AdNoctum88 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Γεια σας, εδώ και αρκετό καιρό σβήνει το pc από μόνο του και συν αυτώ, όταν σβήνει, μετά δε μπορεί να ξανανοίξει. Πατάω δηλαδή το power και ξεκινάν να λειτουργούν οι ανεμιστήρες (και του κουτιού και του επεξεργαστή/κάρτας γραφικών), αλλά δε κάνει το "μπιπ" η μητρική για δείξει ότι όλα είναι ΟΚ. Αν το αφήσω όμως αρκετές ώρες κλειστό, τότε ξεκινάει κανονικά. Κάτι άλλο που δοκίμασα επίσης είναι να το αφήσω λίγα λεπτά στη κατάσταση που περιέγραψα πριν και να πατήσω το Reset και τότε πάλι ξεκινάει κανονικά. Εν τέλει όμως κάποια στιγμή θα σβήσει. Αυτά τα συμπτώματα με κάνουν να υποψιάζομαι πρόβλημα στο τροφοδοτικό ή μητρική. Παρατήρησα ότι κυρίως σβήνει όταν πάω να παίξω κάποιο παιχνίδι (πχ Team Fortress 2) ή όταν βλέπω κάποιο βίντεο ή όταν κάνω επεξεργασία 3D μοντέλων. Αυτό με κάνει να υποψιάζομαι τη κάρτα γραφικών. Δοκίμασα: format, memtest, diskcheck των Windows, όλα ΟΚ οπότε αποκλείουμε προς το παρόν πρόβλημα με software, δίσκο η μνήμες. Επίσης τσέκαρα θερμοκρασίες, και cpu και gpu φτάνουν κάπου στους 65C, θερμοκρασία που δε μου μοιάζει ικανή να κάψει κάτι. Πήγα σε τεχνικό 3 φορές: την πρώτη μου είπε ότι έφταιγε η ψύκτρα μου που ήταν βαριά και είχε ξεχαρβαλωθεί με αποτέλεσμα να δημιουργεί υπερθέρμανση. Την δεύτερη μου πε ότι έφταιγε πάλι η ψύκτρα η οποία λόγω του όγκου της ακουμπούσε κάπου και έκανε βραχυκύκλωμα. Την άλλαξε και μου βαλε μια stock. Την τρίτη μου πε ότι έφταιγε το BIOS και μου το ξαναπέρασε. Και τις 3 φορές διορθονόταν το πρόβλημα για κανα μήνα και μετά πάλι τα ίδια. Περιμένω εκτιμήσεις για το τι μπορεί να φταίει, τι μπορώ να κάνω και αν πρέπει να αλλάξω τεχνικό. Με συγχωρείτε για την έκταση του κειμένου, αλλά όπως καταλαβαίνετε είναι περίπλοκο το θέμα και έχει γίνει σήριαλ. Τα specs μου: Asus P5QC Intel Core2Duo 3.0MHz Mushkin 2x2GB ATI 4850 Windows 7 64-bit (τώρα, αλλά είχα το ίδιο πρόβλημα και με Windows XP 32-bit)
Moderators Gi0 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Το 65αρι που αναφερεις πως πιανει η cpu ειναι κατα τη διαρκεια του gaming?Εχει τρεξει καποιο stress test για τη cpu σου,για να δεις τι θερμοκρασια πιανει?Πχ prime95.
vtecakias Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Το pc είναι συνδεδεμένο με κάποιον σταθεροποιητή τάσεις ή κάποιο ανάλογο πολύμπριζο με ασφάλεια τάσης ρεύματος;
AdNoctum88 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Ναι είναι κατα τη διάρκεια του gaming. Σε stand-by είναι κάπου στους 45C. Για stress test έχω τρέξει κάτι που είχα φτιάξει εγώ (άσχετο μ' αυτό που συζητάμε όμως) το οποίο έτρεχε για αρκετή ώρα στο 95% της επεξεργαστικής μου ισχύς και μέγιστη θερμοκρασία είχε πιάσει 68C. Θα τρέξω κι αυτό που μου πρότεινες όμως και θα σας πω αποτελέσματα.
AdNoctum88 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Το pc είναι συνδεδεμένο με κάποιον σταθεροποιητή τάσεις ή κάποιο ανάλογο πολύμπριζο με ασφάλεια τάσης ρεύματος; Όχι, ούτε σταθεροποιητή έχω, ούτε πολύμπριζο ασφαλείας. Αν έφταιγαν τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού όμως δε θα παρατηρούσα και κάποιο τρεμόπαιγμα στη λάμπα; Η δεν έχει σχέση;
vtecakias Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Οι μικρές εναλλαγές στην τάση του ρεύματος δεν φαίνονται τόσο εύκολα για παράδειγμα στο τρεμόπαιγμα μιας λάμπας, το Pc έχει αρκετά ευαίσθητα κυκλώματα και θέλουν συνήθως ακριβές τιμές τάσεως. Για αυτό σε ρώτησα.
AdNoctum88 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Έτρεξα το stress test που μου προτείνατε. Στη μέτρια καταπόνηση, έφτασε 57C και τερμάτισε επιτυχώς. Στη μέγιστη καταπόνηση άντεξε 2 δευτερόλεπτα μέχρι να σβήσει (και γι αυτό δεν έχω απαντήσει τόση ώρα...). Αυριο θα πάρω έναν σταθεροποιητή τασης. Αν δεν λειτουργήσει, ν αρχισω να κοιτάω ψυκτρες ή απλά να αναφέρω το stress test στην επόμενη επίσκεψη στον τεχνικό;
paylidis Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 εφόσον στην καταπόνηση εσβησε σημαίνει οτι όταν και εσυ το ζορίζεις θα σβήσει, αάρα κοίτα τις θερμοαγωγιμές σου στις ψύκτρες... Intel Core2Duo 3.0MHz :blink:
vtecakias Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Έτρεξα το stress test που μου προτείνατε. Στη μέτρια καταπόνηση, έφτασε 57C και τερμάτισε επιτυχώς. Στη μέγιστη καταπόνηση άντεξε 2 δευτερόλεπτα μέχρι να σβήσει (και γι αυτό δεν έχω απαντήσει τόση ώρα...). Αυριο θα πάρω έναν σταθεροποιητή τασης. Αν δεν λειτουργήσει, ν αρχισω να κοιτάω ψυκτρες ή απλά να αναφέρω το stress test στην επόμενη επίσκεψη στον τεχνικό; Πόσο καιρό έχει που αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα; Μήπως έκανες κάποια αλλαγή σε μνήμες, τροφοδοτικό ή κάτι τέτοιο; Έκανες μόνος σου κανένα update το bios της μητρικής;
AdNoctum88 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Πόσο καιρό έχει που αντιμετωπίζεις αυτό το πρόβλημα; Μήπως έκανες κάποια αλλαγή σε μνήμες, τροφοδοτικό ή κάτι τέτοιο; Έκανες μόνος σου κανένα update το bios της μητρικής; Είναι κάπου 4 μήνες που το έχω. Εγώ δεν έχω αλλάξει τίποτα. Όπως προείπα, ο τεχνικός μου άλλαξε μια ψύκτρα και μου έκανε και ένα bios update. Κάθε φορά η "λύση" που έδινε δούλευε για κανα μήνα και μετά πάλι τα ίδια.
vtecakias Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 O σταθεροποιητής σίγουρα θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα δώσει την απόλυτη λύση στο πρόβλημά σου. Δύο εκδοχές υπάρχουν, η ψύκτρα να μην έχει σταθεροποιηθεί σωστά και να σου προσφέρει μειωμένη απόδοση με αποτέλεσμα ο επεξεργαστής να υπερθερμαίνετε υπερβολικά στην εκκίνηση ή απλά το bios update να έχει κάποιο κενό ασφαλείας.
AdNoctum88 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Και επειδή είμαι και λίγο άσχετος από ηλεκτρολογικά, άμα πάρω κάτι τέτοιο και το συνδέσω στο πολύμπριζο που ήδη έχω είμαι καλυμμένος ή πρέπει να πάρω ολόκληρο πολύμπριζο ασφαλείας; ή απλά το bios update να έχει κάποιο κενό ασφαλείας. Δηλαδή;
vtecakias Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Ίσως να κατέβασε λανθασμένη έκδοση με κάποιο πρόβλημα. Επειδή ένας σταθεροποιητής τάσης κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ, θέλω να είμαι επιφυλακτικός και να μην σου προτείνω να αγοράσεις έναν αμέσως. Γνωρίζεις ποιά ψύκτρα σου έχει περάσει;
AdNoctum88 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2010 Τόσο ακριβός;;; Αυτός που παρέθεσα γιατί κάνει 10; Είναι μάπα; Την απλή, την εργοστασιακή της Intel μου έβαλε.
vtecakias Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2010 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2010 Πιο αποτελεσματική λύση είναι να κοιτάξεις κάτι σε UPS για αυτό σου είπα ότι κοστίζει λιγάκι παραπάνω. Κάτει τέτοι εννοώ http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.505703
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.