Προς το περιεχόμενο

Νέα PC - Εξαιρετικά αργά. Τι μπορεί να φταίει;

BritGreek

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά σε όλους. Έφτιαξα δύο pc τα οποία είναι πανομοιότυπα, με τη διαφορά ότι το ένα έχει AMD Athlon X2, ενώ το άλλο Χ3. Τα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:

Mobo: GA-880GM-D2H (Gigabyte)

Κάρτα γραφικών: ΑΤΙ Radeon HD5450 1GB

Ram: 2gb ddr3-1333

Τροφοδοτικό: Lamtech 550W

Hard Disk: WD Green 1TB

Webcam: Logitech C310 HD

Λειτουργικό: Windows XP Home SP3 Gr (32bit) / Ubuntu 64bit [dual boot]

Οθόνη: LG Flatron E2040S (Led)

Λοιπόν, και στα δύο, ενώ ενσωμάτωσα τους AHCI/SATA drivers με το NLite (έχω στήσει αρκετά PC και έχω κάνει τη διαδικασία πολλές φορές), τα PC δεν μπουτάρουν αν δεν είναι σε IDE mode ο σκληρός. Αν πάρω ένα αρχείο εικόνας ή φωτογραφίες για να τις κάνω cut/paste σε άλλο partition ή folder του σκληρού, κάνει τουλάχιστον 3-5 λεπτά για τη μεταφορά. Από τη στιγμή που θα θέσω σε λειτουργία τους υπολογιστές πρέπει να περιμένω (με το ρολόι) 4 περίπου λεπτά για να με βγάλει στην επιφάνεια εργασίας. Στο ένα pc πρέπει να ορίσω εγώ τις μνήμες ότι είναι 1333, γιατί διαφορετικά τις βλέπει ως 1066. Αν έχω ανοιχτό το firefox και ανοίξω και τον VLC απλά κολλάει το σύμπαν για λίγο (κολλάνε τα παράθυρα), ενώ αν θέλω να ανοίξω και openoffice, περιμένω λεπτά ολόκληρα.

Μου έχουν αντικαταστήσει ήδη τους σκληρούς και τα dim των μνημών, άρα δεν πρέπει να φταίει αυτό. Οι υπολογιστές λειτουργούν σε περιβάλλον γραφείου, και ενδεικτικά σας λέω ότι για να ανοίξει το openoffice περιμένουμε αρκετή ώρα. Από εγκατεστημένα προγράμματα, τα μόνα που είναι εγκατεστημένα είναι το AVG antivirus, το Zonealarm (firewall), VLC Media Player, Skype, Firefox και Thunderbird. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται αισθητά αν απενεργοποιήσω antivirus και firewall.

Δεν θεωρώ φυσιολογικό να είναι τόσο αργοί οι υπολογιστές, ειδικά αν τους συγκρίνω με τα Core2Duo μηχανήματα που έχουμε, τα οποία λειτουργούν σημαντικά πιο γρήγορα.

Τι μπορεί να φταίει παιδιά;

Δημοσ.

Ναι, sorry, ξέχασα να το αναφέρω. Στο ubuntu τα κολλήματα είναι ακόμα περισσότερα. Δυσκολεύεσαι να ανοίξεις δεύτερο παράθυρο και προς στιγμήν κολλάει (γκριζάρει η οθόνη).

Δημοσ.

Τρέξε ένα benchmark στους δίσκους με το hdtune και ανεβασε να δουμε.

Αν μπορείς, πρότεινέ μου μια free εφαρμογή για να το κάνω αυτό, γιατί log file παίρνεις μόνο με το pro, και δεν χρησιμοποιώ τίποτα άλλο εκτός από opensource και freeware (εκτός από τα XP που αναγκαστικά πρέπει να έχω λόγω κάποιου προγράμματος που χρησιμοποιώ).

Δημοσ.

Τρέξε με το hdtune και ανέβασε εικόνα για να δω της ταχύτητες

Θα το κάνω το πρωί που θα έχω μπροστά μου τους υπολογιστές.

Για το θέμα των μνημών, κανείς;

Καμία άλλη άποψη για τα προβλήματα;

Δημοσ.

Μα μου έχουν αντικαταστήσει το σκληρό και τις μνήμες. Όπως ήταν πριν, έτσι είναι και τώρα. Μάλιστα ο σκληρός που είχα πάρει αρχικά ήταν ο Seagate γιατί μου είπαν ότι ήταν πιο γρήγορος από τον WD αλλά τον άλλαξα γιατί έκανε πάρα πολύ θόρυβο.

Η μία Mobo, ξαναλέω, βλέπει τις μνήμες ως 1066 εκτός αν αλλάξω την ταχυτητά τους μέσω του BIOS.

Α, να σας πω ότι σε κάθε boot το pc γράφει "Update to DMI", το οποίο μου είπαν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Τα πήγα τα PC και τα έλεγξαν, και μου είπαν ότι όντως είναι αργά, αλλά δεν ξέρουν τι φταίει. Μου αντικατέστησαν τα parts, αλλά είναι τα ίδια και χειρότερα. Να μου έδωσαν τα ίδια δεν παίζει, γιατί τα έπιανα μόνος μου από το ράφι. Βέβαια, αυτό που με χαλάει είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα mobo δεν έχουν ταινία ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς ποιο είναι από επιστροφή και ποιο όχι.

Πάντως έλεγξαν τη μια mobo και μου είπαν ότι δεν έχει πρόβλημα. Τη Gigabyte την επέλεξα σαν μάρκα αναγκαστικά (χωρίς να έχω πρόβλημα με την εταιρεία, καθώς είχαν ΜΟΝΟ Gigabyte στο μαγαζί (αλυσίδας) που πήγα, και μου είπαν ότι είναι σαφώς ανώτερες από πολλές άλλες.

Δημοσ.

Γεια χαρά σε όλους. Έφτιαξα δύο pc τα οποία είναι πανομοιότυπα, με τη διαφορά ότι το ένα έχει AMD Athlon X2, ενώ το άλλο Χ3. Τα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:

Mobo: GA-880GM-D2H (Gigabyte)

Κάρτα γραφικών: ΑΤΙ Radeon HD5450 1GB

Ram: 2gb ddr3-1333

Τροφοδοτικό: Lamtech 550W

Hard Disk: WD Green 1TB

Webcam: Logitech C310 HD

Λειτουργικό: Windows XP Home SP3 Gr (32bit) / Ubuntu 64bit [dual boot]

Οθόνη: LG Flatron E2040S (Led)

Λοιπόν, και στα δύο, ενώ ενσωμάτωσα τους AHCI/SATA drivers με το NLite (έχω στήσει αρκετά PC και έχω κάνει τη διαδικασία πολλές φορές), τα PC δεν μπουτάρουν αν δεν είναι σε IDE mode ο σκληρός. Αν πάρω ένα αρχείο εικόνας ή φωτογραφίες για να τις κάνω cut/paste σε άλλο partition ή folder του σκληρού, κάνει τουλάχιστον 3-5 λεπτά για τη μεταφορά. Από τη στιγμή που θα θέσω σε λειτουργία τους υπολογιστές πρέπει να περιμένω (με το ρολόι) 4 περίπου λεπτά για να με βγάλει στην επιφάνεια εργασίας. Στο ένα pc πρέπει να ορίσω εγώ τις μνήμες ότι είναι 1333, γιατί διαφορετικά τις βλέπει ως 1066. Αν έχω ανοιχτό το firefox και ανοίξω και τον VLC απλά κολλάει το σύμπαν για λίγο (κολλάνε τα παράθυρα), ενώ αν θέλω να ανοίξω και openoffice, περιμένω λεπτά ολόκληρα.

Μου έχουν αντικαταστήσει ήδη τους σκληρούς και τα dim των μνημών, άρα δεν πρέπει να φταίει αυτό. Οι υπολογιστές λειτουργούν σε περιβάλλον γραφείου, και ενδεικτικά σας λέω ότι για να ανοίξει το openoffice περιμένουμε αρκετή ώρα. Από εγκατεστημένα προγράμματα, τα μόνα που είναι εγκατεστημένα είναι το AVG antivirus, το Zonealarm (firewall), VLC Media Player, Skype, Firefox και Thunderbird. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται αισθητά αν απενεργοποιήσω antivirus και firewall.

Δεν θεωρώ φυσιολογικό να είναι τόσο αργοί οι υπολογιστές, ειδικά αν τους συγκρίνω με τα Core2Duo μηχανήματα που έχουμε, τα οποία λειτουργούν σημαντικά πιο γρήγορα.

Τι μπορεί να φταίει παιδιά;

Γνώμη μου είναι ότι η επιλογή δίσκου είναι λάθος, καθώς οι green σειρά δεν είναι φτιαγμένοι για να εγκαθίστανται σ'αυτους λειτουργικά.

Επίσης η όλη φασαρία για να βάλεις xp μπορεί να δημιουργεί προβλήματα, δοκίμασε αν έχεις χρονο και μπορείς να περάσεις μια windows 7 έστω για δοκιμή.

Γενικά αποφεύγω linux+ΑTI κάρτες γραφικών γιατί μερικές φορές δημιουργούν προβλήματα.

Δημοσ.

Γνώμη μου είναι ότι η επιλογή δίσκου είναι λάθος, καθώς οι green σειρά δεν είναι φτιαγμένοι για να εγκαθίστανται σ'αυτους λειτουργικά.

Επίσης η όλη φασαρία για να βάλεις xp μπορεί να δημιουργεί προβλήματα, δοκίμασε αν έχεις χρονο και μπορείς να περάσεις μια windows 7 έστω για δοκιμή.

Γενικά αποφεύγω linux+ΑTI κάρτες γραφικών γιατί μερικές φορές δημιουργούν προβλήματα.

Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου φίλε μου.

Green έχουν όλοι οι υπολογιστές μας. Μπορείς να μου παραθέσεις κάποια πηγή που να το λέει αυτό, γιατί πρώτη φορά το ακούω;

Τα XP τα έχω "παντρευτεί" γιατί στα Windows 7 δεν λειτουργούν σωστά τα Laserjet 3030 πολυμηχανήματα που έχουμε, καθώς και οι Laserjet 1010 εκτυπωτές. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να πετάξουμε 750 ευρώ Χ3 που έχουμε δώσει για τα πολυμηχανήματα. Είχαμε windows 7 και αγοράσαμε 10 άδειες μόλις βγήκαν, αλλά υπήρχε ασυμβατότητα με τα μηχανήματα της HP, καθώς και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε, ακόμα και σε XP mode. Αν σκεφτείς ότι η σελίδα μας κοστίζει 3 λεπτά, δεν μας συμφέρει να αλλάξουμε εκτυπωτές.

Δημοσ.

Γενικά φαντάζομαι ότι η διαφορά δεν επιδόσεων δεν θα πρέπει να είναι τραγική απλά ρίχνω ιδέες.

Αν διαβάσεις τα specs του δίσκου θα δεις τεχνολογίες εξοικονόμησης, spin down κλπ που γενικά δεν χρειάζονται σε ένα λειτουργικό.

εδώ: Link

DataMarck:

[..]

Datamarck tests the read rate, as well as the seek time of the drive. We can see here that the Western Digital drive has 63 sectors, a total 931.5GB capacity, 121,601 cylinders, and a Fibre interface. The info tab on Datamarck is very useful in finding out statistics you may not find online. Moving on the test, we see that our read rate has a maximum of 60.9MB/sec and a minimum of 33.3MB/sec, giving us an average read rate of 50.1MB/sec (higher numbers are better). Again, we stress here that this drive is meant for low power, and will not fare huge on performance. The main focus of this drive is for external enclosures you never want to turn off.

Moving on to the seek time, we see that the maximum is 124.7ms and the minimum is 102.1ms, giving us an average seek time of 110.0ms (lower numbers are better).

[..]

Όσο για τα 7 απλά λέω δοκίμασε μήπως και αποκλείσεις το hardware για το πρόβλημα.

Δημοσ.

Τώρα κατάλαβα τι εννοείς. Τα είχα τα 7 και έκανα format. Το ίδιο ήταν το πρόβλημα φίλε μου. Ακριβώς.

Τα multirama (από κει πήρα τα πάντα, με εξυπηρέτησαν πολύ και μου έκαναν και έκπτωση) λένε ότι φταίει ότι δεν έχουν περαστεί σωστά κατά την εγκατάσταση των XP οι AHCI drivers, και όντως δεν έχουν περαστεί σωστά, αλλά δεν ευθύνομαι εγώ γι' αυτό. Μάλιστα έφερα και τεχνικό (που μου πήρε ένα ασύλληπτα μεγάλο ποσό!!!!) ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι SATA/AHCI drivers έχουν γίνει slipstreamed σωστά στα XP, αλλά παρ΄όλα αυτά δεν μπορώ να bootάρω σε XP αν δεν είναι σε IDE mode ο σκληρός μέσα από το BIOS. Αν επιλέξω στο BIOS AHCI ή RAID ή SATA στο mode, φαίνεται η αρχική εικόνα με τη μπάρα που φορτώνει στα XP και μετά ο υπολογιστής κάνει επανεκίνηση (συνέχεια). Σε ubuntu με το AHCI mode enabled, μπαίνει κανονικά.

Δημοσ.

melenegiorgo

Για δουλείες γραφείου ο green δεν είναι πρόβλημα και ο πατέρας μου στο γραφείο του έχει και στα 3 pc green και δουλεύουν σφαίρα

BritGreek

Για αυτό σου είπα τρέξεις το hdtune για να δούμε τι ταχύτητες έχει ο δίσκος.

Και εγώ τα windows στην αρχή κατάλαβα ότι ευθυνόντουσαν άλλα αφού και τα linux κάνει τα ίδια τότε δεν είναι εκεί το πρόβλημα

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...