Προς το περιεχόμενο

καηκε το τροφοδοτικο???

az1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλησπερα παιδια,εχτες το βραδυ και ενω ειχα βαλλει το prime 95 να στρεσσαρει το μηχανημα της υπογραφης μου ο υπολογιστης ξαφνικα εσβησε και δεν ξαναανοιξε.οταν λεω εσβησε εννοω τα παντα δεν δουλευει τιποτα ουτε τα ανεμιστηρακια ουτε τιποτα,αν ειχε καει η μητρικη λογικα θα ανοιγε αλλα δεν θα μπουταρε,αν ειχε καει ο επξεργαστης το ιδιο και επισης θα χτυπαγε και το post,οποτε το μυαλο μου παει στο τροφοδοτικο...δοκιμασα να συνδεσω ενα ανεμιστηρακι που ειχα καινουριο κατευθειαν με το τροφοδοτικο και δεν λειτουργει ουτε αυτο.το μυαλο μου παει στο τροφοδοτικο οπως προειπα μιας και ο υπολογιστης ειναι τελειως νεκρος και δεν μπορω να σκεφτω τι αλλο μπορει να φταιει...περιμενω τις απαντησεις σας,ευχαριστω προκαταβολικα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παίζει να κάηκε η ασφάλεια του τροφοδοτικού η οποία αλλάζει εύκολα... ;)

Αυτή η ασφάλεια αν καεί έχουν καεί συνήθως άλλα πρώτα. Ο ρόλος της ουσιαστικά δεν είναι να προστατεύσει το

τροφοδοτικό.

Αυτή η ασφάλεια αν καεί έχουν καεί συνήθως άλλα πρώτα. Ο ρόλος της ουσιαστικά δεν είναι να προστατεύσει το

τροφοδοτικό.

Μα αφού η ασφάλεια βρίσκετε πίσω από όλα τα άλλα..

Δεν επιμένω κιόλας αλλά το pc του φίλου μου έτσι το σώσαμε, αλλάξαμε μόνο την ασφάλεια...

EDIT: Και όχι μόνο σε pc αλλά και σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές...

Μα αφού η ασφάλεια βρίσκετε πίσω από όλα τα άλλα..

Δεν επιμένω κιόλας αλλά το pc του φίλου μου έτσι το σώσαμε, αλλάξαμε μόνο την ασφάλεια...

EDIT: Και όχι μόνο σε pc αλλά και σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές...

Το κάψιμο της ασφάλειας είναι το αποτέλεσμα. Το να την αλλάξεις χωρίς να έχεις προσδιορίσει την

αιτία δεν ωφελεί σε τίποτα και είναι και επικίνδυνο για το pc στην περίπτωση που κάτι έχει καεί

στο τροφοδοτικό (που είναι και το πιο πιθανό) και εσύ απλά αλλάξεις την ασφάλεια και το συνδέσεις επάνω.

Sorry για το offtopic.

...στηρίζω το στούντιο του Νίκου : σε αρκετές περιπτώσεις (τροφοδοτικό pc, τροφοδοτικό οθόνης, τροφοδοτικό τηλεόρασης, τροφοδοτικό στερεοφωνικού, τροφοδοτικό κουκουέ-μπουλκουμέ, τροφοδοτικό με-κουκουέ-μπουλκού, τροφοδοτικό μπουλκού-κουκού-ε-με, τροφοδοτικό ε-μπουλκουμέ-κου κλπ) μου 'χει τύχει η "βλάβη" να είναι απλώς ΚΑΙ ΜΟΝΟ μία καμμένη ασφάλεια (αυτό βέβαια, συνδυασμένο με μπλακάουτ, διακοπές παροχής, βραχυκυκλώματα, χειρομαλάξεις, κλοκάζ, τσιμπήματα, ρολαρίσματα κλπ).

Τεσπα, καλό είναι -με προσοχή βέβαια μετά το άνοιγμα- να γίνεται ένας οπτικός έλεγχος της συσκευής, και μετά αντικατάσταση της ασφάλειας, ΜΠΑΣ ΚΑΙ. Διότι, όντως ο ρόλος της αυτός είναι : να καίγεται πριν οτιδήποτε άλλο (αν προλάβει).

(...στην περίπτωσή του Αζ βέβαια, θα έλεγα να αφήσει το πισί εκτός ρεύματος για κάποια ώρα, και να κάνει κι ένα BIOS reset, αντί να/πριν να ψαχτεί εμ το τροφοδοτικό)

Κι εγώ επιμένω ότι αυτή η ασφάλεια για να καεί έχουν καεί συνήθως κάποιες δίοδοι ή τραντζίστορ

στο τροφοδοτικό. Το <<μπας και>> θα είναι να είναι ανέπαφο, δεν είναι απίθανο βέβαια. Ο ρόλος της (η καλύτερα αυτό που επιτυγχάνει

στην πράξη) είναι να μην πάρεις καμιά φωτιά παρά για να προστατέψει το τροφοδοτικό και επειδή επιβάλεται

νομίζω κι από την προδιαγραφή ATX στους σχεδιαστές.Δεν θα γράψω περισσότερα γιατί ήδη είμαστε offtopic.

Όποιος θέλει να ρισκάρει χωρίς έλεγχο με μια αλλαγή ασφάλειας να το ξαναβάλει επάνω

δικαίωμά του, το θεωρώ πάντως ρίσκο.

Washcloud ξέρω τι είναι οι ασφάλειες αλλά στα psu των pc

τον <<ρόλο>> που περιέγραψα παίζουν ουσιαστικά.

Για σκέψου το λίγο, η διακοπή τροφοδοσίας του, διασφαλίζει τη μη εξάπλωση φωτιάς;

Σχήμα λόγου είναι αυτό που έγραψα (εννοώ να μη γίνει κάτι πιο <<θεαματικό>>, να περιοριστεί η ζημιά ή ακόμα και τα αέρια που μπορεί να παραχθούν από το λιώσιμο) μια υπερβολή αν θέλεις για να τονίσω την ουσία στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω.

Καμμένη ασφάλεια=Πιθανότατη βλάβη.

ΥΣ Όταν προτείνουμε σε κάποιον επέμβαση στο τροφοδοτικό καλό είναι να του γράφουμε και τα 2 πράγματα που πρέπει να

προσέξει και να κάνει για την ασφάλειά του.

Γενικά probe, το θέμα είναι ότι οι απανταχού ασφάλειες "πέφτουν" ΑΚΟΜΑ και για "ψύλλου πήδημα" (βραχυκύκλωμα χωρίς συνέπειες). Αυτός είναι ο σκοπός τους. Κάτι σαν τους φαντάρους της πρώτης γραμμής (όπου στέλνουν όλους τους "αχρείαστους"), και όχι της εφεδρείας. Αν τώρα τύχει να σκάσει κάποιο υλικό που βρίσκεται μετά από αυτές στην συνδεσμολογία (γι' αυτό και είθισται να βρίσκονται στην αρχή της), επειδή ήρθε η ώρα του (φθηνοκατασκευές κλπ), δε σημαίνει ότι βρίσκονται (οι ασφάλειες) εκεί "για να μην ακολουθήσουν χειρότερα" (φωτιές). Η φωτιά άμα ανάψει άναψε και δε θα τη σταματήσει η πτώση ασφαλείας.

Τεσπα, κατ' αρχάς οφτόπικ δεν είμαστε (επειδή το 'πες χθες) - αφού αφορά το ζήτημα του τόπικ στάρτερ, έστω και έμμεσα. Κατά τ' άλλα, λέμε ολίγον τα ίδια πράμματα, διαφωνώντας σε κάποιες "φιλοσοφίες". Η ουσία πάντως ΕΙΝΑΙ ότι μια συσκευή που φέρει ασφάλεια, ενδέχεται σε αρκετές των περιπτώσεων, να είναι κανονικότατα λειτουργική, και να έχει σκάσει απλά η ασφάλεια της τροφοδοσίας της, που κοστίζει μόλις μια τρελλή υποδιαίρεση του είτε να τη δώσεις σε τεχνικό, είτε να την αντικαταστήσεις (το PSU καλή ώρα). Kαι είναι αμαρτία να το κάνει κανείς. Όπως επίσης αμαρτία είναι να πάθει κάτι κάποιος στην DIY προσπάθεια αντικατάστασης της ασφάλειας, γι' αυτό και έγραψα στο προηγούμενο "με προσοχή". Τί να του γράψω, το παρομοίως γενικό να προσέχει "τους πυκνωτές"; Ή να του τονίσω να μην κάνει την όποια αλλαγή με χρήση γυμνών χεριών και απουσία μονωμένων πενσών/κατσαβιδιών; Τις θεωρώ αυτονόητες πλέον αυτές τις οδηγίες. Και δεν είπα να το κάνει χωρίς έλεγχο. Ο οπτικός, αρκεί στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Κι εγώ επιμένω ότι αυτή η ασφάλεια για να καεί έχουν καεί συνήθως κάποιες δίοδοι ή τραντζίστορ

Σωστος ο probe,και για την ακριβεια παρα πολυ σωστος.Οταν καει η ασφαλεια συνηθως παιρνει μαζι της το τρανζιστορ.

Σε αρκετα compaq τροφοδοτικα οταν αλλαζα την καμμενη ασφαλεια γινοταν μετα τετοιο μπαμ που νομιζες οτι ηρθε το Πασχα πολυ προωρα.Το τρανζιστορ φλεγοταν.

Eγώ πάλι έχω γλυτώσει αρκετά € από επίσκεψη σε "μάστορα", ή αγορά νέας συσκευής (αρκετών PSU, VGA, TV etc), απλώς αλλάζοντας την ασφάλεια (πράγμα που για να κάνει ο "μάστορας", τσίμπαγε μπόλικα). Go figure.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...