Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή μεταβλητής

yannis27gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν, έχει μια ταινία τώρα με τον Κεβιν Σπεισι που έχει να κάνει με μια ομάδα φοιτητών που φτιάχνει για να κλέβουν στα χαρτιά. Τεσπα, αλλού είναι το ζήτημα. Στην αρχή της ταινίας θέτει ένα υποθετικό δίλημα:

Ας υποθέσουμε ότι παίρνεις μέρος σε ένα τηλεπαιχνίδι στο οποίο υπάρχουν 3 κουρτίνες, πίσω από την μία υπάρχει ένα δώρο και οι άλλες 2 έχουν τον κύριο ζονκ ;). Επιλέγεις τυχαία την Α. Ο παρουσιαστής ανοίγει τη Β που έχει τον ζονκ και σου λέει αν θες ακόμη να μείνεις με την Α ή θες να διαλέξεις την Γ. Ο φοιτητής λοιπόν είπε ότι πρέπει να αλλάξει επιλογή γιατί πλέον είχε 66,6% πιθανότητες να κερδίσει, επειδή υπήρξε αλλαγή μεταβλητής.

Δεν το καταλαβαίνω. Είναι ένα παιχνίδι τυχαιότητας και ενώ αρχικά είχε 33,3% πιθανότητες, στον 2ο γύρο έχει 50% πιθανότητες. Από που έβγαλε το 66,6%;

Δημοσ.

Ωραιος γρίφος. Συζήταγα καποτε καμια ωρα με εναν μαθηματικό ξαδελφό μου, μεχρι να τον πείσω για το σωστό. Αν ειχα δει το βιντεάκι θα το ειχα εξηγίσει καλυτερα :P

Δημοσ.

το είχαμε κάνει άσκηση στο μάθημα της στατιστικής στην σχολή. έχει να κάνει με δεσμευμένες πιθανότητες. όντως έβγαινε οτι μετα απο την λανθασμένη προσπάθεια είχες 66,6% αν άλλαζες. αμφιβάλλω αν το έχω ακόμα...

Δημοσ.

ΟΚ, το πιασα. Πάει κόντρα στην λογική πάντως αν δεν έχεις υπόβαθρο στην στατιστική!

ε καλα και εγω στα μαθηματικα σκραπας ειμαι αλλα αυτο το θεωρω πολυ απλο.

το είχαμε κάνει άσκηση στο μάθημα της στατιστικής στην σχολή. έχει να κάνει με δεσμευμένες πιθανότητες. όντως έβγαινε οτι μετα απο την λανθασμένη προσπάθεια είχες 66,6% αν άλλαζες. αμφιβάλλω αν το έχω ακόμα...

δεν γνωριζω ουτε καν τι ειναι οι δεσμευμενες πιθανοτητες αλλα να πως το σκεφτομαι εγω το προβλημα.

αρχικα εχουμε να επιλεξουμε αναμεσα σε κατσικα κατσικα αυτοκινητο δηλαδη:

κ

κ

α

-αμα τωρα επιλεξουμε την στρατηγικη της αλλαγης τοτε 2 στις 3 φορες θα κερδισουμε επειδη:

κ αρχικη επιλογη οδηγει σε αυτοκινητο για εμας

κ αρχικη επιλογη οδηγει σε αυτοκινητο για εμας

α αρχικη επιλογη οδηγει σε κατσικα για εμας

αρα 2 στις 3 κερδιζουμε αυτοκινητο αν επιλεξουμε να αλλαζουμε πορτα.

-αμα επιλεξουμε την στρατηγικη που δεν αλλαζουμε αποψη τοτε 1 στις 3 φορες θα κερδισουμε επειδη:

κ αρχικη επιλογη οδηγει σε κατσικα για εμας

κ αρχικη επιλογη οδηγει σε κατσικα για εμας

α αρχικη επιλογη οδηγει σε αυτοκινητο για εμας

αρα 1 στις 3 κερδιζουμε αυτοκινητο αν επιλεξουμε να μην αλλαζουμε πορτα.

αρα 2 στα 3 ειναι 66% ενω 1 στα 3 33% αρα κερδιζουμε +33% αν επιλεξουμε στρατηγικη να αλλαζουμε πορτα.

Δημοσ.

να θέσω ένα ερώτημα και εγώ: Αν ο παρουσιαστείς ανοίγει τις πόρτες κατα τύχη αλλάζει το πρόβλημα;

Κάτι τέτοιο συμβαίνει στα παιχνίδια τύπου deal όταν καλείται στο τέλος ο παίχτης να ανταλλάξει το κουτί του.

Δημοσ.

Φαντάζομαι αν ανοίξει κατά τύχη την πόρτα με το αμάξι και σου ζητήσει να διαλέξεις ανάμεσα σε 2 κρυφές κατσίκες, ναι, αλλάζει ψιλοριζικά το πρόβλημα.

Δημοσ.

Kαλη η στατιστικη αλλα η ψυχολογια ? Σου παει να αλλαξεις οταν σου εχει καρφωθει κατι απο την αρχη ? :P

Η μηπως εκει πονταρουν οι λουγκρες ? Οτι στατιστικα θα βγουν κερδισμενοι :lol:

Δημοσ.

Για αυτούς δεν αλλαζει κάτι αν δεν αλλαξεις πόρτα. Δεν τους συμφερει δηλαδη.

Για κατσε ρε συ.Αν ο παικτης εχει περισσοτερες πιθανοτητες ο παρουσιαστης δεν εχει λιγοτερες ? :D

Δημοσ.

Φαντάζομαι αν ανοίξει κατά τύχη την πόρτα με το αμάξι και σου ζητήσει να διαλέξεις ανάμεσα σε 2 κρυφές κατσίκες, ναι, αλλάζει ψιλοριζικά το πρόβλημα.

Καλά, ξέρουμε ότι εσύ θα διάλεγες και τις 2 κατσίκες! Α, και τις πατάτες. :P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...