antonl Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 Δημοσ. 1 Απριλίου 2010 Πρόβλημα Α Φίλος έχει laptop Toshiba A200 ~3 ετών. Ο επεξεργαστής ανέβαζε υψηλή θερμοκρασία (80-90C) αλλά μετά από καθαρισμό, κινείται πλέον σε λογικά επίπεδα. Το πρόβλημα όμως παρέμεινε αμετάβλητο. Αν κάνει shutdown ή reboot, το laptop αρνείται να ξεκινήσει. Συνήθως κάνει κάτι απ τα παρακάτω: α) Δε δίνει καθόλου σήμα στην οθόνη μετά το reboot/restart. Ούτε POST δεν κάνει. β) Κλείνει κατά την φόρτωση του λειτουργικού (Vista/XP/linux). γ) Κλείνει ακόμα κι αν μετά το POST μπεις στο BIOS. Ο μόνος τρόπος να ξεκινήσει είναι να περιμένεις κανα μισάωρο ή και παραπάνω. Θα λεγα ότι κάτι υπερθερμαίνεται αλλά αν δεν έκανε restart τη συγκεκριμένη στιγμή, το laptop θα μπορούσε να λειτουργεί για μέρες χωρίς πρόβλημα. Μια υπόθεσή μου χωρίς να ξέρω αν έχει βάση είναι πως υπερθερμαίνεται το τροφοδοτικό και επειδή κατά το boot απαιτείται να δώσει πολύ ρεύμα, εμφανίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα. Δοκιμές γίναν χωρίς τίποτα συνδεδεμένο πάνω του, τόσο με μπαταρία όσο και με ρεύμα, χωρίς καμία διαφορά. Πρόβλημα Β Φίλη έχει laptop Fujitsu Siemens Amilo κάτι ~3 ετών. Ανέβαζε 80-90C αλλά μετά από καθαρισμό, η θερμοκρασία έπεσε σε 50-60C. Το πρόβλημα (που δε μεταβλήθηκε μετά τον καθαρισμό) είναι τα reboots σε τυχαίες (φαινομενικά τουλάχιστον) στιγμές είτε σε Vista είτε σε Win7. Επίσης κάτι άλλο που μου φαίνεται περίεργο είναι πως παρόλο που η θερμοκρασία έπεσε σημαντικά, πολλές φορές ο ανεμιστήρας εξακολουθεί να δουλεύει στο full (ακόμα και με 50C). Πριν τον καθαρισμό, στον full τον άκουγα να λειτουργεί μετά τους 75-80C. Τυχαία υπόθεσή μου και πάλι, η κάρτα γραφικών (Ati HD2300) ζεσταίνεται και προκαλεί αυτό το πρόβλημα. Το θέμα είναι όμως ότι κανένα πρόγραμμα δεν αναφέρει αισθητήρα στην κάρτα γραφικών και συνεπώς δεν ξέρω αν ευσταθεί το σκεπτικό μου. Να αναφέρω ότι στο συγκεκριμένο laptop γίνεται αποκλειστικά χρήση Internet. Όχι παιχνίδια, όχι ταινίες.
John911 Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Ηι. 1)Τέτοια κουλά συνήθως προκαλουνται και από τη ραμ.κάνε εναν ελεγχο και ενα βαλε βγαλε. 2)αν ειναι amd ζεστένεται.(βάλε επιλ. ενεργειας laptop.) ισως και ιός ομως...
isay Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Ας τα πιάσουμε αναποδα. Και τα δυο δείχνουν σοβαρό πρόβλημα υπερθέρμανσης. Ο καθαρισμός έγινε με άνοιγμα ή με "φύσημα" από τις τρύπες; Σϊγουρα το πρώτο είναι πολύ πολύ καλύτερο και αποτελεσματικό. Για το Β. Δοκίμασε το hwmonitor από http://www.cpuid.com/ Έχει και θερμοκρασία κάρτας γραφικών. Αυτό που δε μου "κολλά" είναι τα reboots. Με υπερθέρμανση, ο υπολογιστής κλείνει, δεν κάνει reboot. Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τις μνήμες; Memtest; Βγάλε τις, καθάρισε τις επαφές και βάλε τις πάλι. Η κάρτα γραφικών συνεισφέρει αρκετά στην άνοδο της θερμοκρασίας και ενώ η CPU μπορεί να είναι δροσερή, το μηχάνημα να κλείνει από την κάρτα γραφικών (όχι όμως reboot). Όσο για τη χρήση, δε μου λεει και πολλά. Άμα έχεις full αναλυση (1280_1024 με true color), όλα τα animation των windows (σαβούρα δηλαδή) και μπεις και σε μια "βαριά" σελίδα με flash, γραφικά και διαφημίσεις ... γονάτισε η κάρτα γραφικών. Μια πολύ τραβηγμένη εκδοχή θα ήταν να έχει χαλάσει ο αισθητήρας θερμοκρασίας ή να μην έχει καθαριστεί καλά, οπότε να δινει λάθος τιμές. Για το Α. Ξεκάθαρο πρόβλημα υπερθέρμανσης. Θέλει καλύτερο καθαρισμό και βάση για να αερίζεται(έστω κι αν δεν λειτουργουν τα ανεμιστηράκια της βάσης).Ο αισθητήρας θερμοκρασίας έχει καποια όρια λειτουργίας, σε συνεργασία πάντα με το bios. Π.χ. μόλις ξεπεράσει τους 50 (εικονικά νούμερα), ξεκινά ο ανεμιστήρας και στους 60 σβήνει. Αν δεν πέσει η θερμοκρασία κάτω από 50, "φως δε βλέπεις". Γενικά Φαντάσου να έχεις ένα desktop pc που να σβήνει από θερμοκρασία. Χωρίς να το ανοίξεις, "φυσάς" από τις τρύπες. Προσωρινό αποτέλεσμα. Άμα δεν το ανοίξεις για να το καθαρίσεις, το πρόβλημα δε λύνεται. Το ίδιο είναι και για το φορητό
antonl Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Ηι.1)Τέτοια κουλά συνήθως προκαλουνται και από τη ραμ.κάνε εναν ελεγχο και ενα βαλε βγαλε. 2)αν ειναι amd ζεστένεται.(βάλε επιλ. ενεργειας laptop.) ισως και ιός ομως... 1) Έχω ήδη κάνει με memtest+ και δε βρέθηκε κάποιο πρόβλημα. 2) Παλιά γιατί δεν προκαλούσε προβλήματα η θερμοκρασία του; Από ιούς είναι καθαρά και τα 2. Ας τα πιάσουμε αναποδα. Και τα δυο δείχνουν σοβαρό πρόβλημα υπερθέρμανσης. Ο καθαρισμός έγινε με άνοιγμα ή με "φύσημα" από τις τρύπες; Σϊγουρα το πρώτο είναι πολύ πολύ καλύτερο και αποτελεσματικό. Για το Β. Δοκίμασε το hwmonitor από http://www.cpuid.com/ Έχει και θερμοκρασία κάρτας γραφικών. Αυτό που δε μου "κολλά" είναι τα reboots. Με υπερθέρμανση, ο υπολογιστής κλείνει, δεν κάνει reboot. Μήπως κάτι δεν πάει καλά με τις μνήμες; Memtest; Βγάλε τις, καθάρισε τις επαφές και βάλε τις πάλι. Η κάρτα γραφικών συνεισφέρει αρκετά στην άνοδο της θερμοκρασίας και ενώ η CPU μπορεί να είναι δροσερή, το μηχάνημα να κλείνει από την κάρτα γραφικών (όχι όμως reboot). Όσο για τη χρήση, δε μου λεει και πολλά. Άμα έχεις full αναλυση (1280_1024 με true color), όλα τα animation των windows (σαβούρα δηλαδή) και μπεις και σε μια "βαριά" σελίδα με flash, γραφικά και διαφημίσεις ... γονάτισε η κάρτα γραφικών. Μια πολύ τραβηγμένη εκδοχή θα ήταν να έχει χαλάσει ο αισθητήρας θερμοκρασίας ή να μην έχει καθαριστεί καλά, οπότε να δινει λάθος τιμές. Για το Α. Ξεκάθαρο πρόβλημα υπερθέρμανσης. Θέλει καλύτερο καθαρισμό και βάση για να αερίζεται(έστω κι αν δεν λειτουργουν τα ανεμιστηράκια της βάσης).Ο αισθητήρας θερμοκρασίας έχει καποια όρια λειτουργίας, σε συνεργασία πάντα με το bios. Π.χ. μόλις ξεπεράσει τους 50 (εικονικά νούμερα), ξεκινά ο ανεμιστήρας και στους 60 σβήνει. Αν δεν πέσει η θερμοκρασία κάτω από 50, "φως δε βλέπεις". Γενικά Φαντάσου να έχεις ένα desktop pc που να σβήνει από θερμοκρασία. Χωρίς να το ανοίξεις, "φυσάς" από τις τρύπες. Προσωρινό αποτέλεσμα. Άμα δεν το ανοίξεις για να το καθαρίσεις, το πρόβλημα δε λύνεται. Το ίδιο είναι και για το φορητό Ο καθαρισμός και στα δύο έγινε με άνοιγμα του laptop. Στην πρώτη περίπτωση (του Toshiba) δεν ήταν δυνατόν ν αφαιρεθεί ολόκληρη η ψύκτρα λόγο περίεργης εργονομίας του εσωτερικού, οπότε δεν αλλάχθηκε η θερμαγώγιμη από cpu & gpu. Κι απ τα δύο αφαιρέθηκε σεβαστή ποσότητα σκόνης (που χε γίνει σα σφουγγάρι) απ το πλέγμα της ψύκτρας. Για το Β. Δυστυχώς κανένα πρόγραμμα (everest, hwmonitor, siw, CCC) δεν κάνει report θερμοκρασία κάρτας γραφικών. Ούτε σε Windows Vista ούτε σε 7 (αν παίζει κάποιον ρόλο). Η μνήμες έχουν ελεγχθεί με πολύωρο memtest. Στην πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω αφαίρεση, καθαρισμό κι επανατοποθέτηση. Και μένα στην κάρτα πάει το μυαλό μου αλλά δε μπορώ να το επιβεβαιώσω. Αν δεν κάνω λάθος τα flash δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα την κάρτα γραφικών, δε νομίζω να χρησιμοποιείται hardware acceleration σ αυτά ακόμη. Τουλάχιστον στον desktop μου κάνω Monitor τις θερμοκρασίες διαρκώς, η κάρτα γραφικών έχει σταθερή θερμοκρασία σε desktop περιβάλλον. Αντιθέτως τα flash ανεβάζουν τον επεξεργαστή. Για το Α. Το περίεργο είναι πως αν δεν τον κάνει μόνος του reboot μπορεί να δουλεύει απροβλημάτιστα για μέρες. Αν τον κάνει reboot, τον παιδεύει μέχρι να ξεκινήσει επιτυχώς. Αν ήταν θέμα υπερθέρμανσης του επεξεργαστή δε θα πρεπε να χει πρόβλημα και στην πρώτη περίπτωση; Ευχαριστώ και τους δύο για τον χρόνο σας
irahara Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Παρόμοιο πρόβλημα με το Fujitsu είχα αντιμετωπίσει σ' ένα Dell Studio που είχε όμως αυτόνομη κάρτα γραφικών (ati 3450). Το μηχάνημα με το που έκκινούσε έβαζε τον ανεμιστήρα στις ανώτατες στροφές με αποτέλεσμα να "τραντάζει" ο τόπος από το βουητό. Η λύση δόθηκε με την αλλαγή όλου του συστήματος ψύξης (το οποίο έγινε στο σπίτι μου, επιτόπου, από τον τεχνικό). Όταν έτρεξα ένα διαγνωστικό πρόγραμμα της Dell μου είχε βγάλει μήνυμα για κάποιο πρόβλημα που εντοπίστηκε σε κάποιον αισθητήρα μέτρησης της θερμοκρασίας. Το αστείο βέβαια είναι πως όταν ήρθε ο τεχνικός έτρεξε το ίδιο διαγνωστικό το οποίο δεν εντόπισε πρόβλημα πουθενά.!!!! Σε κάθε περίπτωση κάνε και μία αναβάθμιση στο bios, αν μπορείς. Διάφορα τέτοια προβλήματα με ανεμιστήρες μου δουλεύουν πέρα του φυσιολογικού λύνονται μερικές φορές με μία αναβαθμισούλα του bios. Όλα αυτά στα λέω με δεδομένο ότι ο ανεμιστήρας σου δουλεύει στο μέγιστο εξαρχής από την εκκίνηση. Σχετικά με το toshiba μήπως η μπαταρία του CMOS τα έπαιξε;
antonl Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Το fan του Fujitsu δε δουλεύει μονίμως στο full. Στην αρχή δεν ακούγεται, σε κάποιες φάσεις κάνει σαν ηλεκτρική σκούπα, μετά ηρεμεί, μετά πάλι τα ίδια. Αυτό με τη μπαταρία δεν το χα σκεφτεί, θα δω αν μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό. Ευχαριστώ
Sadamiraq Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Συγκεκριμενα για το toshiba,εισαι σιγουρος οτι λειτουργει ο ανεμηστιρας του cpu?ειχα ενα παρομοιο μοντελο και μου πηρε καμποσες μερες για να καταλαβω οτι υπηρχε προβλημα με το ανεμηστιρα της cpu,δεν ειχε χαλασει,δουλευε οποτε ηθελε απλως! ασχετος θερμοκρασιων
antonl Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Τώρα που τ ανέφερες, με το Toshiba δεν έχω και τόσο συχνή επαφή, οπότε πιθανόν είναι να ισχύει κι αυτό που αναφέρεις (δεν θυμάμαι να το χω ακούσει να ναι θορυβώδες). Θα το τσεκάρω με την πρώτη ευκαιρία
skip Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2014 Καλησπέρα μόλις πήρα ένα λάπτοπ από ένα member και αντιμετωπίζω το εξις θέμα καθώς το ανοίγω πανό που παει να κάνει Boot κάνει restart και άνοιγει μετά από 4-5 απανοτα restart ! Άμα το κάνω επανάκινηση έχω ξανά το αποτέλεσμα ! Ξέρει κανείς τι μπορεί να είναι ; Το λάπτοπ είναι acer aspire 5920g
coolerman Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2014 Άνοιξε new θέμα,αυτο είναι 4ετές ανενεργό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα