Προς το περιεχόμενο

Ποιό e-book reader να αγοράσω;

harisg7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα-καλημέρα!

Ψάχνω να αγοράσω έναν καλό e-book reader και θέλω τα φώτα σας γιατί δεν μπορώ να επιλέξω.

Τα χαρακτηριστικά που επιθυμώ να έχει οπωσδήποτε είναι:

- Οθόνη ασπρόμαυρη e-ink ή παρόμοια και όχι έγχρωμη όπως του ipad (για να μη βγάλουμε τα μάτια μας...)

- Δυνατότητα προσθήκης βιβλίων από τον σκληρό δίσκο και όχι να υποχρεώνομαι να τα αγοράζω από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία (νομίζω το κάνει το kindle αυτό)

- Να μην κολλάει ή καθυστερεί στις αλλαγές των σελίδων.

Αυτά! Όποιος είναι γνώστης του θέματος, ας δώσει ένα χέρι βοήθειας.. :-)

Δημοσ.

Η έγχρωμη οθόνη, αν είναι e-ink και όχι LCD με backlight δε θα σε στραβώσει ούτε στο ελάχιστο, οπότε μη τα απορρίπτεις αμέσως.

Βιβλία δικά σου μπορείς να βάλεις σε όλα, ακόμα και στο Kindle.

Προσωπικά αγόρασα ένα Kindle 3 και αυτό που έχω να πω είναι ότι για τα 105€ που έδωσα, απλά τα σπάει.

Σε σχέση με καμιά 5-10 άλλα που έχω δει από κοντά (γνωστές και μη μάρκες) σε μαγαζιά είναι η μέρα με τη νύχτα.

Δημοσ.

Δεν καταλαβαίνω ακριβώς την απάντηση του προηγούμενου φίλου σε σχέση με τις έγχρωμες οθόνες e-ink. Επειδή αγόρασα πρόσφατα ένα Sony PRS-650 και το έψαξα το θέμα, αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι σχετικές υλοποιήσεις είναι πανάκριβες, με φτωχή απόδοση στην απεικόνιση χρωμάτων (σε σημείο που μάλλον αποζητάς μια ποιοτική ασπρόμαυρη οθόνη) και πρακτιμά μη εμπορικά διαθέσιμες (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Αν μιλούσαμε για το συγκεκριμένο θέμα σε ένα χρόνο από τώρα ίσως ήταν διαφορετικά τα πράγματα.... Επί του παρόντος λοιπόν:

- αν διαβάζεις περιστασιακά και όχι για πολλές ώρες κάθε φορά, νομίζω ότι θα πρέπει να στραφείς σε λύση τύπου pad καθώς σου προσφέρει αρκετές περισσότερες δυνατότητες, με το ανάλογο βέβαια κόστος

- αν είσαι πραγματικός "βιβλιοφάγος" και θέλεις να απολαμβάνεις παρατεταμένες ώρες διαβάσματος με τη συσκευή σου, πηγαίνεις σε λύση e-book reader.

Για την τελευταία περίπτωση, θα σου πρότεινα να ρίξεις μία ματιά σε αυτότο blog το οποίο είναι εξαιρετικό, με πολλές παρουσιάσεις και πληροφορίες σε σχέση με το αντικείμενο. Προσωπικά ήμουν ανάμεσα στο kindle 3 και το Sony (που τελικά αγόρασα).

Υπέρ του kindle: τιμή (σε καμία περίπτωση όμως δε στοιχίζει €109 που αναφέρει ο φίλος πιο πάνω εκτός και αν το αγοράσεις απευθείας από ΗΠΑ ο ίδιος, διαφορετικά με δασμούς υπολόγιζε κανένα €50-60 τουλάχιστον παραπάνω), υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων, πληθώρα διαθέσιμων τίτλων από το site της Amazon, wifi/3g (αν και δε νομίζω ότι θα το χρησιμοποιήσεις ποτέ για browsing)

Αρνητικά του kindle: απουσία υποστήριξης epub και DRM pdf (που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορείς να αγοράσεις τίτλους από πουθενά αλλού, εκτός και αν είσαι διατεθιμένος να "σπάσεις" το κλείδωμα και να μετατρέψεις μετά τα "σπασμένα" epub αρχεία σε mobi), απουσία ελληνικών βιβλίων στο Amazon, έλλειψη touch screen

Υπέρ του Sony: κορυφαία αίσθηση και ποιότητα κατασκευής, touch screen που δουλεύει πολύ καλά, συμβατό με τα φορμά epub και DRM pdf, δυνατότητα reflow κειμένου σε αρχεία pdf (οπότε αν μεγαλώσεις το μέγεθος της γραμματοσειράς δε χρειάζεται να κάνεις pan-zoom δεξιά αριστερά για να διαβάσεις το κείμενο)

Αρνητικά: ακριβότερο (το δικό μου στοίχισε €229 από ηλεκτρονικό κατάστημα του εξωτερικού, στην Ελλάδα το πουλάνε ακριβότερα), έλλειψη wifi (προσωπικά δε μέτρησε καθόλου ως αρνητικό γιατί δε με ενδιέφερε), όχι πλήρης υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων (μπορείς να διαβάσεις όλα τα ελληνικά pdf αλλά για τα αρχεία epub ίσως χρειαστεί να τροποποιήσεις τις πληροφορίες css του αρχείο epub μέσω του πολύ καλού και freeware προγράμματος calibre).

Εναλλακτική λύση, στον ίδιο form factor (6 ίντσες) είναι το bookeen Orizon (€230 από το ηλεκτονικό τους κατάστημα) αλλά με φόβισαν λίγο κάποια σχόλια για την ποιότητα κατασκευής τους ενώ δε μου άρεσε ότι δεν έχουν ενσωματωμένο λεξικό όπως τα sony και kindle.

Αν δε σε νοιάζει το αυξημένο μέγεθος, καλή λύση είναι ίσως και το Asus EEE Reader (€299), ειδικά για διάβασμα αρχείων pdf. Ότι και να διαλέξεις καλορίζικο και καλοδιάβαστο!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...