Προς το περιεχόμενο

Πόσο "πράσινο" είναι ένα τροφοδοτικό 600 Watt;

Spitzenklasse

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φίλοι, καλημέρα!

Ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα τροφοδοτικό για το σύστημά μου (που παραθέτω παρακάτω). Επειδή λόγω καλής τιμής και καλών σχολίων έχω καταλήξει στο 600άρι της OCZ (OCZ StealthXStream 2), θα ήθελα, όχι με τρελές λεπτομέρειες, να μου πει κάποιος, κατά πόσο με συμφέρει να καταλήξω σε αυτή τη λύση, όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση και, κατά συνέπεια, και τα έξοδα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Τι εννοώ: το τροφοδοτικό των 600 Watt θα "τρελάνει" τον μετρητή ρεύματος ή θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε ενεργειακές ανάγκες του συστήματος; Μήπως, δηλαδή, καλό θα ήταν να κοιτάξω σε κάτι μικρότερο (πχ. 450άρι, όπως μου είπε και ένας φίλος);

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

ΥΓ. Το σύστημα είναι απλό:

μητρική με 880G chipset (ASROCK 880GMH), επεξεργαστής AMD (AMD PHENOM II X2 555 στα 3.2 GHz), ένα module μνήμης (KINGSTON KVR1333D3N9/4G DDR3 1333) και σκληρός δίσκος 1 TB (Samsung F3 HD103SJ 1TB SATAII 32MB 7200RPM).

Δεν έχω βάλει ούτε DVD-ROM, ούτε κάρτα γραφικών!

Δημοσ.

Το τροφοδοτικό θα καταναλώνει όσο χρειάζεται το σύστημα σου άλλα και με ένα ποιοτικό 450W θα έκανες και με το παραπάνω την δουλεία σου. Έκτος και αν σκέφτεσαι να μεταβείς σε κάτι καλύτερο σε λίγο καιρό τότε το 600W είναι ότι καλύτερο .

Δημοσ.

η καταναλωση ρευματος δεν εξαρταται απο τα ονομαστικα watt τουτροφοδοτικου αλλα απο τα ιδια τα μερη του υπολογιστη (cpu, gpu, hdd κτλ)

Δημοσ.

Είτε 400άρι είτε 1500άρι, το pc θα τραβάει όση ισχύ χρειάζεται. Αν δεν του επαρκεί αυτή που του παρέχεται θα δυσλειτουργεί.

Από κει και πέρα παίζει ρόλο το efficiency του τροφοδοτικού, δηλ. χοντρικά πόση απ την ενέργεια που τραβάει απ την πρίζα την παρέχει στο pc (και δε χάνεται σαν θερμότητα). Καλό είναι να χει efficiency 80%+. Το ποσοστό αυτό δεν είναι σταθερό αλλά παίζει ανάλογα με το φορτίο.

Δημοσ.

Όπως προαναφέρθηκε, η κατανάλωση εξαρτάται από το τί υποσυστήματα έχεις εγκατεστημένο στον υπολογιστή σου και την επιμέρους κατανάλωση αυτών.

Από 'κεί και πέρα κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προσανατολιστείς σε κάποιο τροφοδοτικό με υψηλό efficiency, το οποίο να παραμένει υψηλό σε όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα φόρτου.

Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε να αποδίδει τα μέγιστα στο φάσμα φόρτου που πρόκειται να λειτουργεί.

Δημοσ.

Ό,τι και πω για όλους σας θα είναι πολύ λίγο!

Σας υπερευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και για τον κόπο που κάνατε, ενώ καλά καλά δεν πέρασε μια ώρα από τότε που έθεσα το ερώτημα.

Να είστε καλά, βρε παιδιά!

Δημοσ.

Αν όμως το σύστημα σου είναι πχ μεγιστα 250W τότε :

a) Αν βάλεις ενα 1000αρη τροφοδοτικο με 80+ efficiency

B )Αν βαλεις ένα 450αρη τροφοδοτικό με 80+ efficiency

Το B ) θα σου "καίει" λιγότερα.

Δημοσ.

γιατι?

Δημοσ.

+1..και θα κοστίζει και λιγότερα :-)

Δημοσ.

Δεν ισχύει. Θα "καίνε" το ίδιο.

+1..και θα κοστίζει και λιγότερα :-)

Ισχύει. Να πάρεις το φθηνότερο.

Δημοσ.

Δεν ισχύει. Θα "καίνε" το ίδιο.

Θα «καίνε» το ίδιο, μόνο αν παρουσιάζουν αμετάβλητη τιμή efficiency ασχέτως του ποσοστού % load τους. Αυτό όμως δεν είναι η τυπική συμπεριφορά ενός switching τροφοδοτικού για Η/Υ.

Δημοσ.

Αυτό που είπε ο parsifal. Εάν πάρεις ένα τροφοδοτικό 1000W για σύστημα 200W θα έχεις άθλιο efficiency. Γι αυτό διαλέγουμε τροφοδοτικά με βάση τι υποσυστήματα έχει ο υπολογιστής μας και όχι με βάση πόσα μπορούμε να πληρώσουμε.

Δημοσ.

Έτσι κι αλλιώς το OCZ δεν το βρίσκεις στην τιμή που το είχε το multirama (57 ευρώ αν θυμάμαι καλά) που ήταν

πάρα πολύ καλή, οπότε μάλλον το δίλημά σου δεν έχει νόημα πια.

Δημοσ.

Θα «καίνε» το ίδιο, μόνο αν παρουσιάζουν αμετάβλητη τιμή efficiency ασχέτως του ποσοστού % load τους. Αυτό όμως δεν είναι η τυπική συμπεριφορά ενός switching τροφοδοτικού για Η/Υ.

Αυτό είναι γεγονός. Η συνήθης συμπεριφορά της καμπύλης απόδοσης δεν είναι σταθερή και μπορεί να ξεκινάει π.χ από 75% σε low load και να εκτινάσεται στο 90% για μεγαλύτερα φορτία.

Ένας εμπειρικός τρόπος υπολογισμού του κατάλληλου Psu είναι να υπολογίζουμε τα πραγματικά Watt του συστήματος σε full load (υπάρχει αυτό για μια βοήθεια κατά προσέγγιση Psu calculator )

και να προσθέτουμε ένα 50%. Αν π.χ βγουν γύρω στα 500w αγοράζουμε ένα 750άρι.

Το ξέρω σαν υπολογισμός είναι χονδροειδής και μπακάλικος αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύεται αποτελεσματικός.

Το καλύτερο είναι να ψάχνουμε για κάποιο αξιόπιστο review που περιλαμβάνει και μέτρηση απόδοσης / φορτίο ισχύος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...