Προς το περιεχόμενο

Περί απεργιών [split από «Πρόγραμμα διακοπών ΔΕΗ»]

klainmaingr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Εγω δεν συμφωνω με την απεργια, αν δεν σου αρεσει κατι και βλεπεις οτι ο "αγωνας" σου δεν δικαιωνεται τοτε τα μαζευεις και φευγεις και πας σε αλλη παραλια. Το να κανεις "αγωνες" πισω απο "αγωνες" πισω απο "αγωνες" πανω στην πλατη των αλλων κατανταει κουραστικο, εκνευριστικο και σιγουρα δεν εχει τα αποτελεσματα που θελεις.

Μαζεψτε τα λοιπον και καντε μια ομαδικη παραιτηση για να βρειτε αλλου την τυχη σας.

Με έχει εντυπωσιάσει η προστακτική που χρησιμοποιείς. Για πες μου από που προστάζεις να φύγουν (ποιοι; ) και με ποια δικαιοδοσία; Ποια είναι αυτή η παραλία στην οποία εσύ έχεις λόγο και ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν λόγο; Και, αν δεν βαριέσαι, για πες μου ποιο είναι το υπόδειγμα που έχεις στο μυαλό σου και στο οποίο η απεργία απαγορεύεται;

• Απαντ. 115
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το ειπα αλλα ειτε δεν το διαβασες ειτε δεν του εδωσες σημασια. Κοινως παραιτεισε απο τη στιγμη που δεν γουσταρεις μια κατασταση και απο τη στιγμη που εχεις ηδη δωσει τους "αγωνες" σου (πανω στις πλατες των αλλων αλλα δεν βαριεσαι...). Τι το ψαχνεις παραπανω? Ποσο πιστευεις οτι θα σε βοηθησουν και αλλοι "αγωνες"?

Δημοσ.

Σε ξαναρωτώ λοιπόν:

Ποια χώρα έχεις υπόψιν σου που είτε αποδέχεσαι αδιαμαρτύρητα (τις επιλογές που καθορίζουν τη ζωή σου) είτε παραιτείσαι;

Πόσο αποτελεσματική είναι η δική μου απεργία; Ελάχιστα, για να μην πω καθόλου. Αλλά την απεργία και την ψήφο μου έχω ως μέσο πίεσης και δεν σκοπεύω να τα απωλέσω.

Δημοσ.

Και ποια χωρα ειναι αυτη που κανει απεργειες με τον ιδιο τροπο που γινονται στην Ελλαδα? Κοντος ψαλμος αλληλουια οι απεργειες αυτες εχουν ουκ ολιγες φορες την δικη μου "πτωση". Οταν εγω αργω να παω στη δουλεια μου ή να τελειωσω μια δουλεια στην ωρα της το αφεντικο μου δεν καθεται να σκεφτει "γιατι και πως". Το μονο που θα σκεφτει ειναι "Ο Κωστας αργησε...." και τελος. Σου το λεω πολυ μπακαλιστικα αυτη τη στιγμη αλλα μην μου πετας αλλες χωρες μεσα κτλ γιατι δεν ειναι τοσο απλη η συγκριση.

Εγω λεω με την παραμικρη απεργια να τρωνε ξυλωμα ολοι οσοι απεργουν και να πεφτει αντικατασταση. Στον ιδιωτικο τομεα δεν βλεπεις απεργειες γιατι πολυ απλα δεν εχουμε κατι για να απεργησουμε αλλα ακομη και αν την εκανα δεν θα την εκανα σε βαρος καποιου αλλου. Απλα θα καθομουν σπιτι μου και δεν θα πηγαινα για δουλεια ή θα πηγαινα στην εταιρια και θα επινα τον καφε μου χωρις να κανω τιποτα (παντα στην θεωρια γιατι στην πραξη δεν γινονται αυτα).

Την καταλαβαινεις λοιπον τη διαφορα μας?

Δημοσ.

Φυσικά. Σήκω εσύ να κάτσω εγώ.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεις η εργασία μου δε μου χαρίστηκε. Τελείωσα πανεπιστήμιο, ολοκλήρωσα μεταπτυχιακές σπουδές, υπήρξα δύο φορές υπότροφος και αυτό δεν ήταν αρκετό. Διαγωνίστηκα με τους ομοτέχνους μου και ξεπέρασα περισσότερους από 20.000 από αυτούς. Μετά από αυτό κέρδισα το δικαίωμα μου να εργάζομαι. Αν θες τη θέση μου, συγκέντρωσε τα προσόντα, διαγωνίσου και πέτυχε.

Αλήθεια, σε ποια χώρα απαγορεύεται η απεργία;

Δημοσ.

Εγω δεν μιλησα για εσενα ουτε και για τι κανουν και πως το κανουν οι ΔΥ. Εγω ειπα οτι απο τη στιγμη που δεν εισαι ευχαριστημενος ο δρομος ειναι ανοιχτος και τα σκυλια δεμενα να σηκωθεις και να φυγεις. Κανεις δεν σε κραταει με το ζορι στη θεση που εισαι γιατι εχεις και αυτο το δικαιωμα ξερεις. Θες να κανεις εναν "αγωνα"? Οκ δεκτο, να τον κανεις χωρις ομως να @@ας εμενα και τον οποιονδηποτε ακριβως οπως θα τον κανω και εγω (το αγωνα φυσικα και στη θεωρια παντα) και κανεις δεν προκειται να παθει τιποτα απο την δικη μου απεργια.

Με ρωτας σε ποια χωρα απαγορευεται η απεργια. Θελεις να πεις με τη μορφη που γινεται στην Ελλαδα ή απλα ετσι γενικα απεργια?

Δημοσ.

Εκτός από τη φυγή υπάρχει και η επιλογή της διεκδίκησης. Ξεκαθάρισα πως αναφέρομαι στην απεργία και μόνο, ούτε κατέβασμα διακοπτών ούτε κλείσιμο δρόμων. Αυτή η μορφή απεργίας την επιτρέπεις; Σε ποια χώρα απαγορεύεται;

Δημοσ.

Δεν ειμαι κατα της απεργιας. Ειμαι κατα της απεργιας που @@μαει κοσμο. Οταν αυτη η διεκδικηση που λες ερχεται εκ του ασφαλους (αφου δεν μπορουν να σε ξυλωσουν) ομως τοτε δεν μιλαμε για διεκδικηση. Μιλαμε για το "θελω την πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτατο".

Δημοσ.

Όχι, δεν είναι εκ του ασφαλούς. Δεν μπορούν να με "ξηλώσουν", αλλά δεν αμείβομαι. Η απεργία μου έχει συνέπειες για μένα.

Αλήθεια, βρήκες κάποια σοβαρή χώρα στην οποία να απαγορεύεται η απεργία; Ή τελικά αυτό που επιθυμείς για τους άλλους είναι αυτό που απεχθάνεσαι στην περίπτωσή σου; Μιλάμε για το "σύνδρομο της κομμένης ουράς".

Δημοσ.

Μα φυσικα ειναι εκ του ασφαλους, και τι εγινε που δεν αμειβεσαι αφου ειναι επιλογη σου για το ΑΝ θα κανεις την απεργια? Ειναι σαν να παιρνεις μονος σου ρεπο. Σιγα τα αυγα. Την επομενη μερα παλι στη θεση που ησουνα θα εισαι. Μακαρι να ειχα και εγω την ιδια ευκολια - ασυδοσια. "Αφεντικο απεργω σημερα, δεν θα ερθω στη δουλεια οποτε γραψε -1 μεροκαματο"....

Επισης δεν επιθυμω τιποτα για τους αλλους, δεν ειμαι εγω αυτος που κανει τον "αγωνα". Το μονο που ειπα ειναι οτι εχεις 2 επιλογες. Η μενεις εκει που εισαι και κανεις μοκο ή αν δεν το "σηκωνεις" το κλιμα τα μαζευεις και την κανεις -μονος- σου. Κανεις δεν σε κραταει, κανεις δεν σου εχει βαλει μαχαιρι στο λαιμο για να κατσεις.

P.S. Βρες μου εσυ μια χωρα που κανει απεργιες με τον τροπο της Ελλαδας (και το πως εχουν τους ΔΥ σε καθε χωρα) και μετα συζηταμε για το που απαγορευονται οι απεργιες και που οχι.

Δημοσ.

Απέλυσε κάποιον το αφεντικό σου επειδή έκανε απεργία; Απεργία δεν κάνει όποτε θέλει ο καθένας. Κάνει όταν έχει έγκριση από το συνδικαλιστικό του όργανο. Οι δημοσιογράφοι δηλαδή απολύθηκαν που έκαναν απεργία; Οι περισσότεροι δεν κάνουν γιατί τους τσούζει που θα χάσουν χρήμα. Επίσης δεν είναι μείον ένα μεροκάμματο διότι πληρώνεις τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή όχι μόνο χάνεις τα λεφτά της μέρας αλλά πληρώνεις επιπλέον. Σήμερα γίνεται απεργία από την British airways επειδή μειώθηκαν οι μισθοί.

Δημοσ.

Παίρνω ρεπό; Αλήθεια; Μόνος μου αποφασίζω και κηρύσσω απεργία όποτε θέλω να ξεκουραστώ; Αμφιβάλλω αν έχεις απεργήσει έστω και μία φορά στη ζωή σου. Δεν ξέρω για σένα, αλλά όποτε εγώ απεργώ χάνω ημερομίσθιο και δεν μου περισσεύει. Απεργώ όχι για να ξεκουραστώ, αλλά για να δηλώσω την αντίθεσή μου.

Εσύ λες πως έχω μόνο δύο επιλογές, "μόκο" ή παραίτηση. Εγώ λέω πως έχω και τρίτη, την απεργία, την πολιτική κινητοποίηση και την οργάνωση.

Για πες μου λοιπόν με ποια χώρα θες να συγκρίνουμε τον τρόπο απεργίας. Επαναλαμβάνω: απεργίας, όχι κλείσιμο δρόμων όχι κατέβασμα διακοπτών. Ποια χώρα έχεις υπόψιν σου;

Δημοσ.

Φυσικα και δεν εχω απεργησει ποτε μου. Πως θα απεργησω? ΙΥ ειμαι. Αυτα που χανεις εσυ με την "απεργια" σου εγω τα χανω στο δεκαπλασιο και χωρις αυτην. Δεν συζηταμε καν για το αν κανω το -λαθος- να προβω σε απεργια (οπως και οποιοσδηποτε ΙΥ, ελευθερος επαγγελματιας, μαγαζατορας κτλ). Δεν απεργεις γιατι αντιτιθεσαι σε κατι, απεργεις γιατι σε -παιρνει- να απεργησεις.

"Επαναλαμβάνω: απεργίας, όχι κλείσιμο δρόμων όχι κατέβασμα διακοπτών. Ποια χώρα έχεις υπόψιν σου;"

Σε καμια χωρα δεν απαγορευεται να απεργησεις αλλα εδω μιλαμε για Ελλαδα. Στην Ελλαδα δεν υπαρχει απεργια που δεν @@μαει κοσμο. Για την ακριβεια το -ζητουμενο- της υποθεσης ειναι να @@μησεις κοσμο για να τον κανεις να ερθει με το μερος σου (ποσο μυαλο ποια). 30 χρονων εγινα και δεν βλεπω καμια "νορμαλ" απεργια τα τελευταια 12 χρονια. Παντα κλεισιμο δρομων, παντα κατεβασμα διακοπτων, παντα να την πληρωνουν αυτοι που δεν φταινε.

Με ρωτησες εμενα ποσες φορες εχω χασει λεφτα (και οχι μονο) απο τις "απεργιες" αυτες που ουτε δικες μου ειναι και ουτε και συμφωνω κιολας? Με ρωτησες ποσες φορες τα εχω ακουσει απο το αφεντικο μου γιατι δεν τον νοιαζει για ποιο λογο εγω καθυστερησα?

Δημοσ.

Κατάλαβα. Όχι πως θα αλλάξει κάτι, αλλά έχουν γίνει το τελευταίο δίμηνο τέσσερις απεργίες από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ. Ούτε διακόπτες κατεβάσαμε ούτε τους δρόμους κλείσαμε. Οι βενζινοπώλες απήργησαν μία εβδομάδα χωρίς να κλείσουν τίποτα. Απεργίες γίνονται, εσύ επιλέγεις να τις βλέπεις ως βίαιες εκδηλώσεις κακομαθημένων. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνείς με τους απεργούς, δεν έχουν πάντα δίκιο ή πάντα άδικο. Αλλά ξεπερνά τα όρια της λογικής η εκ προοιμίου αντίθεση σε κάθε απεργία. Η ζωή σου δε θα βελτιωθεί σε τίποτα, αν οι υπόλοιποι δεν διεκδικούν τη βελτίωση της δικής τους ζωής ή έστω δεν αντιδρούν στην επιδείνωση. Αν νομίζεις πως το δημόσιο είναι παιδική χαρά, υπάρχει τρόπος να παίξεις και εσύ. Στρώσου στο διάβασμα και δώσε εξετάσεις στο ΑΣΕΠ. Και ένας απόφοιτος του ΤΕΛ μπορεί. Κανείς δε σου έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό να μείνεις στη δουλειά που είσαι τώρα.

Υ.Γ. Αφεντικά έχουν τα ζώα, οι άνθρωποι έχουν εργοδότες.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...