Προς το περιεχόμενο

Στρατολογία

Bourdoulas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το νέο καθεστώς αναβολών δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα γνωστό, οπότε here it goes:

Στις 23 Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ ο νέος στρατολογικός νόμος 3036/2002 που προβλέπει νέες αναβολές στράτευσης: ΙΕΚ/Νυχτερινό Λύκειο μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους που συμπληρώνεται το 24ο έτος ηλικίας, ΤΕΙ 25ο, ΑΕΙ 28ο, Μεταπτυχιακό 29ο, Διδακτορικό 31ο, Ιατρική Ειδικότητα 33ο. Δηλαδή η διάρκεια της αναβολής δεν εξαρτάται πλεόν από τη διάρκεια του πτυχίου, αλλά μόνο από την ηλικία σας. Οι αναβολές πλέον δεν διακόπτονται με τη λήξη των σπουδών. Επιτρέπεται η μετεγγραφή ή εγγραφή από την αρχή σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα (για την οποία προβλέπεται αναβολή στράτευσης).

Υπ' όψιν ότι ο στρατολογικός νόμος θεωρεί ότι γεννηθήκατε στις 1/1 του έτους που γεννηθήκατε, οπότε στις 31/12 του ιδίου έτους έχετε ήδη συμπληρώσει 1 έτος ηλικίας. Όσοι έχουν αναβολή με το προηγούμενο καθεστώς, και είναι ακόμη φοιτητές, μπορούν αν θέλουν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς και να επεκτείνουν την αναβολή τους. Αλλες σημαντικές αλλάγες που καθιερώνει ο νόμος είναι η μείωση του ορίου στράτευσης από τα 50 χρόνια στα 45, και η άρση της απαγόρευσης έκδοσης διαβατηρίων στους ανυπότακτους εξωτερικού.

Ένα εκτυπώσιμο ποστεράκι με το νέο καθεστώς αναβολών είναι εδώ. Ο νόμος 3036/2002 όπως δημοσιεύτηκε στο site της Βουλής είναι εδώ. Ο νόμος όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 171Α/2002) είναι εδώ. Μια σύγκριση της προηγούμενης και νέας νομοθεσίας αναβολών είναι εδώ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο OMHROI.gr. Είμαστε μια κοινότητα ενημέρωσης και επικοινωνίας για τη στρατιωτική θητεία, τις αναβολές, την ανυποταξία, την αντίρρηση συνείδησης και τους εξοπλισμούς.

ΣΤ

Δημοσ.

</font><blockquote><font size="1" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">quote:</font><hr /><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">Originally posted by jonsof:

<strong>An kapoios pernei ptyxio to ioulh tou 2003 kai h anavolh telionei Dekevrh 2003 kai to atomo 8elei na dosei gia metaptyxiaka, prepei afotou parei to ptyxio na paei kateu8eian stratologia na dilosei oti 8a dosei gia metaptyxiako kai na parei ek neou anavolh?</strong></font><hr /></blockquote><font size="2" face="Verdana, Helvetica, sans-serif">Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επεκτείνεις την αναβολή που έχεις για το πτυχίο, ώστε να έχεις περιθώριο να ξεκινήσεις το μεταπτυχιακό ή ακόμα και να εργαστείς. Βάσει του νόμου 3036/2002 που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιουλίου οι αναβολές για ΑΕΙ δίνονται μέχρι το 28ο έτος (για ΤΕΙ μέχρι το 25ο και για μεταπτυχιακό μέχρι το 29ο). Φαντάζομαι την αναβολή που έχεις την πήρες με το προηγούμενο σύστημα που έλεγε "διάρκεια πτυχίου + 2 έτη (για ΑΕΙ) ή + 1 έτος (για ΤΕΙ)". Αν είσαι ακόμα φοιτητής, μπορείς να πας στη Στρατολογία και να ζητήσεις επέκταση μέχρι το νέο όριο.

Αναλυτικά το νέο σύστημα αναβολών είναι εδώ.

ΣΤ

OMHROI.gr

Δημοσ.

Θα ηθελα και εγω να ρωτησω κατι.Εαν καποιος τελειωσει το λυκειο και θελει να ξαναδωσει εξετασεις,αλλα δεν τον εχουν καλεσει στο στρατο ακομα,συνεχιζει ακαθεκτος μεχρι να τον καλεσουνε ή μηπως πρεπει να μεριμνησει προκαταβολικα.

Συγγνωμη αν ακουγετε ηλιθιο αλλα εδω στο Ellada ποτε δεν ξερεις.

Αυτα...

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μια διορθωσούλα: Οι αναβολές για ΤΕΙ είναι και αυτές μέχρι το 28ο έτος ηλικίας, εφόσον τα ΤΕΙ είναι πλέον και αυτά ανώτατη εκπαίδευση.

ΣΤ

• 9 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Κστσρχήν είναι το πρώτο μου ποστ, οπότε μπορει να ειμαι σε λάθος σημείο για να θέσω το ερώτιμα μου.

Με ενδιαφέρει να πάρω μια αναβολή (σπουδες η οτιδήποτε άλλη λύση υπάρχει). Θεορούμε ανυπότακτος απο τον Σεπτέμβρη του ΄12. Είμαι 19 και δεν έχω τελιώσει λύκειο. Μίλησα με έναν δικηγόρο και μου είπε να ψάξω να γραφτώ κάπου ώστε να μη βρεθώ να πληρώνω τα πρόστιμα του ανυπότακτου (6000 ευρό). Το πρόβλημα μου είναι το εξής : Εχουμε Μάρτιο, και οι σχολές δεν δέχονται εγγραφές (απ'όσο ξέρω) αυτή τη περίοδο. Τι μπορώ να κάνω μπας και τη γλυτώσω?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Δημοσ.

Aν το σκεφτοσουν πιο πριν θα μπορουσες να παρεις αναβολη για πανελληνιες. Σε σχολη δε νομιζω να μπορεις να γραφτεις ετσι στο ξεκαρφωτο, ολοι μπαινουν με εξετασεις.

Μια πιθανη λυση ειναι να γραφτεις σε καποιο ΙΕΚ αν γινονται ακομα εγγραφες αλλα δεν ξερω αν πρεπει να δωσεις προκαταβολες και τετοια.

Δημοσ.

Έχεις δικαίωμα μέχρι και τα 21 σου να τελειώσεις το Λύκειο. Εώς τότε δικαιούσε κανονικά αναβολή.

Για του λόγου το αληθές

Σύμφωνα με τον Νόμο υπ' αριθ. 3421 ΦΕΚ 302/13-12-2005) περί "Ρύθμισης στρατιωτικών υποχρεώσεων ορισμένων κατηγοριών στρατευσίμων, ανυποτάκτων και οπλιτών, τροποποίηση διατάξεων της στρατολογικής νομοθεσίας, καθιέρωση εναλλακτικής υπηρεσίας και άλλες διατάξεις", προβλέπονται τα εξής.

Αναβάλλεται η κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις των στρατευσίμων οι οποίοι κατά την ημερομηνία κατάταξης της κλάσης ή κατηγορίας τους:

Είναι εγγεγραμμένοι για φοίτηση σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή του εσωτερικού

Είναι εγγεγραμμένοι για φοίτηση σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή του εξωτερικού που είναι κρατική ή αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου κράτους και χρησιμοποιεί κατά τη διδασκαλία διεθνώς γνωστή γλώσσα

Είναι μαθητές λυκείου και δεν έχουν αποφοιτήσει από άλλο λύκειο

Είναι σπουδαστές ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης ή δημόσιας ή αναγνωρισμένης σχολής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού και δεν έχουν αποφοιτήσει από ισότιμη σχολή ή αντίστοιχο ινστιτούτο

Είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και διαπρέπουν σε επιστημονικές εργασίες ή έρευνες στο εξωτερικό

Φοιτούν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (νυχτερινά). Στα σχολεία αυτά μπορούν να φοιτήσουν μόνο ενήλικοι που δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Link

Δημοσ.

Νομίζω όχι, σε όλα τα ΙΕΚ ζητάνε απολυτήριο.

Σε μερικες ειδικοτητες πας και με απολυτηριο γυμνασιου.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...