monosandalos Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Αγαπητοί φίλοι του forum επικοινωνώ μαζί σας για πρώτη φορά για να ζητήσω τα φώτα σας σε ένα πρόβλημα που προέκυψε στον υπολογιστή μου. Έχω ένα desktop από το 2005 με τα παρακάτω στοιχεία/σύνθεση: μητρική MSI K8N Neo4 SLI Platinum (socket 939), επεξεργαστής AMD Athlon 64 3500+ (Winchester core), μνήμες Kingston 1GB PC3200 CL3 400Mhz (x2), κάρτα γραφικών nvidia GeForce PCX 6600 256MB PCI-Ex16 DVI (Prolink), σκληρό δίσκο Samsung 160GB HD160JJ Serial ATA 7200rpm 8MB και κουτί (με τροφοδοτικό) Super Power Briza Series 6097CA 450Watt. Το σύστημα λειτουργούσε κανονικά με Windows XP SP2 από την αγορά του μέχρι τώρα χωρίς στο ενδιάμεσο να έχει γίνει κάποια τροποποίηση ή επέμβαση. Τον τελευταίο καιρό παρουσίαζε αρκετά κολλήματα και σκέφτηκα να επιχειρήσω να του κάνω ένα format - διαβάζοντας αρκετά πράγματα σε σχετικές ιστοσελίδες αλλά μη έχοντας εμπειρία ή ιδιαίτερες γνώσεις πήρα όλα τα στάδια σιγά-σιγά από την αρχή και κατάφερα να εγκαταστήσω τα Windows. Όλα πήγαινα καλά μέχρι τη στιγμή που προσπάθησα να φορτώσω τους drivers της κάρτας γραφικών απο το σχετικό συνοδευτικό CD - η οθόνη μαύρισε και μετά τέλος. Προσπαθώντας να ξαναεγκαταστήσω τα Windows το σύστημα έπαψε να ανταποκρίνεται. Δεν φορτώνεται πιά το BIOS της μητρικής - έκανα όλα τα "τρύκ" που συστήνονται σχετικά (αφαίρεση μπαταρίας για πάνω από 1 ώρα αφού είχα διακόψει το ρεύμα, πάτημα του πλήκτρου Clear CMOS στην πλακέτα της μητρικής, αφαίρεση κάρτας γραφικών, σκληρού δίσκου, μνημών αναμονή για ώρα και επανατοποθέτησή τους) και πάλι τίποτα. Το computer ανάβει (ανεμιστηράκια και φώτα κουτιού, ανεμιστηράκια μητρικής - επεξεργαστή, ανεμιστηράκι κάρτας γραφικών) αλλά δεν ακούγεται κανένα "μπίπ" στην έναρξη και δεν υπάρχει σήμα στην οθόνη. Παρέλειψα να αναφέρω ότι το σύστημα διαθέτει εξαρχής UPS Mustek Powermust 600VA Pluw Line Interactive στη διάρκεια δε της όλης προσπάθειας είχα αποσυνδέσει όλα τα περιφερειακά (scanner, εκτυπωτή, camera διαδικτύου κλπ). Ο φόβος μου είναι ότι έφαγε τα ψωμιά της η μητρική κάρτα - θα ήθελα να ρωτήσω άν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί με κάποιον τρόπο αυτό ή άν υπάρχει καμιά λύση που δεν γνωρίζω για την επαναφορά των αρχικών ρυθμίσεων και την σωτηρία του συστήματος. Δυστυχώς δεν διαθέτω πρόσβαση σε άλλον υπολογιστή ούτε γνωρίζω να κάνω διαγνωστικά ή άλλα tests - άσχετος με αυτά - και δεν υπάρχει πρός το παρόν οικονομική άνεση για άμεση αναβάθμιση. Άν κάποιος μπορεί να προσφέρει μια βοήθεια θα είναι σίγουρα καλοδεχούμενη. Ευχαριστώ και ζητώ συγνώμη άν κούρασα με το μακροσκελές post μου.
phanispal Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Κατά πάσα πιθανότητα τα 'παιξε η 6600 σου. Τώρα πώς και τι, ποιος ξέρει, οδηγούς πήγες να περάσεις, τι διάολο.. Δοκίμασε με μια άλλη αν έχεις τη δυνατότητα.
monosandalos Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Λογικά πάντως δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια ειδοποίηση όταν αφαιρώ τις μνήμες ή την κάρτα γραφικών από την μητρική; Η πλήρης εξαφάνιση των ήχων δεν σημαίνει κάτι; Άν δεν υπάρχει πρόβλημα μητρικής αλλά μόνο της κάρτας γραφικών μπορώ να την αντικαταστήσω με μια φτηνή της αγοράς (νέο μοντέλλο) παρόμοιων δυνατοτήτων ή υπάρχει πρόβλημα λόγω παλαιότητας του υπολογιστή; (χρειάζεται δηλαδή μεγαλύτερη αναβάθμιση)
phanispal Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Λογικά πάντως δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια ειδοποίηση όταν αφαιρώ τις μνήμες ή την κάρτα γραφικών από την μητρική; Η πλήρης εξαφάνιση των ήχων δεν σημαίνει κάτι; Λογικά ναι, αλλά μπορεί να έχει σκαλώσει. Τέλος πάντων, τοποθετώντας μια PCI-E vga από κάποιο φίλο/γνωστό/γείτονα (:Ρ) θα λυθούν οι απορίες μας. Κρίμα να δώσεις έστω και 22€ (δε βρίσκω πιο φθηνή) και να μην ευθύνεται η 6600 τελικά. Άν δεν υπάρχει πρόβλημα μητρικής αλλά μόνο της κάρτας γραφικών μπορώ να την αντικαταστήσω με μια φτηνή της αγοράς (νέο μοντέλλο) παρόμοιων δυνατοτήτων ή υπάρχει πρόβλημα λόγω παλαιότητας του υπολογιστή; (χρειάζεται δηλαδή μεγαλύτερη αναβάθμιση) Δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς, αλλά όπως προείπα ίσως να είναι αχρείαστη.
monosandalos Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια φίλε phanispal - θα το ψάξω όπως λές και θα δώ τι μπορώ να κάνω. Το "σκάλωμα" της μητρικής που αναφέρεις δεν το έχω ξανακούσει σαν όρο - τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ; (ελπίζω να μην βγαίνω εκτός θέματος) Μπορεί να "ξεσκαλώσει" και να δουλεύει κανονικά και πάλι για πολύ καιρό; Υπάρχει κάποιος (έστω και άτυπος) υπολογισμός μέσου χρόνου ζωής μιάς μητρικής κάρτας ; (από την γενική εμπειρία)
phanispal Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2009 Σκάλωμα aka μουλάρωμα aka σύνηθες φαινόμενο στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου φαινομενικά νεκρές μητρικές/δίσκοι κλπ. ανασταίνονται και λες τι παίχτηκε τώρα εδώ.. Έτσι, δε θα μου φανεί καθόλου παράξενο να μου πεις αύριο (λέμε τώρα) ότι το σύστημα έκανε boot κανονικά σα να μην τρέχει τίποτα. Τώρα σχετικά με τον υπολογισμό ενός Μ.Ο. ζωής, δε γνωρίζω κάτι, πριν λίγες ημέρες έκανε κάποιος ένα post στο οποίο ανέφερε πως στα πλαίσια μιας εργασίας για τη σχολή του υπολόγισαν κάτι παρόμοιο στα 70 χρόνια περίπου, κάτι που εμένα προσωπικά μου φαίνεται "υπέρογκο". Εξάλλου παίζουν τόσοι πολλοί παράγοντες μπάλα, που δε νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη βάση το νούμερο. (βέβαια η έρευνα παίζει ν' αφορούσε κυκλώματα γενικά και όχι μητρικές, οπότε επιφυλάσσομαι) Δε χάνεις τίποτα να τσεκάρεις τη μητρική για σκασμένους πυκνωτές πάντως..
monosandalos Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Θα το ελέγξω κι αυτό από κοντά, ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω και εύχομαι για το καλύτερο δυνατό σενάριο.
Delirium Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δοκιμασε (με) μια αλλη vga. Προσωπικα θα δοκιμαζα και με απλη PCI vga, εαν μπορεις να βρεις καποια
alexis333 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Λογικά πάντως δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια ειδοποίηση όταν αφαιρώ τις μνήμες ή την κάρτα γραφικών από την μητρική; Η πλήρης εξαφάνιση των ήχων δεν σημαίνει κάτι; Άν δεν υπάρχει πρόβλημα μητρικής αλλά μόνο της κάρτας γραφικών μπορώ να την αντικαταστήσω με μια φτηνή της αγοράς (νέο μοντέλλο) παρόμοιων δυνατοτήτων ή υπάρχει πρόβλημα λόγω παλαιότητας του υπολογιστή; (χρειάζεται δηλαδή μεγαλύτερη αναβάθμιση) Κανονικα ρπρεπε να κανει μπιπ.Με την προυποθεση να υπαρχει καποιο speaker στη μητρικη ειτε onboard ειτε εξωτερικο. Αν δεν εχει μη περιμενεις να ακουσεις μπιπαρισμα. Αν παρουμε δεδομενο οτι εχει πανω speaker και με το που βγαζεις τη μνημη και την καρτα και παλι δε σου μπιπαρει για μενα ναι ειναι λιγο εως πολυ ανησυχητικο.
the_eye Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Αν μπορείς βγάλε 2 φωτογραφίες, 1 την μητρική και 1 την vga μπορεί να αναγνωρίσουμε οπτικά κάποια βλάβη. πχ κάψιμο ολοκληρωμένου ή φούσκωμα πυκνωτή
monosandalos Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Τράβηξα μερικές φωτογραφίες της μητρικής και της κάρτας γραφικών με κινητό (δυστυχώς δεν διαθέτω ψηφιακή φωτογραφική μηχανή - ζητώ συγνώμη για την ποιότητα των εικόνων) και σας τις παραθέτω σε link : http://i298.photobucket.com/albums/mm256/veltistos/DSC00101.jpg http://i298.photobucket.com/albums/mm256/veltistos/DSC00102.jpg http://i298.photobucket.com/albums/mm256/veltistos/DSC00103.jpg http://i298.photobucket.com/albums/mm256/veltistos/DSC00104.jpg http://i298.photobucket.com/albums/mm256/veltistos/DSC00105.jpg Ελπίζω να φαίνονται κάποια πράγματα. Eυχαριστώ για το ενδιαφέρον όλων σας.
phanispal Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δε μπορώ να εντοπίσω κάτι ύποπτο προς το παρών. Οι υποψίες μου συνεχίζουν να αφορούν την 6600. Αν δε δοκιμάσεις με κάποια άλλη, δε θα σιγουρευτούμε.
the_eye Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Αν μπορείς βγάλε 1 κοντινή αριστερά από το κάτω pci-e, βλέπω ένα ολοκληρωμένο με περίεργο χρωματάκι.
phanispal Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Χμμ τώρα που το λες, σαν κάτι να παίζει. Μωρέ λες;
monosandalos Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2009 Τράβηξα δύο ακόμα κοντινές φωτογραφίες της περιοχής που μου συστήσατε - ίσως η λάμψη του φλάς να αλλοιώνει κάπως τα χρώματα - δείτε τες και μου λέτε. http://i298.photobucket.com/albums/mm256/veltistos/DSC00106.jpg http://i298.photobucket.com/albums/mm256/veltistos/DSC00107.jpg
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.