Uberalles_gr Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά, λοιπόν ένα φιλαράκι μου δουλεύει σε μία εταιρεία. Ξεκίνησε σε αυτή την δουλειά τον Ιανουάριο και τις προάλλες πήγε στο ΙΚΑ (δεν θυμάμαι σε ποιο εάν έχει σημασία) γιατί ήθελε ένα χαρτί και του λένε ότι δεν έχεις ένσημα από τον Ιανούαριο που ξεκίνησε στην νέα δουλειά... Να έκανε λάθος ο υπάλληλος χλωμό το κόβω γιατί ξέρω ότι από τους τελευταίους μήνες(2-3) δεν φαίνονται τα ένσημα.. Τι μπορεί να κάνει και τι θα κερδίσει? Τα ένσημα που δεν του έχει κολλήσει τα έχασε?
scullyist Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Τα ένσημα που δεν του έχει κολλήσει τα έχασε? Όχι, μπορούν να μπουν αναδρομικά απ'ότι ξέρω.
black_widow Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2010 Καλησπέρα σε όλα τα παιδιά, λοιπόν ένα φιλαράκι μου δουλεύει σε μία εταιρεία. Ξεκίνησε σε αυτή την δουλειά τον Ιανουάριο και τις προάλλες πήγε στο ΙΚΑ (δεν θυμάμαι σε ποιο εάν έχει σημασία) γιατί ήθελε ένα χαρτί και του λένε ότι δεν έχεις ένσημα από τον Ιανούαριο που ξεκίνησε στην νέα δουλειά... Να έκανε λάθος ο υπάλληλος χλωμό το κόβω γιατί ξέρω ότι από τους τελευταίους μήνες(2-3) δεν φαίνονται τα ένσημα.. Τι μπορεί να κάνει και τι θα κερδίσει? Τα ένσημα που δεν του έχει κολλήσει τα έχασε? Από το Γενάρη αυτού του χρόνου λες , έτσι; Φυσικά και δεν τα έχασε, γίνεται συμπληρωματική δήλωση και καταβάλλονται και με πρόστιμο από τον εργοδότη. Δε ξέρω τι διαδικασία έχει κάνει ο φίλος σου κατά τη διάρκεια της πρόσληψης, τι χαρτιά υπέγραψε. Εάν δεν έχει υπογράψει στο πορτοκαλί βιβλίο του ΙΚΑ ( το βιβλίο προσωπικού) η επιχείρηση τρώει πρόστιμο και για αυτό ( 500 ευρώ αν θυμάμαι καλά). Να ζητήσει μία εκτύπωση ενσήμων από το ΙΚΑ όλων των ενσήμων του ( οι τελευταίοι δε θα φαίνονταν έτσι και αλλιώς), όχι μόνο προφορικά δηλαδή, στο τμήμα εσόδων θα πάει για αυτήν τη δουλειά. Καλύτερα να το φέρει λίγο διπλωματικά στον εργοδότη, ας πει: " Πήγα στο ΙΚΑ για το τάδε χαρτί που χρειαζόμουνα, μου είπανε ότι έπρεπε να βγάλω μία εκτύπωση ενσήμων και μου είπανε από το ΙΚΑ ότι για τους τελευταίους μήνες να μου χορηγήσει ο εργοδότης "βεβαίωση εργοδότη " αφού δε φαίνονται ακόμα για να τη θεωρήσουν ( όντως ακολουθείται αυτή η διαδικασία για τους τελευταίους μήνες) για να μου δώσουν το χαρτί αλλά στην εκτύπωση που μου έδωσαν δε φαίνεται κανένας μήνας, τι λάθος έχει γίνει; " Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο διπλωματικό. Όλα αυτά υποθέτοντας ότι δε θέλει να φύγει από τη δουλειά. Α, μην αφήσει να περάσει 1 χρόνος εννοείται.
Uberalles_gr Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2010 Και αυτός κάπως έτσι σκέφτεται να το πει στον εργοδότη.. λίγο διπλωματικά ! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παίδες
kfyros Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2010 Να μην εμφανίζονται τα ένσημα είναι απίθανο (οι ΑΠΔ είναι τριμηνιαίες , άρα για τα 2 πρώτα τρίμηνα έπρεπε να είναι ήδη κατατεθειμένες στο ΙΚΑ). Αν από λάθος δεν εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα (λέμε τώρα), ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει μια βεβαίωση εργοδότη την οποία να έχουν θεωρήσει (σφραγίσει) στο ΙΚΑ που υπάγεται η επιχείρηση. Είναι σαν υπεύθυνη δήλωση, την οποία όμως το ΙΚΑ την θεωρεί δεσμευτική και κυνηγάει τον εργοδότη αν γίνει η στραβή. Ο υπάλληλος μετά θεωρείται ασφαλισμένος αλλά ο εργοδότης δεν θα μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ..
black_widow Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2010 Να μην εμφανίζονται τα ένσημα είναι απίθανο (οι ΑΠΔ είναι τριμηνιαίες , άρα για τα 2 πρώτα τρίμηνα έπρεπε να είναι ήδη κατατεθειμένες στο ΙΚΑ). Αν από λάθος δεν εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα (λέμε τώρα), ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει μια βεβαίωση εργοδότη την οποία να έχουν θεωρήσει (σφραγίσει) στο ΙΚΑ που υπάγεται η επιχείρηση. Είναι σαν υπεύθυνη δήλωση, την οποία όμως το ΙΚΑ την θεωρεί δεσμευτική και κυνηγάει τον εργοδότη αν γίνει η στραβή. Ο υπάλληλος μετά θεωρείται ασφαλισμένος αλλά ο εργοδότης δεν θα μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ.. O εργοδότης δε μπορεί να βγάλει βεβαίωση εργοδότη για τους μήνες που εμφανίζονται στις ΑΠΔ που έχουν ήδη κατατεθεί, δεν επιτρέπεται, για αυτούς τους μήνες κάνει συμπληρωματική δήλωση ( με πρόστιμο στις εισφορές). Για τους τελευταίους μήνες που δεν έχει κατατεθεί η ΑΠΔ ακόμα δίνεται βεβαίωση εργοδότη που θεωρείται από υποκατάστημα του ΙΚΑ που υπάγεται ο εργοδότης και το ΙΚΑ κρατά το ένα αντίγραφο προς διασταύρωση των στοιχείων της βεβαίωσης με την ΑΠΔ ( όταν κατατεθεί). Εν ολίγοις συμφωνώ αλλά η βεβαίωση εργοδότη δεν μπορεί να εκδοθεί για όλους τους μήνες.
De@th L0rd Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2010 Για τους αγγλομαθείς, ένα άρθρο που έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη από τον εργαζόμενο και παίρνει το μέρος του εργοδότη. http://ezinearticles.com/?Your-Anger-is-Killing-Your-Chances-%28At-Getting-a-Job%29&id=4886021
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.