pgmank Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Γεια σας παιδιά, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιές είναι η διαφορές μεταξύ της γρήγορης και της κανονικής διαμόρφωσης από το CD εγκατάστασης των Windows XP ; Είναι αλήθεια ότι η κανονική Διαμόρφωση προκαλεί προβλήματα στον δίσκο ; Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το μήνυμά μου !
firewalker Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Η κανονική Διαμόρφωση εκτελεί και έναν έλεγχο ακεραιότητας του δίσκου σε σχέση με τη Γρήγορη.
cnagr Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Η κανονική διαμόρφωση δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στο δίσκο αλλά από την άλλη δεν είναι καλό να χρησιμοποιείται συνέχεια. Αν ο δίσκος είναι ήδη διαμορφωμένος στο παρελθόν κάνεις γρήγορη διαμόρφωση το οποίο σημαίνει ότι δεν ξαναστήνεται το MFT με την διεύθυνση του κάθε track αλλά απλώς γεμίζει ο δίσκος με 0. Απλώς δηλαδή διαγράφεται το περιεχόμενό του. Στην κανονική διαμόρφωση ξαναστήνεται το MFT από την αρχή. Το MFT είναι ένας πίνακας του συστήματος αρχείων (Filesystem) ο οποίος περιέχει τις διευθύνσεις των track πάνω στο platter.
isay Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Έστω ότι έχεις ένα χειρόγραφο βιβλίο με 500 σελίδες, στο οποίο οι λέξεις είναι γραμμένες με μολύβι. Η γρήγορη διαμόρφωση απλώς σβήνει τα περιεχόμενα, ενώ η κανονική σβήσει όλες τις σελίδες. Με την κανονική καταλαβαίνεις ότι ταλαιπωρείς λίγο παραπάνω το χαρτί, αλλά αυτό μην σε απασχολεί γιατί η φθορά τείνει στο μηδεν. Το πλεονέκτημα της κανονικής είναι αυτό που σου είπε ο firewalker ενώ το πλεονέκτημα της γρήγορης είναι η ταχύτητα. Γενικά είμαι της άποψης ότι ανα 3-5 γρήγορες διαμορφώσεις πρέπει να κάνουμε και μια κανονική
pgmank Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Καθώς έκανα την εγκατάσταση των Windows XP μαζί με έναν φίλο μου, μου σύστησε να κάνω γρήγορη διαμόρφωση, ενώ εγώ είχα ξεκινήσει την κανονική και μου είπε να κάνω reset από το κουμπάκι του υπολογιστή. Μπορεί να πάθουν τίποτα έτσι οι σκληροί δίσκοι και γενικώς τα άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή ; Εκτός δηλαδή από τον σκληρό δίσκο που εγκαταστούσα εκεί τα XP είχα και άλλους μέσα. Υπάρχει περίπτωση να γίνει απώλεια δεδομένων ;
firewalker Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Και για να είσαι σίγουρος: http://support.microsoft.com/kb/302686
cnagr Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Υπάρχει η περίπτωση καταστροφής του σκληρού επειδή του κόβεις το ρεύμα την στιγμή που δουλεύουν οι κεφαλές του στο φουλ. Βέβαια είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα αλλά γιατί να το διακινδυνεύσεις; Όταν κάνουμε λοιπόν διαμόρφωση μέσα από την εγκατάσταση την αφήνουμε να τελειώσει. Γενικότερα πάντως δεν είναι καλό να σβήνουμε τον υπολογιστή εν ψυχρώ την ώρα που βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτό το κάνουμε μόνο αν δεν μας αφήνει άλλη επιλογή. Πχ αν έχει "κολλήσει".
pgmank Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Και για να είσαι σίγουρος: http://support.microsoft.com/kb/302686 Το έχω διαβάσει αυτό φίλε μου αλλά είχα απορία γι' αυτό που μου έλεγαν ότι η κανονική διαμόρφωση χαλάει και γονατίζει τον δίσκο. Επίσης αν θέλετε κοιτάξτε καιν αυτή την ερώτηση που έκανα πριν ; Καθώς έκανα την εγκατάσταση των Windows XP μαζί με έναν φίλο μου, μου σύστησε να κάνω γρήγορη διαμόρφωση, ενώ εγώ είχα ξεκινήσει την κανονική και μου είπε να κάνω reset από το κουμπάκι του υπολογιστή. Μπορεί να πάθουν τίποτα έτσι οι σκληροί δίσκοι και γενικώς τα άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή ; Εκτός δηλαδή από τον σκληρό δίσκο που εγκαταστούσα εκεί τα XP είχα και άλλους μέσα. Υπάρχει περίπτωση να γίνει απώλεια δεδομένων ;
nick#18 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Επισης για την κανονικη διαμορφωση νομιζω πως σε περιπτωση καποιου bad sector το παρακαμπτει απο το νεο MTF για να λειτουργησει ξανα σωστα ο δισκος...
pgmank Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Υπάρχει η περίπτωση καταστροφής του σκληρού επειδή του κόβεις το ρεύμα την στιγμή που δουλεύουν οι κεφαλές του στο φουλ. Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχει πάθει πρόβλημα ο σκληρός μου δίσκος και επίσης υπάρχει πρόβλημα στο να χαλάσουν και οι άλλοι δίσκοι που είχα μέσα μετα από αυτό το reset ; ---------- Προσθήκη στις 16:37 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 16:35 ---------- @pgmank:Δες την απάντησή μου στο #7. Ώσον αφορα γι΄' αυτό άργησα να ποστάρω αυτό το μήνυμα ( #8), ενώ είχες απάντήσει νωρίτερα από εμένα, πάντως ευχαριστώ !
cnagr Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Αν έχει πρόβλημα ο δίσκος τότε είτε δεν θα τον αναγνωρίζει το bios είτε τα windows δεν θα βλέπουν όλη του την χωρητικότητα. Συνήθως αυτά είναι τα άμεσα συμπτώματα και τα πιο σοβαρά. Από την άλλη απειροελάχιστες ζημιές όπως η δημιουργία ενός ή δυο bad sector δεν σημαίνουν και τίποτα γιατί αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στον δίσκο. Τώρα για τους υπόλοιπους δίσκους δεν έχεις πρόβλημα δεδομένου ότι δεν υπήρχε διαμεταγωγή δεδομένων σε αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι οι κεφαλές τους ήταν παρκαρισμένες. Βασικά ουσιαστικό πρόβλημα δημιουργείται στα υπόλοιπα μέρη του υπολογιστή αν κλείσεις το ρεύμα και ξαναδώσεις ρεύμα σε διάστημα μικρότερο από 2sec (παλιά λέγανε για 10sec) και αυτό γιατί δημιουργούνται στιγμιαίες αιχμές τάσης που μπορεί να καταστρέψουν τους πυκνωτές ή/και άλλα εξαρτήματα.
pgmank Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Σε ευχαριστώ πάρα πολύ cnagr και όλα τα άλλα μέλη που με βοήθησαν ! :-D:-D
isay Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Υπάρχει η περίπτωση καταστροφής του σκληρού επειδή του κόβεις το ρεύμα την στιγμή που δουλεύουν οι κεφαλές του στο φουλ. Βέβαια είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα αλλά γιατί να το διακινδυνεύσεις; Όταν κάνουμε λοιπόν διαμόρφωση μέσα από την εγκατάσταση την αφήνουμε να τελειώσει. Η πιθανότητα να πάθει hardware ζημιά, τείνει στο μηδέν. Δεν αξίζει να το σκέφτεσαι. Εννοείται όμως ότι δεν το επιδιώκουμε. Η <<ζημιά>> που είναι πιο πιθανό να πάθεις είναι να μην εγγραφεί σωστά κάποιο αρχείο και να έχεις πρόβλημα ανάγνωσης του (δηλαδή software πρόβλημα) Γενικότερα πάντως δεν είναι καλό να σβήνουμε τον υπολογιστή εν ψυχρώ την ώρα που βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτό το κάνουμε μόνο αν δεν μας αφήνει άλλη επιλογή. Πχ αν έχει "κολλήσει". Πας σε software πλευρά. Ναι είναι λάθος να κλείνουμε τον υπολογιστή χωρίς ορθό τερματισμο. Υπάρχουν ρουτίνες προστασίας από απώλειες δεδομένων αλλά δεν είναι κάθε μέρα του Αη Γιαννιού. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να κάνουμε τερματισμό μέσα από το λειτουργικό. Σε περιπτώσεις που κολλάει το desktop pc είναι πολύ καλύτερο να πατάμε το πλήκτρο reset παρά το On-off. Με το reset κλείνουμε το ρεύμα στην CPU και όχι στον σκληρό. Update: Άργησα να απαντήσω
cnagr Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 isay όπως είπα η πιθανότητα είναι απειροελάχιστη αλλά εμένα τουλάχιστον μου έχει συμβεί (καλά μπορεί να ήμουν και γκαντέμης). Μου έχει τύχει δηλαδή να κάνω ακριβώς αυτό το πράγμα (reset την ώρα της εγκατάστασης) οπότε και ο σκληρός έπαθε το ακόλουθο: κάποια από τις κεφαλές έκανε repark όταν εκτελούσε κάποια λειτουργία και συνέχιζε από το σημείο που είχε σταματήσει. Αυτό δεν το έκανε πριν αλλά το έκανε μετά την βλακεία μου. Επίσης στην κανονική διαμόρφωση δεν γράφει αρχεία αλλά γεμίζει τον σκληρό μηδενικά και ανασυντάσσει το MFT. Πίστεψέ με αυτό είναι πιο επίπονο από το να έγραφε αρχεία. Όσον αφορά την ζημιά στο hardware μπορεί να συμβεί δεδομένου ότι από την στιγμή που κλείνεις το μηχάνημα αρχίζει η εκφόρτιση των πυκνωτών. Μπορείς να το παρατηρήσεις πολύ εύκολα και σε ένα ραδιόφωνο. Βάλε κάποιον σταθμό και βγάλτο από την πρίζα μετά από 5 λεπτά λειτουργίας. Θα συνεχίσει να παίζει επειδή οι πυκνωτές δίνουν ακόμα τάση στο κύκλωμα μέχρι να εκφορτιστούν πλήρως. Αν λοιπόν την ώρα της εκφόρτισης του στείλεις απότομα ρεύμα (και ναι εφόσον το τροφοδοτικό δεν είναι πάνω σε ups θεωρείται ότι δέχεται απότομα τάση) υπάρχει η περίπτωση να τα παίξει ο πυκνωτής.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.