ChildInTime Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2010 Καλησπέρα παιδιά. Καινούριος είμαι στο forum και έχω μια απορία σχετικά με φορτραν. Πως μπορώ εισάγω στο πρόγραμμα ένα αρχείο με δεδομένα (μονοδιάστατος πίνακας) και πως γίνεται να υπολογίσω άθροισμα σείρας που περιέχει μέσα δυο ανεξάρτητες μεταβλητές; Ευχαριστώ.
jstark Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2010 Καλησπέρα παιδιά. Καινούριος είμαι στο forum και έχω μια απορία σχετικά με φορτραν. Πως μπορώ εισάγω στο πρόγραμμα ένα αρχείο με δεδομένα (μονοδιάστατος πίνακας) και πως γίνεται να υπολογίσω άθροισμα σείρας που περιέχει μέσα δυο ανεξάρτητες μεταβλητές; Ευχαριστώ. Υποθέτω πως έχεις σημειώσεις και τα συναφή. Για παράδειγμα, αν θες να ανοίξεις ένα αρχείο για να διαβάσεις τα περιεχόμενα, μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο: >OPEN(unit=1, status='old', action='read', file='myfile.dat') ... CLOSE(1) Για να διαβάσεις τα περιεχόμενα, χρησιμοποιείς τις READ και FORMAT, όπως ξέρεις, με μοναδική διαφορά πως το πρώτο ... αστεράκι της READ πρέπει να γίνει ίσο με το unit. Δηλαδή: >READ(1, *) ... ! αντί για READ(*,*)
ChildInTime Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2010 ευχαριστω jstark . ενταξει διάβασα κιόλας και βρίσκω άκρη... τα status='old', action='read', που βάζεις τι ακριβώς είναι; εγώ γράφω το πρόγραμμα χωρίς αυτά. (σε φορτραν 77)
jstark Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2010 Το status = 'old' σημαίνει πως το αρχείο πρέπει να υπάρχει από πριν την εκτέλεση του προγράμματος. Υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως 'new', 'scratch' κλπ. Δε θυμάμαι ποια είναι η default όμως. Ομοίως, το action δηλώνει τί ακριβώς θέλεις να κάνεις με το αρχείο, να το διαβάσεις (='read'), να γράψεις σε αυτό (='write'), να προσθέσεις σε αυτό εγγραφές (νομίζω είναι ='append'). Όπως καταλαβαίνεις πάει καιρός και τα θυμάμαι και πολύ καλά. Σε ποιά σχολή είσαι και κάνουν ακόμη Fortran; (όχι ότι είναι άσχημη για υπολογιστικά πράγματα)
ChildInTime Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 μηχανολογων μηχανικων στην αθηνα... ποια γλωσσα πιστευείς είναι καλή για αντιστοιχες δουλείες;
C6WGMN Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 μηχανολογων μηχανικων στην αθηνα... ποια γλωσσα πιστευείς είναι καλή για αντιστοιχες δουλείες; Αν και οι φορουμιτες εδώ τα έχουνε πει πολλές φορες αυτά, εγώ σου προτείνω παράλληλα με την fortran αν μπορείς να κοιτάξεις και python, επειδή είναι γενικής χρυσής και πιο όμορφη από την fortran, σίγουρα η fortran πιο πολύ εμπόδιο είναι παρα εργαλείο για την εκμάθηση προγραμματισμού. Αν έχεις μια καλή ιδέα για το πως να υλοποιήσεις το κάθε τι, η εκάστοτε γλώσσα είναι απλά ένα εργαλείο στα χερια σου, που μπορεί να είναι εύχρηστο η δύσχρηστο, πάντως εσύ δεν θα κολλας εκεί. Δηλαδή εγώ ας πούμε που δεν γνωρίζω fortran θα μπορούσα να σε βοηθήσω αν καθόμουν να διαβάσω τι και πως κάνει η κάθε συνάρτηση της fortran - αν γνωρίζεις προγραμματισμό η μετάφραση προγράμματος από γλώσσα σε γλώσσα είναι τυπική. (Όλα αυτά είναι γενικές συμβουλές τα λέω χωρίς να γνωρίζω τι κάνετε εκεί στο μηχανολογικό υπόψιν μπορεί να μην στέκουν στην περίπτωση σου)
jstark Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Όπως είπε και ο C6WGMN, η fortran δεν ειναι η ιδανική γλώσσα για να μάθει κάποιος προγραμματισμό. Είναι super για κάποιες συγκεκριμένες δουλειές, αλλά όχι για εκμάθηση, γιατί είναι πολύ δυσκοίλια με τα σημερινά πάντα δεδομένα. H python που προτάθηκε είναι μια πολύ καλή επιλογή για να κάνεις τη δουλίτσα σου (την πανεπιστημιακή κσι όχι μόνο) χωρίς να μπλέξεις. Άσε που βρίσκεις και πιο εύκολα feedback λόγω των πολλών χρηστών της (σε σχέση πάντα με τη Fortran). Το κλασσικό πρόβλημα είναι πως οι μαθουσάλες καθηγητάδες στο ΕΜΠ (ΜΜ/ΠΜ) χρησιμοποιούν ότι ξέρουν (= Fortran), γράφουν όπως έμαθαν (=γτπ) και προσπαθούν να περάσουν τα ίδια στους φοιτητές. Οπότε, αν θες μια καλή εισαγωγή στον προγραμματισμό, ασχολήσου (και με) python (στο ocw.mit.edu μπορείς να κατεβάσεις όλο το μάθημα εισαγωγής στον προγραμματισμό με python), αλλά αν θες απλά να κάνεις τις εργασίες σου, και πρέπει σώνει και καλά να τις κάνεις σε Fortran, τότε δεν έχεις και άλλη επιλογη. ΥΓ. Έχω κάνει το ΔΠΜΣ Υπολογιστική Μηχανική και ξέρω αρκετούς καθηγητάδες από MM, ΠΜ, και ΣΕΜΦΕ. Ότι είπα αναφέρεται μόνο σε αυτούς και όχι σε όλους φυσικά.
ChildInTime Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 ευχαριστω πολυ παιδια.. θα το ψαξω για την Python
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.