SlimData Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Για να μην ανοίγω νέο θέμα -και αν δεν ενοχλώ τον φίλο που άνοιξε αυτό-, φτιάχνει ένας φίλος επίσης μια επιχείρηση και για τον server του προτείνανε να μην ανοιχτεί ακόμα πολύ, να στήσει απλά ένα δυνατό μηχάνημα και μελλοντικά να τον αλλάξει. Αυτό πλέον είναι δεδομένο. Ο τεχνικός του λοιπόν θα στήσει raid 1 με τέσσερις δίσκους, 2 για λειτουργικό και 2 για data. Η μητρική που προορίζεται για τον server είναι η http://gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3632#ov και τώρα οι ερωτήσεις μου. 1. Εφ'όσον επιλεχθεί αυτή, είναι αξιόπιστος ο raid controller που έχει?? 2. Αν όχι, ποιον προτείνουμε?? Θα είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια σας, θα κάνει σε 2-3 ώρες την παραγγελία και θα ήθελα να του μεταφέρω όσο πιο σωστές πληροφορίες γίνεται..
tmjuju Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δεν είναι server board – και δεν θα έχει και το κουτί διπλά τροφοδοτικά κ.ο.κ. Αλλά εφόσον λες ότι το ανέλαβε τεχνικός… και ότι το ζήτημα είναι η οικονομία… Άσε τους να τα κανονίσουν όπως θέλουν τα πράγματα… Let’s not try to second guess them
SlimData Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Σωστά αλλά ο τεχνικός του έδωσε προδιαγραφές και την παραγγελία θα την κάνει ο ίδιος μέσω κάτι τύπων που δεν εμπιστεύομαι... Γι'αυτό προσπαθώ να βγάλω εγώ άκρη πριν γίνει κάτι λάθος. Δεν είναι server board, όχι, ούτε διπλά τροφοδοτικά ούτε hot plug... Του τόνισε όμως ο τεχνικός αξιόπιστο hardware raid... Με τη συγκεκριμένη μητρική θα υπάρχει αυτό το αξιόπιστο hardware raid ή θα πρέπει να ψάξει και ξεχωριστό controller??
tmjuju Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 South Bridge: AMD SB850 Κοίτα το τι εννοεί ο καθένας με αξιόπιστο hardware raid – σε αυτή την κατηγορία τιμής δε θέλω να το σχολιάσω Όποιος ζητά κάτι αντίστοιχο πρέπει να είναι προετοιμασμένος να το πληρώσει Άρα άσε το να φτιάξει το οικονομικό κουτί του, και καλύτερα μην μπλέκεις και πολύ ;-) Μια χαρά αξιόπιστο PC φτιάχνεις με την παραπάνω μητρική.
SlimData Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2010 Οκ, κρατάω την τελευταία κουβέντα σου και τον αφήνω να προχωρήσει με αυτή την σύνθεση. Ευχαριστώ για τη βοήθεια..
oneofthem Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 dual board, redundant psus, server chassis κτλ δεν χρειάζονται πουθενά αφού μιλάμε ουσιαστικά για do it yourself σύστημα είναι περιττό έξοδο εκτός αν χρειαζόμαστε επιδόσεις workstation (καμμία σχέση) ή αν έχουμε ανάγκες για business support οπότε δεν πάμε ούτως ή άλλως σε diy σύστημα
FireFoxGr Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 Μιας και από όσο καταλαβαίνω δεν έχεις πολύ εμπειρία σε server (δεν το λέω για κακό), πήγαινε σε μια λύση σαν της HP με εγγύηση και support … Η αλήθεια είναι αυτή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου (δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με τα pc που κάνουμε την καθημερινή μας δουλειά...) Συμφωνώ και εγώ στην έτοιμη λύση server μόνο και μόνο για το support.Αν είναι να τον φτιάξεις μονός σου από που σκέπτεσαι να τον πάρεις ; Ακόμα δεν έχω καταλήξει, θέλω να δω την σύνθεση καταρχήν και από εκεί και πέρα θα δω και για τιμές. Έχεις κάποιο μαγαζί να προτείνεις; dual board, redundant psus, server chassis κτλ δεν χρειάζονται πουθενά αφού μιλάμε ουσιαστικά για do it yourself σύστημα είναι περιττό έξοδο εκτός αν χρειαζόμαστε επιδόσεις workstation (καμμία σχέση) ή αν έχουμε ανάγκες για business support οπότε δεν πάμε ούτως ή άλλως σε diy σύστημα Το server chassis είναι καλύτερο απ ότι ένα απλό κουτί ή η διαφορά είναι μόνο στο στήσιμο; Δηλαδή τι πλεονέκτημα έχει να το κάνεις έτσι;
oneofthem Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2010 Το server chassis είναι καλύτερο απ ότι ένα απλό κουτί ή η διαφορά είναι μόνο στο στήσιμο; Δηλαδή τι πλεονέκτημα έχει να το κάνεις έτσι; η διαφορά γενικότερα του server hardware με του desktop δεν είναι ότι είναι καλύτερος (στα χαρακτηριστικά) κατ' ανάγκη αλλά πως είναι αξιόπιστος και ολοκληρωμένος και πιστοποιημένος για μια συγκεκριμένη χρήση serverκατά τα άλλα, τα κομμάτια μπορεί να είναι χειρότερης ποιότητας από τα desktop αλλά να είναι διπλά και τριπλά ή αναλώσιμα (hot swap) και επομένως ακόμη και αν χαλάνε συχνά λόγω μέτριας ποιότητας, να μην διακόπτεται η λειτουργία του server - πράγμα που μπορεί να μην επιτευχθεί 100% με τα καλύτερης ποιότητας desktop/consumer κομμάτια, στο 0,1% downtime είναι η διαφορά δλδ πιο συγκεκριμένα για τα κουτιά εξαρτάται προφανώς από το μοντέλο, υπάρχουν και φθηνά κουτάκια, αλλά σε γενικές γραμμές: το κόστος συνήθως είναι υψηλότερο έως πολύ υψηλότερο έχουν rack επιλογές (υπάρχουν και κάποια consumer rackmount βέβαια κυρίως για home cinema αλλά είναι μόνο 3u) παλιότερα υπήρχαν διαφορές και στη συμβατότητα, και σήμερα υπάρχουν κάποιες διαφορές νομίζω αλλά τώρα πια δεν είναι σε βασικά σημεία όπως η μητρική συχνά έρχονται με server τροφοδοτικό και παίρνουν server τροφοδοτικά (άλλων διαστάσεων δλδ) έχουν hot swap ανεμιστηράκια για να μην διακόπτεται η λειτουργία του server τα ανεμιστηράκια σε κάποια κουτιά server είναι έως και 10 φορές πιο δυνατά από τα απλά (πιο δυνατά κι από τα delta δλδ και κάνουν σαν αεροπλάνα) έχουν καλύτερη πρόβλεψη για τους δίσκους (λόγω raid συνήθως μιλάμε για τουλάχιστον 5/6+ δίσκους) πράγμα που μπορεί να λείπει από ένα τυχαίο consumer κουτί αλλά μπορεί και όχι μπορεί να έχουν και κάποιες άλλες μικροδιαφορές και ευκολίες λειτουργίας που δεν έχουν τα desktop/consumer αλλά όχι κάτι σημαντικό και συνήθως μιλάμε για ευκολίες που σχετίζονται με εξειδικευμένα κομμάτια εταιρειών που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα κάθε φορά κουτιά για τους έτοιμους server τους από άποψης κατασκευής εξαρτάται από το μοντέλο, μέχρι πρόσφατα τα κλασσικά server κουτιά συνήθως δεν ήταν αλουμινένια αφού δεν υπάρχει λόγος με αυτά τα ανεμιστηράκια συνήθως λείπουν κάποια desktop/consumer χαραχτηριστικά που είναι περιττά όπως πχ το κουμπί του reset συνήθως αυτά προορίζονται για την κλασσική χρήση server (με την hardware έννοια), δλδ κανονικά μιλάμε για server ντουλάπα κτλ γενικότερα αν μπορούσες να μιλήσεις για πλεονεκτήματα θα έβαζες μόνο το hot swap από τα ανεμιστηράκια για να καταλάβεις αν δεν έχουμε μεγάλο φόρτο εργασίας (100% αδιάκοπη λειτουργία) ή ανάγκες επιδόσεων (100% αποτελεσματική ψύξη) τότε δεν χρειάζεται να αντιστοιχίζουμε τη server χρήση με το server hardware (γενικότερα και όχι μόνο για τα κουτιά) ο λόγος που θα παιρνε οπωσδήποτε κάτι τέτοιο κάποιος για άλλη χρήση, θα ήταν επειδή πήρε έτοιμο σύστημα που έρχεται με τέτοιο κουτί οπότε το θέμα δεν είναι αν χρειάζεσαι server κουτί για diy server, δεν είναι απαραίτητο, παίρνεις ότι σε βολεύει το θέμα είναι αν θα κάνεις diy server ή αν χρειάζεσαι έναν έτοιμο με business support αν μιλάμε για μικρή επιχείρηση και ξέρετε πως να το στήσετε καταρχήν, κι αν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε προσωπικά σε περίπτωση που παρουσιαστεί ένα πρόβλημα και δεν θα πέσετε έξω με ένα downtime μιας η δύο ημερών με λίγα λόγια, τότε λόγω κόστους σκέπτεστε το diy σε κάθε άλλη περίπτωση συμφωνώ με τους υπόλοιπους για έτοιμη λύση, θα έχουν αυτοί την ευθύνη και θα σας πουν αυτοί τι θα μπει το κόστος της έτοιμης λύσης αντισταθμίζεται (όταν το support είναι ικανοποητικό) από το χρόνο που γλυτώνετε sry για το μακρύ κείμενο, με το καινούριο insomnia βγαίνουν πιο μακριά τα κείμενα μου φαίνεται
FireFoxGr Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2010 Σ' ευχαριστώ για την απάντηση, μακάρι να έγραφες και άλλα Το κόστος σίγουρα παίζει ρόλο αλλά πιστέυω πως το support είναι μεγάλη υπόθεση και μάλλον τελικά o server θα είναι μια έτοιμη υλοποίηση. Αυτό που με απασχολεί είναι τελικά τι να διαλέξω όσον αφορά το software που θα τρέχει (CRM). Θα χρειαστεί καλές επιδόσεις σε CPU, μνήμες, πολλούς δίσκους σε raid; Θα μπορέσω να κάνω την δουλειά μου με έναν server των 2000€ ή καλύτερα να πάω σε υλοποίηση 3500-4000€ για να είναι future proof; Η μήπως δεν ισχύει αυτό;
FireFoxGr Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2010 Τελικά μετά από διάφορες διαβουλεύσεις όσον αφορά τον server, θα στηθούν τα εξής: CRM web server, πρόγραμμα ERP, email server ενώ θα υπάρχει και ένας SQL Server. Σε αρχικό στάδιο ο server θα δέχεται περίπου 15 συνδέσεις. Ψάχνοντας για έτοιμες υλοποιήσεις χωρίς όμως να μπορέσω να βρω τιμές κατέληξα ενδεικτικά σε 2: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/gr/el/sm/WF06b/15351-15351-241434-241477-241477-3884310-4156930.html και http://h10010.www1.hp.com/wwpc/gr/el/sm/WF06b/15351-15351-241434-241477-241477-3884315-4157203.html Προφανώς και οι δυο υλοιποιήσεις μπορούν να δουλέψουν σωστά αλλά μήπως και με μικρότερο σύστημα δεν θα έχω πρόβλημα;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.