Προς το περιεχόμενο

Ψυχολογια

htps

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ελειπε...ελειπε σιγουρα ενα θεματακι για την Ψυχολογια.

Μια επιστημη που εχει κερδισει το ενδιαφερον γυναικων και αντρων παγκοσμιως και συμφωνα με τα τελευταια στατιστικα βρισκεται σχεδον παντα στις πρωτες θεσεις των προτιμησεων του γενικου πληθυσμου (ειτε απο ωριμο ενδιαφερον ειτε απο περισσοτερο φιλοσοφικο).

Στην Βρετανια αποτελει μια απο τις πρωτες επιλογες των φοιτητων και η ζητηση την τελευταια δεκαετια εχει εκτοξευτει σε απιστευτα επιπεδα,με τον ανταγωνισμο για μια θεση σε ενα καλο Πανεπιστημιο να ειναι για γερα νευρα

Αρχισε σχεδον φιλοσοφικα απο τους Αρχαιους Ελληνες αλλα στις σχολες μας ειπαν οτι ο πατερας της Ψυχολογιας ως επιστημη ηταν ο φιλτατος Wilhelm Maximilian Wundt

http://plato.stanford.edu/entries/wilhelm-wundt/

Τι ειναι ομως η συγχρονη Ψυχολογια?Πως την βλεπουμε στην Ελλαδα?Πως την βλεπουμε παγκοσμιως?Ποιες οι πρακτικες της εφαρμογες στην συγχρονη πραγματικοτητα?

H American Psychological Assosiation οριζει την Ψυχολογια ως:

Definition of "Psychology"

Psychology is a diverse discipline, grounded in science, but with nearly boundless applications in everyday life. Some psychologists do basic research, developing theories and testing them through carefully honed research methods involving observation, experimentation and analysis. Other psychologists apply the discipline’s scientific knowledge to help people, organizations and communities function better.

As psychological research yields new information, whether it’s improved interventions to treat depression or how humans interact with machines, these findings become part of the discipline’s body of knowledge and are applied in work with patients and clients, in schools, in corporate settings, within the judicial system, even in professional sports.

Psychology is a doctoral-level profession. Psychologists study both normal and abnormal functioning and treat patients with mental and emotional problems. They also study and encourage behaviors that build wellness and emotional resilience. Today, as the link between mind and body is well-recognized, more and more psychologists are teaming with other healthcare providers to provide whole-person healthcare for patients.

http://www.apa.org/index.aspx

Σημερα ομως τι κανουν οι Ψυχολογοι?Ποιος ο ρολος τους? Η British Psychological Society λεει:

Psychologists work in many different areas of society and are concerned with practical problems such as:

Helping people to overcome depression, stress, trauma or phobias

Easing the effects of parental divorce on children

Speeding up recovery from brain injury

Helping to stop or prevent bullying at school or in the workplace

Ensuring that school pupils and students are being taught in the most effective way

Making sure that people are happy at work and perform to the best of their abilities

Helping the police, courts and prison service to perform more effectively

Helping athletes and sports people to perform better

http://www.bps.org.uk/home-page.cfm

Ως εκ τουτου εχουν αναπτυχτει ειδικοτητες (οχι ομως στην Ελλαδα) οι οποιες συνηθως ειναι (αν και οχι παντα μιας και υπαρχουν μικρες διαφορες απο χωρα σε χωρα) συμφωνα με την ΑPA οι εξης:

Clinical Psychology

Cognitive and Perceptual Psychology

Counseling Psychology

Developmental Psychology

Educational Psychology

Engineering Psychology

Evolutionary Psychology

Experimental Psychology

Forensic Psychology

Health Psychology

Industrial/Organizational Psychology (:-D)

Neuropsychology

Quantitative and Measurement Psychology

Rehabilitation Psychology

School Psychology

Social Psychology

Sports Psychology

Στην Ελλαδα τα πραγματα ειναι (οπως παντα) πιο χαοτικα...Απο δυο wanna be επισημους συλλογους (και μαλιστα αντιμαχομενους) μεχρι μη καθορισμος ειδικοτητων και εξασκηση επαγγελματος με ενα απλο πτυχιο!

http://www.seps.gr/whois.php

http://www.psy.gr/

Πως βλεπουμε ομως εμεις την Ψυχολογια,οι απλοι πολιτες? Ο απλος κοσμος? Ποια η διαφορα της πιστευεται με την Ψυχιατρικη?

Αφηνω το πεδιο ανοιχτο για μια δημιουργικη συζητηση ωστε οποιος θελει να εκφρασει την αποψη του,τους προβληματισμους του,τις ερωτησεις του για οτιδηποτε αφορα την Ψυχολογια να το κανει ελευθερα εδω .Διακριτικα θα παρακολουθω και οταν κρινω θα επεμβαινω

Enjoy

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, η ψυχολογία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με την ψυχιατρική. Ο ψυχολόγος θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον τρόπο που σκέφτεται και πράττει κάποιος, έτσι ώστε να του δώσει ίσως κάποιες συμβουλές. Του απαγορεύεται φυσικά, σωστά κατά τη γνώμη μου, η συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ο ψυχίατρος πέρα από την ψυχολογική προσέγγιση που κάνει, ασκεί ιατρική. Δηλαδή κάνει διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη. Γι' αυτό και του επιτρέπεται η συνταγογράφηση φαρμάκων, επειδή σαν γιατρός γνωρίζει παθολογία, φαρμακολογία, βιολογία, χημεία κτλ.

Νομίζω πως στην Ελλάδα αυτό που στο εξωτερικό ονομάζουν therapist θα αργήσει πολύ να γίνει μέρος της ζωής μας. Είμαστε άνθρωποι ανοιχτοί, ζεστοί και γενικά λαός που δίνει σημασία στο ρόλο της οικογένειας, άρα μιλάμε με φίλους και οικογένεια για τα προβλήματά μας. Οι ψυχολόγοι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι σε άλλους τομείς, σαν σύμβουλοι στην ελεύθερη αγορά ίσως.

Η ψυχιατρική από την άλλη, είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους της ιατρικής, η οποία καταφέρνει σε πολλές περιπτώσεις να θεραπεύσει τον ασθενή. Νομίζω πως η πολυπλοκότητα μιας ψυχικής ασθένειας κάνει την ψυχιατρική μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδικότητες.

Αυτά από μένα!

Δημοσ.

Με μπέρδεψες λιγάκι...

Πως βλεπουμε ομως εμεις την Ψυχολογια,οι απλοι πολιτες? Ο απλος κοσμος?

και μετά

Διακριτικα θα παρακολουθω και οταν κρινω θα επεμβαινω

Στην αρχή λες ''εμείς'' και κατατάσεις τον εαυτό σου στον απλό κόσμο και μετά μιλάς σαν λέκτορας πανεπιστημίου. Είσαι ψυχολόγος?

Δημοσ.

Clinical psychology ουσιαστικά δεν είναι και η ψυχιατρική;

Η ψυχολογία και η ψυχιατρική είναι δύο τομείς που πάντα με προβλημάτιζαν.

Μου έχει δωθεί η εντύπωση ενός πιο ισχυρού status και περισσότερων αρμοδιοτήτων, πρακτικά, στους ψυχίατρους παρά στους ψυχολόγους.

Ουσιαστικά οι ψυχολόγοι δρούν συμβουλευτικά ενώ οι ψυχίατροι φαρμακευτικά;

Επίσης για το sports psychology. Υπάρχει πεδίο στην Ελλάδα ή είναι τζάμπα κόπος να ασχοληθεί κάποιος με αυτο; Απο προσωπική εμπειρία δυστυχώς δεν έχω δεί στην πράξη διαδεδομένη χρήση αθλητικής ψυχολογίας μέχρι κάποιες κατηγορίες αθλημάτων, αν και θα έπρεπε νομίζω να εφαρμόζεται παντού.

Δημοσ.
Clinical psychology ουσιαστικά δεν είναι και η ψυχιατρική;

Η ψυχολογία και η ψυχιατρική είναι δύο τομείς που πάντα με προβλημάτιζαν.

Μου έχει δωθεί η εντύπωση ενός πιο ισχυρού status και περισσότερων αρμοδιοτήτων, πρακτικά, στους ψυχίατρους παρά στους ψυχολόγους.

Ουσιαστικά οι ψυχολόγοι δρούν συμβουλευτικά ενώ οι ψυχίατροι φαρμακευτικά;

Επίσης για το sports psychology. Υπάρχει πεδίο στην Ελλάδα ή είναι τζάμπα κόπος να ασχοληθεί κάποιος με αυτο; Απο προσωπική εμπειρία δυστυχώς δεν έχω δεί στην πράξη διαδεδομένη χρήση αθλητικής ψυχολογίας μέχρι κάποιες κατηγορίες αθλημάτων, αν και θα έπρεπε νομίζω να εφαρμόζεται παντού.

Στην Ελλαδα οι Κλινικοι Ψυχολογοι ουσιαστικα δεν υπαρχουν επισημα(εαν κ νομιζω υπαρχει κ ενα μαστερ στο Καποδιστριακο?),ουσιαστικα εκπαιδευονται εξω και στην συνεχεια ερχονται..ομως απο οτι εχω καταλαβει οτι δηλωσεις εισαι Ελλαδα οποτε θελει προσοχη.Παντως στην Ευρωπη η συνταγογραφηση για τους Ψυχολογους (Κλινικους) δεν εχει ερθει ακομα εαν και για την Βρετανια υπαρχει μια πιλοτικη προβλεψη

Στην Αμερικη εχει αρχισει ηδη ομως.

Στο remit των Ψυχολογων υπαρχει η προληψη και καταπολεμιση ψυχιατρικων διαταραχων και λειτουργουν συμπληρωματικα με τους Ψυχιατρους.Ουσιαστικα οι Ψυχολογοι κανουν την σκληρη δουλεια πχ σε περιπτωσεις φοβιων ,καταθλιψης,αγχωδων διαταραχων κτλ με διαφορες θεραπευτικες τεχνικες (Cbt πχ η οποια αποτελει το καλυτερο οπλο στην φαρετρα των Ψυχολογων..και φυσικα αυτο εκτεινεται αναλογα με το school of thought του καθε Ψυχολογου).. παντα συμπληρωματικα με τους Ψυχιατρους και την Φαρμακευτικη αγωγη δινουν τα καλυτερα αποτελεσματα.Δεν υπαρχει σοβαρος Ψυχιατρος να μην ζητησει συνδρομη Ψυχολογου σε ενα περιστατικο καταθλιψης πχ η Ψυχολογος να μην κανει το αντιστοιχο. Συνηθως υπαρχει αγαστη συνεργασια των δυο και ειναι σε επικοινωνια μεταξυ τους για τον καθορισμο της καλυτερης θεραπευτικης προσεγγισης

Η Αθλητικη Ψυχολογια ειναι στα σπαργανα στην Ελλαδα εαν και ακουω οτι γινεται πολυ καλη δουλεια στα ΤΕΦΑΑ.Στην Βρετανια σαφως πιο διαδεδομενη

---------- Προσθήκη στις 00:57 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 00:56 ----------

Ναι ψυχολόγος είναι. Το έχουμε καταλάβει πλέον αυτό. Από το UCL βεβαίως βεβαίως :P

ξερωγώ

Δεν κρατηθηκες..το εκανες το σχολιακι βλεπω ;)

Δημοσ.

η καταγραφή πληροφορίας και η αναπαραγωγή της δεν ειναι επιστήμη αλλά δημοσιογραφία. Η ψυχολογία και πολλές άλλες ίες κενές περιεχομένου καταχράζονται τον όρο επιστήμη.

Δημοσ.
Ε, ναι ρε συ, στα μισά post σου το έχεις γράψει :P

Το πήρες στραβά;

Πες τα ρε συ. Και εμείς κύριε σπουδάζουμε στο Α.Π.Θ αλλά δεν το μοστράρουμε δεξιά κ αριστερά.

:P

Δημοσ.
η καταγραφή πληροφορίας και η αναπαραγωγή της δεν ειναι επιστήμη αλλά δημοσιογραφία. Η ψυχολογία και πολλές άλλες ίες κενές περιεχομένου καταχράζονται τον όρο επιστήμη.

Κοίτα και γω δε νομίζω ότι κάνουν κάτι σπουδαίο, αλλά μου φαίνεται ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από καταγραφή και αναπαραγωγή. Μπορούν να δώσουν κάποιες συμβουλές από την οπτική γωνία ενός ανεξάρτητου παρατηρητή που σε μερικούς είναι χρήσιμες.

Δημοσ.

μα δεν είπα ότι είναι άχρηστοι, επιστήμονες δεν είναι.

Και πολύ σωστά το επισημαίνεις, το counseling κατατάσσεται στα services, όχι στις επιστήμες.

Δημοσ.
το counseling κατατάσσεται στα services, όχι στις επιστήμες.

Σε αυτό έχεις δίκιο.

Το counseling μπορεί να έχει επιστημονική βάση όμως.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...