tax_opari91 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 http://www.ted.com/talks/dan_gilbert_asks_why_are_we_happy.html Ο Νταν Γκίλμπερτ, συγγραφέας του Σκοντάφτοντας στην ευτυχία, αμφισβητεί την ιδέα οτι θα είμαστε δυστυχισμένοι αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε. Το "ψυχολογικό ανοσοποιητικό μας σύστημα" μας επιτρέπει να νιώθουμε πραγματικά ευτυχισμένοι ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάσαμε. Δε συνηθίζω να ποστάρω ένα σκέτο λινκ, αλλά είναι από τις πιο ανατρεπτικές ιδέες που έχω συναντήσει. Πιστεύω αξίζει αφιερώσετε ενα 20λεπτο. Είναι εντυπωσιακό πως η "συνθετική" ευτυχία είναι αρκετά καλύτερης ποιότητας απ ότι πίστευα ως τώρα.
panagos Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Ενδιαφέρον. Το ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημά μας όμως, απο οτι φαίνεται, παράγει placebo αντισώματα καθώς στην ουσία προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας οτι είμαστε ευτυχισμένοι παίρνοντας αυτό που δεν θέλουμε. Όπως η αλεπού, που δεν έφτανε τα σταφύλια και τελικά είπε οτι έτσι κι αλλιώς ήταν άγουρα. Αν κάποιος ρωτούσε την αλεπού αν ήταν καλύτερα που δεν τα έφαγε, θα έλεγε σίγουρα ναι. Η αλεπού λοιπόν δημιούργησε μια συνθετική ευτυχία. Τώρα για το αν η συνθετική ευτυχία είναι όντως καλύτερης ποιότητας.. θα' λεγα πως αυτό εξαρτάται απο το κατά πόσο πιστεύει κάποιος πραγματικά μέσα του αυτά που λέει.
andreapaog328 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 αν όμως αυτη η συνθετική ευτυχία μας κάνει όντως να νιώθουμε καλύτερα?
Lucifer Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Όσοι το διαβάσατε αυτό το "ψυχολογικό ανοσοποιητικό" εμφανίζεται συχνά (πάνω από 1 φορά) στο κείμενο;
panagos Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 αν όμως αυτη η συνθετική ευτυχία μας κάνει όντως να νιώθουμε καλύτερα? Πολλά πράγματα μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Αυτό δεν τα κάνει, απαραίτητα, ωφέλιμα σε εμάς. Όσοι το διαβάσατε αυτό το "ψυχολογικό ανοσοποιητικό" εμφανίζεται συχνά (πάνω από 1 φορά) στο κείμενο; Βίντεο είναι όχι κείμενο. Εκτός κιαν δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς.
Lucifer Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Λάθος μου, δεν άνοιξα το λινκ επειδή μου τα έσκασε πολύ άσχημα αυτή η φράση και είχα μείνει με την εντύπωση πως είναι κάποιο κείμενο.
teo64x Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Ο Dan Gilbert είναι εξαιρετικός. Το βιβλίο του που αναφέρθηκε αναλύει περισσότερο το θέμα της αντίληψης της ευτυχίας και είναι αρκετά εύστοχο και πολύ ευχάριστο στο διάβασμα.
tax_opari91 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Τώρα για το αν η συνθετική ευτυχία είναι όντως καλύτερης ποιότητας.. θα' λεγα πως αυτό εξαρτάται απο το κατά πόσο πιστεύει κάποιος πραγματικά μέσα του αυτά που λέει. Όχι πως είναι καλύτερης ποιότητας από την "αληθινή". Αλλά όπως φαίνεται, είναι στ' αλήθεια υπαρκτή και η συνθετική. Το αποδεικνύει το πείραμα με τους αμνησιακούς
Nauseas Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Αρχικά βλέποντας το σκηνικό νόμιζα πως είναι σε φάση group therapy που στο τέλος πιάνονται όλοι χέρι χέρι και φωνάζουν "i'm happy ωσαννά" κτλ αλλά έκανα λάθος καθώς ο ομιλών είναι καθηγητής ψυχολογίας στο harvard οπότε αποκτά αυτόματα ένα κάποιο κύρος Εντουτοις η όλη έννοια της συνθετικής ευτυχίας που περιγράφει μου έφερε στο νου μία λέξη, εκλογίκευση Είμαι επίσης περιέργος περι του κοινού στο οποίο απευθύνεται μέσα στην αίθουσα. Είναι διάλεξη στο πανεπιστήμιο ή σε φάση "περιοδία για να εξηγήσω σε όλους πως να είναι ευτυχισμένοι". Μετά διαβάζω οτι έχει γραψει βιβλίο μεταφρασμένο σε 13243 γλώσσες περι του θέματος οπότε μετά την ομιλία πιθανώς θα μαζεύτηκε μπούγιο για να υπογράψει το βιβλίο όπως επίσης πλέον και εκπομπή στην τηλεόραση. Ίσως κάνω λάθος βέβαια αλλά τα βιβλία "πως να ξεκινήσετε με 1€ και να γίνεται ντοναλτ τραμπ" και "πως να είστε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου" μου κάθονται λίγο στο λαιμό. Πόσο μάλλον όταν μπλεκουν μέσα εκλαικευμένη επιστήμη ή καλύτερα επιστήμη της "λαικής"
teo64x Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2010 Δεν ήξερες καν για την ύπαρξη του βιβλίου, αλλά παρόλα αυτά έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι ένα βιβλίο τύπου "πώς να γίνετε ευτυχισμένοι" και έφερες μέσα έννοιες τύπου "επιστήμη της λαϊκής" και τη γνώμη σου γι' αυτήν. Παρεξήγησες. Ο ίδιος ο συγγραφέας εξηγεί στο ίδιο το βιβλίο πως "αν ψάχνατε για ένα βιβλίο self-help, ήταν τρεις πάγκους πιο κάτω στο βιβλιοπωλείο". Το βιβλίο είναι παραθέσεις αποτελεσμάτων πειραμάτων σχετικών με την αντίληψη της υποκειμενικής ευτυχίας. Ο τίτλος του, παραπλανητικός ίσως, αναφέρεται στην αναζήτηση της αντίληψης της ευτυχίας στον εγκέφαλο, όχι στην ευτυχία στη ζωή - όπως ένα βιβλίο ενός άθεου θα μπορούσε να τιτλοφορείται (εξίσου "παραπλανητικά") ως "Αναζητώντας το Θεό" και να έχει θέμα την αναζήτηση των εγκεφαλικών λειτουργιών και δομών που μας κάνουν να δημιουργούμε θρησκείες, και όχι την προσπάθεια του συγγραφέα ή/και του αναγνώστη να ανακαλύψουν το Θεό.
GrafeioTeleton Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Μιας και μου φανηκε αρκετα ενδιαφερον το θεμα..Καποιο βιβλιο να μιλαει γενικα για τις ανθρωπινες αναγκες(βαση εξελιξεις του ανθρωπου)και τις αντιληψεις του??Δηλαδη ιδια φαση με το βιβλιο αλλα να μιλαει και για αλλους τομεις του ανθρωπου?
SilverCloak Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Thanks for that. Ήταν πολύ καλό, indeed. "yeah, right" Συνήθως βαριέμαι πάρα πολύ να βλέπω videάκια με ομιλίες, αλλά αυτό με κράτησε αρκετά. Το πείραμα με τους αμνησιακούς δεν μου είπε τίποτα. Αυτό με τις φωτογραφίες, όμως... ήταν φοβερό! The torment of wondering... Και για την ποιότητα της ευτυχίας... κρατάω το quote από το... βάρδο(Shakespeare) "Tis nothing good or bad but thinking makes it so". Lucifer, το λέει γύρω στις 3 φορές στο video. Το rationalization, που λέει και ο Nauseas, δεν είναι και τόσο πιασάρικο, φαίνεται. Και σίγουρα δεν αποτυπώνει στο μυαλό του μέσου ανθρώπου αυτό που θέλει να πει ο τύπος. Μην τον αποπαίρνεις, κάτι έχει να δώσει. Check it.
Cue Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Προσωπικά έχω το βιβλίο. Μου το έκανε δώρο ο ξάδερφος αν και ακόμα δεν έχω καταφέρω να το διαβάσω ολόκληρο (καλά έχω γενικότερα θέμα με το διάβασμα). Τα ίδια πράγματα λέει αλλά με περισσότερα παραδείγματα και με ένα reading flow. Αρκετά ενδιαφέρον αλλά όπως και να το κάνουμε πάλι θα πρέπει να "πείσεις" τον εαυτό σου το τι ισχύει περί ευτυχίας.
Lucifer Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Τι να πείσεις, σεροτονίνες και ντοπαμίνες είναι. Θα βρούμε και συνθετικό υποκατάστατο της ωκυτοκίνης σε λιγάκι και θα έχουμε οργασμική σύσπαση χωρίς έρωτες και παπαργιές. Αλλά οκ, θα το τσεκ το βίδεο, απλώς δε μου αρέσει η υπερβολική εκλαΐκευση, γι' αυτό σκάλωσα στη φράση.
frenzy Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Θα βρούμε και συνθετικό υποκατάστατο της ωκυτοκίνης σε λιγάκι Δεν υπάρχει ήδη; Αυτό που δίνουν στη γέννα τι είναι;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.