Heatspreader Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Η κιθάρα μου είναι μία Fender Stratocaster 70's και ο ενισχυτής μου ένας Marshall Valvestate avt 2000. Έχω επίσης ένα πετάλι Line6 UberMetal. Η μουσική που παίζω είναι Classic Rock, όπως Gallagher, Bad Company, Thin Lizzy, Deep Purple κλπ. Για τα παραπάνω με τη κιθάρα και τον ενισχυτή χωρίς κάποιο extra effect, ο ήχος είναι πολύ καλός. Για να παίξω πιο σκληρό ήχο, με περισσότερα σφυρίγματα, κλπ σε Style Firehouse, Slaghter, Skid Row, Motley Crue, κλπ, με το πεταλάκι κάτι γίνεται, αλλά όχι και τόσο καλά. Θα ήθελα λοιπόν ένα εφέ οικονομικό που να κάνει λίγο απ' όλα. Οι απαιτήσεις μου δεν είναι μεγάλες, οπότε και το Budget μου περιορισμένο. Κοιτάω το παρακάτω και σκέφτομαι μήπως είναι καλό. Το είχα ακούσει πριν μερικά χρόνια στον Νάκα. http://www.thomann.de/gr/line6_pod_2_2006.htm Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο? Ευχαριστώ.
thanocaster Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Τα καλύτερα distortion για vintage rock ήχο, είναι τα ενισχυτήσια, εφόσον ο ενισχυτής είναι της προκοπής (=λάμπα). Μετά, σε πετάλι, το αγαπημένο μου distortion είναι μακράν το Proco Rat, ενώ θρυλικό θεωρείται πλέον το Tubescreamer (TS9 ή TS808, ανάλογα τα γούστα) της Ibanez. Αφού όμως θέλεις πολυεφέ, θα πρέπει να ανέβεις σε χρήματα για να πάρεις κάτι που να δίνει αξιοπρεπές γκάζι, και ακούει στο όνομα VOX (κατά προτίμηση μια μεταχειρισμένη Tonelab SE, αλλιώς κάτι από τα δυο άλλα μοντέλα, LE ή ST).
Heatspreader Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Καταρχήν ο ενισχυτής μου δεν είναι λαμπάτος. Λαμπάτος είναι στην προενίσχυση από όσο ξέρω. Με το Pod δεν θα κάνω δουλειά λες? Άκου το παρακάτω και άκου τα σφυρίγματα. http://www.youtube.com/watch?v=Jaz-KmTid3U
thanocaster Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Τα "σφυρίγματα" που λες ονομάζονται pinched harmonics, και δεν έχουν να κάνουν με την παραμόρφωση αυτή καθαυτή, αλλά με την τεχνική. Δουλειά θα κάνεις με οποιαδήποτε παραμόρφωση. Καλό ήχο δεν θα έχεις με οποιαδήποτε παραμόρφωση...
Heatspreader Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Ναι βρε, ξέρω. Ο ήχος αλλάζει όμως. Έχει όγκο και είναι σαν πιο καλή παραγωγή. Όταν παίζω Purple ή Gallagher για παράδειγμα και γενικότερα παλιομοδίτικα κομμάτια τα σφυρίγματα βγαίνουν σωστά σαν ήχος. Ειδικά Srato με Marshall παίζει άψογα. Μάλιστα χρησιμοποιώ την παραμόρφωση του ενισχυτή και πάλι όχι στο τέρμα και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό. Όταν κάποια στούντιο που πάω έχουν Randall ενισχυτές έχω τον ήχο που είναι σαν πιο καλή παραγωγή. Πιο νέο ήχο... Εκεί βγαίνουν πολύ κοντά σε αυτό που θέλω. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις στο περίπου τουλάχιστον.
thanocaster Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δεν μπορώ να αντιληφθώ την έκφραση "πιο καλή παραγωγή". Είναι λογικό να σου ακούγεται καλύτερο το αποτέλεσμα σε ένα στούντιο, που έχει σωστή ακουστική, μεγαλύτερες εντάσεις αλλά και λάμπα. Από εκεί και πέρα, όλα περιστρέφονται γύρω από την τεχνική σου σε συνάρτηση με τον εξοπλισμό σου. Πρέπει να γνωρίζεις πού βρίσκονται οι αρμονικές της κιθάρας σου, αλλά και πώς να ρυθμίζεις το υπόλοιπο rig σου ώστε να παίρνεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα σου πρότεινα, λοιπόν, να πας στη λύση του stomp box, ώστε να έχεις μεγαλύτερη ελευθερία ρυθμίσεων, και να φροντήσεις να δεις τί κάνει κάθε παράμετρος (πχ πώς αλλάζει η αποκρισιμότητα των αρμονικών παίζοντας με gain, distortion, tone, αλλά και volume) σε ένα μηχανάκι που είναι αρκετά πιο versatile από τον ενισχυτή σου. Γενικά, το θέμα σου δεν έχει κάποια λύση που να μπορεί να σου προτείνει κάποιος. Θέλει πειραματισμό, και προσωπική ενασχόληση, διότι όταν εγώ παίζω με vintage tele, 13 πετάλια και ένα μικρό λαμπάτο, έχω τελείως διαφορετικό τρόπο να πετυχαίνω το αποτέλεσμα που ζητάς εσύ που έχεις πολύ πιο μοντέρνο rig.
ZAKKWYLDE Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Το Pod καταρχήν είναι μια πολύ αξιοπρεπής λύση και είναι καλό value for money και έχει εξαιρετικό Versatility. Απο εκεί και πέρα αυτό που καθορίζει τον ήχο σου είναι κυρίως ο ενισχυτής, σε 2ο βαθμό η κιθάρα και ένα 10-15% το πεταλάκι/πολυεφφέ. Άρα αν δεν έχεις σωστό rig...ότι και να βάλεις ενδιάμεσα δεν θα κάνει και τίποτα το σπουδαίο. Δηλαδή αν θέλεις περισσότερο όγκο...με stratocaster και single coil μαγνήτες δύσκολα να τον πετύχεις. Η κιθάρα σου δεν θα έλεγα ότι ευννοεί ιδιαίτερα τα pinch harmonics, ούτε καιο ήχος που θέλεις να βγάλεις - που είναι πιό vintage. Άρα θα δυσκολευτείς λίγο περισσότερο απο ότι ας πούμε αν ήθελες να παίξεις Metallica. Δες βίντεο όμως και προσπάθησε να τελειοποιήσεις την τεχνική και θα έχεις ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα - ακόμα και με τον τωρινό σου εξοπλισμό. Γενικότερα με τον bridge μαγνήτη και σε μεγαλύτερες εντάσεις θα έχεις πιό εύκολα τα pinch harmonics.
Heatspreader Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Αντιλαμβάνομαι ότι είναι για πιο Vintage καταστάσεις το rig μου. Το ανέφερα και παραπάνω. Το pod που πόσταρα αξίζει? Στα λεφτά αυτά υπάρχει κάτι καλύτερο, γιατί παραπάνω δεν διαθέτω. Συνδέεται με υπολογιστή ώστε να μπορώ να κατεβάζω νέους ήχους? Μπορώ να κάνω κάτι με τη κάρτα ήχου μου?
Mvpgr Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Χωρίς να είμαι ειδικός, μπορείς αντί να πάρεις αυτό το ψηφιακό πολυεφέ, να επενδύσεις σε μια κατάλληλη κάρτα ήχου και σε συνδυασμό με κάποιο modeling πρόγραμμα (πχ Guitar Rig) να πετύχεις πάααααρα πολλούς διαφορετικούς ήχους. Και τα δυο ψηφιακά είναι, το pod το παίρνεις μαζί σου, το πρόγραμμα έχει εκθετικά περισσότερες επιλογές. Προσοχή, η κάρτα ήχου πρέπει να είναι κατάλληλη για real time επεξεργασία, αλλιώς το delay (η καθυστέρηση από την στιγμή που χτυπάς τη χορδή, μέχρι τη στιγμή που ακούς τον ήχο από τον ενισχυτή σου) θα είναι εκνευριστικό. Ψάξε σχετικά στο Internet. Αυτές οι κάρτες ήχου ξεκινούν από λιγότερα από 100Ε και βγαίνουν και σε USB εκδόσεις για να τις παίρνεις μαζί σου με το laptop. Να με συγχωρέσουν οι "λαμπάτοι" για την nerdίλα μου...
Heatspreader Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δεν θα ήθελα να μπλέξω με προγράμματα και εκτός αυτού το θέλω για τις πρόβες οι οποίες δεν γίνονται σπίτι μου.
ZAKKWYLDE Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι εξίσου καλό σε αυτή τη τιμή. Γενικώς το POD τα έχει σαρώσει όλα σε αυτό το price range γιατί συνδυάζει καλό ήχο, ευκολία μεταφοράς και ευχρηστία. Ιδανικό να το παίρνεις μαζί για πρόβες και να έχεις αξιοπρεπή ήχο. Είναι εξίσου βολικό για ηχογραφήσεις στο σπίτι μιας και μπορείς να το έχεις στο γραφείο δίπλα απο το PC σου και γίνεται integrate και με ένα προγραμματάκι απο την ίδια την εταιρεία. Με αυτό έχεις απόλυτο έλεγχο στις ρυθμίσεις και κατεβάσεις και ήχους κτλ. Εγώ θα το έπαιρνα με κλειστά μάτια. Ναι ΟΚ υπάρχει μια δικαιολογημένη προκατάληψη με τα ψηφιακά εφφέ έναντι των αναλογικών...αλλά έχει προχωρήσει πολυυυυ η τεχνολογία εδώ και 10 χρόνια. Η λύση του software...είναι ακριβότερη απ'ότι φαίνεται. Θέλεις μια καλή κάρτα ήχου ~150€ και καλά monitor ηχεία κανα 300€ για να έχεις αξιοπρεπές αποτέλεσμα...και τα καλά modeing προγράμματα δεν είναι ακριβώς free
Heatspreader Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δεν έχω καμία προκατάληψη φίλε μου με τα ψηφιακά εφέ εγώ τουλάχιστον! Καμία όμως! Το παραπάνω δηλαδή είσαι σίγουρος ότι συνδέεται στο Internet? Γιατί νομίζω είναι κάποιο που δεν το κάνει. Όταν ήταν να πάρω πριν λίγα χρόνια έτσι ήταν. Και φυσικά αυτό που έμπαινε ήταν πιο φθηνό.
thanocaster Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Καταρχάς η κόντρα ψηφιακό vs αναλογικό εφέ δεν έχει νόημα, καθότι εδώ μιλάμε μόνο για ψηφιακά εφέ εδώ (δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα αναλογικό). Επίσης, γιατί είναι δικαιολογημένη η όποια προκατάληψη απέναντι στα ψηφιακά εφέ; Είναι πχ καλύτερο το Peppermint Fuzz από το Fuzz Factory μόνο και μόνο επειδή το πρώτο είναι αναλογικό; Ή το Ibanez AD9 από το Digidelay; Όσον αφορά στο POD, μπορεί να έχει σαρώσει τα πάντα σε αυτή την τιμή (αν και δεν είμαι τόσο σίγουρος), αλλά αυτό δεν αποτελεί τεκμήριο ποιότητας. Για την ακρίβεια, ο ήχος του είναι τελείως ψεύτικος και άδειος, κατά τη γνώμη μου, σε σύγκριση άλλες λύσεις, που, μπορεί να περιορίζονται μόνο στην παραμόρφωση, αλλά είναι κομμάτια που θα μείνουν στο rig σου ακόμα κι αν φτάσεις σε πολύ υψηλές ποιότητες ήχων (ενδεικτικά αναφέρω Rat, Big Muff και Crunch Box, όλες στα μισά λεφτά από το POD). Διότι, το POD μπορεί στον ενισχυτή που έχεις τώρα να ακούγεται συμπαθητικό, αλλά στην περίπτωση που θα το καρφώσεις σε έναν καλό ενισχυτή (πχ σε κάποιο στούντιο ή αν αγοράσεις εσύ αργότερα κάποιον) θα ξεγυμνωθεί η μετριότητά του. Θα σε ξανασυμβουλέψω, λοιπόν, να πας να ακούσεις διάφορες λύσεις (μην ξεχνάς ότι και με τον εξοπλισμό που ήδη έχεις μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις), και να εμπιστευτείς μόνο τα αυτιά σου, ώστε, αν χρειαστεί να πάρεις κάτι, να πάρεις κάτι που εσύ πρώτα απ' όλα θα εγκρίνεις...
Heatspreader Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Καταλαβαίνω τι λες περί μετριότητας. Πραγματικά όμως δεν τη ψάχνω τόσο πολύ με τον ήχο. Ενισχυτή δεν θα πάρω άλλο αν δεν μου χαλάσει αυτός. Θα πάω να το ακούσω στο ΝάΚα να δω τη λέει..
11demian111 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2011 ειχα βρει καποτε ενα πολυ καλο προγραμμα για εφφε κιθαρας για linux ομως,rackarrack νομιζω οτι λεγεται δεν εχει σχεδον καθολου delay απο την κιθαρα στην εξοδο ηχου! αξιζει να του κανεις μια δοκιμη
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.