petsoukos Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Καλησπέρα, Χθες στα καλά καθούμενα χτύπησε ένας 250άρης WD τον οποίο τον είχα από το 2006. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μετά από μια ολόκληρη νύχτα στο μπαλκόνι και με θερμοκρασία κάτω από 10 βαθμούς... μπόρεσα να κάνω boot στα Ubuntu και να αντιγράψω τα αρχεία με επιτυχία. Αλλά όταν δοκίμασα να κάνω format μου έριξε ένα kernel oops... και στις 3 φορές που το δοκίμασα. Επίσης τα Windows «κρεμάνε» κάθε φορά που δοκίμασα format. Λογικά παρέδωσε πνεύμα. Στο smartctl στα linux αναφέρει 20.023 ώρες (2,28χρόνια) λειτουργίας οπότε τα έβγαλε και τα ψωμιά του. Αυτήν την φορά ήμουν τυχερός που μπόρεσα να πάρω τα αρχεία από τον δίσκο. Την επόμενη φορά όμως δεν θέλω να το ρισκάρω με τα 2,5TB αρχεία (1ΤΒ+1,5ΤΒ HDDs). Οπότε ρίχνω μερικές ερωτήσεις για ποια λύση είναι η καλύτερη για εμένα σε RAID Storage. Τα δεδομένα είναι προσωπικά και επαγγελματικά. Από Mp3, ταινίες μέχρι αρχείο από δουλειές που έχω κάνει (π.χ. Ντοκιμαντέρ, Διαφημιστικά, Ιστοσελίδες, Video Clips...) και αρχαία αρχεία από την σχολή. Αυτήν την στιγμή έχω 1ΤΒ WD εσωτερικό SATAII και 1,5ΤΒ WD εξωτερικό. Ο συστήματος δεν με πολύ ενδιαφέρει. Μιας και οι τιμές στους σκληρούς είναι πολύ χαμηλές (Ευρώ/GB). 1. Πιο RAID είναι το καταλληλότερο για εμένα; 2. Ο ICH10R σύμφωνα με την Intel/MSI υποστηρίζει RAID 0,1,5,10 & JBOD. Να μείνω με τον ICH10R η να πάω σε λύση με controller; (σημείωση: δεν έχω PCIe x8 μόνο μια χ16 ελεύθερη.) 3. PSU 520 Watt... είναι αρκετά; (βλ. σύστημα στην υπογραφή) Το κόστος δεν παίζει και πολύ ρόλο αλλά να είναι σε mainstream τιμές. Το πολύ entry level enterprise δίσκους. Δεν θέλω έτοιμη λύση μιας και είναι πάντα πιο ακριβές από το να το στήσεις μόνος. Λίγο που κοίταξα στα πιο πρόσφατα άρθρα RAID 6, 10 θα ήταν καταλληλότερο. Με τον ICH10R θα έχω πρόβλημα απόδοσης από την CPU γιατί διαβάζω ότι την δουλεία την κάνει η CPU...
EddieObscurant Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2010 Πάρε άλλον έναν ίδιο δίσκο και κάντον raid1. O,τι γράφεται στον έναν, θα γράφεται και στον άλλον ταυτοχρονα, οπότε και να σου χαλάσει ο ένας θα χεις τον άλλον και μέχρι να τον αντικαταστήσεις θα δουλεύουν όλα κανονικά όπως πριν. Με το ich10r το raid1 μπορεί να γίνει κατευθείαν απο τα win χωρίς την απώλεια δεδομένων που έχει ο ένας δίσκος που θες να κάνεις raid. Xρησιμοποιώ το matrix storage manager αλλά έχει βγει καινούρια εκδοση απο ιντελ που λέγεται rapid storage manager.
washcloud Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Aπ' τη στιγμή που δεν είχες κα'να striped array να τρέχει, πώς και ψάχνεσαι για οποιοδήποτε άλλο από RAID-1; ...Μακρυά δε από controller cards αφού η μητρική σου έχει σχετική δυνατότητα. Δίσκους πάρε απλά τους πιο φθηνούς/GB (νομίζω οι 1.5ΤΒ είναι αυτοί, αυτή την εποχή)
petsoukos Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Με μια γρήγορη ματιά: 1ΤΒ πάει στα 0,059€/GB (e-shop) 1.5TB πάει στα 0,0573€/GB (e-shop) 2TB πάει στα 0,0575€/GB (e-shop) Για WD Caviar Green 64MB είναι οι παραπάνω τιμές. Εγώ χρειάζομαι στο array να έχω 4TB για αποθήκευση. Ώστε να ξεφορτώσω τους δίσκους που έχω τώρα και να έχω τα πάντα σε ένα array και να έχω έχω και χώρο για μελλοντικά δεδομένα μιας και θα περισσέψει αρκετός αποθηκευτικός χώρος. Αλλά τα αρχεία είναι πολύ σημαντικά (για μένα είναι) οπότε το array θα πρέπει να είναι από αυτά με την μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν και έτοιμη λύση δείχνει ωραίο. Αλλά σίγουρα είναι 4TB χωρίς να ενεργοποιήσεις το RAID του. Μιας και στα specs από την Seagate βλέπω HDD Bays 2. http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.301828
washcloud Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Μωρέ άμα έχεις Ευρά, ό,τι θέλεις κάνεις. Μέχρι και κανέναν Πάκι (σόρι κοινότητα των εν Ελλάδι Πάκις - τυχαίο το παράδειγμα) μπορείς να νοικιάσεις να μαθαίνει απ' έξω τα Word σου και να σου ζωγραφίζει σε πιστή αναπαράσταση τις φώτο και βίντεά σου άμα χαλάσει ο δίσκος σου
ilos Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Μωρέ άμα έχεις Ευρά, ό,τι θέλεις κάνεις. Μέχρι και κανέναν Πάκι (σόρι κοινότητα των εν Ελλάδι Πάκις - τυχαίο το παράδειγμα) μπορείς να νοικιάσεις να μαθαίνει απ' έξω τα Word σου και να σου ζωγραφίζει σε πιστή αναπαράσταση τις φώτο και βίντεά σου άμα χαλάσει ο δίσκος σου Εμένα ο Πάκι μου χάλασε (τον στείλαν... RMA στην πατρίδα του) και αναγκάστηκα να πιάσω πινέλο μετά από πόσα χρόνια να βάψω κάτι κάγκελα.
washcloud Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Κάγκελα; Ε δεν είναι για τέτοιες βαριές δουλειές αυτοί, λογικό ήταν που σου χτύπησε - έπρεπε να είχες βάλει κι έναν 12άρη Αφγανό να φυσάει πάνω του
alquiii Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2010 πανε σε λυση raid 10 (εχεις redudancy μεχρι και 2 hdd με προυποθεσεις ομως!!!) Οσο για τους hdd πανε σε WD black Ομως, oxi green, και χωριτικοτητες το πολυ 1.5TB
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.