Προς το περιεχόμενο

Καλωδια Δικτυου - Ethernet

Unst0ppabl32

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας, θα ηθελα να ρωτησω κατι:

Εχω 3 καλωδια δικτυου σπιτι μου και κανουμε λαν (local area network) και παιζουμε παιχνιδια κλπ οπως γνωριζετε κ κανετε

κ εσεις.

Τα καλωδια γραφουνε πανω τα εξης: TIA/EIA 568B.2 UTP CAT.5e.

Μια ερωτηση που θελω να κανω ειναι, πως βλεπω τη ταχυτητα ειναι πχ 10μβς? 1γβπς ?, δευτερον αν αυτο που εχω ειναι 100mbps

πως να ζητησω ενα καλωδιo 1 gbps η 10 gbps και ποσο κοστιζουν?

Σε περιπτωση που θελει να μαθει καποιος γιατι θελω τετοιες ταχυτητες καλωδιων ειναι γιατι μεταφερουμε τεραστια αρχεια

πχ 25 Gbps σε 3 λαπτοπ, και δεν θελω να περιμενουμε 30 λεπτα. Ευχαριστω !! ^_^

Δημοσ.

Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις cat6 καλώδια και φυσικά 1000άρες κάρτες δικτύου..

Από περιέργεια τι μεταφέρετε?

Δημοσ.

Το cat5e σε καλύπτει μιας και υποστηρίζει 1gbps ταχύτητα αρκεί και οι κάρτες δικτύου μεταξύ των οποίων γίνεται η μεταφορά να είναι 1gbps διαφορετικά θα κλειδώσεις στην πιο κάτω ταχύτητα.Δηλαδή τα 100mbps.

Πάντως να σε ενημερώσω οτι είναι άσκοπο να έχεις 1gbps ταχύτητα δικτύου τη στιγμή που σε περιορίζουν οι ταχύτητες εγγραφής των σκληρών δίσκων...

Δημοσ.

To Cat5e ειναι αρκετο για 1000mbit δίκτυο αλλα πρέπει να έχεις και 1000αρι switch/hub και αντίστοιχες καρτες δικτυου και για τα λαπτοπ. Αν δεις τις ιδιότητες του τοπικού δικτύου στα Windows γραφει τι ταχύτητα ειναι το δίκτυο.

Πάντως να σε ενημερώσω οτι είναι άσκοπο να έχεις 1gbps ταχύτητα δικτύου τη στιγμή που σε περιορίζουν οι ταχύτητες εγγραφής των σκληρών δίσκων...

Δεν ισχυει αυτο που λες. Υπαρχει αρκετα μεγαλη διαφορα στην ταχύτητα μεταφορας αρχειων

Δημοσ.

Δεν το νομίζω εκτός εαν μιλάμε για SSD.Αλλά δεν νομίζω κάποιος να χρησιμοποιεί SSD για αποθήκευση τεράστιων αρχείων...

Στους απλους δίσκους ποιάνεις ταχύτητες εγγραφής πάνω από 1000/8= 125 MB/sec?

Δημοσ.

Gigabit Ethernet = 1Gbps/s = 100MByte/s

SATA 2.0 = 3Gbps/s = 300MByte/s

SATA 3.0 = 6Gbps/s = 600MByte/s

(τα bps τα διαιρούμε με το 10)

και στο 1/3 να δουλεύει ο SATA 2.0 (βάλε μέσα και τις καθυστερήσεις του λειτουργικού, antivirus, firewall, κ.λπ.), εμένα μου μοιάζει για πολύ γρήγορος.

Κάνω κάπου λάθος;

Δημοσ.

όχι δια 10... διά 8!

1 bit = 8 bytes (<--- εχμ)

100Mbps = 100/8 = 12.5 MB/sec

1gbps=1000Mbps= 1000/8 = 125MB/sec

Εχμ, άν είναι έτσι, παρακαλώ να διορθωθεί και η wikipedia :)

( φήμες λένε ότι 1 byte = 8 bit όταν "στέκεται", όταν "μεταφέρεται" = 10 bits :) )

Προσθήκη

Άν και έχει πλάκα η ιστορία με τα bits και τα byte...

(πηγή)

"The net bit rate of the Ethernet 100Base-TX physical layer standard is 100 Mbit/s, while the gross bitrate is 125 Mbit/second, due to the 4B5B (four bit over five bit) encoding. In this case, the gross bit rate is equal to the symbol rate or pulse rate of 125 Mbaud, due to the NRZI line code."

Το σίγουρο είναι ότι SATA 2.0 = 3,0Gbps = physical layer

Όταν όμως λένε:

Drive Performance

Maximum External Data Transfer Rate: 300 MBps

Maximum Internal Data Transfer Rate:111 MBps

Τί εννοούνε από τα δύο παραπάνω;

Προσθήκη 2

Ο δικός μου WD10EARS πιάνει 95ΜΒps

Δημοσ.

Οσον αφορά τα bit. Είναι θέμα αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού. Σήμερα ως επι το πλείστον έχει επικρατήσει το ότι 1bit=8bytes. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο αν το είχαν ορίσει οι σχεδιαστές.

Διάβασε τι λέει το wiki... δεν έχει κάτι λάθος:

ATA revision 2.0 (SATA 3 Gbit/s)

Second generation SATA interfaces running at 3.0 Gbit/s are shipping in high volume as of 2010, and prevalent in all[citation needed] SATA disk drives and the majority of PC and server chipsets. With a native transfer rate of 3.0 Gbit/s, and taking 8b/10b encoding into account, the maximum uncoded transfer rate is 2.4 Gbit/s (300 MB/s). The theoretical burst throughput of SATA 3.0 Gbit/s is roughly double that of PATA/133. In addition, SATA devices offer enhancements such as native command queuing that improve performance in a multitasking environment.

All SATA data cables meeting the SATA spec are rated for 3.0 Gbit/s and will handle current mechanical drives without any loss of sustained and burst data transfer performance. However, high-performance flash drives are approaching SATA 3 Gbit/s transfer rate, and this is being addressed with the SATA 6 Gbit/s interoperability standard.

2400/8=300... όχι 3000/10.

Αλλωστε οταν μιλάμε για σκληρούς δίσκους, ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων είναι τελείως θεωρητικός.

Δημοσ.

"1bit=8bytes"

Eίναι η δεύτερη φορά που το γράφεις έτσι αυτό, ενώ ισχύει το ανάποδο, "Ένα byte ισοδυναμεί με 8 bit", εχμ, ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε; :)

"2400/8=300) και 3000/10=300"

Στους SATA, λόγω του 8b/10b encoding, άν διαιρέσεις /10 έχεις το σωστό αποτέλεσμα χωρίς να κάνεις "uncode"

Στο #6 έχοντας στο μυαλό μου "σειριακά" πρωτόκολλα (γκουχ, γκουχ, start/stop bits) έκανα λάθος καθώς το Ethernet δουλεύει με frames.

Τυπικά όμως μιας και έκανες "uncode" στο SATA πρέπει να αφαιρεσεις και από το Ethernet το "κόστος" του ethernet frame, το οποίο δεν είναι σταθερό αλλά υπό ιδανικές συνθήκες η wikipedia λέει ότι είναι ~2,47% (97,53% efficiency)

Επίσης θα πρέπει να συμφωνήσω στο ότι το σωστό είναι να κάνεις πράξεις με το "8", αρκεί να γνωρίζεις το "useful bit rate".

"Αλλωστε οταν μιλάμε για σκληρούς δίσκους, ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων είναι τελείως θεωρητικός."

Αυτό ισχύει σχεδόν για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του Ethernet.

Άρα αφού στο Gigabit Ethernet "θεωρητικά" μπορεί να κυκλοφορήσουν 125Mbyte/s και εφόσον η πράξη έδειξε ότι ο sata μου μπορεί να κάνει read κοντά στα 95Mbyte/s (αντιγραφή μεγάλων αρχείων μεταξύ 2 sata), συμφέρει να έχω gigabit ethernet στο lan.

Δημοσ.

Ναι ανάποδα το έγραψα εκ παραδρομής, είναι προφανές αυτό και από τις πράξεις.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα, έχω απαντήσει. Αλλωστε και η wikipedia δεν λεει κάτι διαφορετικό. Αλλο το encoding άλλο η αρχιτεκτονική, η οποία είναι 8bit.

Σχετικά με το ethernet, ο περιορισμός υπάρχει στο υπόλοιπο hardware περισσότερο. Αν ο δίσκος, έχει ρυθμό μετάδοσης 30MB/sec φυσικά και δεν πρόκειται να δεις 125MB/sec... το 6GBps του Sata όμως, είναι ακόμη πολύ μακριά για τους home computers.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...