Προς το περιεχόμενο

Κάνει ο μετασχηματιστής;

Sadako

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έπεσε στα χέρια μου μια TFT οθόνη, το κακό είναι πως δεν μπορώ να βρω αυτή την στιγμή τον μετασχηματστή..

Η οθόνη απο πίσω γράφει:

POWER: 12V 3A (ανάμεσα στις τιμές τάσης και έντασης έχει 2 παράλληλες γραμμές, η πάνω συνεχής, η κάτω διακεκομμένη)..

Ψάχνοντας στο δωμάτιο μου, βρήκα έναν μετασχηματιστή που στο output λέει:

12V 2.0A

Μπορώ να τον χρησιμοποιήσω; Δηλαδή έχουν σημασία και τα αμπέρ; Ή το σημαντικό είναι να συμφωνεί η τάση;

Δημοσ.

θα σου δουλεψει....αν δεν εχεις την οθονη στα φουλ της θα εισαι οκ...το πολυ πολυ να ζεσταθει λιγο παραπανω ο μετασχηματιστης, αλλα δεν θα παθει κατι. λειτουργησε την οχι σε φουλ κοντραστ κτλ για να μην τον ζορισεις πολυ και με την πρωτη ευκαιρια βαζεις και εναν πιο κοντα στις προδιαγραφες που θελει.

Δημοσ.

Από ότι βρήκα, απο την στιγμή που ο μετασχηματιστής δίνει την ίδια τάση με την οθόνη (12V) η οθόνη δεν κινδυνεύει.. Αυτό που έχει φόβο να καεί είναι ο μετασχηματιστής.. Ισχύει πως αν βρω κάποιο μετασχηματιστή που να βγάζει 12V και ένταση μεγαλύτερη απο 3A θα είμαι εντάξει;

Δημοσ.

ναι και με μεγαλυτερο παλι μια χαρα θα εισαι. η ενταση ειναι μονο ποσο φορτιο αντεχει ο μετασχηματιστης.

Δημοσ.

Θα σου έλεγα να μην το κάνεις.

Εξηγούμαι:

Ο μετ/στης έχει μέσα μια "μαλακιούλα" που ονομάζεται γέφυρα και είναι ένας πλήρης (συνήθως) ανορθωτής πυριτίου. Αυτός μετατρέπει την εναλλασσόμενη τάση σε συνεχή. Συνήθως σε ένα μετασχηματιστή που ζορίζεται και δεν υπάρχει ασφάλεια καίγονται αυτά. Σε μερικές περιπτώσεις όμως το κάψιμο σημαίνει κατάρρευση της διόδου πυριτίου. Τότε, αν είσαι και λίγο γκαντέμης μπορεί να δώσει στην συσκευή εναλλασσόμενο ρεύμα και να της κάνει μεγάλη ζημιά αν δεν έχει κατάλληλες προστασίες.

Επίσης ο μετ/στης μπορεί να μην βγάζει καν συνεχές ρεύμα (2 παράλληλες γραμμές, η πάνω συνεχής, η κάτω διακεκομμένη). Σιγουρέψου ότι έχει αυτό το σύμβολο ή ότι λέει d.c. output.

Κάτι ακόμη:

Συνήθως τέτοιες συσκευές τροφοδοτούνται από παλμοτροφοδοτικά που έχουν πολύ ποιο σταθερή τάση εξόδου. Χωρίς διακυμάνσεις 50 Hz. Ένας απλός μετ/στης μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Δημοσ.
Έπεσε στα χέρια μου μια TFT οθόνη, το κακό είναι πως δεν μπορώ να βρω αυτή την στιγμή τον μετασχηματστή..

Η οθόνη απο πίσω γράφει:

POWER: 12V 3A (ανάμεσα στις τιμές τάσης και έντασης έχει 2 παράλληλες γραμμές, η πάνω συνεχής, η κάτω διακεκομμένη)..

Ψάχνοντας στο δωμάτιο μου, βρήκα έναν μετασχηματιστή που στο output λέει:

12V 2.0A

Μπορώ να τον χρησιμοποιήσω; Δηλαδή έχουν σημασία και τα αμπέρ; Ή το σημαντικό είναι να συμφωνεί η τάση;

Οι δυο γραμμές που λες σημαίνουν ότι η τροφοδοσία είναι 12 v dc ( συνεχής τάση – ανορθωμένη )

Οι απλοί μετασχηματιστές δίνουν εναλλασσόμενη τάση .

Άρα αν έχεις βρει απλό μετασχηματιστή …δεν κάνει .

---------- Προσθήκη στις 13:14 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:10 ----------

Ισχύει επίσης αυτό που λέει ο firewalker ….

Δημοσ.

Ο άλλος μετασχηματιστής που βρήκα, είναι απο την θήκη ενός εξωτερικού σκληρού που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιώ. Και αυτός έχει τις ίδιες γραμμές. Η πάνω συνεχής και η κάτω διακεκομμένη..

Δημοσ.

Νομίζω η διαφορά 2Α με 3Α είναι κάπως μεγάλη (σχετικό το ζήτημα) και λογικά δεν θα πρέπει να το δοκιμάσεις... Ανάλογα με τις πραγματικές απαιτήσεις της οθόνης και με την ποιότητα του τροφοδοτικού το τελευταίο.. ίσως αντέξει ίσως και όχι.

Ναι με ένα τροφοδοτικό των 12V με ένταση μεγαλύτερη από 3Α θα είσαι εντάξει... απλά όσο ανεβαίνουν τα A ανεβαίνει και η τιμή του τροφοδοτικού..

Δημοσ.
Ο άλλος μετασχηματιστής που βρήκα, είναι απο την θήκη ενός εξωτερικού σκληρού που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιώ. Και αυτός έχει τις ίδιες γραμμές. Η πάνω συνεχής και η κάτω διακεκομμένη..

Πάνω από 2 Amps δεν νομίζω να δίνει.

Θα πρότεινα ένα φτηνό τροφοδοτικό για laptop που να έχει 12 volt έξοδο.

Π.χ.

http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=17206&cat=320&page=1

http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=16736&cat=320&page=1

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...