Προς το περιεχόμενο

αναρχία

xampa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

δεν είμαι σίγουρος για το πόσο ontoppic είναι ή θα παραμείνει αυτό, οπότε το βάζω σε spoiler.

aris1986 το σπόιλερ αφορά εσένα.

Από τη μέρα που έγινε το συγκεκριμένο κείμενο ταινία, το έχω δει και εγώ πλέον αμέτρητες φορές. Ο Fincher έκανε πολύ καλή μεταφορά. Το θέμα είναι όμως ότι πέρα από το ύφος του, το κείμενο, έχει και περιεχόμενο το όποιο θέλει λίγο σκάλισμα για να το προσεγγίσεις.

Δε θέλω σε καμία περίπτωση να υπονοήσω ότι η αξία του έργου όπως αυτό γίνεται αντιληπτό σύμφωνα με το χαρακτήρα που έχει ο καθένας είναι μικρή. Αυτό που λέω είναι πως μπορείς να το δεις αυτό ως αφορμή -υπάρχει λόγος που πιάνει τόσο πολύ κόσμο το fight club πλέον, να επιστρέψεις λίγο περισσότερο στον εαυτό σου. Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που σε πιάνει τελικά σε ένα έργο σαν το fight club; Τι αγγίζει μέσα σου;

Για παράδειγμα αυτό (με το οποίο δε νομίζω να διαφωνεί ο palanhiuk ):

In that societal emasculation this everyman [the narrator] is created.

νομίζω ότι πάει πάρα πολύ μακριά.

Πρόσεξε ας πούμε τα εξής Στιρνερικά μαθηματικά:

1. Ο ευνουχισμός είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και σωματικό.

2. Η κοινωνία είναι κάτι λιγότερο συγκεκριμένο, κάτι ασώματο.

3. Η υποταγή του σωματικού στο ασώματο λειτουργεί ευνουχιστικά.

Βλέπεις που το πάω ή θέλεις να το αναπτύξω περισσότερο;

Τώρα (και έτσι καταλαβαίνω και την ειρωνεία που δέχθηκες), το να αντικαταστήσεις το οποιοδήποτε ξένο ασώματο (π.χ. καταναλωτισμός, ikea nesting instinct, κτλ) με κάποιο άλλο εξίσου ξένο ασώματο (π.χ. ιδεώδη τύπου Άσιμου) είναι εξίσου ευνουχιστικό και αδιέξοδο.

Άλλωστε

with insomnia nothing is real... everything is a copy of a copy of a copy.

ή αλλιώς ένας κόσμος φαντασμάτων. ο άνθρωπος ως ένα στοιχειώμενο πλάσμα από μη ... πραγματικές (αληθινές όμως) οντότητες.

Ψάξε λίγο περισσότερο το έργο του palanhiuk, έχει δώσει περισσότερο υλικό από απλώς μερικά σεναριακού χαρακτήρα κείμενα ;-)

• Απαντ. 452
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
καλά το "ή είσαι μαζί μας ή εναντίον μας" είναι κομματάκι προβοτόρικο και δεν παίζει με τό τίποτα λέμε ...

για να πάμε στην κατάληξή σου όμως ,

για επιχειρηματολόγησε να δούμε κατά πόσο στέκει

ποιοί είναι οι τρόποι ώστε ο αναρχικός να ενσωματωθεί χωρίς να αφομοιωθεί ;

γιαα λέγε...

Το ή είσαι μαζί μας ή εναντίον μας πάει σε αυτούς (είναι και οι μεν και οι δε, ξέρουν) που με ετικέτιασαν με συνοπτικές διαδικασίες, όχι σε "εσάς".

Έχω ένα επιχείρημα με τη μορφή ερώτησης:

Νιώθει αφομοιωμένος κανείς από την ενσωμάτωσή του στον αναρχικό χώρο;

Δημοσ.
δεν είμαι σίγουρος για το πόσο ontoppic είναι ή θα παραμείνει αυτό, οπότε το βάζω σε spoiler.

aris1986 το σπόιλερ αφορά εσένα.

Από τη μέρα που έγινε το συγκεκριμένο κείμενο ταινία, το έχω δει και εγώ πλέον αμέτρητες φορές. Ο Fincher έκανε πολύ καλή μεταφορά. Το θέμα είναι όμως ότι πέρα από το ύφος του, το κείμενο, έχει και περιεχόμενο το όποιο θέλει λίγο σκάλισμα για να το προσεγγίσεις.

Δε θέλω σε καμία περίπτωση να υπονοήσω ότι η αξία του έργου όπως αυτό γίνεται αντιληπτό σύμφωνα με το χαρακτήρα που έχει ο καθένας είναι μικρή. Αυτό που λέω είναι πως μπορείς να το δεις αυτό ως αφορμή -υπάρχει λόγος που πιάνει τόσο πολύ κόσμο το fight club πλέον, να επιστρέψεις λίγο περισσότερο στον εαυτό σου. Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που σε πιάνει τελικά σε ένα έργο σαν το fight club; Τι αγγίζει μέσα σου;

Για παράδειγμα αυτό (με το οποίο δε νομίζω να διαφωνεί ο palanhiuk ):

In that societal emasculation this everyman [the narrator] is created.

νομίζω ότι πάει πάρα πολύ μακριά.

Πρόσεξε ας πούμε τα εξής Στιρνερικά μαθηματικά:

1. Ο ευνουχισμός είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και σωματικό.

2. Η κοινωνία είναι κάτι λιγότερο συγκεκριμένο, κάτι ασώματο.

3. Η υποταγή του σωματικού στο ασώματο λειτουργεί ευνουχιστικά.

Βλέπεις που το πάω ή θέλεις να το αναπτύξω περισσότερο;

Τώρα (και έτσι καταλαβαίνω και την ειρωνεία που δέχθηκες), το να αντικαταστήσεις το οποιοδήποτε ξένο ασώματο (π.χ. καταναλωτισμός, ikea nesting instinct, κτλ) με κάποιο άλλο εξίσου ξένο ασώματο (π.χ. ιδεώδη τύπου Άσιμου) είναι εξίσου ευνουχιστικό και αδιέξοδο.

Άλλωστε

with insomnia nothing is real... everything is a copy of a copy of a copy.

ή αλλιώς ένας κόσμος φαντασμάτων. ο άνθρωπος ως ένα στοιχειώμενο πλάσμα από μη ... πραγματικές (αληθινές όμως) οντότητες.

Ψάξε λίγο περισσότερο το έργο του palanhiuk, έχει δώσει περισσότερο υλικό από απλώς μερικά σεναριακού χαρακτήρα κείμενα ;-)

rofl...μου αρεσει που αναφερεις και τον στιρνερ...κατσε να ασχοληθει πρωτα με καναν μπακουνιν το παιδι..σιγα σιγα :P

Δημοσ.

δε σε πιάνω. δεν ξέρω κανέναν μπακούνιν. εγώ έναν μπακούριν ήξερα αλλά αποφάσισε να αυτοκτονήσει.

Δημοσ.
δε σε πιάνω. δεν ξέρω κανέναν μπακούνιν. εγώ έναν μπακούριν ήξερα αλλά αποφάσισε να αυτοκτονήσει.

lol...εννοω οτι λογικο ειναι προτου περασει στον στιρνερ να διαβασει και τπτ αλλο.οι διαφωνιες μας με τον μπακουριν ας υπαρχουν αλλα το θεμα μας εδω ειναι να μπορεσει να καταλαβει 1-2 πραγματα για τον αναρχισμο.κι εγω αρχικα απο εκει ξεκινησα και κατεληξα σε στιρνερ και νιτσε...

Δημοσ.

Έχω ένα επιχείρημα με τη μορφή ερώτησης:

Νιώθει αφομοιωμένος κανείς από την ενσωμάτωσή του στον αναρχικό χώρο;

τους τρόπους που επικαλέστηκες ζήτησα, επιχείρημα με ερώτηση που είναι ,κατά την γνώμη μου, ο ορισμός της αντινομίας , μου δίνεις...

---------- Προσθήκη στις 19:17 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:12 ----------

,,,,,,,,,,αλλά κρατιέμαι :-)

ετς,ετς :-)
Δημοσ.

Έχεις την ελευθερία να πραξεις την ενσωμάτωση όπως νομίζεις. Η αφομοίωση έρχεται μόνο όταν πράξεις την ενσωμάτωση με κλισέ. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως να το κάνεις αυτό. Και φαντάζομαι πως αυτό κάνουν οι περισσότεροι αναρχικοί. Διαπράττουν ενσωμάτωση στην ομάδα που επιλέγουν με ένα τρόπο που πιστεύουν πως δεν είναι κλισέ και αφομοιωτικός. Ή μήπως είναι λίγο πια;

Ή μήπως η αφομοίωση έρχεται όταν είσαι κενός;

Αν διαπράξεις ενσωμάτωση σε οποιαδήποτε ομάδα, αυτομάτως αλλάζεις την ομάδα, το αν θα σε αλλάξει η ομάδα είναι δική σου υπόθεση, κατά πόσο θα την αφήσεις. Εκτός αν στον όρο ομάδα, διαβάζεις ετικέτα, οπότε ναι, θα σου δώσουν την ετικέτα, αυτό δε το γλυτώνεις αλλά αναλόγως το πόσο προσέχεις τέτοια πράγματα μπορείς να το αγνοήσεις.

Δημοσ.

,,

..

μάλλον το πάει για ...βροχή :-)

---------- Προσθήκη στις 19:25 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:20 ----------

Έχεις την ελευθερία να πραξεις την ενσωμάτωση όπως νομίζεις. Η αφομοίωση έρχεται μόνο όταν πράξεις την ενσωμάτωση με κλισέ. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως να το κάνεις αυτό. Και φαντάζομαι πως αυτό κάνουν οι περισσότεροι αναρχικοί. Διαπράττουν ενσωμάτωση στην ομάδα που επιλέγουν με ένα τρόπο που πιστεύουν πως δεν είναι κλισέ και αφομοιωτικός. Ή μήπως είναι λίγο πια;

Ή μήπως η αφομοίωση έρχεται όταν είσαι κενός;

Αν διαπράξεις ενσωμάτωση σε οποιαδήποτε ομάδα, αυτομάτως αλλάζεις την ομάδα, το αν θα σε αλλάξει η ομάδα είναι δική σου υπόθεση, κατά πόσο θα την αφήσεις. Εκτός αν στον όρο ομάδα, διαβάζεις ετικέτα, οπότε ναι, θα σου δώσουν την ετικέτα, αυτό δε το γλυτώνεις αλλά αναλόγως το πόσο προσέχεις τέτοια πράγματα μπορείς να το αγνοήσεις.

δυστυχώς δεν κατάλαβες την αντινομία που σου έγραψα,

δεν υπάρχει ενσωμάτωση frenzy στον αναρχισμό :o

Δημοσ.
δε σε πιάνω. δεν ξέρω κανέναν μπακούνιν. εγώ έναν μπακούριν ήξερα

.........κι εγώ έναν σοτούριν.......τυχαίο;

Δημοσ.

Σος,

Το αντεπιχείρημα σου, αυτό το οτιδήποτε που έγραψες,με εχει κάνει λιώμα,τρεχω απο ψυχολόγο σε ψυχολόγο μα ολοι σηκώνουν τα χερια ψηλά και δεν βρίσκουν το λόγο..

Μάλλον εισαι κι εσυ απο εκεινα τα ποντικάκια που φετος τον Δεκέμβρη έτρεχαν στις παρακείμενες καφετέριες για καφε και μάθαιναν τα νεα εκ του μακρόθεν..Ηταν πολλες οι γάτες βλέπεις φέτος και δάγκωναν...Που να βγουν τα ποντικάκια....

Δημοσ.

[/color] δυστυχώς δεν κατάλαβες την αντινομία που σου έγραψα,

δεν υπάρχει ενσωμάτωση frenzy στον αναρχισμό :o

Κι εμένα μου αρέσουν τα oneliners, όχι σαν αφορισμοί όμως, τα προτιμώ σαν σουρεαλιστικά διλήμματα:

Ένα αυτοκίνητο που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, τι θα πάθει αν ανάψει τους προβολείς;

Δημοσ.
Ένα αυτοκίνητο που τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, τι θα πάθει αν ανάψει τους προβολείς;

...λέγε εσύ μαλακίες, και είναι και περίοδος δηλώσεων. Κανόνισε να βλέπει ο έφοράς σου το θρεντ και μετά να προσπαθείς να τον πείσεις ότι είναι χιλιοτετρακοσάρι

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...