Προς το περιεχόμενο

Επίδομα καισαρικής και ένσταση στο ΙΚΑ

ΜΑΝΩΛΗΣ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα

Η γυναίκα μου γέννησε τον Ιούλιο με καισαρική , και το μωρό νοσηλεύτηκε για 6 μέρες στην παρακολούθηση . Σήμερα θα πάω στο ΙΚΑ να λάβω τα λεφτά που μας δίνει για την παρακολούθηση του μωρού (900 ευρώ - όσα είχα δώσει τότε) και με ενημερώσαν ότι μετά από 3 μήνες θα πρέπει να πάμε να πάρουμε και τα λεφτά της καισαρικής. Υπολογίζαμε γύρω στα 1000 ευρώ από την καισαρική αλλά απ'οτι διάβασα σε κάποια φορουμ , το ΙΚΑ κάνει μια είδους "κομπίνα" και δίνει γύρω στα 250-300 ταρίφα. Αυτά μου είπε και η υπάλληλος. Οχι για κομπίνα βέβαια αλλά για ταρίφα. Αν όμως απ'οτι άκουσα κάνεις ένσταση στο ΙΚΑ παίρνεις επιπλέον μετά από 5-6 μήνες άλλα 800-1000 χωρίς παρατράγουδα μιας και όλες οι ενστάσεις γίνονται δεκτές. Έχει τυχει σε κανέναν τέτοια περίπτωση ?Θα ρωτήσω βέβαια και σήμερα για να δω πως θα γινει η ενσταση αλλά...

Και κάτι τελευταίο . Τα λεφτά της καισαρικής αν τα δηλώσεις λέει στην εφορία παιρνεις επιστροφη και από εκει?

Δημοσ.

αν δεν είναι κόπος, πες τα μου λίγο πιο λιανά, γιατί με ενδιαφέρει κι εμένα:

-σε ιδιωτικό μαιευτήριο;

-το ικα πληρώνει τα έξοδα παρακολούθησης του μωρού, 900 ευρώ. Προφανώς το μωρό είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ, ε;

-επιπλέον από τα 900, το ικα θα καλύψει και ένα ποσό για τα έξοδα της καισαρικής; Δηλαδή κατέθεσες παραστατικά της κλινικής για να πάρεις λεφτά για την καισαρική;

Ρωτάω γιατί κι εμείς ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά...

Ως προς την ένσταση: εγώ έκανα ένσταση για την αμνιοπαρακέντηση, και ακόμα περιμένω να ειδοποιηθώ για να παραστώ στην εκδίκασή της. Κάνουν 3 μήνες λέει. Από τα 600 ευρώ που πλήρωσα, το ικα έδωσε πίσω τα 85 (!!!). Μου είπε η ίδια η υπάλληλος να κάνω ένσταση, και θα πάρω σχεδόν σίγουρα άλλα 300 (!). Το κάνουν για να γλυτώσουν ότι μπορούν. Όποιος δεν ξέρει ή δεν θέλει ή δεν ξέρω για ποιόν άλλον λόγο δεν κάνει ένσταση, μένει με τα ψιλά που δίνουν στην αρχή.

Ρίξε μια ματιά και στο parents.gr. Πιθανώς θα βρεις πολλά εκεί.

Ως προς το τελευταίο: τα παραστατικά όλων των ιατρικών εξόδων τα βάζεις στην φορολογική σου δήλωση και έχεις την αντίστοιχη φοροαπαλλαγή. Αν δηλώνεις υψηλά εισοδήματα και φορολογείσαι, θα έχεις κέρδος (θα γλυτώσεις φόρο). Αν όμως δηλώνεις πχ 12000 ευρώ, δεν θα αλλάξει τίποτα. Αν τα παραστατικά τα έχεις καταθέσει στο ικα για να πάρεις λεφτά από εκεί, θα ζητήσεις βεβαίωση με το υπόλοιπο του ποσού: αν πχ τους πας αποδείξεις 1000 ευρώ και αυτοί σου δώσουν 500, ζητάς μια βεβαίωση για τα υπόλοιπα 500 για την εφορία σου.

Δημοσ.

Πως έχουν τα πράγματα καταρχήν.

Η γυναίκα μου επειδή δουλεύε με σύμβαση όταν έμεινε έγκυος σταματήσαν την σύμβαση και μετά από κάποιο διάστημα πήρε γύρω στα 1000 ευρώ από το ΙΚΑ σαν επίδομα λοχείας.

Από κει και πέρα

Όλη η νοσηλεία μαζί με την καισαρική και τα φάρμακα , πήγαν γύρω στα 3600 € στο ΙΑΣΩ σε τρίκλινο. Επίσης το μωρό επειδή γεννήθηκε γύρω στα 2 κιλά νοσηλεύτηκε στην παρακολούθηση του ΙΑΣΩ (η οποία παρακολούθηση είναι υπομονάδα του ΕΚΑΒ). Εκει δώσαμε 900 € συνολικά (150 ευρώ η μέρα).

Απο κει και πέρα πήγα και πήρα την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως και με αυτήν ασφάλισα το μωρό στο δικό μου βιβλιάριο.

Οπότε στις 23 Οκτώβρη , με το δικό μου βιβλιάριο και του παιδιού πήγα και κατέθεσα τα νοσήλεια στο ΙΚΑ Αμαρουσίου καθώς και τα νοσήλεια της γυναίκας μου , με το δικό της βιβλιάριο.

Σήμερα μετά από 4 μήνες σχεδόν πήγα και πήρα τα 900 ευρώ από τα νοσήλεια του μικρού (τα νοσήλεια του παιδιού τα παίρνεις στο 100% έτσι και αλλιώς).

Τα νοσήλεια της γυναίκας μου με την καισαρική τα στείλαν από το ΙΚΑ Αμαρουσία στο ΙΚΑ Πανόρμου στις 09/02/2010!!! Μετά από 3 1/2 μήνες σχεδόν. Για αυτά μου είπαν σήμερα ότι θα περιμένω άλλους 3 μήνες και πως η ταρίφα ανεξάρτητα τι θα δώσεις είναι γύρω στα 250-300 ευρώ. Όταν τα παρουμε αυτά εκείνη την ημέρα σου δίνουν λογικά ένα χαρτί από το ΙΚΑ με το οποίο κάνεις ένσταση. Τα 250-300 τα παίρνεις κανονικά , δεν στα ζητάνε πίσω και μετά την αξιολόγηση της ένστασης σου δίνουν επιπλέον 800-1000 ευρώ (αλλά κάπου διάβασα ότι αυτη η διαδικασία διαρκεί γύρω στους 7 μήνες) αλλά τα δίνουν έτσι και αλλιώς.Όλες οι ενστάσεις καισαρικής γίνονται δεκτές. Θα δούμε...

Το τελευταίο που διάβασα είναι οτι μπορείς να βάλεις στην φορολογική σου δήλωση τα νοσήλεια του μαιευτηρίου και να πάρεις και επιστροφή αρκετά καλή από την εφορία. Διάβασα ότι με 3600 ευρώ νοσήλεια παίρνεις γύρω στα 2000 επιστροφή. Δεν είναι βέβαια 100% σιγουρο και περιμένω ενημέρωση από τον λογιστή μου για να δω αν ισχύει κάτι τέτοιο. Θα ενημερώσω όταν μάθω

Το μόνο σίγουρο είναι οτι στο 2ο παιδί δεν πρόκειται να πάω σε ιδιωτικό μαιευτήριο λόγω των χρημάτων. Θα προτιμήσω το ΕΛΕΝΑ που έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και έχουμε βρει και γνωστό μέσα.Μέχρι τότε έχουμε καιρό

ΥΓ : Δεν διάβασα όλο το μήνυμα σου και ξεκίνησα να γράφω με μανία για να σου εξηγήσω την κατάσταση.

Σχετικά πάντως με την επιστροφή φόρου από την εφορία βλέπω από τα λεγόμενα σου ότι και να τα βάλω δεν θα αλλάξει κάτι μιας και η δήλωση που θα κάνω για το 2009 θα είναι γύρω στα 12000. Επειδή όμως τα τιμολόγια είναι στο όνομα της γυναίκας μου και η γυναίκα μου δεν είχε εισοδήματα για το 2009 θα κάτσω να το ψάξω μήπως μπορούμε να τσιμπήσουμε και απο κει τίποτα. Οτι παίρνεις και δικαιούσαι βέβαια από το κράτος καλό είναι. Και δεν συναντάς και ουρές στα ταμεία γιατί λίγοι παίρνουν. Σήμερα στο ΙΚΑ ήμουν μόνος μου και σε 2 λεπτά πήρα τα λεφτά και έφυγα..

Δημοσ.
...Δεν διάβασα όλο το μήνυμα σου και ξεκίνησα να γράφω με μανία για να σου εξηγήσω την κατάσταση..

αυτό το ικα μας έχει φάει την ζωή... :lol:

έριξα μια ματιά στο parents.gr. Από ότι λένε εκεί, είναι όπως τα ξέρεις. Παίρνεις τα 300κάτι, κάνεις ένσταση, και κάτι μήνες μετά παίρνεις άλλα 800, ή και 1000, ή και παραπάνω. Για την αθήνα αυτά. Εδώ πάνου στη Σαλλλονίκη παίρνουμε τα @@ μας, γιατί τα 2 μεγάλα ιδιωτικά έχουν κάνει σύμβαση, και σου αφαιρούν εξαρχής τα 300κάτι από τον λογαριασμό, αλλά μετά δεν μπορείς να κάνεις ένσταση. Θα το ψάξω καλύτερα όμως όταν έρθει η ώρα (και αν κάνουμε καισαρική).

Ως προς την εφορία: μέχρι πέρυσι τα ιατρικά έξοδα τα αφαιρούσαν απευθείας από το φορολογητέο εισόδημα. Αν δηλώνεις πχ 50000 ευρώ, με 3600 ευρώ νοσήλια θα γλιτώσεις περίπου 3600 χ 40% = 1440 ευρώ από την εφορία. Αν δηλώνεις 12000, είσαι έτσι κι αλλιώς αφορολόγητος, οπότε δεν έχεις να γλιτώσεις τίποτα...

Αν έχεις γνωστό σε δημόσιο, πάνε. Αν δεν έχεις, κλάφτα. Δεν ξέρω τι παίζει κάτου, εμείς εδώ έχουμε το Παπαγεωργίου που είναι σουπερ, και το Ιπποκράτειο που είναι τρώγλη. Εφημερεύουν εναλλάξ, 3 μέρες τοιπποκράτειο και 1 το παπαγεωργίου. Έχεις 75% πιθανότητες να βρεθείς στην τρώγλη. Εκτός κι αν έχεις γνωστό γιατρό, οπότε όπου και να πας καλά θα είναι και η τρώγλη έχει πριβέ διαμερίσματα...).

Δημοσ.

Πως και δεν σου είπαν το κόλπο με τις θερμοκοιτίδες?

Κάνεις εικονική κλήση στο ΕΚΑΒ για το μωρό ,

το ΕΚΑΒ δεν έρχεται ποτέ γιατί η θερμοκοιτίδα είναι εντός του νοσοκομείου,

και η νοσηλεία στη θερμοκοιτίδα πληρώνεται από το δημόσιο ή το ΙΚΑ χωρίς να βάλεις φράγκο.

Θα μου πεις , αν πρέπει να γίνουμε γιατροί εφοριακοί λογιστές πιλότοι ναυτικοί μηχανικοί αυτοκινήτων μαιευτήρες δικηγόροι κλπ. , για να τα ξέρουμε όλα, τότε αυτούς τι τους θέλουμε και τους πληρώνουμε (τους κακούς επαγγελματίες εννοώ)..

Τα κάναμε όλα μόνοι μας και τελείωσε..:mad:

Δημοσ.
δεν το κατάλαβα. Το αναλύεις λίγο αν θες;

Με εμάς έτσι έγινε.

Ο μικρός κάθησε ενταντική 7 ημέρες και τα λεφτά τα πήρα όλα απο το ΤΣΜΕΔΕ.

Η διαδικασία είναι ενδεικτική της ελληνικής γραφειοκρατίας: Κάνεις μια έκτακτη *δήθεν* κλήση στο ΕΚΑΒ (ο υπάλληλος του Μητέρα έστειλε το fax μπροστά μου). Με αυτό το χαρτί (το fax) πας στο ΕΚΑΒ όπου σου δίνουν μια βεβαίωση και με την βεβαίωση αυτή παίρνεις τα χρήματα από το ταμείο. Ο υπάλληλος του μητέρα μου ειχε πεί οτι το ίδιο γίνεται σε οποιδήποτε ταμείο.

Καισαρική πήραμε 300 κάτι μετά από 3-4 μήνες. Για ενστάσεις κτλ δεν ξέραμε.

Έχω την εντύπωση οτι το ταμείο εμμέσως πληρώνει και κάποια φάρμακα.

Και για να είμαστε στο πνευμα των ημερών ο γιατρός τσιμπάει 2κ μαυρούλικα και αφορολόγητα. Την ημέρα που γεννήσαμε εμείς έκανε άλλες 3 γέννες :) Do the math

Δημοσ.

και το εκαβ δεν έρχεται να πάρει το μωρό, που υποτίθεται ότι θέλεις να μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο;

Ως προς το τελευταίο, με το συμπάθιο κιόλας αλλά για το ότι είναι μαυρούλικα και αφορολόγητα φταις κι εσύ. Ζήτα αποδειξούλα. Δεν είναι ντροπή.

Αγαπάς την ελλάδα; Απόδειξη.

Δημοσ.

Και για να είμαστε στο πνευμα των ημερών ο γιατρός τσιμπάει 2κ μαυρούλικα και αφορολόγητα. Την ημέρα που γεννήσαμε εμείς έκανε άλλες 3 γέννες :) Do the math

Εμείς ακόμα τα "χρωστάμε" στο γιατρό γιατί δεν είχαμε αλλά ούτε τώρα έχουμε να "πετάξουμε" 2Κ και χωρίς απόδειξη. όταν έχουμε και μας περισσεύουν πρώτα απ' όλα τα δίνουμε. Βέβαια ο γιατρός δεν μας έχει ενοχλήσει εδώ και 7 μήνες σχεδόν. Τρέχουν άλλα έξοδα τώρα πιο σημαντικά και δεν έχω σκοπό να μαζέψω 2κ να τα δώσω . όταν τα έχω και θέλω να τα "πετάξω" θα τα δώσω γιατί πρόσεξε πολύ την γυναίκα μου και λόγω του ζαχάρου που έχει από μικρή, για να λέμε και του στραβού το δίκιο.

Δημοσ.

φίλε μανώλη, αφού τα θεωρείς πεταμένα λεφτά, γιατί πήγες σε αυτόν; Ας πήγαινες στο δημόσιο...

Θέλω να πω, εντάξει, τα λεφτά είναι υπερβολικά υπερβολικότατα πολλά (μπάι δε γουέη σας ρημάζουν εκεί κάτου, εδώ η ταρίφα ειναι 1000 φυσιολογικός, 1200 καισαρική), αλλά κάτι κερδίζεις δίνοντάς τα. Εγώ πχ κερδίζω το ότι έχω τον δικό μου γιατρό, τον οποίο θεωρώ καλό επιστήμονα, τον εμπιστεύομαι, και δεν πέφτω στον οποιονδήποτε γιατρό της εφημερίας, ξεγενναω (όχι εγώ, η γνιέκαμ :-) ) σε χώρο αξιοπρεπή και όχι σε τρώγλη, ούτε σε διάδρομο, κλπ κλπ. Εξοργίζομαι βέβαια όταν ο μέσος μισθωτός πρέπει να κάνει το σκατό του παξιμάδι για να απολαύσει τα αυτονόητα, αλλά δεν θεωρώ με τίποτα ότι τα λεφτά είναι πεταμένα.

Και επιπλέον, αν ντρέπεσαι να ζητήσεις απόδειξη, χαζός είναι αυτός να σου δώσει; Ούτε εγώ στην θέση του θα έδινα...

Δημοσ.
και το εκαβ δεν έρχεται να πάρει το μωρό, που υποτίθεται ότι θέλεις να μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο;

Ως προς το τελευταίο, με το συμπάθιο κιόλας αλλά για το ότι είναι μαυρούλικα και αφορολόγητα φταις κι εσύ. Ζήτα αποδειξούλα. Δεν είναι ντροπή.

Αγαπάς την ελλάδα; Απόδειξη.

Οχι. Είναι ενα γραφειοκρατικό τρικ.

Η αποδειξούλα σημαίνει 4κ αντί για 2. Είναι το γνωστό κόλπο του υδραυλικού. Ααααα, αν θες αποδειξη 300 (από 200) και θα μου πληρώσεις και το Φ.Π.Α.

Παρ'ολα αυτά έχεις δίκιο. Απλώς την πρώτη φορά ήμουν τόσο αφελής που νόμιζα οτι θα μου δώσει απόδειξη ο γιατρός έτσι και αλλιως.

Πεταμένα λεφτά δεν τα θεωρώ απλώς δεν βλεπω κανενα λόγο να τσεπώνουν 1Μ τον χρόνο και να μην πληρώνουν φράγκο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...