Προς το περιεχόμενο

FTP Server

mayrozjack

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους!

Θέλω να στήσω έναν ftp server, που θα λειτουργεί τόσο ως διακομιστής αρχείων όσο και ως mirror για open source software. Αρχικά, το project θα περιοριστεί σε σχετικά μικρή κλίμακα - υπολογίζω να μην χρειαστεί να εξυπηρετήσει πάνω από 15-20 χρήστες ταυτόχρονα. Σε μια πρώτη φάση κατέληξα στο ότι θα χρησιμοποιήσω Ubuntu Server για λειτουργικό. Σε ότι αφορά στο hardware, τι θα πρέπει να προσέξω; Φαντάζομαι ότι δεν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις σε RAM και επεξεργαστική ισχύ, αλλά κυρίως σε αποθηκευτικό capacity και bandwidth.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτοί οι ο χρήστες θα είναι σε ένα δίκτυο η θα συνδέονται και μέσω internet.

Υπάρχει και το free nas που έμενα μου φαίνεται πολύ ποιο κάλο από τα Ubuntu Server για την χρήση που θέλεις να κανείς

Οι χρήστες θα συνδέονται αρχικά μόνο μέσω Internet. Καλά που μου θύμισες το FreeNAS, απλά δεδομένου ότι δεν θα είναι προσωπικός server και ότι στο μέλλον κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει επέκταση του σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα (πάνω από 200-300 ταυτόχρονους χρήστες), με μια δεύτερη σκέψη το αποκλείω. Προσωπικά ήθελα Debian (δεν άρεσε στην υπόλοιπη ομάδα :rolleyes: ) ή FreeBSD, που το αποκλείσαμε σχεδόν αμέσως γιατί δεν υπάρχει χρόνος για να το μάθουμε.

Η σύνδεση είναι απευθείας με οπτική ίνα, δεν γνωρίζω ακριβείς ταχύτητες όμως. Έχω την εντύπωση (αν θυμάμαι σωστά από κάποια κουβέντα που είχα κάνει με το κέντρο δικτύου) ότι μιλάμε για 16 Μbps Upload. Σίγουρα (είναι τεσταρισμένο) το download αγγίζει τα 80 Mbps, κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ στο mirroring. Τώρα σχετικά με τα χρήματα, εδώ είναι το πρόβλημα. To project ξεκινάει με 0 ευρώ budget. Το μόνο που έχω στη διάθεση μου είναι ένας 500αρης σκληρός, ένα server case, ένα μηχάνημα με athlon 2200+, ένα με athlon64 1800Mhz, και ένα με Pentium 4 1700Mhz. Αν δεν κάνω λάθος όλη η ram και από τα 3 μηχανήματα δεν πρέπει να είναι πάνω από 1,5gb. :-D

Αν θέλεις να συνδέονται 300 άτομα πάνω σε έναν server και να κάνουν μεταφορές αρχείων τότε θα χρειαστείς τουλάχιστον 24gb ram και κάτι tb σε raid σκληρούς δίσκους. Έκτος από σύστημα(pc) θα χρειαστείς και modem-router , switch κτλ.

Γενικά συνολικά θα χρειαστείς αρκετά χρήματα για να το υλοποιήσεις αυτό που σκέφτεσαι

Βασικά, νομίζω ότι το εξήγησα και πιο πριν ότι αρχικά θα είναι μικρής κλίμακας, περίπου 10-15 άτομα. ΑΝ τελικά ευδοκιμήσει και ΑΝ αποφασίσουν να με χρηματοδοτήσουν πάω σταδιακά μέχρι τα 300. Στο μεταξύ δρομολογητές και switches έχει μπόλικα το κέντρο δικτύου και μένουν στα κιβώτια τους... Για το πρώτο στάδιο προς το παρόν ενδιαφέρομαι...

Με συγχωρείς παράληψη δίκια μου.

Για μένα αφού δεν μπορείς να διαθέσεις ούτε ένα ευρώ πάρε το σύστημα με τον Pentium 4 1700Mhz και το 1,5gb ram και βαλε τους δίσκους κτλ. και για λειτουργικό βαλε το freeNas που χρησιμοποίει γύρο στα 20mb ram και ξεκινά της δόκιμες

Φίλε μου,

για ταχύτητες upload 16MBps και download 80ΜΒps ένας Pentium4 ή Athlon της εποχής (ο 64 είναι πιο γρήγορος) με 1+GB RAM είναι πραγματικά υπεραρκετός. Για την ακρίβεια θα μπορούσες να κάνεις τη δουλειά σου με πολύ αργότερα μηχανήματα.

Απαντάω εκ πείρας. Υποθέτω βέβαια ότι θα τρέχεις μόνο FTP Service και όχι άλλες υπηρεσίες όπως βάσεις δεδομένων κτλ.

Βάλε το λειτουργικό της αρεσκείας σου (απέφυγε τα Windows αν γίνεται) και θα κάνεις saturate το εύρος της γραμμής σου εγγυημένα.

Βεβαία αν μιλάμε για να συνδέονται τα λίγα άτομα δεν θα έχει πρόβλημα γιατί αν είναι για τα 300 τότε θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και εγώ εκ πήρας μιλώ.

Στον δικό μου ftp server έχω έναν Pentium4 με 1gb ram στα 20 άτομα αρχίζει και τα παίζει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...