Cue Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Από το πρωί που πήρα είδηση ότι το Harvard έβγαλε διαθέσιμα στο κοινό μαθήματα περί δικαίου έχω παρακολουθήσει ήδη τα 3 πρώτα περί ηθικής, ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ευτυχία των πολλών έναντι της δυστυχίας των λίγων (ωφελιμισμός) κτλ. Κατά την διάλεξη, εξετάζονται τα θέματα καθαρά από την φιλοσοφική πλευρά με αναφορές σε φιλόσοφους όπως ο Jerremy Bentham και John Stuart Mill καθώς και μέσω "κοινωνικών πειραμάτων" που διεξάγονται με τους σπουδαστές. Έτσι μου ήρθε όρεξη για ταινία που να καταπιάνεται με τα παραπάνω ζητήματα! Για να είμαι ειλικρινής, αρχικά μου ήρθε το Lost (the life and death of Jerremy Bentham ) και μετά το I, Robot. Τώρα που το σκέφτομαι λίγο μου ήρθε και το 12 Angry Men, αν και δε το έχω δει για να ξέρω επ' ακριβώς. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε ταινίες που να ασχολούνται με ζητήματα όπως την ηθική, το ενάρετο, το δίκαιο, το greater good, την ελεύθερη βούληση από το φιλοσοφικό κομμάτι. Μη μου πείτε κανα Punisher Επί της ευκαιρίας λέω να εγκαινιάσουμε ένα καινούριο topic όπου αναλόγως με το τι όρεξη έχει ο καθένας να δει, να του προτίνουμε. Θα μπορούσαμε σιγά σιγά να μαζέψουμε και παλαιότερα topics για να τα έχουμε συγκεντρωτικά.
Toufas Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 donnie darko ειδικα αν διαβασεις την εξηγηση του δημιουργου
Sellers Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Thanks για την πληροφόρηση των διαλέξεων. Έβαλα να δω την πρώτη για κανένα 5λεπτο να πάρω μια ιδέα, και σε τραβάει να το δεις όλο. Μετά βέβαια σκέφτεσαι, το που κάνεις εσύ μάθημα και σε πιάνει κάτι, όσο και να πεις...
Xorxhs! Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 για προτεινετε και αλλες ταινιες που πραγματευονται ηθικές αξιες
zenso Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2009 Η αναφορά του D.Darko μου θύμησε το Primer. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ακριβώς αυτό που ζητάς,αλλά τσέκαρε το αν θέλεις. Αφορά το ταξίδι στο χρόνο και τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν (warning: very low budget). Κάποιες ακόμη που ασχολούνται,μεταξύ άλλων,με θέματα δικαίου/ηθικής,είναι οι: The Trial(του Welles),Crimes and Misdemeanors,The Woodsman,Shattered Glass,Boy A.
Cue Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Donnie Darko το χω δει ναι, αν και δεν θυμάμαι να διαπραγματεύεται τόσο πολύ moral issues. Primer το έχω καιρό στα υπόψιν αλλά δεν έκατσε ακόμα. Boy A, θεικό όντως, το έχω δει σινεμά The Woodsman, το χω δει επίσης, ωραίο. Crimes and Misdemeanor μαζί με Shattered Glass είναι στην "to watch list" Gatacca ναι, το χω δει παλιά, δεν θυμάμαι επίσης αν καταπιάνεται τόσο πολύ με τα moral issues. Είδα 12 Angry Men, απίστευτα δεμένη ταινία! Αφηγηματική θα την έλεγα με φοβερές ερμηνίες και σε ένα βαθμό αυτό που ήθελα να δω. What about Citizen Kane? Περιμένω και τις δικές σας ορέξεις!
twiner Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε ταινίες που να ασχολούνται με ζητήματα όπως την ηθική, το ενάρετο, το δίκαιο, το greater good, την ελεύθερη βούληση από το φιλοσοφικό κομμάτι. Μη μου πείτε κανα Punisher Καταρχήν το anime Death Note, ταιριάζει γάντι στην περιγραφή, και φυσικά υπάρχουν και άλλα anime που κάνουν πολύ βαθύτερες τομές σε αυτά τα ζητήματα... Από ταινίες "κοινωνικών πειραμάτων": Το 12 angry men όντως. Das Experiment Die Welle και μια ακόμη γερμανική που εκτός των άλλων περιέχει 1-2 εντυπωσιακές για μένα σκηνές-εκφράσεις ηθικής συμπεριφοράς είναι η Die fetten Jahre sind vorbei . Ηθικές αξίες-αρετές πραγματεύονται οι ταινίες του Chang-dong Lee (διαμάντια όλες τους) π.χ. Oasis την αγάπη Peppermint Candy τη μετάνοια, Secret Sunshine τη συγχώρηση. όλες οι παραπάνω προτείνονται ανεπιφύλακτα.
Toufas Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Κιου : http://dir.salon.com/story/ent/movies/feature/2004/07/23/darko/index.html
fearwhatnow Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Donnie Darko το χω δει ναι, αν και δεν θυμάμαι να διαπραγματεύεται τόσο πολύ moral issues.Primer το έχω καιρό στα υπόψιν αλλά δεν έκατσε ακόμα. Boy A, θεικό όντως, το έχω δει σινεμά The Woodsman, το χω δει επίσης, ωραίο. Crimes and Misdemeanor μαζί με Shattered Glass είναι στην "to watch list" Gatacca ναι, το χω δει παλιά, δεν θυμάμαι επίσης αν καταπιάνεται τόσο πολύ με τα moral issues. Είδα 12 Angry Men, απίστευτα δεμένη ταινία! Αφηγηματική θα την έλεγα με φοβερές ερμηνίες και σε ένα βαθμό αυτό που ήθελα να δω. What about Citizen Kane? Περιμένω και τις δικές σας ορέξεις! Αφου σου αρεσε το 12 Angry Men θα σε εντυπωσιασει το ρωσικο remake του με τον τιτλο 12.Εκπληκτικη ταινια, 160 λεπτα- ευχεσαι να διαρκουσε αλλο τοσο: http://www.imdb.com/title/tt0488478/
Sellers Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 ...Boy A... Boy Aθεικό όντως, το έχω δει σινεμά Πωωωω μιλάμε τα έσπασε η ταινία... Και ένα μικρό τρίβια που βρήκα (για το βιβλίο κυρίως) καθώς έψαχνα για αυτήν στο διαδίκτυο: Το διήγημα «Boy A» του Τρίγκελ έχει αρκετές αναφορές στο έγκλημα του Μέρσισάιντ, όπου το 1993 δύο δεκάχρονοι μαθητές είχαν απαγάγει και μετέπειτα σκοτώσει ένα τρίχρονο παιδί. Το έγκλημα είχε σοκάρει την κοινωνία του Λίβερπουλ και γενικότερα ολόκληρη την Βρετανία, κυρίως για την έκταση που είχε πάρει η παιδική παραβατικότητα. Μάλιστα, ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τα ονόματα που είχαν δώσει οι εφημερίδες στους δυο ανήλικους δολοφόνους τις πρώτες μέρες της σύλληψης τους, δηλαδή «Child A» και «Child B». Μετά από την πίεση των ταμπλόιντ, όμως, τα ονόματα τους κυκλοφόρησαν τελικά στον τύπο. Ο Τζον Βενάμπλς και ο Ρόμπερτ Τόμσον καταδικάστηκαν σε δεκαετή κάθειρξη για το φόνο του τρίχρονου Τζέιμς Μπάλκερ, το 1993. Αυτό που είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ιστορία, ήταν η κάλυψη που είχε το έγκλημα από τον τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα. Φτάνει να αναφέρουμε ότι η γνωστή φυλλάδα «The Sun» μάζεψε 300.000 υπογραφές με σκοπό να αυξηθεί η ποινή των δύο παιδιών, η οποία προκάλεσε την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από την στιγμή της αποφυλάκισης τους (2001) και μετά, ο Τζον Βενάμπλς και ο Ρόμπερτ Τόμσον προσπαθούν να ξεφύγουν από το αδυσώπητο κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αγγλικές ταμπλόιντ για να βρουν τα ίχνη τους. Γιάγκος Αντίοχος
Cue Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Αφου σου αρεσε το 12 Angry Men θα σε εντυπωσιασει το ρωσικο remake του με τον τιτλο 12.Εκπληκτικη ταινια, 160 λεπτα- ευχεσαι να διαρκουσε αλλο τοσο: http://www.imdb.com/title/tt0488478/ Γενικά δεν είμαι fan των remakes, αξίζει λες να το δω έχοντας δει μόλις το original? :/
fearwhatnow Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Γενικά δεν είμαι fan των remakes, αξίζει λες να το δω έχοντας δει μόλις το original? :/ Eιναι μεν remake αλλα οχι με την στενη εννοια του ορου.Η υποθεση ειναι εντελως διαφορετικη και προσαρμοσμενη στη συγχρονη εποχη.Δεν ειναι δηλαδη αντιγραφη του παλαιου.Η ταινια εχει τυχει καθολικης αποδοχης απο ολους τους κριτικους στο εξωτερικο και δεν ειναι τυχαια τα βραβεια που εχει κερδισει.Σου εγγυωμαι οτι θα μεινεις απολυτα ικανοποιημενος διοτι βλεπω οτι πανω κατω εχουμε τα ιδια γουστα στις ταινιες. Καπου ειδα οτι αναφερθηκε και το Peppermint Candy.Μπραβο στον φιλο που την ανεφερε.Δεν περιμενα πραγματικα να την εχει δει αλλος την συγκεκριμενη ταινια!
twiner Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2009 Δεν περιμενα πραγματικα να την εχει δει αλλος την συγκεκριμενη ταινια! ούτε κι εγώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.