Προς το περιεχόμενο

Μετατροπή εσωτερικού σκληρού δίσκου σε εξωτερικό!

dkappou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας,

έχω έναν παλιό εσωτερικό δίσκο Maxtor 60GB ATT/133 HDD 3.5" SERIES

και θέλω να τον μετατρέψω σε εξωτερικό.

Επειδή είμαι αρκετά άσχετη μπορείτε να με διφωτίσετε για το πως θα το κάνω?

Έχω ακούσει για κάτι θήκες αλλά πως θα βρω ποια θήκη κάνει για τον σκληρό μου? Και επίσης που θα βρω μια τέτοια θήκη?

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων!

Δημοσ.

O δίσκος σου είναι πολύ παλιός. Χρειάζεσαι μία θήκη με σύνδεση IDE σαν αυτήν:

http://www.plaisio.gr/Peripherals/PC-Peripherals/External-HDD-DVD-USB/HDD-Optical-Frames/RAIDSONIC-CASE-3-5-SATA-IDE-TO-USB2-IB-351ASTU-B.htm

Κατά την προσωπική μου άποψη πάντως δεν αξίζει να ασχοληθείς με αυτόν τον σκληρό. Καλύτερα να πάρεις έναν ολοκαίνουργιο εξωτερικό τύπου SATA που και πιο γρήγορος θα είναι και πιο αξιόπιστος και ουσιαστικά και πιο οικονομικός νμια και μπορείς να βρείς 500άρη (500GB) με τιμή κοντά στα €50...

Δημοσ.

...γενικά ο αποπάνω έχει δίκιο.

Διότι εξωτερική θήκη για IDE δίσκο, πιο φθηνή από 25€ δεν βλέπω να βρίσκεις (κι αυτή μόνο από Αργυρούπολη, αν είσαι Αθήνα, για να μην πληρώσεις μεταφορικά).

Kι αν υπολογίσουμε με βάση πόσο κάνει ένας εσωτερικός δίσκος των πχ 500GB, τα 25 αυτά € "ισοδυναμούν" με 300GB, τα οποία πάνε "χαμένα", αν τα δώσεις για εξωτερική θήκη (για να βάλεις τον Maxtor).

Aν πεις να τα δώσεις μαζί με άλλα τόσα για να πάρεις έναν "έτοιμο εξωτερικό σκληρό", με 54€ βρίσκεις και στον Κωτσόβολο (που πιθανώς θα βρίσκεται στην περιοχή σου και δεν θα πληρώσεις και μεταφορικά), δίσκο του...ενός Τερρα-Μπάιτ, παρακαλώ...(βέβαια τίθεται ένα θεματάκι με την εγγύηση αντικατάστασης, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ίσως 2 χρόνια - θα πρέπει να ρωτήσεις...).

...Το ιδανικότερο όμως θα ήταν, λέω εγώ, να πάρεις μία θήκη για SATA δίσκο (η πιο φθηνή = 15€, αν είσαι Αθήνα για να μην πληρώσεις μεταφορικά - στη Ν. Ιωνία είναι) κι έναν 500άρη σκληρό με 41€, για να έχεις έτσι εξασφαλισμένα τα εξής :

α) 3 χρόνια εγγύησης (του σκληρού, η θήκη δεν ξέρω, αλλά λογικά θα είναι λιγότερο - όμως ο δίσκος σε νοιάζει περισσότερο).

β) Δυνατότητα να ανοίγεις τη θήκη χωρίς παραβίαση που θα ακύρωνε την εγγύηση ενός "έτοιμου εξωτερικού σκληρού" (αφ' ενός θα μπορείς να βάζεις-βγάζεις και άλλους δίσκους στη θήκη αν χρειαστεί - εφ' ετέρου αν τυχόν έρθει η αποφράδα στιγμή που θα χαλάσει η θήκη, θα μπορείς να βγάλεις τον δίσκο χωρίς να χαλάσεις κάποια εγγύηση - υπάρχει και η περίπτωση όταν χαλάει ένας εξωτερικός, και είσαι στο δίλλημα "να ανοίξω τη θήκη να δω αν τουλάχιστον ο δίσκος και τα δεδομένα μου είναι οκ και να χάσω την εγγύηση; Κι αν ο δίσκος τελικά πέθανε; Χάνω και την εγγύηση. Ή να τον δώσω γι' αντικατάσταση και να χάσω τα δεδομένα μια και καλή;").

Γενικά όπως κατάλαβες, τα πάντα είναι συνάρτηση χρημάτων : αν μπορείς να διαθέσεις αρκετά (56€), καλύτερα να πάρεις ξεχωριστή θήκη και νέο δίσκο (είπαμε πως ούτως ή άλλως ένα 25αρι τουλάχιστον θα το δώσεις, αν πάρεις θήκη για τον Maxtor). Συν τοις άλλοις, ο Maxtor είναι παλιός, και αμφίβολο πόσο ακόμα μπορείς να του εμπιστευτείς δεδομένα...

Αν πάλι, και τα 25 είναι ήδη αρκετά για 'σένα, αλλά σου φτάνουν τα 60GB του Maxtor για πολύ καιρό, τότε παίρνεις απλά τη θήκη για IDE και τελειώνεις - έστω κι αν έτσι "χάνεις" σε χρήμα, αναλογικά...

Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να έβρισκες μια...τζάμπα θήκη για τον Maxtor - ή καμμιά πολύ φθηνή από το ebay (...με ό,τι συνεπάγεται/σημαίνει "αγορές από ebay" βέβαια).

* ...αλλά για ν' απαντήσω και το...αρχικό σου ερώτημα, ο Maxtor σου, χρειάζεται μια "θήκη των 3.5 ιντσών για IDE δίσκο" (3.5'' IDE HDD USB enclosure). Kαι είτε ρωτάς σε οποιοδήποτε κατάστημα σχετικό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είτε ψάχνεις μέσω της "μηχανής αναζήτησης" http://www.skroutz.gr που έχει στη βάση δεδομένων της "όλα" τα online σχετικά ελληνικά καταστήματα.

Κι όταν την ανοίξεις τη θήκη, θα δεις ότι είναι απλός ο τρόπος της σύνδεσης του δίσκου.

Δημοσ.

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

Ξέρω ότι είναι παλιός ο δίσκος και ότι δεν αξίζει να ασχοληθώ μαζί του.. άλλοστε έχω ήδη έναν εξωτερικό σκληρό WD 320GB και είμαι κομπλέ!

Απλά ο λόγος που θέλω να βρω τρόπο να μετατρέψω τον Maxtor σε εξωτερικό είναι ότι είχα κάποια αρχεία εκεί μέσα από έναν παλιό υπολογιστή τα οποία θα ήθελα να ανακτήσω.. και επειδή δεν είναι τόσο σημαντικά αρχεία ώστε να ξοδέψω πολλά χρήματα γι αυτά μάλλον θα καταφύγω στη λύση του ebay!

Σας ευχαριστώ και πάλι!:-)

Δημοσ.
O δίσκος σου είναι πολύ παλιός. Χρειάζεσαι μία θήκη με σύνδεση IDE σαν αυτήν:

http://www.plaisio.gr/Peripherals/PC-Peripherals/External-HDD-DVD-USB/HDD-Optical-Frames/RAIDSONIC-CASE-3-5-SATA-IDE-TO-USB2-IB-351ASTU-B.htm

Κατά την προσωπική μου άποψη πάντως δεν αξίζει να ασχοληθείς με αυτόν τον σκληρό. Καλύτερα να πάρεις έναν ολοκαίνουργιο εξωτερικό τύπου SATA που και πιο γρήγορος θα είναι και πιο αξιόπιστος και ουσιαστικά και πιο οικονομικός νμια και μπορείς να βρείς 500άρη (500GB) με τιμή κοντά στα €50...

όσο προτείνετε αυτήν την θήκη θα σας την λέω... αν το θέλεις για να την χρησιμοποιήσεις μια φορά πάρτην, αλλιώς ΜΑΚΡΙΑ απο αυτήν την θήκη... τι διάολο ποσοστά πέρνετε απο την raidsonic? η θήκη είναι η εννοια της ΜΑΙΜΟΥΔΙΑΣ. ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ.

Δημοσ.

Ούτε ποσοστά ούτε τίποτα. Απλά είναι από τις ελάχιστες πλέον εξωτερικές θήκες με σύνδεση ide. Δεν έγραψα αν είναι καλή ή όχι. Για μια απλή μεταφορά δεδομένων πάντως όπως λες και εσύ θα την κάνει την δουλειά της...

Δημοσ.
Ούτε ποσοστά ούτε τίποτα. Απλά είναι από τις ελάχιστες πλέον εξωτερικές θήκες με σύνδεση ide. Δεν έγραψα αν είναι καλή ή όχι. Για μια απλή μεταφορά δεδομένων πάντως όπως λες και εσύ θα την κάνει την δουλειά της...

yeap.. αλλα πιστεύω οτι στα ίδια λεφτά θα υπάρχει κάτι καλύτερο.. δεν γίνεται.. νομίζω αυτην την ηλιθιότητα μπορώ να την κατασκευάσω ακόμα και εγώ με καθόλου γνώσεις..

για να καταλάβετε για τι μιλάμε η θήκη είναι βασικά αυτο το πράγμα:

img1132u.jpg

ελάχιστος χώρος για τον δίσκο... και για να αλλάξεις απο IDE σε SATA πρέπει να βγάλεις το ένα καλωδιάκι τροφοδοσίας και να βάλεις το άλλο... και στο τέλος να βιδώσεις τις τέσσερις βίδες απο πάνω ... ελεος :mad:

Δημοσ.

Είχα αυτή την θήκη μόνο με IDE σύνδεση. Στα πλεονεκτήματα (που για εσένα είναι μειονέκτημα) ήταν η ευκολία αλλαγής ενός δίσκου με έναν άλλον. Δεν μου παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα για χρόνια.

Αν εξαιρέσεις το αισθητικό κομμάτι -που είναι και καθαρά υποκειμενικό- η θήκη έκανε την δουλειά της και με το παραπάνω.

Βέβαια το μεγαλύτερο μειονέκτημά της ήταν η έλλειψη ανεμιστήρα. Θεωρούσαν ότι οι περιμετρικές σίτες ήτανι αρκετές για τον αερισμό του δίσκου, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει καθώς ο δίσκος μετά από 1-2 ώρες λειτουργίας ζεματούσε...

Δημοσ.
Είχα αυτή την θήκη μόνο με IDE σύνδεση. Στα πλεονεκτήματα (που για εσένα είναι μειονέκτημα) ήταν η ευκολία αλλαγής ενός δίσκου με έναν άλλον. Δεν μου παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα για χρόνια.

Αν εξαιρέσεις το αισθητικό κομμάτι -που είναι και καθαρά υποκειμενικό- η θήκη έκανε την δουλειά της και με το παραπάνω.

Βέβαια το μεγαλύτερο μειονέκτημά της ήταν η έλλειψη ανεμιστήρα. Θεωρούσαν ότι οι περιμετρικές σίτες ήτανι αρκετές για τον αερισμό του δίσκου, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει καθώς ο δίσκος μετά από 1-2 ώρες λειτουργίας ζεματούσε...

Σαν κάτοχος της ίδιας θήκης θα έρθω και θα συμφωνήσω... Αλλά εγώ πού και πού τον ανοίγω αυτόν τον σκληρό... και βασικά ποτέ δεν παρατήρησα εξωπραγματικές θερμοκρασίες παρόλο που και εγώ νόμιζα ότι ζεσταινόταν...

Εσύ δηλαδή τι μας προτείνεις, που είπες ότι είναι ΜΑΙΜΟΥΔΙΑ?:eek:

Δημοσ.
Σαν κάτοχος της ίδιας θήκης θα έρθω και θα συμφωνήσω... Αλλά εγώ πού και πού τον ανοίγω αυτόν τον σκληρό... και βασικά ποτέ δεν παρατήρησα εξωπραγματικές θερμοκρασίες παρόλο που και εγώ νόμιζα ότι ζεσταινόταν...

Εσύ δηλαδή τι μας προτείνεις, που είπες ότι είναι ΜΑΙΜΟΥΔΙΑ?:eek:

δεν ξέρω ρε φίλε και εγώ εδώ ρώτησα και μου την προτείναν... αλλα είμαι σίγουρος οτι υπάρχει κάτι καλύτερο... κατι ΠΟΛΥ καλύτερο.. είναι δυνατόν να πρέπει να βγάλεις καλώδιο απο την πλακέτα και να βάλεις άλλο για να βάλεις SATA δίσκο? (και IDE αντίστοιχα) .. και είναι δυνατόν η θήκη να γίνεται κομματάκια και να πρέπει να την βιδώσεις για να αλλάξεις δίσκο...?? αποκλείεται να μην υπάρχει καλύτερη θήκη. :mad::mad:

Δημοσ.
δεν ξέρω ρε φίλε και εγώ εδώ ρώτησα και μου την προτείναν... αλλα είμαι σίγουρος οτι υπάρχει κάτι καλύτερο... κατι ΠΟΛΥ καλύτερο.. είναι δυνατόν να πρέπει να βγάλεις καλώδιο απο την πλακέτα και να βάλεις άλλο για να βάλεις SATA δίσκο? (και IDE αντίστοιχα) .. και είναι δυνατόν η θήκη να γίνεται κομματάκια και να πρέπει να την βιδώσεις για να αλλάξεις δίσκο...?? αποκλείεται να μην υπάρχει καλύτερη θήκη. :mad::mad:

Sorry, δεν ξέρω αν δεν κατάλαβα καλά, πάντως "εξηγούμαι"...

Δεν χρειάζεται να βάλεις κανένα καλώδιο στον δίσκο... Απλά τον εφαρμόζεις στον controller του κουτιού και that is all folks! Τα μόνα καλώδια που χρησιμοποιείς εξωτερικά είναι 1 για το τροφοδοτικό και 2ο για το usb...

Οι βίδες, αν δεν το κουνάς/το έχεις ξαπλωτό το κουτί αντί για όρθιο, μπορούν να λειτουργήσουν και προαιρετικά... Εγώ δεν έχω άλλον 3.5'' να τον εναλλάσω στο ίδιο κουτί, οπότε τον έχω βιδωμένο τον σκληρό που του έχω βάλει...

Απλά σαν κάτοχος, είμαι ευχαριστημένος για την δουλειά που τον θέλω... Για σένα μπορεί να μην είναι αρκετό και για αυτό υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια με πιο προηγμένα χαρακτηριστικά...

Επιπλέον εμένα δεν μου αρέσουν και τα ανεμιστήρια παντός είδους και όσο μπορώ τα αποφεύγω...

Κοινώς, ο καθένας παίρνει ό,τι τον "βολεύει"...

Επίσης έχω απροβλημάτιστη(περιστασιακή μεν) λειτουργία εδώ και 2 έτη συναπτά...

Δημοσ.

και πώς θα τροφοδοτήσεις τον SATA δίσκο..? με καλώδιο molex?? δεν παίζουν αυτά... εκτώς και αν μιλάμε για τους παλιούς δίσκους που είχαν και τα δύο πάνω. φαντάσου, μπορεί να έχει ο δίσκος δύο τροφοδοσίες και δεν μπορεί μια θήκη. γελοία πράγματα. επίσης ο χώρος μεταξύ του δίσκου και της πλακέτας είναι περίπου 2 χιλιοστά και δεν έχει τίποτα να τον κρατάει (όπως έδειξα και στην φώτο πιο πρίν).

κοίτα απτην μία χαίρομαι που λέτε οτι είναι απροβλημάτιστη η λειτουργία κτλπ γιατι έτσι και αλλιώς εγώ του έβγαλα την θήκη και κράτησα μόνο την πλακέτα (να είναι ασορτί με το κουτί του υπολογιστή μου) αλλα εγώ αυτό το πράμα δεν το προτείνω σε κανέναν..

Δημοσ.
και πώς θα τροφοδοτήσεις τον SATA δίσκο..? με καλώδιο molex?? δεν παίζουν αυτά... εκτώς και αν μιλάμε για τους παλιούς δίσκους που είχαν και τα δύο πάνω. φαντάσου, μπορεί να έχει ο δίσκος δύο τροφοδοσίες και δεν μπορεί μια θήκη. γελοία πράγματα. επίσης ο χώρος μεταξύ του δίσκου και της πλακέτας είναι περίπου 2 χιλιοστά και δεν έχει τίποτα να τον κρατάει (όπως έδειξα και στην φώτο πιο πρίν).

κοίτα απτην μία χαίρομαι που λέτε οτι είναι απροβλημάτιστη η λειτουργία κτλπ γιατι έτσι και αλλιώς εγώ του έβγαλα την θήκη και κράτησα μόνο την πλακέτα (να είναι ασορτί με το κουτί του υπολογιστή μου) αλλα εγώ αυτό το πράμα δεν το προτείνω σε κανέναν..

Δεν έχω και imageshack και βαριέμαι να φτιάχνω...

Πριν λίγο είδα την φωτό που έχεις ανεβάσει και ακόμη προσπαθώ να κατανοήσω τι έχεις κάνει...

Εγώ SATA 2 δισκο έχω βάλει...

Απλά τον πήρα και τον εφάρμοσα στην άκρη του κοντρόλλερ... και τροφοδοσία παίρνει από το εξωτερικό τροφοδικό που έχει. Έβαλα και το usb καλώδιο, και τον συνέδεσα μέσω usb στο πισί...

ΚΟΙΝΩΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΟ...ΜΟΝΟ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΝΤΡΟΛΛΕΡ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...

Τι να πω, εκτός αν έχουμε διαφορετικό κουτί ΄και δεν το έχω καταλάβει:eek:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...