Προς το περιεχόμενο

Η Google παρουσίασε netbook με Chrome OS και ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Chrome Web Store


gsarig

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για cloud computing ακόμα.

 

Προσωπικά ποτέ δεν με ενθουσίασε η ιδέα να τρέχω προγράμματα ή να διαχειρίζομαι αρχεία με απομακρυσμένη σύνδεση σε κάποιον server. Η απόδοση που έχεις ουσιαστικά εξαρτάται μόνο από το πόσο καλή σύνδεση έχεις και πόσο αξιόπιστος είναι ο πάροχος σου. Πράγματα που αλλάζουν συνεχώς από το ένα λεπτό στο άλλο.

 

Εδώ στην Ευρώπη, ακόμα παλεύουν να φτιάξουν αξιόπιστο δίκτυο για internet. Που θα βασιστεί το chrome OS για να τρέξει ικανοποιητικά?

 

Πάντως αν κυκλοφορήσουν τέτοια netbook τουλάχιστον θα πρέπει η τιμή λιανικής να είναι κάπου στα 50-100 ευρώ ;) . Ουσιαστικά δεν έχουν και πολλά πράγματα μέσα. Αμφιβάλλω αλλά για να δούμε...

 

Φανταστείτε το επόμενο nexus. Άνετα θα μπορούσαν να του φορέσουν κάποια touch friendly έκδοση του chrome OS. :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάρα πολύ νωρίς για cloud computing όντως, ειδικά για την χώρα μας, εάν μιλήσουμε με ρεαλιστικά καθημερινά δεδομένα. Από την μία, είναι όνειρο θερινής νυκτός η απρόσκοπτη λειτουργία ενός τέτοιου νετμπουκ στην Ελλάδα:

 

3G συνδέσεις με ογκοχρέωση και χρονοχρέωση που ουσιαστικά μόλις φτάσεις το όριο, αχρηστεύουν το νέτμπουκ μέχρι να ανανεωθεί ο χρόνος/όγκος τον επόμενο μήνα. Και υπολογίζοντας ότι δεν θα είναι μόνο για browsing αλλά για streaming των τραγουδιών σου, φωτογραφιών σου κλπ που είναι σε cloud server μόνο είναι πρακτικά αδύνατο να επωφεληθείς από την λειτουργία του μέσω 3G γιατί θα φτάνεις το χρονικό όριο ή τον δωρεάν όγκο στο πι και φι. Και να μην μιλήσω για την αισχρή ταχύτητα και προβληματική κάλυψη... :lol:

 

Στο σπίτι καθίσταται πολύ ευκολότερη η λειτουργία του με adsl αλλά αν το θες για το σπίτι ποιος ο λόγος να έχεις τα δεδομένα σου μόνο σε server και όχι και τοπικά. Μην μιλήσω κι εδώ για τραγικές ταχύτητες και προβλήματα, λιγότερα μεν αλλά υπάρχουν και είναι κι εδώ ικανά να σε εμποδίσουν από την πρόσβαση στα απαραίτητα δεδομένα σου οποιαδήποτε στιγμή εκεί που δεν το περιμένεις.

 

Από την άλλη, δεν είδα να αναφέρει κανείς το σημαντικότερο:

 

Ένας τρίτος θα έχει πρόσβαση όποτε επιθυμεί σε όλα τα πολύτιμα προσωπικά μας δεδομένα. Εδώ γκρινιάζουμε για τον chrome που αν δεν απενεργοποιήσεις τις υπηρεσίες προτάσεων στέλνει όλο το ιστορικό σου στην google. Φανταστείτε εδώ, εκτός από πλήρες ιστορικό και προσωπικά αρχεία, έγγραφα του καθενός κλπ Εφιαλτικό μπορώ να πω, χώρια που όπως είπα δεν σου δίνει επιλογή και για χρήση σκληρού δίσκου μαζί με το κλάουντ. Και να φανταστώ ότι ο cloud server που θα έχει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα θα είναι από την google πάλι...don't be evil :lol: :lol: :lol: :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παιδια νομιζω το κατεβασα, κατεβασα ενα αρχειο ονοματι ChromeOS-Flow πως το κανεις εγκατασταση σε vmware αν μπορουσατε να με καθοδηγησετε

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν θεωρω οτι το παρακατω αξιζει δικο του ποστ ειδησης, οποτε ας το παραθεσω εδω:

 

Το netbook της google με το chrome OS δεν ειχε caps lock!

H google θεωρει οτι το πληκτρο ειναι περιττο και οτι ετσι θα βελτιωθει η ποιοτητα των σχολιων στα forums γιατι δεν θα ειναι τοσο ευκολο να πληκτρολογει καποιος μονο κεφαλαια.

 

Μα τι αλλο θα ακουσουμε πλεον...

 

πηγη

http://tech.slashdot.org/story/10/12/08/1327221/Google-Wants-To-Take-Away-Your-Capslock-Key

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν θεωρω οτι το παρακατω αξιζει δικο του ποστ ειδησης, οποτε ας το παραθεσω εδω:

 

Το netbook της google με το chrome OS δεν ειχε caps lock!

H google θεωρει οτι το πληκτρο ειναι περιττο και οτι ετσι θα βελτιωθει η ποιοτητα των σχολιων στα forums γιατι δεν θα ειναι τοσο ευκολο να πληκτρολογει καποιος μονο κεφαλαια.

 

Μα τι αλλο θα ακουσουμε πλεον...

 

πηγη

http://tech.slashdot...ur-Capslock-Key

 

Ούτε πλήκτρα F1~F12.

 

Η αντίληψη δεν είναι νέα. Πριν περίπου 30 χρόνια δημιουργήθηκε το project Athena από Έλληνα μάλιστα προκειμένου να καλύψει με ασφάλεια τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ακαδημαικής κοινότητας του MIT.

 

Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει ή έστω δει το chromium os θα γνωρίζουν ότι είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο όπως κάθε linux διανομή και προφανέστατα έχει σύστημα διαχείρισης αρχείων. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν χρειάζεται πολλά πολλά, όποιος δλδ πάρει ένα φτηνό netbook ή tablet προκειμένου να μπαίνει στο δίκτυο και να πλοηγείται με ασφάλεια χωρίς να έχει τον φόβο να κολλήσει κάτι τότε για αυτό το κοινό είναι ότι πρέπει σαν λύση.

 

Δεν θα αποτελεί το κύριο μηχάνημα, δεν θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των χρηστών, αλλά τις ανάγκες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω δικτύου.

 

Τί παραπάνω προσφέρει σε σχέση με τις υπάρχουσες ελαφριές διανομές linux που κυκλοφορούν;;;

 

Ίσως στο ότι εκείνες δεν έχουν μία εταιρία από πίσω τους σαν την google να τις προωθήσει με το αζημίωτο βέβαια αφού πάνω σε αυτή την πλατφόρμα θα πουλήσει το store της google το οποίο βέβαια δεν θα έχει μόνο προγράμματα αλλά και βιβλία, ταινίες, σειρές, μουσική και πάει λέγοντας.

 

Το αν μία συσκευή θα έχει πληκτρολόγιο (netbook) ή θα είναι όλη μία μόνο οθόνη αφής (tablet) ή θα είναι ένα set-top box δίπλα στην τηλεόρασή μας είναι λίγο πολύ αδιάφορο, το θέμα είναι η πρόσβαση στην πληροφορία και αυτή να γίνεται με τον ευκολότερο και πλέον αξιόπιστο τρόπο, τουλάχιστον το συντριπτικό ποσοστό των χρηστών αυτό θέλει από την πρόσβασή του στο δίκτυο. Όσο για το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων μας, ας μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στο ίδιο ποσοστό που ανεβάζει τις πληροφορίες του στο facebook και τις αφήνει σε κοινή θέα.

 

Από αυτό λοιπόν το πρίσμα σαν λύση θα πιάσει, όχι σε αυτούς που παίζουν βαριά παιχνίδια στο pc, όχι σε αυτούς που χρησιμοποιούν βαριές εφαρμογές, αλλά σε αυτούς που θέλουν ένα ελαφρύ και με μεγάλη αυτονομία μηχανάκι για να μπαίνουν στο δίκτυο ή για να φέρνουν την επιφάνεια εργασίας του desktop τους σε ένα τερματικό που θα μπορεί σε gigabit σύνδεση να stremάρει αναλύσεις 1080p και να δώσει το σήμα του σε εξωτερική οθόνη και δεν αναφέρομαι φυσικά μόνο σε ταινίες αλλά στο κάθε τι που τρέχει σε desktop που βρίσκεται στο lan είτε είναι παιχνίδια είτε είναι εφαρμογές.

 

Επαναλαμβάνω ότι αυτά γίνονται ήδη σήμερα αλλά δεν είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό, κάτι που έρχεται να αλλάξει η google με το αζημίωτο βέβαια. :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης, έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος είτε υπάρχει σύνδεση (WiFi, 3G) είτε όχι,

 

Πώς θα γίνεται αυτό, όταν δεν υπάρχει τίποτα τοπικά και -κυρίως- δεν υπάρχει δίσκος ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παντως καλα το πανε

 

πρωτα μονο σε netbook δλδ σε ψοφια μηχανακια για internet on the go που ψοφανε για ελαφρυ os,το κανουμε γνωστο,το τελειοποιουμε

 

μετα σιγα σιγα σε laptop

 

και αφου εχει περασει ο καιρος και εχει αποκτησει βαση,εφαρμογες και εχουμε και ποιο γρηγορες συνδεσεις το περναμε και στα desktop

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάθισα και ειδα το 3ο μερος που περιγράφεται η λειτουργία του Chrome OS αναλυτικά. Επειδή λογο επαγγέλματος ασχολούμε με λογισμικό το οποίο εγκαθίστατε σε server και στο pc μονο ενα client με τον application server να ειναι Jboss και database oracle η sql, εχω να πω πως η google εχει βαλει ενα πολυ δυσκολο στοίχημα. H ολη λειτουργία server - client ειναι εξαιρετικα ευθραυστη. Σε ενα εταιρικό δικτυο με ελεγχόμενες συνθήκες δικτυου μπορεί να εχει "πλακα" να ανοιγεις το excel η το SAP και να δουλευεις "επανω" στο server αλλα οταν 200 ατομα θα θελήσουν να κανουν παπαδες δεν ξερω κατα ποσο ο server θα ανταπεξέλθει και δεν θα παρουν ολοι μαζι ενα ωραιοτατο ακυρο, μην πω τιποτα χειρότερο. Τωρα να ανεβασω ολα μου τα αρχεια σε καποιον αγνωστο server καπου στην χωρα του Αι Βασιλη και οταν το data center καει να ανοιξω το netbook και να μου πουν κανα service not available οχι ευχαριστω δεν θα παρω. Τα πλεονεκτήματα ειναι απειρα ειδικα για καποιον ο οποιος θελει μια μηχανή να μπαινει στο web να κανει εκει καποιες συγκεκριμένες εργασίες και στον ελευθερο του χρονο παιζει πασιέντζες. Μηδενικη συντηρηση, μεγάλη ασφάλεια, ευκολο support, αμεσο restore σε αλλο netbook και παει λεγοντας, πραγματα δηλαδη που ειναι εφιάλτης για το ΙΤ οποιασδήποτε εταιρίας. Πιστεύω πως εν τέλη θα βρεί αγοραστικό κοινό σε συγκεκριμένες ομάδες (πωλητές, στελέχη, κτλ) θα μάθει και θα εξελιχθεί πάνω στην ράχη τους και θα το δούμε να εξελίσετε, αν το εγχείρημα δεν σβήσει. Τεσπά θα δούμε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είδα όλην τη εκδήλωση και ήταν πραγματικά ικανοποιητική.

 

Πολλές ανησυχίες που τέθηκαν νομίζω απαντήθηκαν και με το παραπάνω.

 

1) "Χωρίς Internet δεν θα κάνει τίποτα" λάθος Πολλές εφαρμογές (και αυτό είναι στο χέρι των προγραμματιστών) θα μπορούν να λειτουργούν offline, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται παιχνίδια και φυσικά (λίγο πιο μετά λένε) το google docs ή όποιο άλλο πρόγραμμα το προλάβει.

2)"Θα έχει ελαφριές εφαρμογές" περίπου Συγκεκριμένα ένα demo που είχε έπαιξε μια 3d κατάσταση με πολλές ανακλάσεις και αντικείμενα με ικανοποιητικό fps (~30) Από την άλλη υποστηρίζει html5 το οποίο λέγεται ότι έχει τρομερές δυνατότητες (δεν είχαν παίξει και Quake?). Δεν θα δούμε ακόμα παιχνίδια επιπέδου pc, αλλά σίγουρα πολύ καλύτερα από αυτά που βλέπουμε σε smartphones σήμερα. BTW έχει βγει το plants vs Zombies!

3) "Δεν θα έχεις κανένα αρχείο στον σκληρό σου (+πρόσβαση)" πάλι μάλλον λάθος Συγκεκριμένα λέει ότι μέσα στο netbook δεν θα υπάρχουν πολλά giga αλλά αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες σου. Οπότε όχι δεν θα μπορείς να έχεις όλην την δισκοθήκη σου (παρά μόνο σε έναν εξωτερικό δίσκο!) αλλά θα μπορείς να σώσεις κάποια πράγματα "local". Βέβαια υπηρεσίες όπως το dropbox και το Picasa είναι αρκετά σταθερές και ασφαλής σήμερα ενώ άμα προσθέσεις πολλές υπηρεσίες όπου μπορείς να streamareis δωρεάν (και νόμιμα) μουσική και video κάνουν την αναζήτηση να έχεις μία τεράστια συλλογή λίγο άχρηστη. Όσο για την πρόσβαση στα αρχεία του συστήματος, έχουν βάλει κουμπί το οποίο κάνει αυτόματο jailbreak! omfg?

4) "Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα" Αυτό που είπαν ουσιαστικά είναι η είναι τώρα η δεν ξέρουμε πότε! Ουσιαστικά πολλοί χρησιμοποιούν τέτοιου είδους υπηρεσίες και ακόμα περισσότεροι χρησιμοποιούν στον υπολογιστή τους μόνο το ίντερνετ. Άσε που έχουν ήδη βγει τόσα apps για να καλύψουν ακόμα και "βαριά" προγράμματα όπως το Photoshop.

 

Προσωπικά μόνο μία εφαρμογή θα μου έλειπε και αυτή είναι το LoL :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εντάξει, προφανώς δεν γίνεται ούτε και είναι η πρόθεση κανενός κάποια στιγμή να έχουμε όλοι κάτι τέτοιο και μόνο κάτι τέτοιο... Οι υπερφορητές συσκευές με τις όποιες ελλείψεις τους, προϋποθέτουν - τουλάχιστον προς στιγμήν - την ύπαρξη και σταθερού υπολογιστή ή τουλάχιστον laptop.

Θα δούμε πολλά βέβαια ακόμα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ειναι το μελλον και ερχεται,bye bye redmond

 

Δηλαδή μόνο η Google έχει μυαλά, οι άλλες εταιρείες δεν θα ακολουθήσουν νομίζεις;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...