Sephir Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2011 Θα ήθελα να μοιραστώ ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τον υπολογιστή μου. Πρόσφατα αποφάσισα να αλλάξω την παλιά κάρτα γραφικών μου (GTX 275) με το νέο μοντέλο της Nvidia, 560GTi στην υλοποίηση της Gigabyte. Αφού πήρα την κάρτα και την εγκατέστησα, διαπίστωσα ότι το PC δεν έκανε boot - ενώ ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος (beep) και ανοίγει κανονικά η οθόνη, ο υπολογιστής σταματά στη boot screen και δεν συνεχίζει και το πληκτρολόγιο δεν ανταποκρίνεται (πατάω δηλαδή DEL για να μπω στο setup και εισπράττω ένα παράσημο). Δοκιμάζω να βάλω την παλιά κάρτα γραφικών...όλα ΟΚ! Μου έρχεται η φαεινή ιδεά να "παίξω" με τις μνήμες (έχω 3 DDR3 Adata 1333Mhz) και διαπιστώνω ότι με δύο DIMM's του 1GB όλα δουλεύουν ρολόι και μάλιστα με αρκετές ώρες χρήσης του υπολογιστή (δουλειές γραφείου, gaming κλπ). Σήμερα δοκίμασα κάποιες DDR3 άλλης μάρκας των 2GB αυτή τη φορά (3 DDR3 Corsair 1333Mhz συγκεκριμένα) και παρατηρώ ότι ούτε πάλι ο υπολογιστής ξεκινάει. Βγάζω το ένα DIMM, πάλι τα ίδια. Βγάζω το δεύτερο DIMM (έμεινα με 2GB δηλαδή), ο υπολογιστής ξεκινά κανονικά! Με λίγα λόγια το σύστημα δεν δέχεται πάνω από 2GB μνήμης...μάλλον γιατί είναι large. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω που οφείλεται αυτό το πρόβλημα. Θέμα τροφοδοσίας δεν υφίσταται (750W PC Power & Cooling PSU διαθέτω), οι μνήμες είναι μια χαρά, οι κάρτες γραφικών (και η παλιά και η καινούρια) δουλεύουν κανονικά, οπότε κατά πάσα πιθανότητα είναι θέμα της mobo. Η mobo είναι μια Foxconn Flaming Blade (η απλή όχι η GTI, σε socket s1366, X58 chipset) και κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο δεν βρήκα κάποιο BIOS update σχετικό με το πρόβλημά μου (είχαν να κάνουν είτε με θέμα του RAID είτε με θέματα κάρτας ήχου). Φόρτωσα τα BIOS defaults, δοκίμασα clear CMOS...τίποτα. Εχει κανείς καμιά ιδέα; Μήπως κάποια ρύθμιση στο BIOS για τα μνήμες να διορθώσουν το θέμα; Πραγματικά τόσα χρόνια ασχολούμαι με τους υπολογιστές, τέτοιο πρόβλημα δεν έχει ξανακούσει ποτέ και δεν μπορώ να συνδυάσω στο μυαλό μου τι ακριβώς φταίει. Τελευταία λύση είναι βέβαια η αλλαγή mobo (η οποία ομολογώ ότι με έχει ταλαιπωρήσει), κάτι που βέβαια στην παρούσα φάση απλά δεν υφίσταται. Οποιαδήποτε βοήθεια, καλοδεχούμενη! Ευχαριστώ.
filip123go Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2011 Bios update δοκίμασες..? (όχι σχετικό με το πρόβλημα σου)
probe Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2011 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2011 Αν κατάλαβα καλά είχες 3 μνήμες με την παλιά κάρτα και δούλευε σωστά, μετά έβαλες την καινούργια και δεν ξεκινάει παρά μόνο όταν βάλεις μία; Αν είναι έτσι τότε μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα η μητρική με την καινούργια σου κάρτα και αν ισχύει αυτό μόνο με κάποιο σχετικό update διορθώνεται. Κάνε και αυτό που λέει ο filip δε ξέρεις καμιά φορά τι γίνεται.
Sephir Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2011 Αν κατάλαβα καλά είχες 3 μνήμες με την παλιά κάρτα και δούλευε σωστά, μετά έβαλες την καινούργια και δεν ξεκινάει παρά μόνο όταν βάλεις μία; Αν είναι έτσι τότε μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα η μητρική με την καινούργια σου κάρτα και αν ισχύει αυτό μόνο με κάποιο σχετικό update διορθώνεται. Κάνε και αυτό που λέει ο filip δε ξέρεις καμιά φορά τι γίνεται. Σωστά κατάλαβες. Οπότε αναγκαστικά πάμε για "πειράματα" με BIOS Updates. Ευχαριστώ παίδες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.