόμα, αλλά δεν προτείνω σε κανέναν να το δοκιμάσει. Αν δεν υπάρχει trim η μόνη εναλλακτική είναι η πλήρης διαγραφή όλου του ssd με ειδικά εργαλεία. Το format ξανά δεν κάνει απολύτως τίποτα.
walkerr Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Τωρα μιλαμε για κλασματα δευτερολεπτου? Εγω εχω ενα και μονο partiton. Καλο ή κακο? Τι εστι "διαγραφη"? Δηλ. αφου το format και ενα clean fresh win install δεν κανει τιποτα, τοτε μιλαμε για μονιμη μηχανικη βλαβη? Σε ποσα χρονια προκυπτει αυτη η βλαβη, τελοσπαντων?...
apocalypse Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2009 Εννοούμε να κοπεί η απόδοση σε 4k random writes στα 2. Σε μένα αυτό ήταν το αποτέλεσμα τόσο του λάθος alignment όσο και της έλλειψης trim. Δεν είχα ποτέ και τα 2 προβλήματα μαζί. H trim απλά κάνει reset τα cells του ssd, κάτι που δεν συμβαίνει αλλιώς όταν διαγράφεις ή κάνεις format. H "βλάβη" δεν είναι μόνιμη, μπορείς να κάνεις trim μετά από 1 χρόνο και απλά όλα θα στρώσουν και η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη. Για να εμφανιστεί αρκεί να γράψεις όλα ή την πλειοψηφία των cells, η μειωμένη απόδοση θα εμφανιστεί στην επανεγγραφή. Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το τι συμβαίνει με την trim θα σε παραπέμψω στην anandtech. Προσωπικά σε πραγματικές εφαρμογές αμελητέα διαφορά είδα φτιάχνωντας την ευθυγράμμιση ή ενεργοποιώντας την trim. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω κάτι τόσο ακριβό να αποδίδει χειρότερα από ότι μπορεί. Α και επειδή το είδα τώρα η μόνη ρύθμιση που είναι χρήσιμη από το bios είναι το σε τι mode θα δουλεύει το s-ata (ide,ahci κτλ). Γενικά είναι καλή ιδέα το ahci, γιατί αλλιώς δεν θα λειτουργεί το ncq (native command queueing) του intel.
aldon Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Οοοοκ, ας τα πω μια στα γρήγορα. Alignment : στους ssd ο χώρος είναι χωρισμένος σε cells, blocks και εν τέλει erase blocks. Ιδανικά θέλουμε το σύστημα αρχείων που θα κάτσει πάνω να είναι ευγραμμισμένο πάνω σε αυτά, ώστε για παράδειγμα ένα 4kB cluster του filesystem να κάθεται πάνω σε ακριβώς 8 blocks των 512byte του ssd. Τα 7 χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση φτιάχνουν *πάντα* aligned partitions. Τα xp απλά όχι, χρειάζεται πολλή μανούρα. Επίσης σχεδόν όλα τα προγράμματα που φτιάχνουν images για backup και restore όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζουν αλλά χαλούν και την ήδη υπάρχουσα ευθυγράμμιση. Το να κάνεις format δεν έχει καμία σχέση με το θέμα, χρειάζεται να διαφραφούν τα partitions και να δημιουργηθούν σωστά. Προσωπικά πέρασα τα xp μέσω restore από image με το μοναδικό εργαλείο που βρήκα που να μην χαλάει την ευθυγράμμιση, το άγνωστο drive snapshot. Η αρχική ευθυγράμμιση δε έγινε από τα 7. Trim/firmware : Οι intel G2 (όχι οι G1) υποστηρίζουν την εντολή trim μόνο με το τελευταίο firmware που βγήκε για λίγες ώρες και μετά αποσύρθηκε. Ο λόγος που αποσύρθηκε ήταν ότι κάποιων οι ssd ψόφησαν. Είναι και θέμα τύχης φυσικά, εγώ το πέρασα και όλα ωραία είναι ακόμα, αλλά δεν προτείνω σε κανέναν να το δοκιμάσει. Αν δεν υπάρχει trim η μόνη εναλλακτική είναι η πλήρης διαγραφή όλου του ssd με ειδικά εργαλεία. Το format ξανά δεν κάνει απολύτως τίποτα. με ποια "εργαλεία" μπορουμε να κάνουμε πλήρης διαγραφή όλου του ssd;;;; σε περίπτωση που βλέπουμε στο crystaldiskmark randon 4k write < 50 mb ?
apocalypse Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 με ποια "εργαλεία" μπορουμε να κάνουμε πλήρης διαγραφή όλου του ssd;;;; σε περίπτωση που βλέπουμε στο crystaldiskmark randon 4k write < 50 mb ? Την μια φορά που το έκανα χρησιμοποίησα το hdparm ; http://ata.wiki.kernel.org/index.php/ATA_Secure_Erase Η διαδικασία απαίτησε να κάνω hotplug, αλλιώς ο controller δεν επέτρεπε την απαιτούμενη εντολή. Οι περισσότεροι απ'ότι διαβάζω προτιμούν το HDDErase.
aldon Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2009 Την μια φορά που το έκανα χρησιμοποίησα το hdparm ; http://ata.wiki.kernel.org/index.php/ATA_Secure_EraseΗ διαδικασία απαίτησε να κάνω hotplug, αλλιώς ο controller δεν επέτρεπε την απαιτούμενη εντολή. Οι περισσότεροι απ'ότι διαβάζω προτιμούν το HDDErase. ευχαριστώ!
nickolas Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2009 Άρα μας λες πως το θεωρητικό πλεονέκτημα των Ιntel SSD και Win7 είναι μικρό σε σχέση με ανταγωνιστικούς SSD και άλλα/παλαιότερα λειτουργικά όπως τα XP. To τελευταίο θέμα που έχω απορία είναι πόσο σημαντικές όντως τελικά είναι οι επιδόσεις σε 4ΚΒ blocks read και write. Ένας SSD που έχει τις μισές επιδόσεις από τον Ιntel σε αυτό το σκέλος έχει σχεδόν και τις μισές επιδόσεις συνολικά? Ποια καθημερινή διεργασία εξαρτάται περισσότερο από αυτόν τον τομέα? Τελικά είναι κάτι που όντως νιώθεις στην καθημερινή χρήση?
apocalypse Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Μου φαίνεται πως δημιουργώ απορίες παρά λύνω, άλλη μια απόπειρα. Η έξοδος του iozone στον δικό μου. >Size (KB) seq read seq write rnd read rnd write 4 78,1 59,2 18,6 52,0 8 107,4 78,8 34,0 76,6 16 144,7 89,6 60,1 91,9 32 168,8 97,3 96,5 97,9 64 195,2 101,6 140,4 103,6 128 214,4 104,4 176,3 106,5 256 223,6 106,2 206,9 107,6 512 228,7 106,6 228,1 106,7 1024 235,4 108,3 238,6 109,0 2048 237,3 109,4 203,4 108,1 4096 242,6 108,6 208,8 109,7 8192 244,7 109,4 232,6 109,7 To iozone είναι cross-platform και μου δείχνει ακριβώς τα ίδια ανεξαρτήτως λειτουργικού. Παρότι όπως προανέφερα οι διαφορές κυρίως μεταξύ windows-linux είναι τεράστιες ακόμα και στο copy-paste. Η ομοιότητα σεριακής και τυχαίας εγγραφής δείχνει πόσο καλή δουλειά έκανε η intel με τον controller. Τα random 4k είναι απλά δύο νούμερα. Σε πραγματικά φορτία εισάγονται πάρα πολλές μεταβλητές. Η παρέμβαση του λειτουργικού (πχ write caching). Τα τυχόν metadata του συστήματος αρχείων. Το antivirus και όποια άλλη αηδία + η επίδραση της cpu που δεν είναι αμελητέα όταν ανεβάσεις 10 φορές την απόδοση του σκληρού. Και κυρίως ότι κανένα πραγματικό φορτίο δεν ανήκει σε μόνο μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Πόσο επηρεάζει καθένα από τα παραπάνω νούμερα την πραγματική απόδοση? Τρεχα γύρευε, μόνο δοκιμάζοντας μπορείς να βγάλεις άκρη. Φυσικά και δεν σημαίνει 2πλάσια απόδοση συνολικά από τους indilinx (αυτό μπορεί να το δει κανείς σε οποιοδήποτε review). Το μόνο που λέει είναι ότι στα απολύτως χειρότερα σενάρια για *μαγνητικούς* σκληρούς ο intel είναι ο πιο ψύχραιμος. Πάντως το πιστεύω απόλυτα ότι αν κάποιος μου άλλαζε τον intel με indilinx χαμπάρι δεν θα έπαιρνα. ΥΓ υπενθυμίζω ότι ο δικός μου είναι 160άρης με το ανακλημένο firmware, με άλλα λόγια είναι πιο γρήγορος από οποιονδήποτε 80άρη.
nickolas Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2009 Tι λες για τον P128 Corsair? http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/Solid-State-Drives/Corsair-128Gb-Ssd-2-5-Cmfssd-128Gbg2D-CMFSSD-128GBG2D.htm [ame] [/ame] Στο τελευταίο 1 λεπτό έχει benches
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.