Sadako Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Τις τελευταίες μέρες προέκυψε ένα περίεργο πρόβλημα στον 2ο υπολογιστή που έχω. Είναι ένας P4 2,4GHz, στον οποίο έχω 2 σκληρούς IDE, έναν 80άρη και έναν 60άρη.. Το λειτουργικό το έχω στον 80άρη σκληρό, τον 60άρη τον έχω σαν slave, για backup.. Τον ανοίγω κάποια στιγμή πριν λίγες μέρες, βλέπω πως στην αρχή εκεί που ανιχνεύει τις IDE συσκευές, δεν βλέπει καθόλου τον 80άρη, βλέπει μόνο τον 60άρη. Ανοίγω το κουτί να δω τι παίζει, λέω να αποσυνδέσω τον ένα σκληρό για δοκιμή. Βγάζω την τροφοδοσία(όχι το IDE cable) από τον ένα (δεν ήξερα ποιος από τους 2 είναι, έτσι όπως είναι το κουτί και οι σκληροί δεν φαινόταν η ετικέτα) και βλέπω ότι ξεκινάει κανονικά. Εκεί λοιπόν συνειδητοποιώ πως αυτός που είχα αποσυνδέσει ΔΕΝ ήταν ο 80άρης, αλλά ο 60άρης (!!!). Με λίγα λόγια, στην αρχή ΔΕΝ έβλεπε τον 80άρη αλλά έβλεπε τον 60άρη. Αποσυνδέω τον 60άρη και βλέπει κανονικά τον 80άρη. Μετά συνδέω ξανά και τον 60άρη, τους βλέπει κανονικά πάλι και τους 2.. θα το θεωρούσα τυχαίο γεγονός, αλλά το ίδιο ακριβώς επαναλήφθηκε και χτες.. Επανέλαβα και την "θεραπεία" και σήμερα Υπάρχει καμιά λογική σε αυτό; Να μην βλέπει έναν σκληρό, αλλά βαζοβγάζοντας την τροφοδοσία του ΑΛΛΟΥ (!!!) σκληρού να διορθώνεται; Σημείωση: Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, αλλά το pc είναι σε σημείο που αερίζεται ελάχιστα και μόνο από πίσω (έχει αέρα κάπου 10 εκατοστά ως τον τοίχο, αλλά παρεμβάλονται και κάποια καλώδια.. Και δεύτερον, στο pc είχε γίνει μια μίνι εγχείρηση, άλλαξα το κουτί, ξαναβίδωσα μητρικές κλπ.. Λέω μήπως παίζει να παρέλειψα τίποτα..
stamatisx Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Οι δισκοι είναι στο ίδιο IDE καλώδιο ή σε χωριστά? Σε περίπτωση που είναι σε χωριστά καλώδια, δοκίμασες να τα αλλάξεις ώστε να αποκλείσεις αυτό το ενδεχόμενο?
Sadako Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Στο ίδιο είναι.. Απλά να αναφέρω, πως στην αποσύνδεση του ενός σκληρού που έκανα (άσχετα αν μετά κατάλαβα πως είχα αποσυνδέσει το σκληρό που ΔΕΝ είχε πρόβλημα), έβγαλα ΜΟΝΟ την τροφοδοσία.. Όχι το IDE καλώδιο..
stamatisx Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δοκίμασε να τα βάλεις τότε σε 2 διαφορετικά καλώδια να δεις αν γίνεται το ίδιο.
Sadako Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δεν νομίζω να φτάνει το άλλο καλώδιο, γιατί είναι συνδεδεμένο το DVD-RW και είναι κάπως ψηλά.. Αυτή την στιγμή πάντως τους βλέπει κανονικά και τους 2..
stamatisx Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Για δοκιμή βγάλε το DVD και συνέδεσε τους δίσκους. Κάνε ότι κάνεις συνήθως για να σου παρουσιαστεί το πρόβλημα. Αν δεις οτι δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτή τη συνδεσμολογία τότε άσε τους δίσκους και βρες ένα καλώδιο αρκετά μακρύ που να μπορείς να βάλεις πχ τον 60άρη και το DVD και να αφήσεις τον 80άρη μόνο του.
Sadako Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Λογική η σκέψη, αλλά παράλογο το pc μου.. χεχε.. Εννοώ, πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να "πυροδοτεί" το πρόβλημα.. Κάθε μέρα έχω ανοιχτά και τα 2 μηχανήματα, τις ίδιες ώρες συνήθως και δουλεύουν για αρκετές ώρες.. Και στις 2 περιπτώσεις, μου το παρουσίασε όταν πήγα να τον ανοίξω μετά από αρκετές ώρες που δεν χρησιμοποιούταν, στο πρώτο άνοιγμα της μέρας..
stamatisx Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Πρέπει να αποκλείσεις πρώτα αυτό το ενδεχόμενο. Αλλιώς δε μπορούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα και υπόψιν τα επόμενα βήματα είναι πιο δύσκολο να τα δοκιμάσεις...
profi Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Αφού πρίν λειτουργούσε κανονικά,υποθέτω πως η συνδεσμολογία είναι οκ!οπότε κάτι άλλο φτάει...δοκίμασε άλλο ide καλώδιο μήπως έχει τσακίσει πουθενά κ κάνει περίεργα,κ καινούργια jumpers μήπως με τον καιρό έχουν χαλαρώσει κ μια πιάνουν μια όχι!δες αν τα jumpers κάθονται καλά ή είναι ψιλοχαλαρά κ παίζουν!
stamatisx Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Γι' αυτό το λόγο πρότεινα να δοκιμάσει με 2 διαφορετικά καλώδια. Σε περίπτωση που κάποιο από αυτά έχει πρόβλημα θα το δει άμεσα.
Sadako Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Θα περιμένω μάλλον να δω αν θα το ξανακάνει, μήπως και το συσχετίσω με κάτι πιο συγκεκριμένο.. Να ρωτήσω τώρα κάτι σχετικό με την "εξασφάλισή" μου.. Όπως είπα, στον 80άρη έχω το λειτουργικό, ενώ ο 60άρης αυτή την στιγμή είναι άδειος.. Μιας και τα νούμερα γίνονται στον 80άρη, ήθελα να ξέρω αν μπορώ παίρνοντας ένα image του 80άρη ολόκληρο με το λειτουργικό και τα προγράμματα, σε περίπτωση που τα κακαρώσει να περάσω ολόκληρο το image στον 60άρη και να συνεχίσω να δουλεύω σαν να μην έγινε τίποτα (εννοείται πως αυτή την στιγμή ο 80άρης έχει γραμμένα λιγότερα από 60GB)
stamatisx Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιο cloning πρόγραμμα σαν το Acronis, (χρησιμοποιώ linux και τη εντολή dd γι' αυτή τη δουλειά) αλλά αυτό που μπορώ να σου προτείνω για να είσαι σίγουρος, είναι να μικρύνεις το partition όσο το δυνατόν μπορείς πριν κάνεις το cloning ουτοσώστε να είσαι σίγουρος οτι θα χωρέσει στον 60άρη και θα γίνει και πιο γρήγορα.
profi Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 δεν ξέρω την διαδικασία για να στην περιγράψω αλλά ναί μπορείς! αν κ το να μην φαίνεται ένας δίσκος στο βιος σημαίνει πως είναι κ με τα δυο πόδια στον κάδο κ δεν γίνεται μετά να δουλεύει κανονικά!γι'αυτό πιστεύω δεν είναι θέμα δίσκου,αλλά φταίει κάτι από αυτά που λέμε,καλωδιοταινία ή jumpers! επίσης αν είναι ετοιμόροπος ο 80αρης,δεν είναι λογικό μόλις αποσυνδέεις τον 60αρη να δουλεύει ο 80αρης κανονικά...γι'αυτό υποθέτουμε πως κάτι παίζει με το master slave! stamatix συμφωνούμε απλά δεν είχα δει το post σου σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια ένα back up επιβάλεται γιατί ποτέ δεν ξέρεις!
stamatisx Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Profi συμφωνώ και όπως ανέφερες υποψιάζομαι τα jumpers, μπορεί όντως να μην πατάνε καλά και να φαίνονται και οι δυο δίσκοι είτε master είτε slave. Απλά πρέπει να δοκιμάσει όσα του προτείναμε ένα ένα και όχι όλα μαζί γιατί θα γίνει χειρότερο μπάχαλο... Καλά το backup είναι δεδομενο... φύλλαγε τα ρούχα σου για να χεις τα μισά
washcloud Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2010 Τροφοδοτικούμπα. (όσο περί cloning, ναι, μπορείς - γιατί να μην; Αυτή είναι η δουλειά τους)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.