Προς το περιεχόμενο

«Αυτόφωτη» λάμπα οικονομίας... κι όμως γίνεται!

Haldol

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ή κάτι έχει ο καφές που ήπια, ή δε ξέρω τι λέω από την αϋπνία... ή όντως έχω στα χέρια μου μία λάμπα οικονομίας (GEYER HELIOS 45W) που λειτουργεί χωρίς ρεύμα.

Αποφάσισα για να φωτίσω λίγο παραπάνω το χώρο μου, να αλλάξω τις 18W λάμπες οικονομίας του Carrefour που είχα με την συγκεκριμένη που αναφέρω. Βγάζω την παλιά, βάζω το γομαράκι (για όσους δεν έχουν δει τέτοιες λάμπες, είναι όντως τεράστια!) και πατάω το διακόπτη να ανάψει. Αμ δε... λέω δε θα βίδωσε καλά. Πάω να την «πειράξω» λίγο, μήπως δεν πάταγε καλά στο ντουί... τίποτα. Πολύ σπάνια στο βίδωνε-ξεβίδωνε πέταγε μια στιγμιαία αναλαμπή και τέρμα. Την βγάζω και την αφήνω στο γραφείο, βάζοντας στη θέση της αυτή που είχα παλιά. Πάω να βάλω την καινούρια πίσω στο κουτί υποθέτοντας ότι είναι χαλασμένη: τη στιγμή που πιάνω το σπείρωμα της λάμπας, πετάει ακόμα μία αναλαμπή, χωρίς να είναι πάνω στο ρεύμα.

Θεωρώ αδύνατο τα δάχτυλά μου να παρείχαν στιγμιαία 325mA στα 220V που θέλει η λάμπα για να λειτουργήσει. Οπότε τι έγινε; Παίζει να έκαναν πουλάκια τα μάτια μου; Προσπάθησα να αναπαράγω αυτό που έγινε αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Δημοσ.

οχι ρε παιδια.

απλα ειχε μεινει ρευμα μεσα στους πυκνωτες της λαμπας και οταν το επιασες με το χερι σου γειωθηκε και ελευθερωθηκε το ρευμα...

σιγα τα ωα!

Δημοσ.

οχι ρε παιδια.

απλα ειχε μεινει ρευμα μεσα στους πυκνωτες της λαμπας και οταν το επιασες με το χερι σου γειωθηκε και ελευθερωθηκε το ρευμα...

σιγα τα ωα!

ακριβώς, ειδικα απο τη στιγμή που το ρευμα που δώθηκε για να αναψει δε χρησιμοποιηθηκε στο γύρισε πίσω.. Και εγω βλεποντας αυτοφωτη υπέθεσα οτι παίζει κάτι με ρεύμα εξ επαγωγής ή υπερβολική η/μ ακτινοβολία (υπάρχουν περιστατικα που στο σπιτι ενος παππου που ηταν κατω απο κεραιες ραδιοφώνου αναβε η λαμπα απο μόνη της).

Δημοσ.

Αυτός και αν είναι από μόνος του αυτόνομο φωτοβολταϊκό :lol: :lol: :lol:

μωρε ενταξει ο παππους... Εχει αλλα 5-10-15 χρονια (εχουν περάσει ήδη 5-6 αρα μπορει να μας χαιρετησε). Το κακο ειναι λιγο παραπέρα μενανε οικογένειες με παιδάκια... Εκει είναι το πρόβλημα... Για την ιστορία, πρεπει μετα απο 1-1,5 χρόνο με παρέμβαση του Δημοκριτου να αφαιρέθηκαν.

Δημοσ.

Οι λάμπες αυτές έχουν ένα step-up παλμοτροφοδοτικό. Μια μαλακιούλα που πάλλεται και παράγει υψηλή τάση. Συνήθως χρησιμοποιεί δύο τρανζίστορ και μερικά πηνία. Πολλές φορές τα τρανζίστορ δεν την παλεύουν και δεν μπορεί να ξεκινήσει το κύκλωμα να πάλλεται. Έρχεται ο παλμός από κάποιο πηνίο στην βάση του αλλά αυτό (το τρανζίστορ) ακούει δεν ακούει... Όταν έβγαλες την λάμπα ο πυκνωτής εξομάλυνσης στο κύκλωμα ανόρθωσης έμεινε φορτισμένος. Όταν έπιασες την λάμπα (μάλλον) λόγο στατικού ηλεκτρισμού δημιουργήθηκε κάποιο ρεύμα αρκετό για να ξεκινήσει το κουφό τρανζίστορ και να παραχθεί υψηλή τάση. Ο πυκνωτής έχασε το φορτίο του πολύ γρήγορα και η λάμπα έσβησε αμέσως.

Αυτά. Πολύ χοντρικά.

Δημοσ.

Οι λάμπες αυτές έχουν ένα step-up παλμοτροφοδοτικό. Μια μαλακιούλα που πάλλεται και παράγει υψηλή τάση. Συνήθως χρησιμοποιεί δύο τρανζίστορ και μερικά πηνία. Πολλές φορές τα τρανζίστορ δεν την παλεύουν και δεν μπορεί να ξεκινήσει το κύκλωμα να πάλλεται. Έρχεται ο παλμός από κάποιο πηνίο στην βάση του αλλά αυτό (το τρανζίστορ) ακούει δεν ακούει... Όταν έβγαλες την λάμπα ο πυκνωτής εξομάλυνσης στο κύκλωμα ανόρθωσης έμεινε φορτισμένος. Όταν έπιασες την λάμπα (μάλλον) λόγο στατικού ηλεκτρισμού δημιουργήθηκε κάποιο ρεύμα αρκετό για να ξεκινήσει το κουφό τρανζίστορ και να παραχθεί υψηλή τάση. Ο πυκνωτής έχασε το φορτίο του πολύ γρήγορα και η λάμπα έσβησε αμέσως.

Αυτά. Πολύ χοντρικά.

το αυτό...!

respect-boobs.jpg

@ts: πηγαινε τη λαμπα πισω... :rolleyes:

Δημοσ.

Αυτά. Πολύ χοντρικά.

....

Δημοσ.

καπως ετσι καιγονται και οι μητρικες στις "επισκευες"

μπηχτη; :lol: Να ναι καλα το Καρμενακι ρε που εσωσε την κατασταση ωσαν άλλος σουπερ γκούφυ... :D

Δημοσ.

Ρε παιδες τι ειναι αυτο παλι?

Δωστε καμια πληροφορια. Κανω search στο google για 'αυτοφωτη λαμπα' και μου βγαζει μονο αυτο εδω το θεμα!

Με ενδιαφερει.

Δωστε κανενα λινκ, τιμες, καμια εικονα, που το πουλανε(φανταζομαι λιγα μαγαζια).

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...