Προς το περιεχόμενο

Παράδοξο με NaCl ή λάθος της wikipedia;

mitsikas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

To θέμα είναι το πινακάκι που φαίνεται σ'αυτό το λινκ http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_chloride#Road_salt

Γιατί το σημείο τήξης του νερού αντί να συνεχίζει να πέφτει, αρχίζει και ανεβαίνει σε αλατότητες από 300g/kg και πάνω; Το είδα στο πινακάκι στο λινκ και μου έκανε εντύπωση. Με 353g/kg είναι -2,7°C και το βέλτιστο φαίνεται στο 290g/kg με -21,1°C.

Από ένα σημείο και πάνω, όσο αλάτι και να ρίχνεις στο δρόμο είναι άχρηστο και κάνεις το αντίθετο από αυτό που θες;

Εντάξει, υπάρχει μια ποσότητα άλατος που μπορεί να διαλυθεί μέχρι το διάλυμα να γίνει κορεσμένο. Αλλά γιατί το σημείο τήξης αντί να συνεχίσει να πέφτει, από ένα σημείο και μετά ξαναρχίζει να ανεβαίνει απότομα; Αυτό είναι που μου φαίνεται παράδοξο. Τουλάχιστον αν το διάλυμα ήταν κορεσμένο, μου φαίνεται πιο λογικό αν η γραμμή απλά παρέμενε με 0 κλίση, αντί να αρχίζει την άνοδο.

*Φυσικά το αλάτι το ρίχνεις πριν το διάλυμα αρχίσει να ψύχεται.

Και ένα διάγραμμα για να φανεί καλύτερα αυτό που ρωτάω.

post-54185-0-99938800-1295014328_thumb.jpg

Αυτό το U-shape (ή V-shape) δεν είναι παράξενο; Δεν θα έπρεπε να είναι περίπου ευθεία γραμμή με σχετικά σταθερή καθοδική κλίση;

Δημοσ.

To θέμα είναι το πινακάκι που φαίνεται σ'αυτό το λινκ http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_chloride#Road_salt

Γιατί το σημείο τήξης του νερού αντί να συνεχίζει να πέφτει, αρχίζει και ανεβαίνει σε αλατότητες από 300g/kg και πάνω; Το είδα στο πινακάκι στο λινκ και μου έκανε εντύπωση. Με 353g/kg είναι -2,7°C και το βέλτιστο φαίνεται στο 290g/kg με -21,1°C.

Από ένα σημείο και πάνω, όσο αλάτι και να ρίχνεις στο δρόμο είναι άχρηστο και κάνεις το αντίθετο από αυτό που θες;

Εντάξει, υπάρχει μια ποσότητα άλατος που μπορεί να διαλυθεί μέχρι το διάλυμα να γίνει κορεσμένο. Αλλά γιατί το σημείο τήξης αντί να συνεχίσει να πέφτει, από ένα σημείο και μετά ξαναρχίζει να ανεβαίνει απότομα; Αυτό είναι που μου φαίνεται παράδοξο. Τουλάχιστον αν το διάλυμα ήταν κορεσμένο, μου φαίνεται πιο λογικό αν η γραμμή απλά παρέμενε με 0 κλίση, αντί να αρχίζει την άνοδο.

*Φυσικά το αλάτι το ρίχνεις πριν το διάλυμα αρχίσει να ψύχεται.

Και ένα διάγραμμα για να φανεί καλύτερα αυτό που ρωτάω.

post-54185-0-99938800-1295014328_thumb.jpg

Αυτό το U-shape (ή V-shape) δεν είναι παράξενο; Δεν θα έπρεπε να είναι περίπου ευθεία γραμμή με σχετικά σταθερή καθοδική κλίση;

Ενδιαφερον.. δεν το ηξερα.. και εγω πιστευα οτι καποτε το διαλυμα θα κορεστει και το σημειο τηξης θα εμενε σταθερο..

Περιμενω και εγω απαντηση

Δημοσ.

Να μια ωραία σελίδα όπου εξηγείται γιατί συμβαίνει αυτό.

ωραιο. βασικα το διαγραμμα φασεων τα λεει ολα. απο μια περιεκτικοτητα και μετα υπαρχουν δυο φασεις μια πλουσια σε αλατι που κρυσταλοποιειται και μια φτωχη σε αλλα που συμπεριφεται σαν νερο.

@τοπικ σταρτερ χωρις το διαγραμμα δεν γινοταν να απαντηθει η ερωτηση σου. τωρα μην ρωτησεις γτ εχει αυτη την μορφη το διαγραμμα, ειναι απο πειραματικα δεδομενα.

Δημοσ.

Δηλαδη στην θερμοκρασια των -21,1 βαθμων το διάλυμα αλατιου και νερού, δεν ειναι πλεον τέτοιο διαλυμα, αλλα κρύσταλλοι?

Δημοσ.

@τοπικ σταρτερ τωρα μην ρωτησεις γτ εχει αυτη την μορφη το διαγραμμα, ειναι απο πειραματικα δεδομενα.

Χαχαχα, καλά εννοείται ότι είναι από πειραματικα δεδομενα. ;)

Unless someone created them :P :rolleyes:

Δημοσ.

Αυτό δεν είναι τίποτα, αν μπορέσει ας μου πει κάποιος ποιο είναι το σημείο βρασμού του Ραδίου.

Δείτε αυτό

What is the boiling point of radium.

http://www.shodor.org/talks/webfuture/radium.html

Νομίζω δίνει 7 διαφορετικές τιμές βρασμού!!!

δεν διευκρινιζεις πιεση αρα υπαρχουν πολλες διαφορετικες τιμες. αυτο ισχυει για ολες τις ουσιες.

Δηλαδη στην θερμοκρασια των -21,1 βαθμων το διάλυμα αλατιου και νερού, δεν ειναι πλεον τέτοιο διαλυμα, αλλα κρύσταλλοι?

εξαρταται σε ποια περιεκτικοτητα αναφερεσαι. B)

Δημοσ.

Αυτό δεν είναι τίποτα, αν μπορέσει ας μου πει κάποιος ποιο είναι το σημείο βρασμού του Ραδίου.

Δείτε αυτό

What is the boiling point of radium.

http://www.shodor.org/talks/webfuture/radium.html

Νομίζω δίνει 7 διαφορετικές τιμές βρασμού!!!

Name: Radium

Symbol: Ra

Atomic Number: 88

Atomic Mass: (226.0) amu

Melting Point: 700.0 °C (973.15 K, 1292.0 °F)

Boiling Point: 1,139.85 °C - 1,737 °C - 1,140 °C

Number of Protons/Electrons: 88

Number of Neutrons: 138

Classification: Alkaline Earth

Crystal Structure: Cubic

Density @ 293 K: 5.0 g/cm3

Color: silverish

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...