kage Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο και τον Αστικό Κώδικα, αναστροφή της πώλησης καινούργιου αυτοκινήτου (αντικατάσταση με νέο) λόγω ελαττωμάτων που παρουσιάζονται μπορεί να γίνει μόνο εντός διετίας(με την υπ’ αριθμ. 147/2010 απόφασή του. ). Μετά τη διετία η αξίωση αντικατάστασης του αυτοκινήτου παραγράφεται. Να σημειωθεί ότι προ του 2002 η παραγραφή ήταν εξάμηνη. Ειδικότερα, αγοράστηκε καινούργιο φορτηγό αυτοκίνητο γνωστής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά παρουσίαζε συνεχώς πολλές μηχανολογικές βλάβες τις οποίες επισκεύαζε η αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της εγγύησης με αντικατάσταση μηχανικών τμημάτων του αυτοκινήτου. Η πρώτη αντικατάσταση μηχανικού μέρους ήταν το διαφορικό, ακολούθησαν κρεμαγιέρα, η βαλβίδα επιστροφής καυσαερίων, το ψυγείο λαδιού κτλ. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου αγανάκτησε και ζήτησε την αναστροφή του αυτοκινήτου, αλλά λόγω παρέλευσης διετίας η αντιπροσωπεία αρνήθηκε. Ο ιδιοκτήτης προσέφυγε στα δικαστήρια, τα οποία δικαίωσαν την αντιπροσωπεία, λόγω παραγραφής της απαίτησης του αγοραστή. Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=333684&dt=26/05/2010#ixzz0z1NpltHC http://www.nomikaxronika.gr/article.aspx?issue=55 αν και αναφερετε πριν την παραπανω αποφαση.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Πώς ακριβως οριζεται η "αναστροφη" απο νομοθετικης αποψεως; Δηλαδη τι πρεπει να πληρει ενα αυτοκινητο για να κριθει οτι χρηζει "αναστροφης"; Προφανως η αγανακτηση του κατοχου δεν μπορει να ειναι κριτηριο...
kage Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=BENU2RR1ZP4JXWTYLJ9P79O4H9HJSO&apof=147_2010 δεν εχω ιδεα λογικα θα αναφερετε στο λινκ... παντως μια δεκαετια για να τελεσιδικησει στον αρειο παγο και να χασει λεει πολλα... επιπλεον αυτο περι διετιας δεν το ηξερε ο δικηγορος ? παντως οι βλαβες που εβγαλε ειναι υπερβολικες+αντικατασταση μηχανης! edit:τωρα που διαβασα το λινκ αυτο περι διετιας που αναφερετε?!
s4rdel Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 9 Σεπτεμβρίου 2010 Η περίπτωση αναστροφής καινούργιου αυτοκινήτου, πρακτικά δεν υπάρχει...με τόσους δικηγόρους που έχει η κάθε εταιρία και σύμφωνα με τις οδηγείς που δίνει ο κατασκευαστής στον κάθε αντιπρόσωπο της...χέσε μέσα!Μόνο ο αντιπρόσωπος μπορεί να σε σώσει σε ανάλογη περίπτωση..καθώς οι μηχανικοί καθυστερούν επίτηδες βρίσκοντας διάφορες προφάσεις για να ροκανίσουν τον χρόνο μέχρι την λήξης της εγγύησης. Αντιμετώπιζα παρόμοιο πρόβλημα όταν αγόρασα το αμάξι.Τα έμβολα δεν είχαν πάρει την σωστή θέση, έχοντας κάνει 9000χιλ και στις 10000χιλ(ή 1 χρόνο ολική εγγύηση) έληγε η εγγύηση αντικατάστασης του οχήματος ή οποιουδήποτε εξαρτήματος..και το αμάξι έτρωγε μισό μπουκάλι λάδι ανά 1000χιλ.. Βρίσκω τον μηχανικό και τελικά μου έφερε έναν κατάλογο με το ορίζει ο κατασκευαστής .. λίγο πολύ μου είπε ότι είναι φυσιολογική η κατανάλωση λαδιού και ενδεικτικά για τον συγκεκριμένο κινητήρα μου έδωσε φυσιολογική κατανάλωση λαδιού ανά 1000χιλ. μεγαλύτερη απ ότι μπορούσε να χωρέσει το δοχείο λαδιού του αυτοκινήτου..Μετά άρχισε να μου λέει κάτι κουλά του στιλ...σου ανοίγουμε τον κινητήρα και σου κάνουμε όσα σέρβις θέλεις, όπως το ορίζει ο κατασκευαστής..αλλά κινητήρα δεν σου αλλάζω!Ευτυχώς το αμάξι έστρωσε μερικά χιλ πριν λήξει η εγγύηση και από τότε δεν χάνει γραμμάριο και όλα λειτουργούν άψογα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.