Προς το περιεχόμενο

AutoCAD κάθετη από σημείο ΠΑΝΩ σε ευθεία

Sadako

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν.. Ξέρω πως να πάρω κάθετη που να ξεκινάει από ένα δοθέν σημείο προς μια ευθεία, με το perpendicular object snap. Αυτό που με μπερδεύει είναι πως μπορώ, ξεκινώντας απο μια γνωστή ευθεία (όχι οριζόντια στον Χ άξονα, αφού τότε θα βόλευε το ortho mode), να πάρω ένα σημείο που βρίσκεται πάνω στην ευθεία και να πάρω κάθετη που να ξεκινάει απο κει. Ο μόνος τρόπος που βρήκα ήταν να έπαιρνα μια ακόμα ευθεία στην κλίση της γνωστής μου ευθείας και μετά να την έκανα rotate 90 μοίρες. Αλλά μου φαίνεται κάπως "μπακαλίστικος" τρόπος. Δεν υπάρχει πιο άμεσος;

Δημοσ.

Δε γνωρίζω να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος πιο αυτοματοποιημένος! Ακόμα και σε 2010 που είμαι εγώ δεν έχει κάποια αυτόματη επιλογή.

Δημοσ.
Λοιπόν.. Ξέρω πως να πάρω κάθετη που να ξεκινάει από ένα δοθέν σημείο προς μια ευθεία, με το perpendicular object snap. Αυτό που με μπερδεύει είναι πως μπορώ, ξεκινώντας απο μια γνωστή ευθεία (όχι οριζόντια στον Χ άξονα, αφού τότε θα βόλευε το ortho mode), να πάρω ένα σημείο που βρίσκεται πάνω στην ευθεία και να πάρω κάθετη που να ξεκινάει απο κει. Ο μόνος τρόπος που βρήκα ήταν να έπαιρνα μια ακόμα ευθεία στην κλίση της γνωστής μου ευθείας και μετά να την έκανα rotate 90 μοίρες. Αλλά μου φαίνεται κάπως "μπακαλίστικος" τρόπος. Δεν υπάρχει πιο άμεσος;

Από τα options του snap δοκίμασες να ενεργοποιήσεις ην επιλογή για κάθετες γραμμές?

Κάντο το δοκίμασα και γίνεται.

Δημοσ.

τα πραγματα ειναι απλα...

καταρχας πως ορισες το σημειο πανω στην γραμμη...? :)

μετα κανεις...... ΟFFSET την γραμμη πχ 2 (μετρα)

και μετα.... line απο το σημειο (το πρωτο..) στο PER! τις νεας (που προεκυψε απο το offset)

Δημοσ.

Όπως είπα και στην αρχή, στα object snap, αν ενεργοποιήσεις το purplendicular, λοκάρει όταν γράφεις ΑΠΟ ένα σημείο στον χώρο κάθετη ΠΡΟΣ μια ευθεία..

Το σημείο πάνω στην ευθεία το ορίζω με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την περίσταση.. Άλλοτε με object snap χρησιμοποιώντας το nearest point, άλλοτε με το extension, γνωρίζοντας την απόσταση απο ένα άκρο του.. οκ, δεκτός και ο τρόπος με μια παράλληλη ευθεία (με το offset) και μετά κάθετη προς αυτήν, απλά είναι κι αυτός λίγο "μπακαλίστικος", και είπα μήπως υπάρχει πιο αυτόματος τρόπος με τόσα που δίνει το πρόγραμμα..

Μάλλον όμως δεν υπάρχει.. οκ, ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις :)

Δημοσ.

Ένας τρόπος υπάρχει αλλά θέλει να γνωρίζεις γωνίες. Είναι με τις πολικές συντεταγμένες. Στις πολικές συντεταγμένες δίνουμε το μήκος της γραμμής (έστω α) και την γωνία (έστω β) που σχηματίζεται από αυτή και τον άξονα Χ-χ, η σύνταξη είναι: α<β.

Εάν θέλεις να σχεδιάσεις π.χ. μία γραμμή μήκους 10 m υπό γωνία 30 μοιρών από την οριζόντιο, πληκτρολογείς: @10<30

Try it!

edit:

Αν ήσουν παλιός στο autocad (εποχές r14) θα τις θυμώσουν, αφού είναι πολύ χρήσιμες στο σχεδιασμό αλλά πλέον δεν τις χρησιμοποιούν. Υπάρχουν πολλά tutorials που εξηγούν κάποιες δυνατότητες του προγράμματος που δεν υπάρχουν σε εικονίδια. :)

Δημοσ.

Στο AutoCAD είμαι αρκετά (ως πολύ :D ) καινούριος, αλλά τις πολικές συντεταγμένες τις γνωρίζω, μιας και έχω τελειώσει μαθηματικό (κι ας είναι απο τα λίγα που θυμάμαι τώρα :P ).. Το κακό είναι πως κι αυτό δεν μου κάνει, γιατί η γωνία ορίζεται σε σχέση με το καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων, εγώ θέλω να μπορούσα να ορίσω γωνία σε σχέση με μια τυχαία ευθεία..

Δημοσ.
).. Το κακό είναι πως κι αυτό δεν μου κάνει, γιατί η γωνία ορίζεται σε σχέση με το καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων, εγώ θέλω να μπορούσα να ορίσω γωνία σε σχέση με μια τυχαία ευθεία..

Τότε να σου προτείνω να κοιτάξεις άλλα προγράμματα... Το AutoCAD δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν άλλα που είναι κατά βάση "γεωμετρικά" όπως το Rhino, πιο παλιά το είχα στο pc για διάφορα "γεωμετρικά" προβλήματα που δε μπορούσα να λύσω με τα snap του autocad. Κοίτα αν θες...

Δημοσ.

Αχά.. Ενδιαφέρον.. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην φάση που μαθαίνω το AutoCAD, το θεωρώ και γενικά χρήσιμο εργαλείο για να γνωρίζει κανείς, δεν μου έχει τύχει κάτι άλλο που να μην μπορώ να κάνω μέχρι τώρα.. Θα έχω υπόψιν μου και το Rhino που είπες.. Ευχαριστώ

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...